De ce sunt atat de populare voblerele de tip crankbait?

Exista mai multe explicatii pentru popularitatea crescuta a voblerelor de tip crankbait. Cea mai importanta este succcesul acestor naluci. Nu pot sa afirm cu siguranta care este motivul. Exista multe teorii, printre care “voblerele crankbait prind peste mai mare, asumandu-se ca pestii mai mari sunt mai agresivi”, sau “voblerele cranckbait pot fi prezentate pestilor care nu urmaresc tiparele obisnuite ale salailor, iar acesti pesti sunt salaii mai mari si mai batrani”.

Oricare ar fi motivul, astfel de naluci prind pesti mari de fiecare data. Daca adaugam la acest fapt simplitatea de utilizare a nalucilor crankbait, e simplu sa ne dam seama cum se face ca au ajuns atat de populare in ultimii ani.

Multumita principiului simplu de folosire, atat in trolling cat si in casting sau spinning, aceste voblere pot fi simplificate. Ca sa nu facem insa greseli, tin sa specific ca gradul de succes al acestor naluci depinde de cat de bine stim sa le folosim.

Baza pescuitul cu voblere crankbait este foarte simpla: trebuie sa stii doar la ce adancime evolueaza. Pana nu stii sa le faci sa evolueze unde trebuie, orice alte cunostinte despre ele sunt total inutile. In fond, daca nu duci naluca in raza de actiune a unui peste, cum ar putea culoare, forma, actiunea sau diferitele modele de crankbait-uri sa faca vreo diferenta?

Pentru a raspunde la intrebarea legata de adancime la care trebuie sa evolueze, am discutat cu 10 dintre producatorii de astfel de naluci pentru a testa in conditii reale 200 dintre cele mai populare modele de crankbait, inregistrand totodata adancimea la care evolueaza atat in trolling cat si in tehnicile de pescuit cu lanseta, fie ea de spinning sau de baitcasting.

La finalul testelor, am mers un pas mai departe si am testat adancimea la care evolua fiecare naluca legata fiind pe fire de 5 diametre diferite si cu o crestere graduala de lungime a firului cu 5 m. Rezultatele testelor sunt disponibile pe site-ul meu, la “Crankbait Depth Guide & Calculator”.

In timpul testarilor, care mi-au luat nu mai putin de 18 luni, am aflat multe lucruri despre acest tip de naluca, mult mai mult decat adancimile la care poate evolua fiecare dintre ele. Iata mai jos cateva dintre acestea:

Clasificare

Testand 200 de modele diferite, am descoperit ca voblerele crankbait pot fi integrate in doua cateorii de naluci, care evolueaza similar cu celelalte din aceeasi categorie.

Rollers – Nalucile din aceasta categorie au inelul de atasare in varful nasului, nu langa barbeta. In general evolueaza la suprafata si e nevoie de viteza mai mare pentru a evolua cu acele miscari laterale marunte, asa cum e corect.

Wobblers – Aceste naluci au inelul de legatura cu linia in dreptul barbetei. Se scufunda mai adanc decat cele din prima categorie si au nevoie de mai putina viteza de recuperare pentru a evolua corespunzator. Ele merg in zig-zag prin apa, intr-un plan mai larg decat cele din prima categorie, cu bataia mai larga, altfel spus. Cat de larga este miscarea lor laterala nu are nici o legatura cu adancimea la care evolueaza. Aceasta actiune insa ajuta naluca sa pastreze maximum de adancime chiar si atunci cand se mareste diametrul firului. Miscarea laterala este dictata strict de plasarea inelului de prindere in dreptul barbetei. Adancimea la care evolueaza este determinata de suprafata frontala a voblerului, cu cat este mai lata cu atat naluca se va scufunda mai adanc.

Cum se explica faptul ca aceste naluci plonjeaza atat?

Principalul factor care explica cat de adanc poate plonja o astfel de naluca este forma si pozitionarea barbetei, si nu atat forma capului nalucii. Unghiurile si formele nu sunt critice, importanta este marimea barbetei.

Variabilele diametrului firului

Grosimea firului stabileste adancimea la care voblerele actioneaza cand sunt recuperate, fie la trolling fie la pescuit cu lanseta. Distanta este o constanta si din aceasta cauza in functie de ea trebuie stabilit diametrul firului care trebuie folosit. Pentru orice scadere in grosime a firului, sa zicem de la 10 la 8 lbs test, voblerul va evolua cam 30 cm mai mai adanc. Reciproca este de asemenea valabila. Daca crestem diametrul firului, voblerul va evolua mai aproape de suprafata cu 30 de cm.

