By Dan Radulescu

Crap cu sos de smantana si hrean

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap mijlociu, sare, 150 g hrean, 150 g nuci tocate,
1 lingurita zahar, miezul de la 2 felii de paine, 1 pahar smantana, 1 lamaie

Mod de preparare: 
Pestele se curata si se spala, se indeparteaza capul si
aripioarele, se taie felii mari si se pune la fiert cu apa calda cat sa-l acopere si cu sarea necesara.
Cand estegata (este nevoie de doar 15 min.de fierbere la foc mic) se ia vasul de pe foc si se lasa la cald.
Separat se pregateste sosul: hreanul se da pe razatoarea mica, se pune intr-un vas adanc, unde se
amesteca cu nucile tocate marunt. Peste amestec se pune miezul de la doua felii de paine proaspata
bine faramitat si smantana.Amestecul se sareaza dupa gust, se indulcestecu o lingurita de zahar si
se amesteca energic pana ce se topeste zaharul. Peste amestec se stoarce o lamaie si se omogenizeaza.
Sosul astfel preparat se toarna peste pestele fiert si se servesc impreuna cu legumele fierte.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap cu sos de ceapa

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap mijlociu, 3 cepe mari, 1 ceasca ulei, sare, piper
boabe, 2 rosii decojite, o lamaie, 1 pahar vin alb, usturoi.

Mod de preparare: 
Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza.
Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori,
se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite
si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece.
Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si
se pune peste ceapa.Se introduce forma in cuptorul cald si se lasa pestele la foc potrivit o ora.
Se intoarce daca pestele este mai mare si nu s-a fript bine, dar umbland cu atentie, sa nu se rupa.
Cand este gata, crapul se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece
prin sita, se mai clocoteste 5 min. cu piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste.

Observatii: 
Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.

By Dan Radulescu

Crap cu smantana

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1/2 kg crap, 200 g smantana, 1 lingura faina, 3-4 cepe verzi, 1 lamaie, sare, boia, verdeata.

Mod de preparare: 
Crapul se taie bucati si se pune la fiert pentru 5 minute in apa cu sare si cu zeama de lamaie.
Separat se prepara un sos din ceapa verde rumenita usor
cu o lingura de faina, sare, putina boia si stins cu apa.
Se adauga un pahar de smantana si multa verdeata tocata.
Compozitia rezultata se toarna peste bucatile de crap si se lasa sa fiarba impreuna.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap cu rosii 2

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 kg peste, 1 kg rosii, 150 g untdelemn, sare, piper, verdeata. Facultativ: unt

Mod de preparare: 
Crapul curatat si spalat se taie in bucati potivit de mari.
Rosiile felii se aseaza cu verdeata in cratita; deasupra se pun bucatile de peste si apoi – din nou un strat de rosii cu verdeata si sare.
Se da la cuptor, ungandu-se eventual inainte cu unt.

Observatii: 
Se poate servi rece daca se intrebuinteaza numai untdelemn.

By Dan Radulescu

Crap cu rosii

Durata de preparare: 1h

Ingrediente: 
1 1/2 kg peste, 1 kg rosii, verdeata, 1 lingura unt sau 1 pahar ulei, sare, piper, verdeata

Mod de preparare: 
Se asaza in cratita un rind de rosii si verdeata. Deasupra se pune pestele taiat bucati si apoi un alt strat de rosii, verdeata si sare. Se pune unt si se da la cuptor. Se mai poate prepara si cu ulei si se serveste rece.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap cu morcov

Durata de preparare: 45 min

Ingrediente: 
6 felii mari de crap, 1/2 kg morcov, 6 linguri maioneza (din comert sau preparata acasa), un ardei gras, un ardei iute, o lamiie, ulei, sare, vegeta, cimbru

Mod de preparare: 
Pestele se asaza intr-o tava unsa cu putin ulei si se presara cu vegeta. Apoi, pe feliile de peste, se aranjeaza ardeiul gras si ardeiul iute, taiate subtire. Se da la cuptor cca 10 minute, apoi se adauga morcovul preparat in prealabil astfel: se rade pe razatoarea mare, apoi se caleste putin in ulei cu sare si cimbru maruntit. Tava se mai lasa la cuptor pina se rumeneste peste. Se lasa la racit.

Observatii: 
Se asaza in farfurii, ornindu-se cu cite o lingura de maioneza si felii de lamaie.

By Dan Radulescu

Crap cu menta

Durata de preparare: 45 min

Ingrediente: 
1 crap, 2 morcovi, 2 cepe, boabe de piper, otet, menta, 2 linguri de ulei, sare, piper

Mod de preparare: 
Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza. Morcovii si ceapa se curata, se taie felii si se pun la fiert. Cind s-au inmuiat, se adauga boabele de piper, o lingura de otet si pestele. Se mai lasa la fiert 10 minute, apoi se scurg si se asaza pe platou. Intr-o cana de apa se pune o lingurita de menta tocata si se da intr-un clocot. Dupa ce se raceste, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust. Acest sos se toarna peste peste.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Crap cu ciuperci

Durata de preparare: 45 min

Ingrediente: 
2-3 cepe albe, 250 g ciuperci, patrunjel verde, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 pahar vin alb,ulei, 1 lamiie, piine

Mod de preparare: 
Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma patrunjelul taiat marunt. Se asaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc iute sa fiarba, iar cind e gata se serveste la masa

Observatii: 
Se garniseste cu felii de piine prajita si felii de lamaie.

By Dan Radulescu

Crap cu cascaval

Durata de preparare: 1h 15 min

Ingrediente: 
1 1/2 kg. crap, ? kg. cascaval, 300 gr. unt, sare

Mod de preparare: 
Pestele curatat, spalat si lasat la sare o jumatate de ora, se asaza in tava pe niste betisoare. Se umple burta cu bucati de unt si cascaval ras. Deasupra se pune unt neincalzit si cascaval ras. Se da la cuptor, pina ce pestele este bine patruns si frumos rumenit.

Observatii: 
Se serveste fierbinte cu unt proaspat deasupra

By Dan Radulescu

Crap cu arpagic

Durata de preparare: 45 min

Ingrediente: 
1 1/2 kg peste, 1 kg arpagic, 200 gr. ulei, 1 lingura faina, 1 pahar mare cu vin, sare, piper, patrunjel verde, usturoi, 1/2 foaie de dafin

Mod de preparare: 
Se opareste arpagicul curatat, se prajeste in cratita cu ulei, se adauga o lingura buna de faina, se stinge cu un pahar mare de vin, se mai adauga piper, sare, usturoi pisat, ? foaie de dafin, patrunjel verde mult. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga pestele taiat bucati, se acopera cratita si se fierbe inabusit. Daca sosul este prea scazut si pestele nu este inca patruns, se mai adauga vin.

Observatii: