Cate ceva despre firele de musca

Firele de musca moderne sunt concepute in asa fel incat sa indeplineasca doua conditii: sa fie foarte hidrofobe si sa aiba o densitate mai mica decat a apei.
Cele care indeplinesc numai prima conditie (in special din categoria claselor mici de fire), daca sunt bine unse, plutesc foarte bine in conditii de apa calma. Turbulentele, sau orice modificare a tensiunii superficiale a apei duce insa la scufundarea acestora.
Firele care satisfac doar a doua conditie, avand densitatea mai mica decat a apei, au o flotabilitate extrem de buna, indiferent de conditii.
Firele cu diametre mici permit in principiu lanseuri mai lungi decat cele cu diametre mai mari, datorita rezistentei scazute la vant intampinate de fir in lanseu. Din acest punct de vedere bucla care se formeaza in timpul lanseului are influenta cea mai mare asupra lungimii acestuia.

Pentru pescarul cu musca artificiala romanesc variantele alegerii “pe viu” a unui fir de musca potrivit cu asteptarile si “sculele” sale sunt destul de restranse. Asta din cauza ca deocamdata, datorita slabei reprezentari a acestui stil de pescuit in randurile pescarilor, nu prea ai de unde cumpara un fir de musca de calitate. Singurele fire pe care le poti gasi in magazine sunt Cormoran, Sert si unele englezesti. Nu ma pot pronunta asupra calitatii acestora pentru ca nu le-am folosit niciodata si sincer sa fiu nici nu le-as incerca.
Cataloagele de specialitate, americanesti sau de alte unde, sunt pline de firme si produse extrem de variate si specializate, cu explicatii destul de concludente asupra calitatii si destinatiei acestora, dar … alegerea devine destul de dificila chiar si in aceste conditii. Un lucru este clar insa: calitatea produsului ar trebui sa creasca odata cu pretul. Cu un fir de 14-15 USD se poate pescui si cam atat! Mai trebuie sa tinem cont ca in pescuitul cu musca artificiala firul joaca un rol esential, toti marii specialisti atragand atentia asupra faptului ca prezentarea este cheia succesului in acest tip de pescuit. Ori asta depinde intr-o mare masura de firul de musca, asa ca haideti sa incercam putin sa clarificam cam ce inseamna firul de musca si care sunt criteriile dupa care ne putem ghida pentru a face o alegere avantajoasa.

In primul rand trebuie sa va familiarizati cu terminologia intalnita in cataloagele si literatura de specialitate in legatura cu partile componente ale firului de musca. Am pastrat denumirea inglezeasca a acestora pentru a fi mai usor de identificat si interpretat informatiile din cataloage, reviste de specialitate, net. Pe de alta parte mai trebuie sa recunosc ca mi-a fost destul de greu sa gasesc corespondentii in limba romana pentru acesti termeni.

(in figura este reprezentat un fir de tip DT – double tapered)

Varful (tip) – este capatul la care se ataseaza leaderul si poate fi cuprins intre 15-30 cm,
dar poate sa coincida cu front taper.
Front Taper – segmentul imediat urmator varfului. Lungimea cuprinsa intre 1 si 2 m si care scade gradual in diametru, de la cel al corpului propriu zis pana la cel al varfului. Aceasta schimbare graduala a masei (greutatii) firului influenteaza in mod hotarator felul in care se realizeaza transferul de energie catre musca, delicatetea si distanta lanseului.
Corpul propriu-zis (Belly) – partea cu diametrul cel mai mare a firului de musca, in care este concentrata cea mai mare parte a masei (greutatii) firului si care datorita acestui lucru contribuie in cel mai mare grad la realizarea lanseului.
Rear Taper – portiunea care incepe imediat dupa corpul firului; la firele de tip WF – weight forward si oricare alte fire asimetrice, back taper scade gradual sau brusc in diametru, de la grosimea corpului pana la subtirimea running line. Aceasta modificare graduala are influenta asupra lanseurilor delicate cu lungimi de pana la 10 m.
Head – cuprinde front taper, corpul si rear taper. Este zona in care se concentreaza practic aproape intreaga masa a firului. Greutatea totala a varfului si running line sunt neglijabile in privinta obtinerii energiei necesare realizarii lanseului.
Running Line – segmentul cu diametrul cel mai mic, care se ataseaza la backingul de pe mulineta. Datorita masei scazute si a subtirimii trece usor prin inele, dand posibilitatea cresterii distantei de lansare.

