sonare de pescuit Lowrance
By Radu Dascalescu

Sonare de pescuit – Lowrance top 3

Pescuitul la rapitori nu mai este acelasi de cand au aparut aparatele specializate care poarta denumirea de sonare de pescuit.


Aceste instrumente sunt cu adevarat benefice. Nu numai ca iti sporesc sansele de a captura pesti, dar, prin tehnologia cu care au fost inzestrate de-a lungul anilor, iti ofera o multitudine de avantaje.

Poti memora pe harta lacului sau a raului de pescuit coordonate. Acestea fac trimitere fie la zone ferbinti cu substrat propice rapitorului , fie la zone unde in partidele anterioare ai prins foarte bine pesti rapitori.

sonare de pescuit

Sonarele de pescuit s-au dezvoltat odata cu nevoile pescarilor. Au aparut modele atat pentru barca cat si pentru mal. Mai nou, avem sonare de pescuit pentru navomodele.
Cele mai cautate totusi sunt acele sonare de pescuit pentru barca cu un set minim de dotari.
Din gama celor de la Lowrance, vom trece in revista 3 modele. HOOK2-5X SplitShot GPS, Elite-7 Ti2 si HDS LIVE 9.

Lowrance HOOK2-5X SplitShot GPS

Este in ziua de azi un minim in materie de sonare de pescuit pentru barca. Din denumire e usor de inteles ca avem de-a face cu un sonar dotat cu functie GPS. Este important. Putem sa analizam traseul parcurs, putem seta puncte de interes. La final de sezon, in functie de numarul partidelor efectuate pe un lac sau o portiune de rau, putem analiza harta si putem identifica traseul pestilor. Sunt informatii benefice.

Este integrata si functia DownScan Imaging pe acest model. Detaliile la cea mai calitativa redare posibila altfel spus.
Seria Hook 2 deserveste bine toate variantele de pescuit care necesita o barca. Sau caiac. Sistemul de montare este unul simplu, eficient si rezistent. Are la baza o nevoie primordiala a pescarilor de rapitor : “ vreau sa gasesc repede peste “ . Nu necesita multe reglaje. Il porniti si isi face singur treaba !

Lowrance Elite-7 Ti2

Aici intram in alta liga. Pretul pune la bataie tehnologii care isi merita fiecare cifra. Totusi, ramane cel mai complex sonar ( ca dotari ) la un pret accesibil din piata. Functii care permit analize complexe in timp real, posibilitatea de a conecta un telefon sunt doar cateva aspecte de luat in calacul.

sonare de pescuit Hook2

Modelul a fost conceput pentru competitiile de profil. Este dotat cu functii de control asupra ancorei de tip Power-Pole, sau a motorului MotorGuide Xi5 Trolling Motor. Monitorul permite redarea simultana a mai multor functii : Active Imaging 3-in-1 (CHIRP, SideScan si DownScan) sau Active Imaging 2-in-1 (SideScan si DownScan).
Genesis Live este un alt “accesoriu“. Functia face referire la posibilitatea de a cartografia o zona sau un lac in functie de necesitati in timp real.
Navigarea in meniul principal se face prin intermediul unui ecran tactil ( touch screen ).

Lowrance HDS LIVE 9

Varful de gama care include tehnologia LiveSight. Este un sonar de pescuit gandit, proiectat si livrat pentru orice situatie de pescuit. Inclusiv acele situatii pe care nici nu le-ai intalnit pana acum.
“Oracolul” de la Lowrance cu alte cuvinte.
Pastreaza functii care au facut posibila aparitia sa si care la modele precum Elite-7 Ti2 s-au dovedit a fi un real succes.

Tehnologiile Active Imaging (atat 3-in-1 cat si 2-in-1), StructureScan 3D, sau C-MAP Genesis Live sunt incorporate.
Dual-Channel CHIRP este una din functiile care ies in evidenta. HDS 9 live a fost dotat atat cu wireless cat si cu Bluetooth. Accesul la hartile Google este o adevarata oaza. Exploatata corect aceasta optiune se poate transforma usor in “ cornul abundentei”.


