Bibanul la momeli suple
Pentru mine, plasticele moi cunoscute generic sub numele de “twistere” ocupa un loc particular in pescuitul rapitorilor, in speta bibanul sau salaul.
Pescuitul cu momeli suple este caracterizat ca fiind un pescuit dinamic, comod (in sensul ca nu necesita pregatiri prealabile dar si datorita polivalentei acestuia) facand fata tuturor situatiilor: pescuit de suprafata, pescuit intre ape, pescuit de fund, in curent, in agataturi si pescuitul pe verticala in ape adinci.
Totul este sa adopti montajul si modelul care convine mai mult in anumite situatii.
Bibanul este un peste curios, capabil sa atace imitatiile cele mai fanteziste. Parerea mea este ca limitarea la modelele virgula si imitatiile de peste (in mai multe marimi si culori), poate fii productiv in peste 90% din cazuri.
Agresivitatea bibanului il poate face sa atace momeli foarte mari in comparatie cu dimensiunea lui.
Pentru a evita ratarile cit si dezagatarile, trebuie alese momeli ce pot fi aspirate usor.
Talia standard se situeaza intre 4-8cm pentru virgula si 4-6 cm pentru shad. Evident, acolo unde populatia de biban nu depasesete dimensiunea de 15 cm si momelile vor fi din cele mai mici.
Culoarea nalucii: toate culorile pot fi prinzatoare dar citeva si-au aratat suprematia: alb, rosu, verde cu gliter dar si negru in ape tulburi. Exista mai multe modele de a arma momelile suple: jig plumbat in capat, montura pentru peste mort, montaj “texan” dar si derivate.
Pentru nalucile de dimensiuni mici favorit este jigul lestat, iar pentru pescuitul pe verticala jigul lestat si o mica ancora.
Montura pentru peste mort are un avantaj: se poate modifica gramajul monturii prin simpla schimbare a bilei despicate de plumb.
Lestajul nalucilor se face in functie de tipul de pescuit: suprafata, intre ape, fund dar si in functie de adancimea apei. Astfel, daca bibanul se afla aproape de suprafata apei vom folosi un jig lejer 2 – 5 gr, ceea ce impune un pescuit fin. Imediat ce montura a atins apa trebuie animata viu cu varga ridicata si un mulinat relativ rapid pentru a impiedica scufundarea momelii. In lipsa de atac vom cauta bibanul in zona adinca, linga structuri. In acest caz adoptam plumbajul in functie de adicime, cam un gram la metru de apa, folosind insa in balti si rauri lente de mica adincime un gramaj de 3,5 – 5 gr.
Echipamentul folosit la pescuitul bibanului cu momeli suple va fi din gama medium-light sau light (in zone cu adincime mica si curent inexistent sau slab – balti riuri), respectiv medium in cazul lacurilor de baraj, riurilor cu debit mai mare de apa.
In incheiere, va recomand folosirea firului textil de culoare fluo, pentru a vizualiza mai bine firul si pentru a sesiza mai usor atacul bibanului.