By Dan Radulescu

Crap prajit cu sos genovez

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap fara cap, 2 linguri unt, 2 linguri faina, sare, o cana supa de peste, 1 pahar vin rosu,
sare, piper, malai sau faina

Mod de preparare: 
Crapul se curata, se spala si se taie in felii groase de 4-5 cm. Se sareaza si se lasa sa stea 30 min.
cu carea pe el.Separat se pregateste sosul: se inmoaie untul pe foc, se amesteca
cu doua linguri de faina, se subtiaza amestecul cu vin rosu si o cana de supa de pedte si se lasa sa
fiarba la foc mic, amestecand mereu cu o lingura de lemn, pentru ca ciulamaua sa nu se prinda si
sa nu faca cocoloase. Se sareaza si se pipereaza cu piper macinat sau boabe, puse sa fiarba cu sosul.
Se pastreaza cald pana se prajeste pestele. Cand pestele este bine rumenit,
se scoate pe un platou, se acopera cu sosul cald si se serveste imediat.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap prajit

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1-1,5 kg crap, 150 g untdelemn, 2 linguri sare, un varf de cutit boia de ardei, zeama de la 1/2
lamaie, piper.

Mod de preparare: 
Crapul curatat de solzi si intestine, spalat si taiat in felii nu prea mari.
Se da sare, apoi feliile se sterg cu o carpa. Se prajesc la foc potrivit in untdelemn incins,
dupa ce s-au dat prin faina amestecata cu boia de ardei.
Dupa ce s-au prajit, se toarna deasupra sosul in care s-au prajit bucatile de crap,
piper si zeama de lamaie.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap pane

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1-1,5 kg crap, 200 g faina, 1 ou, 100 g pesmet, 150 g untdelemn, 1 lamaie

Mod de preparare: 
Crapul curatat de solzi si intestine, spalat si taiat in bucati care se sareaza.
Acestea se sterg cu o carpa, se dau pe o parte si pe cealalta prin faina, ou, pesmet si iar prin ou.
Se prajesc in untdelemn foarte bine incins, insa la foc slab.

Observatii: 
Se servesc cu cate o feliuta de lamaie deasupra fiecarei bucati.

By Dan Radulescu

Crap marinaresc

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap mijlociu, 1 pahar vin rosu, sare, piper macinat, 3 linguri de unt, 200 g ciuperci, 200 g arpagic, cimbru

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se spala, se taie felii groase, care se sareaza si se lasa sa stea 30 min.
Se curata arpagicul si se inmoaie in unt, pe foc mic, adaugand din cand in cand putina apa calda.
Ciupercile se spala in mai multe ape reci, se taie felii subtiri si se pun peste arpagic. Se inmoaie
impreuna doar 10 min., dupa care se adauga vinul, un pahar mic desupa calda, sare, piper boabe si
putin cimbru. Se pun feliile de peste in sosul astfel pregatit si se acopera cratita in care fierbe.
Se fierb o ora, dupa care se scot si se serveste ornat cu arpagicul, ciupercile si sosul rezultat.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap la gratar cu sos de unt

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 kg de crap curatat si spalat, sare, 3 linguri unt,
1 lamaie, 1 lingura mustar, piper macinat

Mod de preparare: 
Pestele se pune intreg pe un gratar, dupa ce a stat cu sarea pe el 30 min.
Pestele se intoarce des, pentru a se frige uniform.Se unge cu putin ulei daca nu este destul de gras,
se scoate pe un platou si se taie feliidupa ce s-aracorit putin.Se prepara un sos din unt
si lamaie astfel: untul se inmoaie pe foc mic, apoi se trage cratita de pe foc, se adauga
zeama de la o lamaie si se amesteca energic cu o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza bine.
Se adauga mustarul, continuand operatia.Cand sosul arata cao crema consistenta, se sareaza si se
tine la cald.Se toarna peste pestele fript si se serveste imediat.
Sosul se poate servi si cu pastrav la gratar si sau rasol.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap la cuptor cu sos de vin

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap fara cap, 1 ceasca de ulei, 1 pahar vin alb, 1 lingura
bulion, usturoi, sare, piper boabe, 1 lamaie.

