Doar câteva vorbe despre o Daiwa TD Sol 3000.
A?a cum se vede în poza de mai jos, majoritatea încerc?rilor de a reduce masa mulinetelor, se soldeaz? cu caren?e. Nici aceast? mulinet? nu a sc?pat ?i ca ?i alte Sol-uri are axul ,,ra?chetat" în zona buc?ei floatingshgaftului:

?i eu am o astfel de mulinet?, dar de 2500, care a avut aceea?i problem?. S-a mâncat axul de aluminiu (aliaj u?or) ?i nu am g?sit unul nou-original de schimb nici în str?inatate. Totu?i, dup? multe teste ?i m?sur?tori am rezolvat problema ?i am acum un ax intact dar mai greu., care a fost compatibil cu Solul de 2500. V? dau pontul, poate sunte?i în aceea?i situa?ie: Donatoarea axului, a fost o Daiwa de 2000, derivat? tot din TD Sol, ?i anume Caldia X 2000, al c?rei ax are aceea?i lungime cu a solului de 2500, fiindc? la Caldia X baza rotorului din plastic e mai groas? decât baza rotorului din metal de la Sol. Desigur, a fost necesar? demontarea racordurilor de oscila?ie/antitorsiune, fiindc? doar axele sunt compatibile. Se potrive?te perfect ?i n-are moarte, dar e pu?in mai greu. Prefer a?a. Atât despre acest subiect.
--------------------------------------------------------
În continuare, o Shimano Stella 1000 FD.
V? rog s? m? crede?i c? nu mi-am dat seama pân? azi, c? n-am avut înc? contact cu exact aceast? m?rime de Stella FD, de?i mi-au trecut multe FD-uri prin mâini. Doar în momentul în care am vrut s? demontez capacul din coada mulinetei, am realizat c? nu mi se potrivl?te ?urubelni?a cu care lucram de obicei ?i a fost nevoie s?-mi fac una ,,custom", mai micu??. Desigur, c? înc? de la început am observat diferen?e constructive, dar le-am trecut cu vederea, pân? la faza cu ?urubelni?a. Iat? unele din aceste diferen?e:
-O siguran?? circular? neobi?nuit? la piuli?a rotorului.
-Lipsa rulmentului din piuli?a rotorului.
-Un ?urub foarte mic la capacul carterului.
-Un ?urub foarte mic pentru fixarea capacului ornament din coada mulinetei.
-Axe antitorsiune foarte diferite.
-Un ?tift de fixare al suportului tamburului, în loc de ?urub.
-Altele m?runte, care acuma îmi scap?.
Mulineta trebuia reparat?, verificat? ?i uns?, fiindc? din spusele utilizatorului, nu fusese deschis? niciodat?. Ce a fost în neregul?, a fost: Un joc nefiresc de mare al axului tamburului, frân? deficitar? (nu cedeaz? u?or fi, mârâit u?or în recuperare, (care l-a f?cut pe proprietar s? b?nuiasc? o ungere deficitar?) fir a?ezat prost pe tambur, pickup gripat în articula?ii ?i cel mai grav, un conflict între deschiderea pickupului ?i tambur, când acesta era sus, la capat de curs?, knob lipicios, etc...
Pickupul gripat:
Conflictul de care v? spuneam ?i care de?i e frecvent la Stelle, nu e din vina Shimano:
I-am redat pickupului forma corect?, ?i problemele sale au disp?rut:
Frânarea deficitar?, are pe deoparte leg?tur? cu echiparea sumar?. Un singur disc din p?sl?, care etse pus în tambur ?i închis cu un singur disc din metal. Mai pu?in de atât nu exist?. Am putut doar s? întorc discul pe partea ceralalt? ?i s?-l ung. A?a l-am g?sit:
Pe de alt? parte, tamburul nu elibereaz? corespunz?tor firul ?i din cauza echip?rii suportului de sub tambur. Este prezent acolo ?i un disc gros, (0,75mm) abraziv, cu rol de a închide ?tiftul de fixare al suportului in orificiul din axul tamburului, care fixare nu este cu ?urub imbus de 0,9mm (inedit). Am considerat c? nu are ce c?uta un asemenea disc abraziv în sistemul de frânare ?i la montaj l-am înlocuit cu dou? discuri originale Shimano 0,25mm+0,50mm, bine unse.
Piesa aceea gri din penset? e siguran?a piuli?ei rotorului. Golul din piuli??, lipsa rulmentului, m-a f?cut s? caut schema acestei mulinete pe internet ?i m-am convins, c? de fapt a?a a vrut constructorul, s? nu mai pun? acel rulment...
,,O" ringul (inelul) din cauciuc care asigur? rotor dragul, d? semne c? vrea s? se dizolve precum knobul manivelei...
Asta e minunea de micro-?urubelni?? de care n-am avut nevoie pân? azi ?i pe care a fost necesar s-o bricolez special pentru aceast? Stella de 1000:
Acesta e pinionul conduc?tor, se vede c? avea totu?i ceva vaselin? pe el ?i am remarcat o duritate deosebit? a stratului de acoperire (acela auriu) în momentul în care am zgâriat reperul de remontare pe exteriorul s?u. Nu are nici m?car o urm? de utilizare pe dantur?. E ca nou, atât de rezistent? a fost poleiala. Nu acela?i lucru se poate spune despre angrenajul condus (melcul din bronz) care a avut de-a face cu duritatea acestui pinion conduc?tor:
Doar un rulment cu bile pe angrenajul rotorului. În partea de jos, acesta se sprijin? pe o buc??, exact ca ?i Daiwa TD Sol de la începutul acestei post?ri:
Asta e înf??urarea firului cu care a venit aceast? Stella:
Iar aceasta e înf??urarea dup? eliminarea jocurilor pe care le-am semnalat deja de prea multe ori în cadrul acestui topic, la mulinetele de acest tip:
La final, cu jocurile reduse drastic, cu un pickup complet operativ, curat? ?i uns?, cu o frânare mult îmbunata?it?, ?i cu r?spuns promt la ?ocuri, aceast? Stella 1000FD, r?mâne doar cu o fin? mârâial?, aproape imperceptibil?, numai pe sensul de rota?ie înainte. Pe rota?ia înapoi, nu se aude nimic, ?i asta desemneaz? ?i confirm? existen?a unor mici uzuri pe melcul de bronz, (condusul) fiindc? celalalt (conduc?torul)e intact. Nu pune îns? probleme, fiindc? precis firul textil face mai mult zgomot. Am ***??at ?i knobul manivelei ?i l-am impregnat cu talc, a?a c? serviciul a fost complet.
Am v?zut-o ?i pe asta.
TD. Rew.