Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, tudor, johnnybravo, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 06 Noi 2019, 20:00

Ast? sear? v? prezint câteva informa?ii despre o mulineta Daiwa Morethan Hi Speed (nou? dar g?l?gioas?):
Imagine

În tamburul acestei mulinete avem discuri cu diametrul mai mic decât în tamburul mulinetei Morethan Branzino:
Imagine

În acest model de Morethan nu sunt rulmen?i în knobul manivelei ci buc?e din plastic:Imagine

Demontarea necesit? o cheie custom, o tubular? sub?ire, cu doi col?i, pentru a demonta ,,încuietoarea" mulinetei. O astfel de încuietoare limiteaz? posibilit??ile utilizatorilor de a executa opera?iuni de între?inere în regie proprie:
Imagine

Aceast? mulinet? fiind nou?, nu a fost deschis? pân? azi ?i avea încuietoarea în?epenit? cu blocator de filet:
Imagine

Nu mai exist? nici buc?? din teflon în floatingshaft, în piuli?a rotorului, ci au înlocuit-o cu o buc?? din metal (bronz). A?a c? exist? un contact/frecare pe metal a axului tamburului în acel punct, o poten?ial? surs? de zgomot. Aceasta este noua alc?tuire:
Imagine

Dac? punem deoparte ansamblul magnetic (cu totul) ?i nu avem motive s? umbl?m la el, nu se va pierde nimic din pre?iosul ulei:
Imagine

?i aici avem o ureche de fixare a capacului carterului, dar dedesubt nu este nici o gaur? pt. ?urub !?1?
Imagine

Acest interior pare ,,uns" de un angajat nou, probabil fugit de la Shimano:
Imagine

În momentul în care am demontat cele dou? ?uruburi ?i capacul circular, rulmentul de dedesubt a ?i s?ltat din scaun:
Imagine

Am g?sit ?i cauza pentru care s?ltase rulmentul din scaun. Fusese montat? o ?aib? distan?ier ondulat? din o?el, care era prea curbat?. Aceast? presiune excesiv? apas? constant ?i prea tare, iar cel mai solicitat este micul rulment cu bile de pe angrenajul rotorului. Poate produce înfrânare ?i zgomot:
Imagine

În poza de mai jos se vede în penset? ?aiba ondulat? de care spuneam ?i ea va trebui aplatizat? pu?in la remontare ?i deasemenea se vede c? tehnicianul de la montaj ratase ?i ungerea suprafe?elor de sprijin/contact ale pinionului de oscila?ie, care mai avea ?i un mic joc:
Imagine

Am pus, doar pentru compara?ie, al?turi de axul acestei mulinete, un ax apar?inând vechiului model Morethan Branzino. Diferen?? mare...
Imagine

Cu pu?in? vopsea între ?aiba distan?ier ?i pinion, d?m o cot? precis? scaunului în care se fixeaz? rulmentul ?i astfel dispare jocul pinionului de oscila?ie:
Imagine

În fine, iat? un aspect pozitiv care merit? men?ionat. Cele trei ?uruburi care fixeaz? ornamentul lateral ce închide rulmentul în carcas?, sunt mai bune, mai puternice ?i mai u?or de manevrat decât la modelul vechi:
Imagine

Mulineta ?i-a îmbun?t??it substan?ial rulajul ?i este în regul?, exceptând un u?or fâ?âit remanent, pe care eu îl vad în leg?tur? cu abordarea tehnic? impus? de raportul de rec. de 6:1, ceea ce înseamn? canale spiralate ?i dantur? foarte înclinat?, pentru a fi în contact cât mai multe perechi de canale/din?i în contact simultan pt. a distribui efortul pe o suprafa?? mai mare ?i astfel mulineta s? reziste mul?umitor. Suma acestor contacte/suprafe?e coroborat? cu rostogolirea/evolu?ia danturii în canale, se traduce prin zgomot de contact, (redus mult acum datorit? ungerii).

Mulineta aceasta nu are nici o pies? în comun cu vechiul Morethan. Nu mai are pinion din o?el, nici rulmen?i în Knobul manivelei, are discuri mai mici în tambur, un ax al tamburului mult mai sub?ire, un pinion din plastic pe oscila?ie, un floatingshaft aproximativ, rotor ?i bra? de pickup din ,,plastic" etc. Are în plus ulei magnetic ?i o ,,încuietoare" care s? descurajeze cât mai mult demontarea ?i verificarea ungerii angrenajelor...

