By gaby

Sufleu de salau

Durata de preparare: 1 h50 min

Ingrediente: 
clatite, fileuri de salau, sos bechamel

Mod de preparare: 
Se fac 4-5 clatite de dimensiunile unui vas Jena. Se tapeteaza cu unt. Se pune la baza o clatita, apoi fileul fiert, iar clatite, iar file. Peste ultima clatita se toarna un pahar de smantana, sos bechamel si cascaval ras.

Observatii: 

By gaby

Stiuca umpluta 2

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 kg. stiuca, o felie piine alba, 1/2 pahar ulei, 2 oua, patrunjel verde, 1 buc. morcov, 1 buc. ceapa, 4 buc. cartofi de marime potrivita, 2 litri apa

Mod de preparare: 
Se curata stiuca, se scoate cu atentie pielea, se spala, se freaca usor cu sare si se pune deoparte. Carnea se ia de pe oase, se trece prin masina de tocat impreuna cu miez de piine alba, muiat in lapte si stors. Umplutura se freaca cu ulei, se adauga 2 oua, patrunjel verde tocat marunt, piper si sare. Pielea se stoarce bine, apoi se umple cu umplutura si se da forma de stiuca. Se coase si se pune la fiert in apa putin sarata, impreuna cu zarzavat, cartofi si oasele de peste. Cind pestele este gata, se pune pe platou, se toarna pe deasupra zeama strecurata si se garniseste cu cartofi si morcovi fierti in zeama.

Observatii: 
Se serveste rece cu lamiie sau calda cu unt proaspat sau cu sos de rosii.

By gaby

Stiuca umpluta

Durata de preparare: 1 h

Ingrediente: 
4 stiuci mici, 4 oua, 100 gr. orez, 1 pahar cu maioneza, 5 buc. ceapa mijlocie, 1 buc. morcov mare, 1 litru lapte, sare, piper, verdeata

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se spala foarte bine si se zvinta. Se fierb ouale foarte tare, se curata si se taie marunt. Se combina ouale cu orezul fiert separat, se adauga 3 cepe tocate si calite, sare si piper. Cu aceasta compozitie se umplu stiucile. Se coase taietura si se leaga fiecare stiuca. Se combina laptele cu 1 l de apa, se pune pe foc si cind clocoteste se pun 2 cepe, morcovul taiat rondele, verdeata, sare si piper. Dupa 10 minute se da focul mic si se pun pestii sa fiarba 10 minute. Se scot apoi cu grija, se pun pe platou si cind s-au racit se scot atele. Se acopera pestii cu maioneza, se orneaza cu verdeata si cu felii subtiri de lamiie.

Observatii: 

By gaby

Stiuca la gratar

Durata de preparare: 40 min

Ingrediente: 
200 gr. stiuca, 15 gr. unt, sare, zeama de lamiie

Mod de preparare: 
Stiuca se curata si se fierbe in citeva clocote la foc incet, apoi se scoate si se frige la gratar. Se ia cu grija, sa nu se sfarime.

Observatii: 
Se serveste cu ulei si lamaie.

By gaby

Stiuca cu rosii

Durata de preparare: 1 h

Ingrediente: 
750 gr. peste, 200 gr. bulion de rosii, 100 gr. ceapa, 1 lingura unt, sare, piper, zahar

Mod de preparare: 
Se curata ceapa si se taie marunt. Apoi se prajeste in unt, se amesteca cu bulion de rosii, se adauga 1/2 pahar de supa (sau apa), sare, piper, 1/2 lingurita zahar si se lasa sa dea in clocot. Dupa aceea, se scoate fileul de peste, se taie, se spala, se sterge cu un servet si se aseaza intr-o cratita. Se toarna deasupra sosul de bulion preparat. Cratita cu peste se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic, 20-30 minute.

Observatii: 
Cind se serveste la masa, se pune pestele pe un platou, se toarna peste el sosul de rosii si se presara patrunjel verde tocat marunt

By gaby

Scrumbii proaspete la gratar

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
3 scrumbii mari, sare, 1 lingura mustar, 2 linguri ulei, 2 linguri pesmet

Mod de preparare: 
Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece.
Se sareaza si se lasa cu sarea pe ele cateva minute, apoi se ung cu ulei si cu mustar,
se trec prin pesmet si se pun pe gratar. Se asaza gratarul pe jar, iar pestii se intorc cu grijapentru
a nu se arde. Cand s-au facut, se scot pe o farfurie si se acopera cu putin mujdei de usturoi.

Observatii: 
Se servesc cu garnitura de cartofi fierti.

By gaby

Scrumbii de Dunare la gratar

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
2 scrumbii de Dunare, 1 cescuta de ulei, sare, 1 lamaie, verdeata tocata, folie alminiu

Mod de preparare: 
Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala. Se sareaza pe dinauntru si pe dinafara, sa lasa cu sarea pe ele cateva minute, apoi se ung cu ulei si se invelesc in folie de
aluminiu. Se pun pa gratar, se frig la foc potrivit si se servesc calde, stropite cu zeama de lamaie si acoperite cu verdeata tocata marunt.Pentru peste se foloseste patrunjelul verde.

Observatii: 

By gaby

Scrumbii cu sos englezesc

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
4 scrumbii mijlocii, 2 pahare supa de zarzavat, 1 lamaie, 1 lingurita de amidon, piper boabe, sare,
1 foaie de dafin

Mod de preparare: 
Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece. Se asaza intr-o
cratita cu o cana de supa de zarzavat, sare si boabe de piper, si se lasa sa fiarba la foc mic. Dupa 20 min.
se scot pe un platou si se acopera cu sosul obtinut astfel: se desface amidonul cu o cana de supa de
zarzavat, se clocoteste 5 min. pe foc mic cu sare, o foaie de dafin si putina coaja de lamaie.
In sosul obtinut se stoarce o lamaie si se serveste imediat, turnat deasupra scrumbiilor.

Observatii: 

By gaby

Scrumbii cu sos de smantana

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
3 scrumbii mijlocii, 2 linguri de unt, ½ lamaie, sare, piper, verdeata tocata, 1 cana de smantana, 1
lingurita de boia dulce, 1 ceapa mare

Mod de preparare: 
Se curata peste, se spala si se sareaza. Se prajeste pestele in unt, apoi se scoate pe un platou si se lasa sa stea la cald. Se toaca ceapa marunt si se aureste in untul ramas, se stinge cu o lingurita de boia de ardei dulce, se adaugasmantana si se fierbe sosul acoperit15 min. Smantana se adauga numai cand ceapa a devenit sticloasa. Sosul se sareaza si se pipereaza dupa gust si se toarna
fierbinte peste scrumbiile prajite in unt si stropite cu zeama de la ½ lamaie.

Observatii: 

By gaby

Scrumbii cu ciuperci

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
3 scrumbii proaspete, 250 g ciuperci, verdeata tocata, 1 lamaie, sare, 3 linguri unt,
1 pahar vin alb, piper macinat

Mod de preparare: 
Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece.
Se sareaza si pe dinauntru si pe dinafara, se lasa sa stea cu sarea cateva minute.
Se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se pun cu o lingura de unt sa scada pe foc mic,
impreuna cu sare si piper macinat. Cand ciupercile s-au inmuiat bine, se adauga un paharelde vin alb
si se laba sa fiarba acoperit.Scrumbiile se prajesc in unt, se scot si se asaza pe un platou adancit.
Se stoarce deasupra lor o lamaie si se servesc calde, cu garnitura de ciuperci bine scazute.

Observatii: