By rapitori

Cate ceva despre firele de musca

Firele de musca moderne sunt concepute in asa fel incat sa indeplineasca doua conditii: sa fie foarte hidrofobe si sa aiba o densitate mai mica decat a apei.
Cele care indeplinesc numai prima conditie (in special din categoria claselor mici de fire), daca sunt bine unse, plutesc foarte bine in conditii de apa calma. Turbulentele, sau orice modificare a tensiunii superficiale a apei duce insa la scufundarea acestora.
Firele care satisfac doar a doua conditie, avand densitatea mai mica decat a apei, au o flotabilitate extrem de buna, indiferent de conditii.
Firele cu diametre mici permit in principiu lanseuri mai lungi decat cele cu diametre mai mari, datorita rezistentei scazute la vant intampinate de fir in lanseu. Din acest punct de vedere bucla care se formeaza in timpul lanseului are influenta cea mai mare asupra lungimii acestuia.
Citeste articolul “Cate ceva despre firele de musca”

By rapitori

De ce sunt atat de populare voblerele de tip crankbait?

Exista mai multe explicatii pentru popularitatea crescuta a voblerelor de tip crankbait. Cea mai importanta este succcesul acestor naluci. Nu pot sa afirm cu siguranta care este motivul. Exista multe teorii, printre care “voblerele crankbait prind peste mai mare, asumandu-se ca pestii mai mari sunt mai agresivi”, sau “voblerele cranckbait pot fi prezentate pestilor care nu urmaresc tiparele obisnuite ale salailor, iar acesti pesti sunt salaii mai mari si mai batrani”.
Citeste articolul “De ce sunt atat de populare voblerele de tip crankbait?”

By rapitori

Cand folosim montura “bottom bouncer”?

Montura bottom bouncer este probabil una dintre cele mai folosite monturi de salau. O sa descoperiti ca pescuitul cu aceasta montura e distractiv si simplu pentru oricine.

Fie cu lanseta, fie la trolling, cel mai important lucru este sa tineti minte sa dati fir suficient pentru ca montura sa atinga fundul apei. Aceasta montura trebuie pescuita in contact cu fundul apei tot timpul.


Citeste articolul “Cand folosim montura “bottom bouncer”?”

By rapitori

Despre voblere

Vobler vs. Wobbler

“Vobler” este denumirea generica a oricarei naluci din plastic dur sau lemn care reproduce silueta unui pestisor-prada si evolueaza prin apa cu o bataie laterala. Sau cel putin asa se refera la astfel de obiecte mai toti pescarii nostri. Voblere, cu V de la Vasile. Altii, mai putini, pretind ca termenul se scrie corect cu W de la Walter, argumentand pe drept cuvant ca a fost imprumutat din limba germana.
Citeste articolul “Despre voblere”

By rapitori

Lanseta de musca

Sa incepem prin demascarea unor mituri care induc în eroare pe o buna parte din pescarii care doresc performante de la o lanseta de musca.

Firme cu renume încep aproape invariabil un mesaj publicitar concentrat asupra caracteristicilor tehnologice care definesc performanta. Un mare distribuitor de articole de pescuit din USA atentioneaza asupra mitului construit în jurul cifrelor care definesc generatia de grafit si a modului în care aceasta poate actiona în favoarea pescarului. Bunele intentii ale consilierilor indica factorii care determina sau influenteaza constructia unei lansete de musca.
Citeste articolul “Lanseta de musca”

By rapitori

Lansete de spinning

Popularitatea si functionalitatea spinningului are radacini in dezvoltarea pescuitului modern si se datoreaza aparitiei relativ tarzii pe scena pescuitului a mulinetelor cu tambur fix, mulinete care au modificat barierele impuse de mulinetele de casting. Aparitia unor lansete performante a fost conditionata de evolutia tehnlogica a materialelor si specializarea designului lansetelor care s-a imbunatatit permanent, de la fibra de sticla la materialele compozite din amestecuri care mixeaza mai multe tipuri de grafit si rasini.
Citeste articolul “Lansete de spinning”