By Dan Radulescu

Pastrav cu unt

Durata de preparare: 30 min.

Ingrediente: 
150- 200 gr. pastravi, 2-3 felii morcov, 5 gr. unt, sare, verdeata

Mod de preparare: 
Se curata pastravii, se spala si se fierb in zeama in care au fiert feliile de morcov, 20 de minute, la foc mic. Se scot cu atentie ca sa nu se sfarime.

Observatii: 
Se servesc cu untul si verdeata deasupra

By Dan Radulescu

Pastrav cu smantana

Durata de preparare: 30 min.

Ingrediente: 
1 kg. de peste, 1 kg. smantana, o ceapa mare, sare, malai, optional marar si patrunjel

Mod de preparare: 
Se pune smantana intr-o cratita si, cand incepe sa fiarba, se potriveste de sare (dupa gust) si se adauga ceapa tocata marunt. Se adauga malai (in ploaie) pana se ingroasa, amestecandu-se mereu. Se pune si pestele curatat, se acopera cratita si se tragi de pe foc. Se lasa timp de 15 minute. Pregatita in acest fel, mancarea este buna calda. Se poate pune deasupra marar si patrunjel.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Pastrav cu piper verde si lamaie

Durata de preparare: 15 min

Ingrediente: 
4 pastravi a cate 250 g fiecare, 1 lamaie mare, 3 linguri capere in otet, 1 lingura de otet, 2 linguri cu piper verde, 75g unt, sare, piper negru si alb

Mod de preparare: 
Striviti piperul verde. Topiti 50 g de unt in tava pe care o veti introduce la cuptor, adaugati otetul, piperul verde pisat, piperul negru, piperul alb si sarea. Omogenizati bine amestecul si tavaliti pastravii prin el. Introduceti tava la cuptor 15 minte, dupa care scoateti tava si adaugati sucul de lamaie, rondele de lamaie taiate in patru, caperele si restul de unt.

Observatii: 
Garnitura: cartofi natur Recomandari: Se serveste cu vin alb sec.

By Dan Radulescu

Pastrav cu bere

Durata de preparare: 1 h

Ingrediente: 
2 pastravi proaspeti, 1 lamiie intreaga, 2 cepe mijlocii, 2 linguri faina, 2 foi de dafin, 1 sticla de bere, 2 linguri ulei, sare, piper

Mod de preparare: 
Se curata pastravii si se spala in apa cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se usuca si se dau prin faina. Se taie rondele ceapa si cealalta jumatate de lamaie, iar foaia de dafin se rupe bucatele. Se aseaza pastravii intr-o forma rezistenta la caldura, se inconjoara cu felioare de ceapa si se decoreaza cu felii de lamaie, se stropesc cu ulei, se presara cu foile de dafin si se toarna usor berea, care trebuie aproape sa acopere pastravii. Se acopera vasul cu o folie de staniol si se introduce in cuptor la foc potrivit o jumatate de ora. Se scoate, se indeparteaza folia de staniol si se mai pune la cuptor 10 minute sa se rumeneasca.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Pana de somn

Durata de preparare: 45 min

Ingrediente: 
1 1/2 kg peste, sare, usturoi, ulei, otet

Mod de preparare: 
Se prepara din somn proaspat sau sarat. Cel mai bun este cel cu peste proaspat. Se sareaza si se lasa pina a doua zi. Se fierbe rasol. Se asaza pe farfurie si cind este inca fierbinte se toarna peste el ulei si apoi usturoi pisat, diluat cu zeama incare a fiert pestele si se pune otet dupa gust.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Mancare de somn cu rosii

Durata de preparare: 1h20min

Ingrediente: 
1 kg somn, 4 linguri ulei, 2 linguri faina, 1 ceapa mare, rosii, ? lingurita zahar, 3-4 boabe ienibahar, 1 foaie dafin, sare

Mod de preparare: 
Somnul curatat si spalat se taie in bucati, se sareaza si se lasa sa stea ? ora. Ceapa taiata foarte marunt se rumeneste in ulei, se adauga ? lingurita faina, sarea, zaharul, ienibaharul, foaia de dafin si rosiile fierte si strecurate. Se lasa sa dea citeva clocote si se ia de pe foc. Bucatile de somn date prin faina se prajesc rumen pe ambele parti, se asaza in cratita cu sos si se da la cuptor ca sa scada.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Icre de stiuca

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
100g icre de stiuca, 500ml ulei, 1/2 ceapa, 1/2 lamaie, cateva masline.