V? las pe dv. stima?i colegi s? formula?i (dac? dori?i) concluziile.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 07 Noi 2019, 09:02

Ar mai fi un aspect de mentionat referitor la acest Morethan Hi Speed. Knobul manivelei poate da de furca in timp utilizatorilor fiindca este imbracat intr-un material cauciucat care este sensibil la grasimile de pe maini si devine lipicios, putand chiar sa se descompuna ca cele cu care au avut probleme cei de la Shimano... Trebuie periodic degresat si pudrat cu talc. Asa am procedat si eu cu acesta, fiindca deja incepuse sa devina lipicios.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 07 Noi 2019, 19:02

Câteva informa?ii despre o mulinet? Daiwa modelul Steez EX 2508 H, (cam zgomotoas?).

De cum am scos tamburul, am observat un ax al tamburului neobi?nuit de murdar:
Imagine

Iat? ?i cauza care a produs efectul de murd?rire excesiv? a agentului de gresare de pe axul tamburului, care s-a amestecat cu particule rezultate din frec?ri. La acest model, Daiwa nu a folosit o buc?? din teflon la floatingshaft (în partea de sus) ci una din metal (bronz) prin care se freac? axul tamburului, producând efecte de b?nuit:
Imagine

La interior, o ungere ,,de fabric?"
Imagine

Pe angrenajul rotorului, doi rulmen?i cu bile necapsula?i, din care unul (cel mic) zgomotos. Tot în poza de mai jos se vede ?i racordul de oscila?ie/antitorsiune, care este ceva mai solid decât la modelul vechi, datorit? urechii de sprijin care acum este închis?, nu mai este de tip ,,furc?"
Imagine

Pe verso, se vede ?i sursa zgomotului, ce poate fi asimilat? unui defect de fabrica?ie ?i anume, c?ma?a interioar? a rulmentului este în contact cu colivia ce con?ine bilele. Din contactul celor dou? rezult? o func?ionare zgomotoas?.
Imagine

Pentru reducerea zgomotului, în astfel de rulmen?i, se recomand? ungerea cu vaselin?,(nu foarte vâscoas?) care estompeaz? zgomotul rulmentului. Am mai executat ?i o opera?iune de relaxare a tensiunii exercitate de ?aiba ondulat? asupra rulmentului mic (cel g?l?gios), a?a cum am ar?tat ?i în post?ri anterioare ?i acum se mi?c? mai fluid.

În linii mari, mulineta aceasta a rezistat destul de bine solicit?rilor, uleiul magnetic e înc? la locul s?u ?i acum c? e verificat?, curat? ?i uns? e apt? de pescuit.

-----------------------------------------------------

?i câte ceva despre o Daiwa Certate 2506 H (tot zgomotoas?).

În tamburul acestei mulinete exist? un singur disc din pâsl?, dar de dimensiuni mari care asigur? un drag de 3kg. În poza de mai jos se v?d ?i dou? mici deform?ri pe laturile mari ale orificiului rectangular din platoul cu ,,fust?", care s-au produs ca urmare a strângerii knobului de frân? la solicit?ri mai mari de 3 kg. Am rectificat u?or ulterior cele dou? deform?ri prin batere u?oar? pe nicoval?:
Imagine

Dup? demontarea rotorului, am remarcat lipsa peliculei - barier? de ulei magnetic:
Imagine

A?a arat? angrenajele acestei mulinete (aluminiu ?i bronz) cu raport de recuperare mare, 6:1, cu o înclina?ie mare a danturii ?i a canalelor, pentru m?rirea suprafe?elor de contact în angrenare:
Imagine

De?i în aceast? mulinet? nu umblase nimeni înaintea mea, uleiul magnetic disp?ruse cu totul. Ansamblul magnetic indicat în poza de mai jos, n-a fost capabil s? re?in? pre?iosul ulei timp îndelungat a?a cum fusese proiectat.
Imagine
Concluzia? O las în seama dv.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Noi 2019, 16:40

Despre o Daiwa Certate Hyper Custom 2500R.

Nu ?tiu cum, dar de?i se credea c? în aceast? mulinet? nu umblase înc? nimeni, în knobul manivelei lipsea un rulment ?i în locul s?u era prezent? o buc??. Nu am mai întâlnit o astfel de configura?ie mixt?:
Imagine
Am avut la dispozi?ie un rulment ?i am înlocuit acea buc??.

