
În tamburul acestei mulinete avem discuri cu diametrul mai mic decât în tamburul mulinetei Morethan Branzino:

În acest model de Morethan nu sunt rulmenţi în knobul manivelei ci bucşe din plastic:

Demontarea necesită o cheie custom, o tubulară subţire, cu doi colţi, pentru a demonta ,,încuietoarea" mulinetei. O astfel de încuietoare limitează posibilităţile utilizatorilor de a executa operaţiuni de întreţinere în regie proprie:

Această mulinetă fiind nouă, nu a fost deschisă până azi şi avea încuietoarea înţepenită cu blocator de filet:

Nu mai există nici bucşă din teflon în floatingshaft, în piuliţa rotorului, ci au înlocuit-o cu o bucşă din metal (bronz). Aşa că există un contact/frecare pe metal a axului tamburului în acel punct, o potenţială sursă de zgomot. Aceasta este noua alcătuire:

Dacă punem deoparte ansamblul magnetic (cu totul) şi nu avem motive să umblăm la el, nu se va pierde nimic din preţiosul ulei:

Şi aici avem o ureche de fixare a capacului carterului, dar dedesubt nu este nici o gaură pt. şurub !?1?

Acest interior pare ,,uns" de un angajat nou, probabil fugit de la Shimano:

În momentul în care am demontat cele două şuruburi şi capacul circular, rulmentul de dedesubt a şi săltat din scaun:

Am găsit şi cauza pentru care săltase rulmentul din scaun. Fusese montată o şaibă distanţier ondulată din oţel, care era prea curbată. Această presiune excesivă apasă constant şi prea tare, iar cel mai solicitat este micul rulment cu bile de pe angrenajul rotorului. Poate produce înfrânare şi zgomot:

În poza de mai jos se vede în pensetă şaiba ondulată de care spuneam şi ea va trebui aplatizată puţin la remontare şi deasemenea se vede că tehnicianul de la montaj ratase şi ungerea suprafeţelor de sprijin/contact ale pinionului de oscilaţie, care mai avea şi un mic joc:

Am pus, doar pentru comparaţie, alături de axul acestei mulinete, un ax aparţinând vechiului model Morethan Branzino. Diferenţă mare...

Cu puţină vopsea între şaiba distanţier şi pinion, dăm o cotă precisă scaunului în care se fixează rulmentul şi astfel dispare jocul pinionului de oscilaţie:

În fine, iată un aspect pozitiv care merită menţionat. Cele trei şuruburi care fixează ornamentul lateral ce închide rulmentul în carcasă, sunt mai bune, mai puternice şi mai uşor de manevrat decât la modelul vechi:

Mulineta şi-a îmbunătăţit substanţial rulajul şi este în regulă, exceptând un uşor fâşâit remanent, pe care eu îl vad în legătură cu abordarea tehnică impusă de raportul de rec. de 6:1, ceea ce înseamnă canale spiralate şi dantură foarte înclinată, pentru a fi în contact cât mai multe perechi de canale/dinţi în contact simultan pt. a distribui efortul pe o suprafaţă mai mare şi astfel mulineta să reziste mulţumitor. Suma acestor contacte/suprafeţe coroborată cu rostogolirea/evoluţia danturii în canale, se traduce prin zgomot de contact, (redus mult acum datorită ungerii).
Mulineta aceasta nu are nici o piesă în comun cu vechiul Morethan. Nu mai are pinion din oţel, nici rulmenţi în Knobul manivelei, are discuri mai mici în tambur, un ax al tamburului mult mai subţire, un pinion din plastic pe oscilaţie, un floatingshaft aproximativ, rotor şi braţ de pickup din ,,plastic" etc. Are în plus ulei magnetic şi o ,,încuietoare" care să descurajeze cât mai mult demontarea şi verificarea ungerii angrenajelor...
Vă las pe dv. stimaţi colegi să formulaţi (dacă doriţi) concluziile.
T.D. Rew.