Reproducerea salailor

Dintotdeauna s-a discutat mult despre comportamentul salailor in perioada de dinainte de reproducere si in timpul acesteia.

Din pacate, mai toate aceste discutii nu sunt conforme cu realitatea, din lipsa de informatii autentice sau, pur si simplu, din prostie. Intelegerea comportamentului de reproducere la salai si tehnicile cele mai potrivite pentru a-i prinde in aceste perioade va vor ajuta sa va imbunatatiti simtitor pescuitul la aceasta specie.

Multi pescari din SUA, plini de cele mai bune intentii, au discutat adesea daca este bine sau nu sa prindem salai in perioada de dinainte de reproducere. Amintiti-va doar acest lucru: nu conteaza daca o femela de salau este prinsa vara sau in aceasta perioada, efectul este acelasi. Altfel spus, cat timp pescarii nu vor retine excesiv pestii reproducatori (femelele de la 1.5 kg in sus) in celelalte perioade ale anului, pescuitul la salau inainte de perioadele de reproducere nu va avea un efect negativ. Este bine oricum sa ne gandim la conservarea mediului tot timpul anului si sa nu retinem niciodata peste in exces. Dar sa trecem la intelegerea fazelor calendaristice care influenteaza comportamentul salaului.

Salaii isi depun icrele in zonele cu pietris, cautand instinctiv locuri bine oxigenate de curenti subacvatici. Fac acest lucru pentru ca orice curent cat de mic oxigeneaza icrele si in acelasi timp nu lasa suspensiile din apa sa se depuna pe acestea.

Aceste zone ar trebui cautate in lacuri si rauri, daca vreti sa gasiti salaul in aceasta perioada. Depunerea incepe in momentul in care temperatura apei atinge 5 grade Celsius si tine pana cand temperatura trece de 7 grade Celsius. In perioda premergatoare depunerii, uitati-va bine pe apa, orice stanca iesita in afara, orice pietre mari in apa si astfel de zone cu substrat tare vor fi frecventate de salai aflati in cautarea unor parteneri pentru a se reproduce.

Cea mai simpla modalitate de a gasi locuri unde salaii isi depun icrele este sa intrebati pur si simplu localnicii. Salaii continua sa depuna in aceleasi locuri an dupa an, asa ca nu e greu pentru cine pescuieste frecvent lacul respectiv sa-si dea seama unde pot fi gasiti. Daca nu vi se va oferi o astfel de informatie la magazinul de pescuit din zona, va sfatuiesc sa contactati autoritatile responsabile cu administrarea resurselor piscicole in zona, in mod sigur ei vor sti unde ar trebui sa pescuiti ca sa si prindeti ceva.

Inainte de depunere.
In momentul in care ati localizat zonele unde depun icrele salaii, e foarte simplu sa continuati. Este suficient sa urmati cateva reguli foarte simple. Incepeti sa cautati salaul in zona unde vi s-a spus ca depune in fiecare an. Apoi, daca nu prindeti nimic, cautati gropi adanci de minim 15 metri, care sa aiba fundul pe cat posibil mai plat. Fie ca veti gasi aceste adancimi in golfuri sau in mijlocul lacului, adancimea de 15 metri este cheia succesului. Daca lacul nu are adancimi atat de mari, cautati cea mai aproiata groapa adanca din zona de depunere.

Pestii sunt foarte usor de gasit si e imposibil sa-i confundati cu alte specii. Pe ecranul sonarului vor aparea ca niste carlige mari suspendate la o jumatate de metru maxim de substrat. S-ar putea sa nu-i gasiti intr-o zi cand au pofta de mancare, asa ca incepeti cu incredere folosind naluci mari. Poate ca 2 sau 3 vor musca si 2-3 bucati intr-o zi dinainte de depunere inseamna o partida reusita.