Mergând mai departe cu demontarea, am g?sit trei ?aibe de calare a capacului pe carter, un indiciu relativ c? nu se umblase înc? în mulinet?. De obicei, cei care deschid aceste mulinete pierd ?aibele respective, sau nu le mai monteaz?:
Imagine

Un pinion frumos...
Imagine

?i o ?aib? distan?ier dreapt? la acest tip de Daiwa, indicat? în poza de mai jos, care l?sa joc rulmentului cel mic cu bile în scaunul s?u. O ?aib? pe care o voi îndoi pu?in la remontare, pentru a împinge corect rulmentul în loca?ul s?u:
Imagine

Ca ?i la mulineta dintr-o postare anterioar? ?i la aceasta este prezent un fâ?âit la rulmentul cel mic cu bile de pe angrenajul rotorului. Un rulment CRBB cu c?m??i negre, original, dar care nu este prev?zut cu siguran?e la capacele laterale ?i pentru a c?rui decapsulare în vederea diagnostic?rii ?i/sau a ungerii e obligatoriu s? distrugem cel pu?in un c?p?cel lateral, fiindc? este clipsat:
Imagine
Totu?i, am reu?it s? introduc vaselin? în el ?i s?-l fac mai silen?ios, f?r? s?-l stric deloc. Am topit la cald o anume vaselina ?i am scufundat rulmentul în ea. Dup? r?cire, l-am scos ?i l-am testat. Zgomotul s-a redus, dar nu de tot ?i b?nuiesc c? exixt? ?i la acest rulment un contact între colivia care con?ine bilele ?i c?ma?a interioar? a rulmentului.

În rest, totul în regul?, iar remontarea a fost o opera?iune de rutin? f?r? aspecte inedite demne de men?ionat. Una din cele mai bune mulinete:
Imagine

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Noi 2019, 17:51

@ ,,anem"
M-a?i întrebat atunci când am reparat asta:
Imagine
anem scrie:
16 Noi 2017, 00:10
interesanta abordare ... ma poti tine la curent in cazul in care piesa va ceda in zona in care plasticul a fost topit pentru fixarea tablitei si a "agrafei"?
M-am întâlnit cu utilizatorul mulinetei ?i l-am întrebat de starea acelui bra? de pickup reparat a?a cum a?i v?zut în acest topic. Folose?te în continuare mulineta cu acel bra? rupt ?i reparat. E înc? ok.

Deasemenea mai sunt câteva repara?ii despre care ?tiu c? înc? rezist?. Acestea au fost piesele deteriorate a c?ror repara?ie am descris-o ?i a?i v?zut-o pe acest topic:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Toate au fost reparate f?r? a utiliza piese de schimb, ca ?i multe altele, despre care nu mai ?tiu îns? nimic.

Despre un singur b?? reparat am aflat c? s-a fisurat lacul epoxidic de acoperire (marca ,,flexi coat"), dar repara?ia în sine rezist?.

Numai bine!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 09 Noi 2019, 19:53

M-a rugat cineva s? identific ?i s? încerc solu?ionarea unui blocaj la o mulinet? Daiwa Certate 2000, pe care o cump?rase la mâna a 2-a ?i despre care nu putea s?-mi ofere multe informa?ii. Rotorul era blocat complet.

Am, b?nuit înainte de a o deschide probleme în sistemul de oscila?ie, dar s-a dovedit a nu fi a?a. Am observat ?i o lovitur? în buza tamburului:
Imagine

Omul a p?strat-o cu butonul de setare a antireturului pe ON:
Imagine În momentul în care l-am pus pe OFF, rotorul s-a eliberat din strânsoare. Nu e bine s? p?stra?i ?i s? transporta?i mulineta cu butonul pe on nici m?car când e defect?.

Cu mare dificultate ?i cu multe precau?iuni am reu?it s? desfiletez manivela de pe butucul angrenajului. N-am întâlnit pân? azi o manivel? strâns? atât de tare. ?i am v?zut destule... Asta e o dovad? c? manivela suportase ap?s?ri extreme dac? s-a strâns în a?a hal.

