Doar câteva vorbe despre o Daiwa TD Sol 3000.
Aşa cum se vede în poza de mai jos, majoritatea încercărilor de a reduce masa mulinetelor, se soldează cu carenţe. Nici această mulinetă nu a scăpat şi ca şi alte Sol-uri are axul ,,raşchetat" în zona bucşei floatingshgaftului:

Şi eu am o astfel de mulinetă, dar de 2500, care a avut aceeaşi problemă. S-a mâncat axul de aluminiu (aliaj uşor) şi nu am găsit unul nou-original de schimb nici în străinatate. Totuşi, după multe teste şi măsurători am rezolvat problema şi am acum un ax intact dar mai greu., care a fost compatibil cu Solul de 2500. Vă dau pontul, poate sunteţi în aceeaşi situaţie: Donatoarea axului, a fost o Daiwa de 2000, derivată tot din TD Sol, şi anume Caldia X 2000, al cărei ax are aceeaşi lungime cu a solului de 2500, fiindcă la Caldia X baza rotorului din plastic e mai groasă decât baza rotorului din metal de la Sol. Desigur, a fost necesară demontarea racordurilor de oscilaţie/antitorsiune, fiindcă doar axele sunt compatibile. Se potriveşte perfect şi n-are moarte, dar e puţin mai greu. Prefer aşa. Atât despre acest subiect.
--------------------------------------------------------
În continuare, o Shimano Stella 1000 FD.
Vă rog să mă credeţi că nu mi-am dat seama până azi, că n-am avut încă contact cu exact această mărime de Stella FD, deşi mi-au trecut multe FD-uri prin mâini. Doar în momentul în care am vrut să demontez capacul din coada mulinetei, am realizat că nu mi se potrivlşte şurubelniţa cu care lucram de obicei şi a fost nevoie să-mi fac una ,,custom", mai micuţă. Desigur, că încă de la început am observat diferenţe constructive, dar le-am trecut cu vederea, până la faza cu şurubelniţa. Iată unele din aceste diferenţe:
-O siguranţă circulară neobişnuită la piuliţa rotorului.
-Lipsa rulmentului din piuliţa rotorului.
-Un şurub foarte mic la capacul carterului.
-Un şurub foarte mic pentru fixarea capacului ornament din coada mulinetei.
-Axe antitorsiune foarte diferite.
-Un ştift de fixare al suportului tamburului, în loc de şurub.
-Altele mărunte, care acuma îmi scapă.
Mulineta trebuia reparată, verificată şi unsă, fiindcă din spusele utilizatorului, nu fusese deschisă niciodată. Ce a fost în neregulă, a fost: Un joc nefiresc de mare al axului tamburului, frână deficitară (nu cedează uşor fi, mârâit uşor în recuperare, (care l-a făcut pe proprietar să bănuiască o ungere deficitară) fir aşezat prost pe tambur, pickup gripat în articulaţii şi cel mai grav, un conflict între deschiderea pickupului şi tambur, când acesta era sus, la capat de cursă, knob lipicios, etc...
Pickupul gripat:
Conflictul de care vă spuneam şi care deşi e frecvent la Stelle, nu e din vina Shimano:
I-am redat pickupului forma corectă, şi problemele sale au dispărut:
Frânarea deficitară, are pe deoparte legătură cu echiparea sumară. Un singur disc din păslă, care etse pus în tambur şi închis cu un singur disc din metal. Mai puţin de atât nu există. Am putut doar să întorc discul pe partea ceralaltă şi să-l ung. Aşa l-am găsit:
Pe de altă parte, tamburul nu eliberează corespunzător firul şi din cauza echipării suportului de sub tambur. Este prezent acolo şi un disc gros, (0,75mm) abraziv, cu rol de a închide ştiftul de fixare al suportului in orificiul din axul tamburului, care fixare nu este cu şurub imbus de 0,9mm (inedit). Am considerat că nu are ce căuta un asemenea disc abraziv în sistemul de frânare şi la montaj l-am înlocuit cu două discuri originale Shimano 0,25mm+0,50mm, bine unse.
Piesa aceea gri din pensetă e siguranţa piuliţei rotorului. Golul din piuliţă, lipsa rulmentului, m-a făcut să caut schema acestei mulinete pe internet şi m-am convins, că de fapt aşa a vrut constructorul, să nu mai pună acel rulment...
,,O" ringul (inelul) din cauciuc care asigură rotor dragul, dă semne că vrea să se dizolve precum knobul manivelei...
Asta e minunea de micro-şurubelniţă de care n-am avut nevoie până azi şi pe care a fost necesar s-o bricolez special pentru această Stella de 1000:
Acesta e pinionul conducător, se vede că avea totuşi ceva vaselină pe el şi am remarcat o duritate deosebită a stratului de acoperire (acela auriu) în momentul în care am zgâriat reperul de remontare pe exteriorul său. Nu are nici măcar o urmă de utilizare pe dantură. E ca nou, atât de rezistentă a fost poleiala. Nu acelaşi lucru se poate spune despre angrenajul condus (melcul din bronz) care a avut de-a face cu duritatea acestui pinion conducător:
Doar un rulment cu bile pe angrenajul rotorului. În partea de jos, acesta se sprijină pe o bucşă, exact ca şi Daiwa TD Sol de la începutul acestei postări:
Asta e înfăşurarea firului cu care a venit această Stella:
Iar aceasta e înfăşurarea după eliminarea jocurilor pe care le-am semnalat deja de prea multe ori în cadrul acestui topic, la mulinetele de acest tip:
La final, cu jocurile reduse drastic, cu un pickup complet operativ, curată şi unsă, cu o frânare mult îmbunataţită, şi cu răspuns promt la şocuri, această Stella 1000FD, rămâne doar cu o fină mârâială, aproape imperceptibilă, numai pe sensul de rotaţie înainte. Pe rotaţia înapoi, nu se aude nimic, şi asta desemnează şi confirmă existenţa unor mici uzuri pe melcul de bronz, (condusul) fiindcă celalalt (conducătorul)e intact. Nu pune însă probleme, fiindcă precis firul textil face mai mult zgomot. Am curăţat şi knobul manivelei şi l-am impregnat cu talc, aşa că serviciul a fost complet.
Am văzut-o şi pe asta.
TD. Rew.