Heat Map este algoritm care interpreteaza eventualele modificari ale temperaturii apei.
Varful de gama a celor de la Lowrance si-a gasit forma in HDS LIVE 9 . Nu este un sonar de pescuit . Este unul din acele sonare de pescuit pe care ar trebui sa il avem in trusa de pescuit la rapitor.

By Radu Dascalescu

Echipament pentru pescar de rapitor incepator

Ti-ai propus sa incerci o partida de pescuit la rapitor ? Nu sti de unde sa incepi ? Atunci ai ajuns in locul potrivit ! Esti ceea ce se numeste pescar de rapitor incepator.
Nu sti daca te va prinde stilul si nu ai garantia ca vei prinde ceva la prima iesire. Important este sa iti aloci timp si curaj si sa iei in calcul minim 4 iesiri la malul apei. Asa iti vei face o impresie corecta si justa despre pescuitul la spinning. Nu este recomandat sa mergi singur. Cere ajutorul unui pescar experimentat care sa te ajute sa intelegi mecanica unei astfel de partide. Altfel, risti sa pleci dezamagit de fiecare data.

Specia tinta pentru un pescar de rapitor incepator

Cel mai bine este sa mergi la stiuca pentru inceput. Pescuitul la stiuca cu naluci artificiale este spectaculos. Poti folosi foarte multe naluci de dimensiuni mari care iti pot aduce pesti fabulosi la mal, fara mult efort. Nalucile moderne sunt gandite sa usureze munca pescarului. Pot fi  articulate sau monobloc ( o singura bucata de material ), moi sau rigide. Vin in dotare cu evolutii garantate doar prin recuperari constante. Nu mai este nevoie sa aplici tehnici speciale care implica miscari ale lansetei sau recuperari dedicate ale mulinetei.

Lanseta pentru un pescar de rapitor incepator

Pentru inceput vorbim o lanseta care sa te ajute sa utilizezi mai multe tipuri de naluci. Trebuie sa fie una cu o putere de aruncare mai permisiva si o lungime medie.
Shimano Vengeance BX Sea Bass este o lanseta gandita pentru pescuitul marin. Din fericire, este ideala in pescuitul pe continent cu naluci medii si mari la stiuca.

lanseta pentru pescar de rapitor incepator

Modelul care se preteaza unei astfel de incursiuni este cel cu o lungime de 2.40 metri si o actiune MH. Poate lansa greutati intre 10 si 50 de grame. Sustine evolutii fara a se incovoia sub actiunea nalucii. Este un lucru important fara de care nu prea reusesti sa intepi corect stiuca in urma atacului.

Lungimea totala a lansetei te va ajuta in manuirea pestelui pe durata drill-ului. La mal isi va pune amprenta mai accentuat acest factor. Stiuca poate face salturi imprevizibile in acest moment. O lanseta scurta va contrabalansa mai greu energia imprimata de peste in ansamblul total ( inclusiv firul principal ).

Doua mulinete pentru un pescar de rapitor incepator

In functie de nalucile pentru care optati, va trebui sa alegeti si mulineta. Printre cele mai importante caracteristici este lungimea de fir recuperata intr-o tura completa de manivela. Acei centimetri ne spun ce naluci putem utiliza. Intervin apoi rulmentii si tehnologiile de sub capac.
Totusi, fiind la inceput de drum, punem pe masa doua mulinete care se imperecheaza bine cu lanseta de mai sus.

Shimano Catana 2500 FD

Este un model consacrat. In segmentul pentru incepatori, aceasta mulineta isi mentine pozitia de top de mai bine de 5 ani de zile. Cu un corp realizat din Carbon XT-7, noul model vine cu un design nou si modern.
Majoritatea angrenajelor de la interior au fost imbunatatite. Oferina pescarilor de spinning o functionare mai lina si un transfer de putere mult mai mare.