Când am desfiletat Knobul de frân? ca s? scot tamburul nu se auzea clickul specific, iar pe unele por?iuni ale sale era prezent (?i nu ?tiu de ce) adeziv superglue. O alt? constatare ?i o dovad? a solicit?rilor extreme am g?sit-o privind tamburul. Platoul cu ,,fust?" avea orificiul care trebuia s? fie rectangular, rotunjit total:
Imagine

Începuser? s? apar? ?i s? se înmul?easc? dovezile unei interven?ii anterioare neglijente. Piuli?a rotorului fusese ,,agresat?" cu scule nepotrivite:
Imagine

În momentul în care am demontat rotorul, a c?zut pe mas? o buc??ic? de metal rupt? din rotor ?i care ?i blocase mulineta în?epenindu-se între rotor ?i corp. Era clar c? rotorul încasase o lovitur? puternic?, fiindc? avea ?i capacul de arip? spart deasupra locului unde se rupsese (dedesubt) fragmentul de rotor din poza de mai jos:
Imagine

Evident, cineva introdusese vaselin? în aceast? mulinet?:
Imagine

Alt? belea: Capacul carterului se ?inea mai mult în ?urubul din coada mulinetei, celelalte dou? fiind destrânse r?u. Intra lera de 0,5.... O mulinet? care func?ioneaz? ?i mai e ?i solicitat? cu capacul destrâns, se poate defecta grav ?i sigur dobânde?te c?lc?tur? secundar? pe pinioane ?i ,, mârâitul aferent"
Imagine
Imagine

Nici una din ?aibele de calare nu mai era prezent? ?i nici vorb? de repere pe pinioane:
Imagine

Iat? în poza urm?toare, cum s-a f?cut gresarea anterioar? ?i cât? vaselin? este pe dantura pinionului conduc?tor, atunci când ungerea se face f?r? demontare total?:
Imagine

?i aceast? mulinet? fusese echipat? din construc?ie cu o ?aib? distan?ier plan?, pe care aveam s? o îndoi pu?in la remontare ca s? ?in? rulmentul cel mic cu bile de pe angrenajul rotorului, corect fixat în scaunul s?u. Piesa indicat? mai jos ?i care la montare vine între angrenaj ?i rulment, nu in ordinea în care apare în fotografie:
Imagine

Pinionul conduc?tor analizat sub lup?, a confirmat ?i el ,,abuzurile de putere". Fiecare dinte avea col?ul interior afectat/turtit din cauza solicit?rilor extreme. Nu ?tiu dac? asta se vede ?i în poz?...
Imagine

Dac? pân? acum am v?zut jum?tate din mulinet?, atunci în poza urm?toare avem cealalt? jum?tate, dup? demontare ?i putem observa urm?toarele:
-Indicatorul portocaliu desemneaz? înc? o pies? defect? din tambur. De aceea insist mereu pe restaurarea în?l?imii pachetului de discuri, ca s? nu se ajung? în astfel de situa?ii în care tasarea s? permit? discului cu patru bra?e s? ias? din orificii ?i s? nu la mai g?seasc? la strângerea knobului de frân?. Se vede ?i o succesiune eronat? a discurilor în pachetul de frânare.
-Indicatorul galben desemneaz? locul de unde s-a rupt fragmentul de rotor.
-Indicatorul albastru e în contact cu fisura din capacul aripii de rotor care încasase izbitura aceea zdrav?n?.
-Acul de metal indic? spre orificiul de demontare a c?p?celului din knobul manivelei, deteriorat de o scul? nepotrivit?.
-Am mai depistat montat? pe dos ?i acea siguran?? care închide rulmentul în galet la acest model ?i care în mod normal are o singur? pozi?ie care face u?oar? demontarea (?i despre care v-am mai informat cu alte ocazii). La interven?ia anterioar? fusese montat? gre?it ?i a fost dificil s-o extrag din acest motiv.
-Nici aceast? mulinet? nu avea gresare deloc la arcul pickupului ?i la tija sa interioar?, ca de obicei.
-Bineân?eles c? ?i nituirea contragreut??ii (cum se vede în poz?) pe tubulatura pickupului fusese compromis? când se intervenise la galet într-o manier? gre?it?. A fost necesar s? o repar.
-Articula?ia pickupului a necesitat ?i ea buc?are reparatoare.
Imagine

În poza urm?toare se v?d reparate cele dou? discuri (cel cu fust? ?i cel cu 4 bra?e) care fuseser? deteriorate. Aceasta e succesiunea corect? a discurilor din pachetul de frânare ?i suplimentar, am introdus un disc adi?ional ce va fi lipit de discul cu ,,fust?" pentru restaurarea în?l?imii pachetului de discuri:
Imagine