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se cresteaza in cateva locuri pe spate, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate
de ora inainte de a se pune in tava.Se prepara un sos din: 1 ceasca apa calda, 1 lingura bulion, usturoi curatat si taiat marunt, vin, sare si piper boabe. Pestele se aseaza intr- o forma, se acopera cu
sosul si se introduce la cuptor pentru o ora.

Observatii: 
Se serveste cald, stropit cu zeama de lamaie si cu
garnitura de cartofi fierti.

By Dan Radulescu

Crap in foi de dafin

Durata de preparare: 2 h

Ingrediente: 
1 crap de 1 1/2 kg, 2 pahare vin rosu, 150 gr. unt, 1 lingura faina, 250 gr. arpagic, 250 gr. ciuperci, foi de dafin, cimbru, sare, piper

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se goleste, se taie de-a lungul sirei spinarii, apoi in felii late de 4 cm. Se sareaza si se lasa sa stea. Se curata arpagicul si se inabusa cu unt pina se rumeneste. Se adauga faina, ciupercile taiate feliute subtiri, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera feliile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic 1 ora. Se scot feliile de peste si se asaza pe o farfurie in piramida. Se pune capul peste piramida, de jur-imprejur cepele de arpagic si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat. Daca crapul are lapti, acestia nu se fierb decit 5 minute.

Observatii: 
Se poate garnisi cu raci.

By Dan Radulescu

Crap grecesc

 

Durata de preparare: 1h 30min

Ingrediente: 
1 crap cam de 1kg, 1 1/2 lamiie, 1/2 pahar ulei, sare, piper

Mod de preparare: 
Se scot oasele pestelui cu un cutit ascutit si se cresteaza pentru a fi impanat cu opt felioare dintr-o jumatate de lamiie curatita de coaja si de camasa alba. Se da sare si putin piper si se asaza intr-o tava. Se toarna uleiul si zeama de la o lamiie. Se lasa pina se rumeneste, stropind din cind in cind cu sosul din tava.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap cu sos rosu si cascaval

Durata de preparare: 1h

Ingrediente: 
1 crap de 1 kg, 1 pahar mic cu vin, 1/2 pahar otet de vin indulcit cu putin zahar, 1 pahar mare ulei, 1 kg rosii, 1 pahar smintina, 200g cascaval, 1 lingura unt proaspat, 1 lingura unt topit, 1 ceapa taiata pestisori, sare, piper, foaie de dafin

Mod de preparare: 
Pestele curatat si spalat se lasa ? ora cu sare. Se asaza apoi in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin, 100g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se asaza pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita. Se toarna apoi smintina si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor ? ora sa se rumeneasca

Observatii: 
Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra

By Dan Radulescu

Crap cu sos marinat

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap mijlociu, sare, 1 kg rosii, 1 ceasca ulei, piper boabe,
3 linguri faina, 1 lingura otet, 1 lamaie, 1 foaie de dafin, 1 morcov

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se spala si se taie in felii groase. Se sareaza si se lasa sa stea asa 30 min., dupa care
se trece prin malai sau faina si se prajeste in ulei incins. Se scoate cand carnea pestelui nu mai
este moale, se scoate pe o farfurie si se lasa pana se pregateste sosul.
In uleiul ramas de la prajirea pestelui se `adauga o lingura de faina, se lasa pe foc mic, amestecand
mereu, pentru ca faina sa nu se arda.Se stinge cu sucul obtinut de la 1 kg
de rosii trecut prin masina de tocat, putin sarat si indulcit. Se fierbe 15 min., se adauga otetul, sarea
necesara si cateva boabe de piper, dupa care se fierbe sosul descoperit panadevine de
consistenta unei smantani. In sos se fierbe si un morcov taiat rondele, cu care se va garnisi pestele.
Cand sosul este gata, se strecoara si se toarne peste peste.

Observatii: 
Se serveste totul cald, cu felii de lamaie si morcov de jur imprejur.