Noul design utilizat in fabricarea tamburului ( AR-C Spool ) va permite asezarea in spire uniforme a firului pe acesta. Rezulta lanseuri mult mai precise, pe distante foarte mari.

mulineta pentru pescar de rapitor incepator

De asemenea viteza de oscilatie a tamburului a fost imbunatatita folosind noua tehnologie Varispeed II. Presupune utilizarea unui angrenaj oval, fapt care va conduce la o asezare uniforma a firului pe tambur in momentul recuperarii.
Are un raport de recuperare de 5.0:1.  Stocheaza pana la 290 de metri fir cu diametrul de 0.18mm. Shimano Catana FD se muleaza perfect pe o varietate mare de tehnici utilizate in pescuitul la spinning.

Shiamno Sienna 4000 FG

Daca Catana vi se pare un pic cam indrazneata, atunci ne putem orienta catre o alta mulineta. Sienna este raspunsul.
Chiar daca avem un tambur mai mare, minimul de dotari pentru un rulaj corect si optim este prezent. Shimano Sienna FG dispune de un corp puternic realizat din Carbon XT-7 si tambur cu buza in forma de V.

mulineta pentru pescar de rapitor incepator

Va asigura o asezare a firului in bucle mai mici. O tehnologie unica Shimano,  tamburul AR-C va minimiza riscul de recul. Ofera in acelasi timp o precizie sporita in aruncarile la distanta mare.

Sienna FG va convinge prin fiabilitate si angrenajul puternic. Pastreaza in continuare calitatea de top oferita de tehnicienii Shimano. Este gandita sa faca fata drill-urilor puternice cu salai, bibani sau stiuci de talie mare.

By Radu Dascalescu

Mulineta de spinning: Top 3 Shimano

Pescuitul rapitorilor este provocarea suprema. Pescuitul rapitorilor de talie mare este mai mult de atat.
Echipamentul in sine trebuie ajustat pe anumite criterii. Mulinetele de spinning sunt tinta acestui articol.
Fara o mulineta de spinning adecvata, exista sansa ca pestele sa poata scapa in urma unui atac. Cu foarte mare usurinta in majoritatea cazurilor.
Trebuie inteles ca mulinetele de spinning sunt responsabile pentru foarte multi pasi de la startul drill-ului si pana la aterizarea pestelui in plasa minciogului.
Ne oprim in curtea producatorului Shimano. Pentru ca vom discuta de rapitori de talie medie si mare, am ales 3 modele de mulinete de spinning cu marimea de 4000.
Modelele vizate sunt din gama medie si high end.

Mulineta de spinning Shimano Stradic

mulineta de spinning Stradic FL

Shimano Stradic este cel mai cunoscut nume de mulineta de spinning in lumea pescarilor de rapitor. Si-a castigat un loc in “hall of fame” gratie capabilitatilor cu care a fost dotata inca de la prima aparitie. Daca a luat startul ca o mulineta cu recuperare mare, pretabila nalucilor care impun evolutii constante si de mare viteza, acest model a primit imbunatatiri constant. Ultimii ani au adus pe raftul magazinului, versiuni apetisante. Tehnologiile de ultima generatie nu au intarziat sa apara pe acest model. Plecand de la CI4 si terminand cu Hagane, Shimano Stradic se bucura de tehnologie de ultima generatie.
Ultimul model ajuns pe piata este Stradic FL. A fost inzestrat cu tehnologii precum Silent Drive, Micro Module II, sistem X Ship, tambur Long Stroke, Hagane Gear si nu numai.

