By Radu Dascalescu

Mulineta de spinning: Top 3 Shimano

Pescuitul rapitorilor este provocarea suprema. Pescuitul rapitorilor de talie mare este mai mult de atat.
Echipamentul in sine trebuie ajustat pe anumite criterii. Mulinetele de spinning sunt tinta acestui articol.
Fara o mulineta de spinning adecvata, exista sansa ca pestele sa poata scapa in urma unui atac. Cu foarte mare usurinta in majoritatea cazurilor.
Trebuie inteles ca mulinetele de spinning sunt responsabile pentru foarte multi pasi de la startul drill-ului si pana la aterizarea pestelui in plasa minciogului.
Ne oprim in curtea producatorului Shimano. Pentru ca vom discuta de rapitori de talie medie si mare, am ales 3 modele de mulinete de spinning cu marimea de 4000.
Modelele vizate sunt din gama medie si high end.

Mulineta de spinning Shimano Stradic

mulineta de spinning Stradic FL

Shimano Stradic este cel mai cunoscut nume de mulineta de spinning in lumea pescarilor de rapitor. Si-a castigat un loc in “hall of fame” gratie capabilitatilor cu care a fost dotata inca de la prima aparitie. Daca a luat startul ca o mulineta cu recuperare mare, pretabila nalucilor care impun evolutii constante si de mare viteza, acest model a primit imbunatatiri constant. Ultimii ani au adus pe raftul magazinului, versiuni apetisante. Tehnologiile de ultima generatie nu au intarziat sa apara pe acest model. Plecand de la CI4 si terminand cu Hagane, Shimano Stradic se bucura de tehnologie de ultima generatie.
Ultimul model ajuns pe piata este Stradic FL. A fost inzestrat cu tehnologii precum Silent Drive, Micro Module II, sistem X Ship, tambur Long Stroke, Hagane Gear si nu numai.

Mulineta de spinning Shimano Twin Power

mulineta de spinning shimano twin power

Shimano Twin Power este un model de mulineta de spinning foarte cunoscut si apreciat de pescarii de top. Si-a castigat increderea prin performantele care le livreaza in timpul sesiunilor de pescuit. Este o mulineta silentioasa dotata cu multe din inovatiile inginerilor niponi. Pe langa transmisia de tip Hagane, Shimano Twin Power se bucura si de tehnologii precum Hagane Body, G-Free Body sau Dyna Balance. Core protect este tehnologia care asigura si protejeaza interiorul mulinetei de infiltratiile de apa. Frana acestui model este dotata cu sistemul Waterproof Drag. Din nou, niponii sigileaza si sistemul de franare pentru a fi ferit de apa si a lucra in conditii optime vreme indelungata.
Vine in varianta stoc cu 10 rulmenti si propune o forta de franare de pana la 11 kg in sarcina.
Este o mulineta gandita si proiectata pentru partide de spinning a caror tinta sunt rapitorii de talie medie si mare.

Shimano Stella

mulineta spinning stella

Shimano Stella a fost introdusa publicului in anul 1992. Nu a avut nevoie de mult timp pentru a transmite mesajul niponilor in acest segment. “Jucarii pentru copii mari” este probabil cea mai buna perceptie asupra acestei mulinete de spinning.
Tehnologiile care acum echipeaza modelele inferioare in gama au vazut pentru prima data lumina pe Stella. Usoara, compacta si rezistenta. Asa suna cheia succesului celei mai longevive mulinete de spinning de top din piata.

Corpul si transmisia Hagane, sistemul G Free Body , tamburul de tip AR-C Spool sau E.I. ( protectie suplimentara anticoroziune ) sunt cateva din dotarile acestei mulinete in anul 2019. Shimano Stella este o mulineta de spinning conceputa pentru a fi utilizata atat in apa dulce cat si in apa sarata.
Cei 13 rulmenti sunt ganditi sa asigure sesiuni de utilizare silentioase, perfect echilibrate, si o viata indelungata. Frana din dotare suporta presiuni de pana la 11 Kg forta.
Silent Drive si Micro Module II sunt tehnologiile responsabile pentru fluiditatea in recuperare a acestei mulinete.
Stradic, Twinpower si Stella sunt cele mai importante modele de mulinete de spinning ale producatorului nipon Shimano.

By rapitori

Cate ceva despre firele de musca

Firele de musca moderne sunt concepute in asa fel incat sa indeplineasca doua conditii: sa fie foarte hidrofobe si sa aiba o densitate mai mica decat a apei.
Cele care indeplinesc numai prima conditie (in special din categoria claselor mici de fire), daca sunt bine unse, plutesc foarte bine in conditii de apa calma. Turbulentele, sau orice modificare a tensiunii superficiale a apei duce insa la scufundarea acestora.
Firele care satisfac doar a doua conditie, avand densitatea mai mica decat a apei, au o flotabilitate extrem de buna, indiferent de conditii.
Firele cu diametre mici permit in principiu lanseuri mai lungi decat cele cu diametre mai mari, datorita rezistentei scazute la vant intampinate de fir in lanseu. Din acest punct de vedere bucla care se formeaza in timpul lanseului are influenta cea mai mare asupra lungimii acestuia.
Citeste articolul “Cate ceva despre firele de musca”

By rapitori

De ce sunt atat de populare voblerele de tip crankbait?

Exista mai multe explicatii pentru popularitatea crescuta a voblerelor de tip crankbait. Cea mai importanta este succcesul acestor naluci. Nu pot sa afirm cu siguranta care este motivul. Exista multe teorii, printre care “voblerele crankbait prind peste mai mare, asumandu-se ca pestii mai mari sunt mai agresivi”, sau “voblerele cranckbait pot fi prezentate pestilor care nu urmaresc tiparele obisnuite ale salailor, iar acesti pesti sunt salaii mai mari si mai batrani”.
Citeste articolul “De ce sunt atat de populare voblerele de tip crankbait?”

By rapitori

Cand folosim montura “bottom bouncer”?

Montura bottom bouncer este probabil una dintre cele mai folosite monturi de salau. O sa descoperiti ca pescuitul cu aceasta montura e distractiv si simplu pentru oricine.

Fie cu lanseta, fie la trolling, cel mai important lucru este sa tineti minte sa dati fir suficient pentru ca montura sa atinga fundul apei. Aceasta montura trebuie pescuita in contact cu fundul apei tot timpul.


Citeste articolul “Cand folosim montura “bottom bouncer”?”

By rapitori

Despre voblere

Vobler vs. Wobbler

“Vobler” este denumirea generica a oricarei naluci din plastic dur sau lemn care reproduce silueta unui pestisor-prada si evolueaza prin apa cu o bataie laterala. Sau cel putin asa se refera la astfel de obiecte mai toti pescarii nostri. Voblere, cu V de la Vasile. Altii, mai putini, pretind ca termenul se scrie corect cu W de la Walter, argumentand pe drept cuvant ca a fost imprumutat din limba germana.
Citeste articolul “Despre voblere”

By rapitori

Lanseta de musca

Sa incepem prin demascarea unor mituri care induc în eroare pe o buna parte din pescarii care doresc performante de la o lanseta de musca.

Firme cu renume încep aproape invariabil un mesaj publicitar concentrat asupra caracteristicilor tehnologice care definesc performanta. Un mare distribuitor de articole de pescuit din USA atentioneaza asupra mitului construit în jurul cifrelor care definesc generatia de grafit si a modului în care aceasta poate actiona în favoarea pescarului. Bunele intentii ale consilierilor indica factorii care determina sau influenteaza constructia unei lansete de musca.
Citeste articolul “Lanseta de musca”