Voblerele de suprafata si voblerele de mare adancime pot face exceptie de la regula, in sensul ca nu mai de 30 de cm, ci mai putin. In tot cazul, este clar ca e bine sa stiti ca puteti controla evolutia voblerului in functie de diametrul firului folosit. De exemplu, daca voblerul dumneavoastra va evolua la 6 metri adancime si ati vrea sa il pescuiti la 5 metri adancime, puteti face asta schimband firul de 8 lbs test cu care pescuiti in mod normal cu unul de 12 lbs test. Amintiti-va de asemenea ca pe masura ce cresteti diametrul firului distanta de lansare scade.

Diametrul firelor pentru tolling

Dintre cei 40 de pesti care au atacat cranckbait-urile testate, numai 6 au fost prinsi. Toti au fost prinsi in momentul in care foloseam fir de 17 lbs test. Am avut mai multe atacuri folosind fire de 8 si 12 lbs dar nu am putut sa-i intepam din cauza elasticitatii firelor. Aceste atacuri au avut loc exact sub barca pe care am folosit-o in timpul testelor si au fost toate inregistrate. De cateva ori pestele prindea naluca si o scotea complet din conul in care actiona sonarul cu care urmaream evolutia nalucii in apa. Marea majoritate a atacurilor avute folosind linii de 8 si 12 lbs test au trecut neobservate de persoana care tinea lanseta, toate cele avute pe linia de 17 lbs test au fost sesizate. Din cauza intinderii monofilamentului de diametre mici, recomand linie mai rezistenta si carlige foarte ascutite, cel putin cazul in care pescuiti la trolling.

Importanta vitezei

Viteza cu care merge barca nu influenteaza adancimea la care evolueaza naluca. Un cranckbait trebuie remorcat cu o viteza de la 1 mila la 4 mile pe ora. La mai putin de o mila pe ora majoritatea nalucilor incep sa se ridice. Daca depasiti 4 mile pe ora nalucile tind de asemenea sa se ridice, din cauza tractiunii pe fir. Exceptiile sunt nalucile create special sa evolueze in functie de viteza de recuperare, cum ar fi Rat-L-Spot, din cauza gravitatiei. Din acest motiv am testat toate nalucile la o viteza constanta de 2.5 mile pe ora. Fiecare naluca are o evolutie optima la o anumita viteza. Ca regula generala, nalucile de suprafata ar trebui recuperate mai rapid, iar cele de mare adancime mai lent. Incercati sa alegeti acele naluci care evolueaza cel mai bine la aceeasi viteza de recuperare, in cazul in care faceti trolling cu mai multe lansete. In cazul testelor la pescuit clasic cu lanseta, am observat ca toate nalucile au tendinta sa se ridice pe masura ce recuperarea devenea mai rapida.

Cu o mulineta de baitcasting, cea mai potrivita viteza de recuperare ni s-a parut a fi 100 de rotatii de manivela pe minut. Desi este o viteza medie, viteza reala a nalucii este dictata de componentele interioare ale mulinetei, de cat de mult fir infasoara pe tambur la fiecare rotire de manivela. Stilul de miscare al unei naluci dicteaza cea mai eficienta viteza de recuperare.

Pentru a ajuta pescarii sa aleaga cea mai potrivita mulineta, am convertit viteza de recuperare a mulinetei in mile pe ora. Astfel, pe o mulineta cu un raport de 3.8:1 viteza este de 1.6 mile pe ora. Pentru aceasta viteza cele mai bune naluci sunt cele cu actiune de adancime. Pentru o mulineta cu un raport de recuperare mediu spre rapid de 5.2:1, viteza de recuperare este de 2.1, 2.3 mile pe ora. Aceasta este alegerea cea mai potrivita pentru majoritatea nalucilor. Mulinand mai incet sau mai tare, un pescar poate acoperi o mare varietate de viteze. Cea mai rapida mulineta, dintre cele cu un raport de 6.1:1 poate recupera cu o viteza de 2.76 mile pe ora. O astfel de mulineta va recupera cu usurinta o naluca cu o viteza de 8 sau 10 mile pe ora.

Tehnici recomandate pentru trolling

Daca folositi o naluca cu forma alungita, una ovala sau circulara, incercand sa o faceti sa evolueze deasupra unui banc de pesti sau a unor anume structuri, alegerea este foarte importanta. Pentru lansetele asezate in centru alegeti nalucile care merg mai bine la viteze mici, iar la lansetele asezate pe marginile barcii ar trebui sa folositi naluci mai rapide.

Acest lucru va induce o actiune corecta pe ambele parti ale barcii in timpul virajelor.