Mod de preparare: 
Icrele de stiuca fiind mai mari, se pot pregati si fara gris. Se pun intr-un castron adanc, se stoarce deasupra lor zeama de la jumatatea de lamaie, se adauga uleiul treptat si se amesteca energic cu o lingura de lemn. Cand amestecul este omogen, se toaca marunt ceapa, se freaca bine cu sare, se spala cu apa rece si se stoarce, sau se scurge cateva minute. Se pune ceapa peste icre, se mai amesteca cu lingura cateva minute, dupa care se pun intr-o farfurie intinsa si se orneaza cu jumatatzi de masline.

Observatii: 

By Dan Radulescu

File de salau cu rosii la cuptor

Durata de preparare: 30 min

Ingrediente: 
1 lamaie, 600 g file de salau, sare, piper, 600 g rosii, 1 lingura ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 2 linguri ulei de masline.

Mod de preparare: 
Se incinge cuptorul. Se spala lamaia si se taie felii. Pestele, spalat si zvantat, se presara cu sare si piper. Intr-o forma unsa se aseaza mai intai feliile de lamaie, peste ele pestele, apoi rosiile taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate, se stropeste cu ulei si se baga la cuptor. Se lasa 20 de minute. Cand se scoate din cuptor, se mai pot presara,dupa gust, verdeturi proaspete.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap umplut

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap mare, 200 g ciuperci, verdeata tocata, 1 ceasca ulei, sare, piper macinat, o felie paine,
1 paharel vin alb, 1 ceapa, 1 telina

Mod de preparare: 
Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine si se scot cu atentie oasele de la burta. Se sareaza
pe dinauntru si pe dinafara; se lasa sa stea asa pana cand se pregateste umplutura: se toaca ciupercile
si se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul,ceapa tocata marunt si telina data prin razatoare.Se lasa
sa scada la foc mic, cu cratita acoperita. Cand amestecul s-a inmuiat bine, se pune intr-o farfurie
adanca si se amesteca cu miezul de la o felie de paine inmuiat si bine faramitat, cu verdeata tocata,
sare si piper macinat. Amestecul se omogenizeaza si se introduce in burta crapului.
Pestele se inconjoara cu o ata de bumbac, se pune intr-o forma si se introduce
la cuptor cu o cana de apa calda, sare, boabe de piper si frunze de telina. La cuptor se tine 30 min., la
foc potrivit. Se adauga vinul, se intoarce pestele si se continua frigerea inca 30 min. Se scoate forma din
cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se serveste crapul taiat felii groase, cu umplutura alaturi, stropit cu
sosul in care s-a facut.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap sicilian

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap, 2 cepe, usturoi, verdeata tocata, 1 telina, 4 rosii mari, 1 pahar vin alb,
1 ceasca ulei, sare, piper boabe

Mod de preparare: 
Se curata si se spala crapul, se taie felii si se lasa sa stea cat timp se pregateste sosul.
Se curata cepele, se taie pestisori si se pun in ulei fierbinte impreuna cu telina tocata marunt, usturoi
dupa dorinta, rosiile decojite si taiate felii subtiri si o ceasca de apa.
Amestecul se lasa in ulei sa fiarba acoperit 30 min., apoi se sareaza, se pipereaza si se adauga
vinul.In sosul obtinut se pune pestele si se acopera din nou vasul in care se face.
Se fierbe 10 min., apoi se scade la cuptor.

Observatii: 
Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata deasupra.