Culorile voblerelor si utilizarea lor

Paternurile voblerelor (combinatiile de culori), repartizarea lor pe suprafata nalucii si capacitatea de reflexie in apa in raport cu adâncimea, culoarea, temperatura si forta curentului isi dovedesc eficacitatea daca sunt corect adaptate la conditiile de pescuit.

Paternurile pot fi clasificate in combinatii de culori “reci” care vor fi utilizate iarna si in perioadele in care temperatura apei este scazuta si in combinatii de culori “calde” a caror utilizare este eficienta vara, cand temperatura apei este ridicata.

Exista si paternuri intermediare, care-si dovedesc eficienta in perioadele de tranzitie dintre anotimpuri, primavara si toamna.

Privind lucrurile in ansamblu, paternurile pot fi clasificate in patru categorii:

A) CULORILE GENERALE – vor fi utilizate pe tot timpul zilei, de-a lungul intregului an, in ape foarte limpezi si mai ales atunci când directia vântului se schimba; S-Albitura; B(Blue)- Albitura cu spate albastrui; GSH-Albitura cu spate verzui, flancuri galbene si burta argintie; SH-Rosioara; GMN-Glass Minnow.

B) CULORILR NATURALE(IMITATIVE) – vor fi incercate de-a lungul intregului an indiferent de conditii, imitându-se culoarea pestilor prada din apa respectiva;

Dimineata:
BB(Baby bass)-Biban; MN-Boistean; SGM-Albitura cu spate verzui si dungi negre; FH(Fat Head); RT-Pastrav curcubeu.

La mijlocul zilei:
BG(Blue Gill) SD-Babusca; P(Perch) GP(Glass Perch)-Biban.

Dupa-amiaza:
GTR(Glass Trout)-Pastrav; SD-Babusca; BG(Blue Gill).

La asfintitul soarelui:
G(Gold)-Auriu; F(Frogg)-Broasca.

C) CULORILE VARIABILE – vor fi incercate primavara, vara si toamna, pe timp insorit si atunci când nivelul, culoarea apei sau forta curentului se schimba;

Dimineata:
ESH(Emerald Shinner)-Albitura cu spate de smarald; HESH(Hollographic Green); HBSH(Hollographic Blue)-Albitura cu spate albastrui.

Dupa-amiaza:
PSD(Plumm Shinner)-Albitura cu spate plumburiu; HC(Hot Chubb)- “Clean fierbinte”; OCW(Orange Crawdad).

In zori si la asfintitul soarelui:
OCW(Orange Crawdad); RCW(Red Crawdad).

D) CULORILE REACTIVE – sunt eficiente atunci când rapitorii sunt foarte activi si se hranesc intens, spre sfârsitul primaverii, vara si la inceputul toamnei, in ape adânci sau in ape tulburi;

In timpul zilei:
RFSH(Redfin Shinner)-Spate negru, flancuri argintii, burta orange; BCW(Brown Crawdad); FCW(Fire Crawdad); CLN(Clown):

In zori si la asfintitul soarelui:
FT(Fire Tiger); HT(Hot Tiger); GFR(Gold, Fluorescent, Red).