Salmo SDR

Avand in vedere ca vine toamna, se raceste apa, pestii devin mai lenti mai apatici, mai greu de starnit vreau sa va prezint una din modalitatile cu care puteti convinge un rapitor sa muste chiar si in conditiile in care toata lumea spune “azi nu musca”.

Ca regula generala SDR-urile (shallow deep runner) sunt voblere plutitoare cu barbeta supradimensionata care le obliga sa evolueze la o adancime mai mare decat modelul de baza. Principala caracteristica este deci scufundarea la mare adancime dar sa nu va opriti aici ci vedeti si oportunitatile care se deschid. Astfel intr-o apa cu obstacole, copaci, diguri scufundate etc un SDR va trece mulinat la o viteza mica peste obstacol si imediat dupa el la o mulinare energica si scufundarea varfului lansetei in apa va cobora sub respectivul obstacol starnind un pradator care isi are terenul de vanatoare bine ascuns si umbrit.

O alta caracteristica mai este si faptul ca se agata (agatatura nedorita) mai greu decat un vobler normal datorita faptului ca pozitia lui in timpul tractiunii nu este orizontala si inclinata cu capul in jos astfel ca ancorele nu atarna sub vobler ca sa existe riscul unei agatari accidentale ci sunt mascate de corpul voblerului astfel ca orice obstacol intalnit este lovit cu barbeta proeminenta si voblerul practic face o tumba trecand peste respectivul obstacol.

Daca va ganditi ca aceste voblere sunt bune numai in ape adanci gresiti, sunt senzationale si in ape putin adanci dar viteza de recuperare trebuie sa fie foarte mica si varful lansetei trebuie tinut sus, desigur tot secretul consta de fapt in priceperea pescarului de a juca voblerul din varful lansetei. Va asigur ca o tractiune lenta a unui vobler care inoata la cea mai mica miscare combinata cu miscari sacadate din varf combinate desigur si cu marimea si culoarea potrivita este combinatia “castigatoare” la un pescuit de toamna.

Spuneam mai devreme ca SDR-urile sunt foarte bune pe apa rece. Pe o apa rece pestii coboara pe fundul apei si stau se misca foarte putin si foarte lent de aceea si miscarea nalucii noastre trebuie sa fie in acord cu starea pradatorului. Dupa lanseu recuperati rapid voblerul pana simtiti ca a atins fundul apoi recuperati foarte incet naluca jucand-o in acelasi timp, bataia ampla a unui SDR este foarte atractiva pentru rapitori (in special stiuca si salau), mentineti voblerul in apropierea fundului pana la … muscatura.

Ca sa luam cel mai bun exemplu vom lua voblerele Salmo, modelele SDR.

Hornet SDR marimea 3 este campion la cleni pe rauri mari si lacuri si la bibani pe lacuri. Multe exemplare de bibani peste kg au fost prinsi cu acest vobler. Cele de marimea 4 si 6 sunt foarte bune la salau si stiuca, SDR 6 la stiuca poate face minuni in zilele frigurose de inceput de iarna.

Minnow 7 SDR este favoritul pescuitului la salau si la avat, M7 SDR culoarea YD a fost campion anul trecut la salai.

Bullhead 6SDR este cea mai buna alegere la pescuitul de pastravi pe lac primavara pe ape abia dezghetate si la pescuitul de salau tot anul, culoarea CL a fost creata special pentru salau.

Butcher SDR a fost creat special pentru pastrav dar face minuni si la salai si stiuci.

Perch PH 8 SDR este campion incontestabil la stiuci capitale in lacuri mari si in canalele din Delta, primavara cand stiucile sunt trase pe canalele deltei un biban de 8 culoarea hot perche este naluca nr 1.
Roach (babusca) pestisorul prada atat de cautat de stiuci tot timpul anului, un SDR va trece prin ierburi mult mai usor decat un vobler normal deoarece prin bataia mai ampla a berbetei isi face loc si trece fara a permite ancorelor sa se agate in bradis.

Si ultima dar nu in ultimul rand Pike, imitatia de stiuca, celebrul vobler al firmei Salmo, modelul care detine cele mai multe recorduri de stiuca are si varianta SDR, un vobler care trebuie sa fie obligatoriu in trusa oricarui pescar, atunci cand nu trage la nimic altceva incercati un Pike 11 SDR si in mod sigur veti deveni fan al acestui model.