By rapitori

Pescuitul avatului toamna

Pentru aceasta perioada din sezon (septembrie, octombrie si chiar noiembrie) va recomand un pescuit foarte frumos si foarte spectaculos: pescuitul la avat. Daca sunteti pescari exclusiv de placere si nu cautati cantitati si “scoatere” din peste incercati acest pescuit pe Dunare sau pe alt rau mare (Olt, Mures, Somes etc). Aici nu numai ca nu va streseaza nici un paznic cu “domnu’ taxa” si cu miscatul apei dar puteti sa gasiti pe toata lungimea raurilor locuri unde sa nu va inghesuie nimeni si sa stati linistiti o zi intreaga. Nu mai spun ca pe linga avati putei sa mai “loviti” si un somn, o stiuca, o vaduvita sau o scrumbie. Daca alegeti Dunarea in zona de granita nu uitati sa va inregistrati la unul din pichetele de graniceri sau si mai bine sa va faceti un permis de granita.
Citeste articolul “Pescuitul avatului toamna”

By rapitori

Bibanul la momeli suple

Pentru mine, plasticele moi cunoscute generic sub numele de “twistere” ocupa un loc particular in pescuitul rapitorilor, in speta bibanul sau salaul.

Pescuitul cu momeli suple este caracterizat ca fiind un pescuit dinamic, comod (in sensul ca nu necesita pregatiri prealabile dar si datorita polivalentei acestuia) facand fata tuturor situatiilor: pescuit de suprafata, pescuit intre ape, pescuit de fund, in curent, in agataturi si pescuitul pe verticala in ape adinci.
Citeste articolul “Bibanul la momeli suple”

By rapitori

Reproducerea salailor

Dintotdeauna s-a discutat mult despre comportamentul salailor in perioada de dinainte de reproducere si in timpul acesteia.

Din pacate, mai toate aceste discutii nu sunt conforme cu realitatea, din lipsa de informatii autentice sau, pur si simplu, din prostie. Intelegerea comportamentului de reproducere la salai si tehnicile cele mai potrivite pentru a-i prinde in aceste perioade va vor ajuta sa va imbunatatiti simtitor pescuitul la aceasta specie.
Citeste articolul “Reproducerea salailor”

By rapitori

Pescuit la stiuca mare cu spinnerbait

Nota: Articolul se refera la pescuitul la muskie, ruda nord americana a stiucii europene.

S-a spus deja de multe ori, dar merita sa reamintim si noi: una dintre cele mai versatile naluci din lume este spinnerbait-ul. Poate fi pescuita la suprafata, la o jumatate de metru sub apa si jucata pe fundul apei la mari adancimi. Poate fi aruncata cu lanseta sau recuperata la trolling. Si acesta este si subiectul acestui articol: pescuitul la trolling cu spinnerbait.
Citeste articolul “Pescuit la stiuca mare cu spinnerbait”

By rapitori

Salaul la trena (trolling) pe lacurile de baraj

Pescuitul la trena, in Europa, se practica prin traditie in zona nordica a continentului si in citeva lacuri mari situate mai la sud, cum ar fi lacul Leman.

Este deajuns sa ne uitam pe o harta ca sa ne dam seama ca lacurile foarte intinse sunt situate la nord, lucru valabil si pentru continentul american. Pestii cei mai cautati la trena in nordul Europei sunt stiuca si pastravul de lac. Bibanul se prinde si el la aceasta tehnica fara probleme nefiind insa un peste cautat in aceste regiuni.
Citeste articolul “Salaul la trena (trolling) pe lacurile de baraj”

By rapitori

Pescuit cu jig-uri

Daca vreti sa va perfectionati abilitatea de a prinde peste cu jig-uri si plastice moi, nu ratati aceste ponturi de la Mark Martin.
Pescuitul cu jig-uri, este din pacate una dintre cele mai prost intelese tehnici de pescuit la salau. In mod sigur, este si subiectul celor mai multe intrebari care mi se pun la seminariile mele si in discutiile pe la concursuri.
Citeste articolul “Pescuit cu jig-uri”

By rapitori

Pescuitul la musca – imitand natura (“life like”)

De-a lungul timpului am observat o oarecare reticenta printre pescarii experimentati cu naluci fata de pescutiul la musca. As putea gasi doua motive pentru acest comportament: tehnica de lansare ce pare complicata, implicand un efort mai sustinut decat cel de la spinning; varietatea imitatiilor de insecte (cel putin cateva sute de modele) dezorienteaza si un pescar cu experienta.

Pot spune ca aceste motive sunt doar prejudecati. De ce?
Citeste articolul “Pescuitul la musca – imitand natura (“life like”)”