Mulineta de spinning Shimano Twin Power

mulineta de spinning shimano twin power

Shimano Twin Power este un model de mulineta de spinning foarte cunoscut si apreciat de pescarii de top. Si-a castigat increderea prin performantele care le livreaza in timpul sesiunilor de pescuit. Este o mulineta silentioasa dotata cu multe din inovatiile inginerilor niponi. Pe langa transmisia de tip Hagane, Shimano Twin Power se bucura si de tehnologii precum Hagane Body, G-Free Body sau Dyna Balance. Core protect este tehnologia care asigura si protejeaza interiorul mulinetei de infiltratiile de apa. Frana acestui model este dotata cu sistemul Waterproof Drag. Din nou, niponii sigileaza si sistemul de franare pentru a fi ferit de apa si a lucra in conditii optime vreme indelungata.
Vine in varianta stoc cu 10 rulmenti si propune o forta de franare de pana la 11 kg in sarcina.
Este o mulineta gandita si proiectata pentru partide de spinning a caror tinta sunt rapitorii de talie medie si mare.

Shimano Stella

mulineta spinning stella

Shimano Stella a fost introdusa publicului in anul 1992. Nu a avut nevoie de mult timp pentru a transmite mesajul niponilor in acest segment. “Jucarii pentru copii mari” este probabil cea mai buna perceptie asupra acestei mulinete de spinning.
Tehnologiile care acum echipeaza modelele inferioare in gama au vazut pentru prima data lumina pe Stella. Usoara, compacta si rezistenta. Asa suna cheia succesului celei mai longevive mulinete de spinning de top din piata.

Corpul si transmisia Hagane, sistemul G Free Body , tamburul de tip AR-C Spool sau E.I. ( protectie suplimentara anticoroziune ) sunt cateva din dotarile acestei mulinete in anul 2019. Shimano Stella este o mulineta de spinning conceputa pentru a fi utilizata atat in apa dulce cat si in apa sarata.
Cei 13 rulmenti sunt ganditi sa asigure sesiuni de utilizare silentioase, perfect echilibrate, si o viata indelungata. Frana din dotare suporta presiuni de pana la 11 Kg forta.
Silent Drive si Micro Module II sunt tehnologiile responsabile pentru fluiditatea in recuperare a acestei mulinete.
Stradic, Twinpower si Stella sunt cele mai importante modele de mulinete de spinning ale producatorului nipon Shimano.

By rapitori

Concurs Medgidia

Mai exista stiuca in balti ? Unde mai poti prinde o stiuca “adevarata” ? – intrebari pe care si le pune orice pescar de rapitor. Iata ca Arrow a venit sa confirme faptul ca se poate inca, mai exista balti adevarate in Romania unde pescarul de rapitor sa mai poata avea satisfactia unui pescuit la stiuca.

Citeste articolul “Concurs Medgidia”

By rapitori

Salaii din Sud

Iarna a cuprins intreaga parte de nord a Coastei de Vest. Mai toti avem inca barcile inca asezate pe remorci. In cazul in care nu ne-a apucat deja moleseala de dinainte de hibernare, nu avem decat sa ne scoatem barcile din garaj, sa le agatam de masina si sa ne indreptam spre sud pentru a o partida adevarata de pescuit la salau.
Citeste articolul “Salaii din Sud”

By rapitori

Cat de periculoasa poate fi carnea de peste?

Discutia despre cat de (ne)sanatos este sa consumi carnea de peste a fost initiata de vest-europeni, obsedati de ideea de produse ecologice. Ne vine acum greu sa credem, dar in anii ’70-’80 marea majoritate a apelor lor erau adevarate cloace, lazi de gunoi pt industria chimica si petrochimica. Cam pe atunci, din vremurile in care ecologia era inca in scutece, s-au pus bazele acestei teorii, azi usor desuete. E drept, occidentalii considera si in prezent pestii de apa dulce ca fiind necomestibili. Din fericire, lucrurile s-au ameliorat si vechile clisee au inceput sa fie incet, incet demitizate.
Citeste articolul “Cat de periculoasa poate fi carnea de peste?”