DT–Double Taper:

– Este un fir simetric; varful = running line, front taper = rear taper.
– Potrivit pentru lanseuri scurte spre medii.
– Permite realizarea usoara a corectiilor in timpul lanseului.
– Indicat in special pentru pescuitul de finete cu musca uscata.
– Pune probleme in conditii de vant.
– Avantajos prin faptul ca firul poate fi schimbat cu “el insusi”; in cazul in care varful se uzeaza, firul se intoarce efectiv.

WF–Weight Forward:

– Asimetric.
– Cel mai utilizat fir; indicat pentru incepatori datorita faptului ca permite o mai buna “simtire” a lanseului.
– Datorita dispunerii inspre varf a greutatii este indicat pentru lanseuri scurte pana la lungi cu o mare varietate de tipuri si dimensiuni de muste, in special cu muste ude si nimfe.
– Mai indicate in conditii de vant mediu.
– Cu putin exercitiu pot fi realizate prezentarile delicate necesare in pescuitul la suprafata cu muste uscate, insa nu permite corectii la fel de “decisive” ca in cazul DT-ului.
Atentie la capatul care se ataseaza la backing. Acesta este indicat in mod normal printr-o bucatica mica de hartie atasata pe fir; poate fi identificat oricum prin faptul ca este vizibil mai lung decat varful.

 

ST–Shooting Taper:

– Fir scurt de circa 7,5 – 10,5 m, cu varful, front taperul si corpul asemanator unui fir de tip DT sau WF atasat printr-o bucla de running line.
– Folosite in general pentru lanseuri lungi, fara pretentii pea mari asupra acuratetii prezentarii
– Excelente in conditii de vant.
– Utilizate in situatiile in care este necesara schimbarea rapida a firului fara a mai inlocui mulineta sau tamburul pe care se afla tipul de fir necesar in conditiile date.
– Potrivite pentru pescuitul cu streamere, poppere sau alte muste/naluci mai mari.

SL – Speciality Lines: 

– Au head-ul (front taper, back taper si corpul) foarte scurt si orientat inspre varful firului, motiv pentru care permit lanseuri extrem de lungi cu muste foarte “stufoase”.
– Unele fire speciale se caracterizeaza prin faptul ca au sectiuni si forme diferite, cum sunt de exemplu firele Royal Wulff Triangle Taper, la care front taper-ul si corpul propriu-zis sunt inlocuite de un varf care creste de la diametrul minim pana la cel maxim (corespunzator diametrului corpului in cazul firelor clasice), apoi un back taper scurt si running line.
– Folosite in pescuitul de categorie grea, cu clasele superioare de lansete.

Pe orice ambalaj in care este prezentat un fir de musca trebuie sa fie inscris un cod, care sa ofere informatii referitoare la produsul care se ascunde in interior. Primele componente ale acestui cod sunt litere de tipul DT, WF etc. care ofera insa doar informatii de baza privind tipul de fir (conicitatate, lungime, culoare).

Unele firme ofera informatii destul de complexe privind constructia firului si calitatilor acestuia pe spatele ambalajului sau prin mici brosuri aflate in interior.
Date suplimentare pot fi obtinute numai studiind cu mare atentie si rabdare literatura de specialitate, cataloage, reviste, internet-ul.
Cel mai indicat insa, ar fi sa incepeti prin a intreba printre pescarii mai experimentati.