Termoclina

Majoritatea pescarilor din tara noastra nu stiu nimic despre termenul “termoclina”. Notiunea este insa binecunoscuta pescarilor din alte tari, in special pescarilor de salau din Statele Unite. De fapt, de “walleye”, specie inrudita cu salaul.

Pescari specializati prin definitie, americanii cauta salaul pe intinderi uriase de apa, inarmati cu scule mai tari decat ale noastre, printre care si sonarele. Ei nu cred in intamplari. De aceea, au si invatat sa constientizeze importanta metodelor de a cauta pestele, luand in considerare termoclinele.

Dar ce este exact termoclina? Cum nu dispunem de o definitie, o sa incercam sa explicam termenul in cuvintele noastre. E vorba de zona care delimiteaza acele straturi de apa unde pestele se simte confortabil. Practic, este zona unde temperatura apei se schimba cu mai mult de 1 grad Celsius la fiecare metru de apa.

Termoclina este un fel de bariera termica care delimiteaza stratul de apa rece de la fund de cel de apa calda si slab oxigenata. Vara. Iarna e invers, apele de la suprafata sunt mai reci decat cele de la fund. Pe ecranele sonarelor mai performante aceasta zona chiar apare, este linia care marcheaza un salt termic intre straturile de apa.

La nivelul termoclinei, stratul superior de apa se raceste rapid in contact cu stratul inferior. Variatiile de temperatura nu sunt chiar drastice, dar trebuie luate in considerare. Mai ales in lunile iulie si august, pe dura mare, si prin Septembrie, cand apa se raceste brusc.

Lacurile adanci, mai ales barajele de acumulare, au termocline nuantate
tot timpul anului, dar ele sunt si mai accentuate in timpul schimbarilor de anotimpuri. Pe lacurile cu ape putin adanci e posibil sa existe termocline, dar noi nu le putem percepe. Pestii insa da. Animale sensibile la variatiile bruste de temperatura, acestia nu vor trece de aceasta bariera.

Speciile pe care le gasim de obicei in apropiere de substrat sunt mult influentate in comportamentul lor de termocline. La acel nivel exista de obicei stratul de apa cu cea mai buna oxigenare. In functie de obiceiurile si preferintele pentru anumite temperaturi, curenti, presiune si alti factori, pestii de aceeasi specie stationeaza la un anume nivel. Cine a fost cu sonarul la pescuit toamna, mai mult ca sigur a observat crapi si platici suspendati pe la etajul 3, bancurile de obleti la etajul 8 iar bancurile de salai la parter, pregatindu-se de hibernare (prin analogie intre stratificarea lacului pe verticala si cele zece etaje ale unui bloc, daca nu v-ati prins deja).

Termoclina este un reper pentru a gasi mai usor pestii, stiut fiind ca ii vom gasi intotdeauna sub sau deasupra acestei bariere termice. Daca ai prins un salau pe fund, atunci acolo vor fi si ceilalti. In mod cu totul si cu totul exceptional il vei prinde intre ape. La fel, daca bancurile s-au ridicat sa vaneze, atunci degeaba il vom cauta pe fundul apei.

Ce ne facem daca nu avem sonar, cum gasim termoclina? Ei bine, nu vom putea sa o localizam altfel decat imaginar. Vom cauta adancimea unde se gaseste pestele si vom incerca sa nu variem cautarile in alta parte decat acolo unde am avut atacuri. Asta e tot.

Daca pescuim dupa un rapitor “de apa rece” cum este salaul, localizarea termoclinei ne va ajuta sa il gasim mai repede, in special vara. Pestii se vor gasi la nivelul imediat superior, unde apa este ceva mai rece decat la suprafata si apa foarte oxigenata, sau imediat sub termoclina, unde temperatura este constanta. A gasi adancimea potrivita este un lucru foarte util mai ales pentru pescarii care dau la trena (trolling). Ei intai identifica termoclina si abia apoi aleg voblerele pe care urmeaza sa le foloseasca. In felul asta stiu de la inceput unde trebuie sa evolueze nalucile ca sa aiba cele mai mari sanse de a prinde ceva.

Temperatura apei este cel mai important factor care influenteaza comportamentul pestilor. Celelalte sunt prezenta hranei, structurile, oxigenarea si curentul. Treaba pescarului este sa gaseasca acea zona. Si e mai usor sa o gaseasca daca stie cum este influentat comportamentul pestilor de variatiile de temperatura din apa.