Concurs Medgidia

Mai exista stiuca in balti ? Unde mai poti prinde o stiuca “adevarata” ? – intrebari pe care si le pune orice pescar de rapitor. Iata ca Arrow a venit sa confirme faptul ca se poate inca, mai exista balti adevarate in Romania unde pescarul de rapitor sa mai poata avea satisfactia unui pescuit la stiuca.

Reinnodand traditia concursurilor de pescuit la rapitori, Arrow International a organizat anul acesta, in zilele de 4 si 5 octombrie, un concurs de pescuit la rapitor in zona Medgidia. Un lac splendid de aprox. 80 ha, stiuci in drill, conditii bune de cazare si masa, o atmosfera prietenoasa, iata cateva din ingredientele necesare unui concurs de succes.

Dupa o sedinta tehnica furtunoasa, marcata de exuberanta participantilor dar si de aburul alcoolului (sic), regulamentul a devenit clar pentru toata lumea .

Cateva detalii :

– se pescuieste individual din barca;
– maxim 2 lansete in barca, pescuit numai cu naluci;
– pestele (stiuca, salau, biban) se retine (pentru uzul organizatorilor) numai peste dimensiunile minime stabilite;
– doua manse, sambata orele 8-17 si duminica orele 8-12;
– fara sectoare de pescuit, liber pentru fiecare sa-si aleaga locul de pescuit;
– stiucile peste 5 kg se cantaresc si se elibereaza rapid .

Dupa un mic dejun matinal la restaurantul Hotelului Medgidia (unde au fost cazati participantii si organizatorii), la start au fost prezenti aprox. 50 de participanti.

Dupa ce si-au carat in carca echipamentul cateva sute de metrii (barci, scule, mancare, etc), participantii au mai avut totusi forta si taria psihica sa demareze cu barcile (la vasle obligatoriu) in cautarea locului de pescuit miraculos .

Fiecare a abordat mansa in stilul propriu: in cautarea salaului in zonele cu apa adanca si fund fara vegetatie, in cautarea bibanului in apropierea pragurilor de langa mal, sau in cautarea stiucii in lungul stufului ori pe platformele cu apa mai putin adanca si vegetatie pe fund.

Vei trage lozul castigator ? Vei gasi locul unde stiucile “batrane” pandesc ascunse in vegetatie ? Vei gasi naluca si prezentarea potrivita pentru o captura de invidiat ? Intrebarile iti inunda mintea in timp ce vaslesti in graba, cautand cu privirea peste umar un loc care sa te inspire. Asta este… aici trebuie sa fie stiuca .

Ancora coboara incet pe fundul apei, ancorand barca la 30 de metri de stuf .

Ce sa fie, ce sa fie ? shad de 8 alb cu spate negru si glitter, sau oscilanta Berti ES nickelata ? Sa fie oscilanta, ca doar e “mama” stiucii si am prins mereu bine cu ea lingura poposeste in apa la 1 metru de stuf numar pana ajunge lingura pe fund.

Alte cateva aruncari de control, mai apropiate sau departate de stuf. Vegetatie in apa in apropierea stufului, apoi un prag abrupt si apa de 2-4 m, cu vegetatie pe alocuri recuperare lenta in apropierea stufului, apoi joc in zig-zag urmand conturul pragului si vegetatia de pe fund un ochi la fir si altul la ceilalti participanti: i-a dat cuiva ? Deocamdata nu.

Observ cateva barci la o distanta apreciabila de mal… ce fac oare acolo ? Pescuiesc la oscilanta, deci trebuie sa fie un loc bun de stiuca pe apa atat de adanca ? Nu se poate, trebuie sa fie o platforma cu vegetatie.

Un fluierat scurt dinspre barca lui Eugen, la 70 de m de mine: a luat o stiuca. Un lucru bun, o stiuca atat de repede prinsa, de un prieten, dintr-o pozitie similara. Un carait de frana imi atrage iarasi atentia: alta stiuca, prinsa la grupul de barci mai indepartate de stuf e clar, mananca !

In scurt timp, stiucile si bibanii au inceput sa poposeasca in barcile pescarilor din jur.

– Arbitru, am prins o stiuca mare!… se aude din departare .

Stiuca pleaca la cantar, impreuna cu arbitru si concurent.

Un fior ma scoate din visare, moment sublim pentru care am batut 200 de Km si am visat o saptamana: mi-a dat si mie, frana cedeaza fir, stiuca lupta pentru viata ei, mi-a dat pe cadere, nu mai are nici o sansa, ancora i-a patruns bine iar textilul Powerpro nu m-a lasat niciodata la greu.

Are peste 2 kg, am inceput bine… oscilanta Berti ES nickelata si-a facut datoria, nu degeaba am avut incredere in ea.

Incet, incet timpul trece, barcile se misca usor in cautarea altor locuri de pescuit alte stiuci se zbat in drill aproape toata lumea a prins cate ceva, in jurul meu cel putin ziua trece, se apropie sfarsitul mansei .

Coada la cantaritul pestelui. Trei kile opt sute, patru kile cinci sute – se aude dinspre cantar. O zi buna pentru pescuit, pentru majoritatea participantilor.

Se lasa seara, convoiul de masini porneste catre Medgidia, pe marginea canalului Dunare – Marea Neagra 16 kilometrii prin praf, pe drum denivelat .

Organizatorii ne asteapta cu cina, se anunta clasamentul pentru prima mansa zambete de bucurie sau fete dezamagite; fiecare nutreste sperante pentru mansa ce urmeaza.

Spritul de seara nu dureaza mult; orele de pescuit din barca isi spun cuvantul si majoritatea se culca devreme. Oare maine va fi mai bine ?

Mansa a doua incepe… la un semn, 15 barci pornesc in goana catre locul cel mai prolific din mansa trecuta in scurt timp, locul seamana cu o claca. Aproximtiv 15 barci inghesuite, discutii “pescaresti” peste barcile vecine, voie buna si glume.

Prefer un loc mai indepartat.

In locul “inghesuit”, stiucile incep sa apara cu toata forfota, galagia si balaceala, stiuca ataca totusi:

– Extraordinar, ce stiuca mi-a dat!… se aude slab dinspre locul “vesel”.

Toata lumea priveste intr-acolo. E clar ca e mare. Sfaturile nu intarzie sa apara: “n-o forta”, “lasa miciogul si ia-o cu mana”. Fericitul pescar aduce stiuca in barca, si pleaca rapid spre cantar. 4,62 Kg, un peste frumos.

Se prinde si azi, dar nu ca ieri. Coada la cantar, concurentii isi strang echipamentul si se pregatesc de festivitatea de premiere. Premiile oferite de Arrow sunt semnificative, scule de pescuit in valoare de peste 120 milioane de lei. Felicitari organizatorilor, felicitari concurentilor castigatori, merita din plin premiile generoase.

Locul I Sandulescu Dinu (Bucuresti)
Locul II Aldea Florin (Bucuresti)
Locul III Tranca Razvan (Bucuresti)
Locul IV Ion Radu Gabriel (Pitesti)
Locul V Sofonea Mihai (Bucuresti)
Premiul Special (pt. o stiuca de 4,62 kg.) Dan Gunie (Craiova)

Pacat ca s-a terminat.
Sa ne vedem la anul !