În poza urm?torare se vede orificiul restaurat ?i la fel în?l?imea pachetului de discuri dup? repara?ie. Gata de montare ?i testele finale:
Imagine

Mulineta e perfect func?ional?, dar nu se încadreaz? în standardele unei persoane preten?ioase, fiindc? este prezent un oarecare mârâit, care are o rela?ionare fireasc? cu solicit?rile extreme la care a fost supus? aceast? micu?? Daiwa de 2000, dar ?i cu abordarea ,,nes?n?toas?" a sesiunii de între?inere anterioar? acesteia.

Chiar îmi pare r?u când v?d ,,scule" valoroase puse pe ,,butuci" datorit? manierelor gre?ite de exploatare ?i între?inere. Pentru acestea nu poate fi acuzat constructorul...

Sear? bun? tuturor!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 12 Noi 2019, 09:04

Am avut o discutie pe mesageria privata a forumului cu un respectabil domn, despre frana mulinetelor si despre calitatea franarii, care este importanta si sub aspect practic fiindca protejeaza intregul echipament cu care pescuim, ajuta si la capturarea si obosirea pestelui si pentru care am si cheltuit bani, intrucat din pretul mulinetei o parte inseamnata este alocata ansamblului care ofera si regleaza controlul eliberarii firului la solicitari.

Am hotarat de comun acord cu colegul de forum cu care am avut dialogul respectiv sa fac publice acele informatii care pot fi de interes general pe aceasta tema.

1) Asezarea discurilor de franare

La majoritatea mulinetelor, pachetul de discuri con?ine o succesiune de discuri metalice ?i de elemente de fric?iune, care trebuie alternate dup? cum urmeaz? :

- Baza loca?ului discurilor, din interiorul tamburului constituie prima suprafa?? de frânare.
- Urmeaz? un disc de fric?iune.
- Un disc metalic fix pe axul tamburului, cu orificiu rectangular (sau alta forma).
- Un alt disc de fric?iune.
- Un disc metalic fix în tambur (cu urechi de fixare) ?i cu orificiul rotund.
- Un alt disc de fric?iune.
- Discul final, metalic (cu ,,fust?"sau fara) fix pe ax ?i orificiu rectangular, (sau alta forma, dar nu rotund) încheie pachetul de frânare, care va fi asigurat de obicei cu o siguranta din sarma (dar mai sunt si alte variante).
Toate discurile de frictiune vor fi unse cu agenti de gresare, ca sa nu dezvolte caldura excesiva, ca sa reziste mai bine in timp, dar si pentru o franare constanta pentru o anumita valoare de setare a knobului de reglare.

2) Siguranta ce inchide pachetul de discuri

Între siguran?? ?i discul cu ,,fust?" trebuie s? existe libertate de mi?care, s? nu fie în contact, deci un mic spa?iu între ele e necesar.

3) Verificarea franarii, poate fi facuta de catre oricine doreste acest lucru si exista cel putin doua teste, pe care oricare dintre noi le poate face acasa, fara sa detina instrumente specializate de masurare, astfel:

A) Limita inferioara de retinere a firului si calitatea franarii.

-Demontati mulineta de pe bat.
-Strangeti cam pana la jumatate knobul de frana.
-Treceti firul pe sub galet.
-Tineti mulineta in aer, suspendata doar de fir. Recomandabil, deasupra unei saltele, pentru a evita vreun incident.
-Tinand doar de fir, destrangeti incet, click cu click knobul de frana, pana ce observati ca mulineta incepe sa cedeze fir sub actiunea propriei greutati si incepe sa coboare.
-Urmariti coborarea mulinetei spre saltea. Daca coborarea e lenta, constanta, deci fara accelerari sau poticniri, aveti o frana buna. Daca nu, atunci trebuie sa verificati ungerea discurilor din interiorul tamburului si eventual daca nu cumva exista vreo eroare in dispunerea (succesiunea corecta ) a acestora.

B) Limita superioara de retinere a firului. Pentru extrema cealalta, in care se verifica capacitatea de retinere, puteti face alta verificare.

