Cand folosim montura “bottom bouncer”?

Montura bottom bouncer este probabil una dintre cele mai folosite monturi de salau. O sa descoperiti ca pescuitul cu aceasta montura e distractiv si simplu pentru oricine.

Fie cu lanseta, fie la trolling, cel mai important lucru este sa tineti minte sa dati fir suficient pentru ca montura sa atinga fundul apei. Aceasta montura trebuie pescuita in contact cu fundul apei tot timpul.

Este de asemenea importanta si viteza de recuperare. Daca folositi rotative, recuperati exact la viteza minima la care paletele se invart. Daca rotativa nu evolueaza corect se va agata. In cazul in care recuperarea este prea lenta pentru ca rotativa sa evolueze corect, folositi altceva, fie un carlig cu montura cu peste viu, fie un vobler, la 1-2 metri distanta de plumb.

Eu pescuiesc montura bottom bouncer in trei feluri. Prima metoda, la care apelez in 10% din cazuri, consta in folosirea unui vobler de tip crankbait. Pur si simplu leg un vobler shallow diving, cum ar fi un Rebel Minnow, direct de montura, cu un inaintas de 1m -1.5m. Este o solutie foarte buna pentru a pescui pe verticala acolo unde exista obstacole sub apa. Nici o alta metoda nu permite unui crankbait sa evolueze la o jumatate de metru de fund, la adancimi extrem de variate, intre 15 si 5 metri. In general, pestii cei mari pot fi gasiti la cele mai mari adancimi, fie pe langa peretele unei gropi, fie chiar in locul in care apa se adanceste brusc.

Cealalta metoda la care apelez presupune montarea unei rotative. In 20% dintre situatii este metoda mea favorita. Este o montura foarte potrivita pentru ape cu valuri puternice, cand bate un vant puternic sau pescuiti o apa traversata de curenti. Cand pescuiesc de pe mal cu lanseta, tot ceea ce fac este sa las montura sa coboare pe verticala si las barca in bataia vantului asigurandu-ma ca se va deplasa suficient de repede incat rotativa sa evolueze cum trebuie. Mi s-a intamplat adesea sa prind pesti mari cand valurile erau foarte puternice.

Cea de-a treia metoda, pe care o aplic in 70% din cazurile in care sunt indreptatit sa folosesc montura bottom bouncer, consta in montarea unui simplu carlig pe un lider lung de pana la 2 metri, eventual cu struna metalica. Momeala de pe ac va fi un pestisor viu, o lipitoare sau un crab. Pestisorul se monteaza agatandu-se direct de cap, crabul se infige in carlig pe undeva pe la mijlocul corpului, adesea montez impreuna cu pestisorul si o lipitoare, pe acelasi ac.

Lipitorile reprezinta una dintre momelile mele favorite, pentru ca rezista timp indelungat si se misca tot timpul in apa. Va sfatuiesc sa incercati acest sistem de fiecare data cand sondati ape adanci de peste 15 metri. Sau in orice alte situatii cand nu reusiti sa pastrati contactul cu fundul apei si barca nu se deplaseaza suficient de repede pentru a pune in miscare paletele unei rotative sau spinnerbait.

Montura bottom bouncer nu are nimic deosebit si totusi functioneaza excelent. Jerry Anderson, unul dintre cei mai buni pescari de salau, din Onamia, Missouri, a rezumat foarte bine acest lucru in faimoasa propozitie “montura bottom bouncer lucreaza mai bine decat ar trebui”.

Ponturi pentru pescuitul cu montura bottom bouncer:

La recuperarile constante cu viteza mica salaii au tendinta sa atace foarte scurt si o singura data, intepandu-se singuri. Salaii au obiceiul sa urmareasca naluca prin apa pe o oarecare distanta, dupa care o vor inhala odata cu apa pe care o inconjoara. De aceea, trebuie sa va asigurati ca aveti firul intins tot timpul, pentru ca inteparea pestelui sa fie prompta, chiar si in situatiile in care nu ati simtit muscatura.

Pentru a scadea rata de rateuri, va sfatuim sa folositi ancore triple sau duble atat la naluci cat si la monturile cu viu.

Pentru monturile cu ac simplu, puteti agata pe inaintas intre ac si linia principala un flotor, care va intinde mai bine firul leaderului, astfel ca veti simti mai bine momentul cand salaul inhaleaza momeala din carlig.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com