By rapitori

La pastrav pe raul Tarcau

Acum vreo cativa ani, intr-o dupa-amiaza senina de vara, in timp ce ma hurducaiam teribil pe drumul Tarcaului, doi flacai de la munte imi fac semn discret in timp ce ies veseli dintr-o gradina: “Ardeluta!?”, deslusesc pe buzele celui din dreapta. Desi nu-mi prea sta in obicei sa iau “autostopisti”, opresc. Cu ceva interes insa: prima iesire de anul asta aici, raul tulburel, aveam nevoie de ceva informatii. Baietii, pastravari cu rame, carabete, coada de boistean si din cand in cand cu niste muscoaie luate de pe la rusi, erau in tema, asa ca m-am felicitat pentru stationarea scurta.

Citeste articolul “La pastrav pe raul Tarcau”

By rapitori

Delta sub zodia Esox

Stiuca, esocidul preferat al romanului (nu de alta, dar in apele dulci din spatiul carpato-danubiano-pontic altul n-are) este un peste relativ raspandit, in ciuda intentiilor exterminatoare ale unor conationali mioritici. Pe de alta parte nici imaginile romantioase din vechile tratate de ihtiologie, cu stiuci atinse de crunta boala a batranetii, azilante in orice ochi de apa care nu seaca vara, capata in zilele noastre parfum de nylon si istorie veche. Din pacate, stransa astazi intre menghina balizelor straine si dorinta de imbogatire a unor asa-zisi “prieteni” autohtoni, Delta a incetat sa fie mult cantata patrie a stiucilor mari. Situatie in care te poti trezi ca prinzi la fel de mult peste scaldand naluci la gurile Dunarii ca in varianta, infinit mai comoda, a pescuitului in cada. Iata de ce o scurta trecere in revista a locurilor unde mai putem da peste aceste adevarate relicve vii ale istoriei deltaice contemporane capata accente de necesitate. Va veti astepta poate la descrieri de genul: cum intrati in lacul Isac, al doilea golf spre stanga, la 10 metri de mal, cu oscilante bicolore de 5 cm. Nici pe departe! Este trist ca in ziua de azi o insemnata parte a talentului unui pescar consta de fapt in multitudinea locurilor de pescuit pe care le cunoaste. Dupa ce am indrumat insa, naiv si cu buna intentie, zeci de oameni spre cele mai productive locuri, si mai ales dupa ce am constatat efectele total nefaste ale increderii mele absolute, imi asum riscul de nu le mai numi exact. Sunt sigur insa ca cei care aleg Delta ca destinatie periodica pentru a lua parte direct la framantarile primordiale ale vietii si nu neaparat pentru succese rasunatoare, vor gasi imediat echivalentul pe teren.
Citeste articolul “Delta sub zodia Esox”

By rapitori

Somesul Cald

E vineri seara si printre povestile despre pescuit ne uitam la Seinfeld – cei cativa pescari suficienti de “bolnavi” sa mergem si iarna la muscarit. Ne-am strans la Paul sa stabilim tactica si locul unde vom pescui sambata: Ciurtuci – nu, am mai fost weekendurile astea, Somesul Rece – nu se poate obtine autorizatie fiind inchis pentru pescuit, Crisul Repede e prea departe si e posibil sa fie crescut. Ramane Somesul Cald, suficient de mare ca debit, valea pitoreasca si larga permite soarelui sa o scalde in voie, singura problema e cu o portiune de drum extrem de solicitanta pentru masina mai ales daca zapada nu a fost indepartata cu plugul. Mai exista riscul sa ninga din senin astfel ca poti ramane impotmolit, numai bun de pus la iernat, zile intregi. Sa riscam, sa nu riscam, stam in continuare la taclale consultand previziunile meteo pe net. Cele ale romanilor nu sunt sigure, mai tot timpul au fost pe dos asa ca ne uitam pe euronews si pe unguri. Vremea pare sa fie buna asa ca in afara de frigul ce ne va incerca, nimic, nici chiar alegerile presedintelui nu ne pot sta impotriva.

Citeste articolul “Somesul Cald”