-Strangeti knobul franei aproape la maxim. Am spus ,,aproape" pentru ca totusi resortul de uniformizare a franarii din Knob sa mai actioneze asupra pacheetului de discuri.
-Cautati o masa egala cu ,,max dragul" inscris pe prospectul mulinetei. De ex. pt. 3kg, puneti 3l de apa intr-un bidon (de 5l).
-Legati firul de manerul bidonului si tinand de mulineta, incercati sa saltati bidonul de la pamant.
-Daca ati reusit, atunci nu e ok, si trebuie si in acest caz verificata ungerea discurilor din pachetul de franare, fiindca frana dv. excede prescriptiile producatorului ceea ce reprezinta un risc pentru integritatea componentelor mulinetei.
-Daca nu reusiti sa ridicati bidonul fiindca mulineta cedeaza (la limita) fir, atunci aveti o frana perfect functionala.

Poate sunt si aspecte pe care le-am omis din tema aceasta si daca este asa, va rog pe dv. sa completati. Discutia este una orientativa, dar nu strica sa fie cat mai completa si complexa. Scopul ei final ca si cel al intreguliui topic este intelegerea unor aspecte, imbogatirea ,,bagajului" de cunostinte teoretice pana la limita transpunerii lor in actiuni practice si am in prezent satisfacta sa aflu ca tot mai multi dintre dv. isi rezolva problemele in regie proprie si nu mai sunt nevoiti sa apeleze la serviciile altora.

Cu respect, T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 12 Noi 2019, 13:50

Stiu ca postarea anterioara a fost cam lunga, (ca multe altele din postarile mele) dar este asa fiindca imi doresc ca ceea ce exprim sa fie cat mai explicit posibil si bine organizat, astfel ca aceia dintre dv. care sunt interesati de acest topic sa primeasca informatia cat mai aproape de formula integrala, cu explicatii si fotografii atunci cand e cazul. Sunt o multime de oameni inteligenti si cu mult bun simt pe acest forum care apreciaza pozitiv aceasta implicare a mea si pentru ei in primul rand ma straduiesc sa am un aport complex de informatii. Fac asta pentru ei si imi asum riscul de a fi catalogat gresit, fiindca nu intotdeauna un raspuns amplu este apreciat corect. Am patit asta nu demult pe mesageria privata, unde am adresat un astfel de raspuns mai ,,larg" a carui redactare mi-a luat ceva timp si am dat gres, fiindca destinatarul mi-a raspuns ca-i face scarba sa citeasca mai mult de 2 randuri si dupa intelegerea lui a apreciat ca dupa cum vorbesc (scriu) n-am mai mult de patru clase, a luat in calcul ca as fi handicapat cu retard mintal, comunist bolsevic, etc, si mi s-a adresat chiar cu apelativul ,,bai rahatule". Toate acestea, fiindca a vrut (,,vreau sa te uiti") sa-i servisez o mulineta, iar eu am avut dreptul si am indraznit sa-l refuz. I-am inteles firea, ca e un tanar care putea sa-mi fie copil (nu m-a deranjat deloc ca e strain de gramatica limbii romane) si l-am rugat adresandu-ma cu calm tot la persoana a doua plural sa uite de existenta mea. Acum e pe lista de ignorare a forumului si n-am sa-i mai adresez vreodata nici macar un cuvant. In fine...

--------------------------------------------------------------------------------

Ieri am pescuit salaul la twister pe lac, din barca si am folosit de nenumarate ori dezagatatorul:
Imagine

Am avut pe aceeasi naluca zeci de prezentari si multi salai (15) au ajuns in barca. De aceea, n-am vrut s-o pierd. Am reusit s-o recuperez de fiecare data. Asta e:
Imagine

Spre finalul partidei, o muscatura a unui strapazan mi-a retezat codita shadului. l-am pus deoparte si am continuat partida cu altul. Azi am reparat shadul respectiv (cel de jos in poza urmatoare) si inca unul. Pentru asta, am taiat in felii un alt shad mutilat de pesti mai demult si am obtinut astfel noi codite. A urmat lipirea prin incalzire a ambelor parti de lipit la flacara unei torte:
Imagine

Bucatile pot fi lipite si cu super glue, dar eu prefer sa fac lipirea la cald, ca partile sa fuzionaze. Se mai pot ajusta cu foarfeca si unghiera pe ici pe colo, iar rezultatul e bun si cel mai adesea, obtin o naluca unica, care se poate dovedi chiar mai prinzatoare decat originalele, fiindca ofera altceva, ceva diferit de produsele de serie (in special ca forma vibratie).