Odata ce ati localizat pestii, mutati barca astfel incat sa aveti vantul in spate si lasati-o sa pluteasca peste zona unde sunt pestii, cat mai incet posibil. Cea mai buna metoda pentru a-i prinde in aceasta perioada este sa recuperati lent un cranckbait de 6-8 cm sau sa jucati vertical un pestisor din plastic pe un jig de 1/4 oz sau 3/8 oz. Eu personal prefer sa fac ambele lucruri in acelasi timp. Las barca sa alunece usor pe apa, iar in timp ce lanseta cu cranckbait este deja la apa si asigurata in suportul de la barca, naluca fiind la o distanta de 30-50 de metri de barca, cu cealalta naluca sondez pe verticala structurile, ceva mai rapid. Cand simtiti trasatura la lanseta de pe suport, nu va grabiti sa intepati. Lasati mulineta cu frana reglata astfel incat sa lase fir. Amintiti-va ca pestii sunt intr-o stare oarecum letargica, asa ca e preferabil sa le dati timp sa apuce bine naluca.

Nu uitati sa tineti mana stanga pe lanseta cu vobler, pentru a simti muscatura si a-i da fir pestelui pana cand vine momentul sa intepati. Pentru a juca twisterul sau shad-ul montat pe jig, mana dreapta este suficienta. Pur si simplu lasati naluca sa cada pe verticala si ridicati-o cat mai drept posibil, apoi lasati-o din nou sa cada pe fund. Spre deosebire de lanseta cu vobler mare, intepati cu lanseta armata cu jig imediat ce simtiti atacul.

Una dintre metodele eficiente de a prinde salau in aceasta perioada este sa folositi naluci mari. Pestisorii de anul acesta inca nu au iesit din icre, asa ca mancarea o reprezinta supravietuitorii de anul trecut, care s-au facut marisori intre timp. Folositi de asemenea cele mai mari shad-uri pe care le aveti si cele mai mari linguri si voblere de adancime.

Cu cat mai incet, cu atat mai bine.
Odata ce ati localizat pestii, nu uitati sa nu jucati sau sa recuperati nalucile prea repede. Fie ca folositi naluci de tip soft plastic, jig-uri sau oscilante, jucati-le cat mai lent posibil. Daca va place trolling-ul, folositi motorul la cea mai mica viteza posibila. Cea mai usora briza va va impinge oricum suficient de repede. Folositi o ancora plutitoare pentru mare ca sa incetiniti deplasarea barcii in cazul in care e vant ceva mai puternic.

Depunerea.
Salaii isi depun icrele in ape adanci de la o jumatate de metru la 10 metri. Cele mai tipice locuri de depunere sunt zonele cu pietris si roci. Doar in situatii exceptionale, cand nu exista astfel de locuri cu substrat solid, salaii vor depune si pe nisip sau alte suprafete mai moi. In general, o abundenta de pietris si stanci la o adancime de peste 5 metri are darul de a atrage pestii in bancuri.

Salaii din lacurile de acumulare in mod normal migreaza pe rau in sus, pana cand gasesc un loc potrivit pentru a-si depune icrele. In lacurile de acumulare de dimensiuni foarte mari, cum ar fi cele de pe raul Missouri, s-au inregistrat cazuri de salai care au calatorit pana la 100 de mile si chiar mai mult pentru a-si depune icrele. Cativa specialisti au urmarit cu ajutorul telemetriei exemplare de salau care s-au deplasat de la un cap al lacului Oahe din Dakota pana la celalalt. Desi aceasta distanta uriasa ar putea fi o exceptie, e bine sa retinem ca salaii sunt creaturi nomade care nu vor ezita sa migreze distante apreciabile pentru a-si gasi un loc potrivit pentru depunere.

Malurile abrupte din preajma barajelor, in lacurile de acumulare, sunt adesea locuri alese de salai pentru a-si depune icrele. Trolling-ul, cu naluci de dimensiuni mari, de-a lungul acestor maluri, se dovedeste adesea o tehnica de succes care aduce exemplare foarte mari. In general se prinde mai bine dupa caderea serii si pana la miezul noptii.

Desi multi salai prefera sa depuna chiar in preajma barajelor de acumulare, locurile cu substrat stancos si curenti, la gurile de varsare ale raurilor, sunt de asemenea frecvent folosite ca zone unde salaii isi fac cuiburi.