Ajustati evolutia fiecarui cranckbait

Ca sa faceti un vobler sa evolueze drept, strambati usor inelul de prindere in directia opusa celei in care el are tendinta sa devieze. Incepeti sa indoiti cate putin si testati naluca de fiecare data, pana cand gasiti exact unghiul de care are nevoie ca sa mearga drept pe recuperare. Folositi un cleste special pentru acest lucru.
– Pentru nalucile cu inel deasupra barbetei, indreptati inelul catre marginea barbetei, apoi aruncati, recuperati, pana cand totul e in regula.
– Pentru nalucile cu barbeta metalica si element de legatura cu inelul, indreptati doar inelul, nu incercati sa indoiti barbeta!
– Pentru nalucile cu inel in nas, prindeti inelul cu un cleste si indreptati-l foarte lent. Cat se poate de lent.

Cat de departe de barca?

Lungimea firului lasat sa curga intre naluca si barca are o mare influenta asupra evolutiei nalucii. O naluca care evolueaza la suprafata va functiona la adancimi mai mari cu un fir mai scurt. O naluca de adancime va avea nevoie de mai mult fir.

Dupa ce am testat 200 de naluci, am ajuns la concluzia ca 50 de metri de fir sunt sufiecienti pentru a permite oricarui crankbait sa atinga cel putin 80% din adancimea la care poate ajunge. Cu 60 de metri de fir naluca va evolua la/sau aproape de adancimea maxima la care poate evolua. Cu cat firul lasat este mai lung cu atat veti avea mai putine sanse sa detectati miscarea si sa intepati la momentul potrivit, din cauza firului. Daca este nevoie de o distanta mai mare intre barca si naluca din cauza transparentei apei, este preferabil sa folositi accesorii pentru orietant firul intr-o alta directie, astfel incat naluca sa nu mai evolueze in siaj. E preferabil sa nu mariti lungimea firului. Puteti evita lungirea liniei folosind o mulineta speciala care directioneaza firul intr-un alt unghi, sau un nod culisant cu un plutitor ancorat de vas astfel incat sa faca unghi si sa nu permita firului sa duca naluca in siajul barcii, sau folositi accesorii speciale pentru aceasta situatie.

Caderea mitului legat de unghiul in care este asezata lanseta

Pozitia varfului lansetei, sau unghiul varfului, are cel mai putin efect asupra actiunii unei naluci. La 30 de metri de fir lasat liber intre barca si naluca, poti avea varful lansetei la 4 metri deasupra apei sau la 2 metri sub apa si evolutia nalucii este absolut aceeasi. Am testat o varietate de naluci de la deep runners pana la shallow runners pentru a verifica teoria si in cazul pescuitului clasic cu lanseta si mulineta obisnuite. La distante intre 25 si 35 de metri si recuperari la viteza constanta, cu varful lansetei ridicat cat mai sus deasupra capului si apoi aceeasi distanta, aceeasi recuperare si cu varful lansetei in apa. Rezultatele au fost absolut aceleasi, naluca evoluand la adancimi similare.

Daca naluca este aruncata la distanta mica si recuperata imediat ce a atins apa cu varful ridicat in sus, adancimea la care va evolua poate fi controlata prin viteza de recuperare. Daca firul dintre naluca si pescar este unul plutitor, pescarul nu mai poate controla adancimea de recuperare. Naluca isi va cauta adancimea la care merge ea de obicei indiferent de viteza de recuperare.

Niciodata nu lasati naluca sa evolueze sub nivelul unde inoata pestii

Trolling-ul sub nivelul de adancime unde se hranesc pestii este pierdere de timp. Toti cei 40 de pesti prinsi in timpul testelor au atacat de sub naluca. Unii au urmarit naluca mai bine de 15 metri pentru a o ataca. Numai pestii care erau sub naluca au atacat, cei aflati la adancimi superioare nu au avut nici o reactie la trecerea nalucii pe sub ei.

Voblerele cu bile sunt cele mai prinzatoare

Una dintre cele mai mari surprize ale testului nostru se leaga de voblerele cu bile interioare. Tot mai multi producatori de voblere introduc bile in camere de aer din corpul nalucilor. Am constatat ca nu o fac degeaba. 35 de pesti dintre cei 40 prinsi de noi in timp ce testam voblere au atacat naluci cu bile interioare. Toti au fost prinsi direct sub barca si atacurile au fost inregistrate de aparatul cu care observam actiunile nalucilor. Aceste naluci inzestrate cu bile interioare exista in toate versiunile si ajung pana la 15 metri adancime. Singurul lucru constant in 88% dintre atacurile avute a fost ca voblerele prinzatoare erau echipate cu bile.

Nota editorului: Acest articol este unul dintre raspunsurile la cele 50 de intrebari la care raspunde Mike McClelland in noua sa carte “Walleye Trouble-Shooting”.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com