Am avut chiar un astfel de twister carpit pe care il foloseam doar la crepuscul; partea din fata verde de la un shad si coada ,,o secera" galbena de la un grub, care mi-a adus zeci si zeci de salai, atunci cand ziua se ingana cu noapotea si care nu avea rival. In final, a ajuns intre doi bolovani pe fundul apei si acolo a ramas pe vecie...

De aceea, cred ca nu e fara rost sa va diversificati trusa si sa transformati (simplu) o naluca distrusa intr-una unica, prinzatoare.

T.D. Rew.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 12 Noi 2019, 16:36

eu nu recomand super glue pt ca intareste rau plasticul, am mai folosit varianta topirii cu bricheta dar se innegreste siliconul si capata miros.... cred ca o solutie lipicioasa gen prenadez ar fi buna dar n-am pe acasa sa incerc :D

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 13 Noi 2019, 20:08

Urmeaz? câteva imagini cu ceea ce se stric?/uzez? în timp la o Stella model FE.

De?i mulineta are un num?r mare de simeringuri, în zona galetului, constructorul a neglijat instalarea unora, bazându-se doar pe rulmen?ii capsulati. Ei bine, din acest motiv ajunge multa mizerie ?i ap? la ace?ti rulmen?i ?i îi degradeaz?, dobândind fâ?âit. În poza de mai jos se v?d componentele murdare ale ansamblului galet, dar ?i un arc rupt. Cel care asigur? pozi?ia bistabil? a pickupului:
Imagine

Pinionul conduc?tor ?i-a pierdut ,,aura" de poleial? în zona de contact a danturii sale cu pinionul condus:
Imagine

De?i mulineta are dou? axe antitorsiune, dintr-o eroare de pozi?ionare exact? a acestora, deci din construc?ie, doar una din bare preia toat? sarcina ?i dovada este aceea c? pe ea avanseaz? uzuri pronun?ate, în timp ce cealalt? bar? r?mâne intact?. Pute?i s? le inversa?i la montaj, fiindc? au acelea?i cote la acest model ?i astfel sprijinul se va face pe o bar? nou?...
Imagine

La aceste aspecte inerente generate de exploatare, se mai adaug? câteodat? ?i efectele gre?elileor pe care le fac cei care se implic? în servisarea mulinetelor, f?r? a avea scule, cuno?tin?e ?i aten?ia necesar?. A?a a p??it ?i aceast? stea marca Shimano. Omul n-a avut cheie tubular? pentru demontarea piuli?ei rotorului ?i a strâns-o pân? la deformare între f?lcile unui cle?te patent. S-a pierdut astfel planeitatea suprafe?ei de etan?are necesar? simeringului de deasupra:
Imagine
Greu, dar într-o jum?tate de or?, am reu?it s-o refac perfect.

Ca o parantez?, pentru Shimano, mi-am bricolat un set de tubulare dar pentru Daiwa folosesc atunci când e nevoie o cheie standard inelar? ca s? nu ating siguran?a cu trei bra?e de pe piuli??:
Imagine

Alt? problem?, destul de frecvent întâlnit? este montarea gre?it? a garniturii ,,potcoav?" dintre capacul carterului ?i carter ?i mototolirea ei, sau chiar ruperea:
Imagine

La astea se adaug? ?uruburi nenorocite de ?urubelni?e nepotrivite ?i instalate cu filetul uns în loc s? fie asigurat cu vopsea, care bineân?eles c? se sl?besc din strânsoare în timp ?i creeaz? probleme. Asta desigur nu o ve?i p??i dv. stima?i colegi, urm?ritori ai acestui topic.

Stella FE, a?a cum este, cu bune ?i rele, r?mâne în continuare cea mai complet? variant? dintre toate Stellele fiindc? con?ine o reuniune de elemente care nu este prezent? la celelalte.
Con?ine deopotiv? doi rulmen?i cu bile pe angrenajul rotorului, (X-SHIP) buton de ON /OFF antiretur, o mul?ime de simeringuri de etan?are, nu i se dizolv? knobul manivelei ?i altele. Mai e ?i frumoas?:
Imagine

Deci, scule potrivite, o informare temeinic? în prealabil, aten?ie la demontare/remontare, un strop de determinare, eventual fotografii pas cu pas asupra reperelor ?i etapelor opera?iunilor ?i nu ave?i cum s? gre?i?i.

T.D. Rew.

Scrie răspuns