Nu toti salaii dintr-un lac depun in acelasi loc sau in aceeasi perioada. Acesta e felul in care Mama Natura are grija ca productia dintr-un an sa nu riste sa fie periclitata de dezastre naturale care afecteaza uneori anumite zone.

Salaii care depun in rauri sunt cei mai previzibili. 99% dintre ei vor inota cat este posibil pana la un loc potrivit pentru a depune. Asadar, barajele inalte, obstacolele, cascadele, sunt locurile in preajma carora pot fi gasiti in aceasta perioada intr-un numar curios de mare pentru un spatiu atat de mic.
Uneori, salaii pot fi atat de concentrati incat poti simti cum naluca se loveste de corpul unui peste in timp ce-o recuperezi. In aceste conditii, pescuitul este si simplu si foarte productiv.

Salaii care depun in lacurile naturale sunt adesea ultimii care depun. In general e nevoie de o saptamana sau doua in plus pana cand soarele reuseste sa incalzeaza aceste mari intinderi de apa pana la temperatura magica de 40-45 de grade, de care are nevoie salaul pentru a depune.

Trolling in zonele cu maluri stancoase.
Pentru trolling, sunt foarte eficiente naluci precum Rebel Minnow sau Rattlin’ Rogues. Este in mod sigur cea mai eficienta metoda de a prinde salai in perioada de dinainte de reproducere. Nalucile cu corpul alungit, legate pe monoifilament cu rezistenta de pana la 5 kg vor produce cele mai bune rezultate. Incercati sa le lasati sa evolueze cat mai lent si folositi o combinatie de lansete, unele mai lungi si altele mai scurte, pentru a determina diferente de nivel intre andacimile la care evolueaza nalucile.

Asezati lansetele pe partea barcii dinspre structurile stancoase. Folositi o lanseta lunga, de 8’ sau 9’, pentru a prezenta o naluca exact deasupra structurilor. Un vobler shallow de genul Rebel Minnow este ideal pentru aceasta aplicatie, caci se scufunda doar pana la maxim 2 metri, ceea ce e de ajuns pentru a face naluca sa mearga exact deasupra stancilor de langa mal.
Urmatoarea laseta trebuie sa fie ceva mai scurta si cu o naluca care sa intre ceva mai mult la adancime. De pilda un Rattling Rogue. O a treia lanseta ar trebui armata cu o naluca cu actiune de adancime si mai mare, un Wally Diver sau un Shad-R Bait. In acest fel, veti putea acoperi simultan mai multe structuri pe masura ce barca se deplaseaza incet de-a lungul malului.

Temperatura apei.
Primavara, temperatura apei are o importanta foarte mare. Daca nu-i acordati atentie veti gresi. Din moment ce salaii depun in acelasi zone in fiecare an la un nivel de temperatura previzibil, cunoasterea temperaturii e cea mai simpla metoda de a afla in ce faza a reproducerii se afla pestii. Astfel, puteti fi sigur ca pestii sunt la inceputul depunerii, au depus deja sau au terminat deja de depus. Aceasta informatie va va oferi o idee de principiu asupra locurilor unde ar trebui sa cautati pestii ulterior.

Perioada cu cea mai intensa activitate.
Cele mai bune sanse pentru a prinde salai in perioada premergatoare reproducerii este in mod clar de la caderea serii si pana la miezul noptii. Studiile facute cu ajutorul telemetriei arata in mod clar o crestere a activitatii pestilor intre aceste ore. Majoritatea pestilor ajung la locurile de reproducere exact inainte de caderea serii si depun pana aproape de miezul noptii.

S-a descoperit de asemenea ca pestii depun continuu timp de aproape 4 ore si adesea depun o singura data, intr-o singura noapte. Unii pesti depun cate o ora timp de 4 nopti la rand.

In afara celor cateva ore de la caderea serii si pana la miezul noptii, femela se deplaseaza destul de mult, uneori chiar si 5 mile, locul in care sta ea ziua poate fi destul de departe de locul in care isi depune icrele.

Inca o data, va reamintesc cheia succesului la pescuitul salaului in aceasta perioada: sa fiti prezenti acolo la caderea serii si sa nu ramaneti mai tarziu de miezul noptii.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com