Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 09 Oct 2019, 11:58

Sunt situa?ii în care rulmentul ?i/sau butucul pinionului pe care este montat acesta sunt oxidate în a?a m?sur? încât acestea par fuzionate ?i sunt imposibil de separat f?r? deteriorarea rulmentului ?i/sau a pinionului. Dac? rulmentul înc? mai func?ioneaz?, atunci putem s?-l decapsul?m s?-l ***???m s?-l ungem ?i s?-l capsul?m la loc, a?a pe pozi?ia pe care se afl? pe butuc.

Dac? rulmentul trebuie înlocuit, atunci e necesar s? fie t?iat dac? nu poate fi extras altfel.

Dac? e necesar? executarea unei corec?ii de apropiere a danturii pinioanelor ?i avem un rulment blocat pe butuc, atunci nu putem introduce ?aibe distaniere între acesta ?i pinion, dar putem introduce între rulment ?i carcas?, efectul ob?inut fiind acela?i. Pentru aceasta, avem îns? nevoie de ni?te distan?iere atipice, iar în cadrul acestei post?ri v? sugerez o surs? de distan?iere cu diametrul ,,reglabil". În scopul procur?rii lor, v? recomand s? recupera?i siguran?ele din o?el care închid rulmen?ii capsula?i defec?i (înainte de a-i arunca). În poza de mai jos se vad mai multe dimensiuni de astfel de siguran?e, de grosimi diferite ?i cu diametrul reglabil iar indicatorul arat? ?i locul unde pot fi introduse aceste ,,distan?iere" :
Imagine

Aceste dou? mulinete Shimano Stradic (de genera?ii diferite) din ultimele dou? post?ri au fost pescuite în ap? s?rat? ?i ambele au avut rumen?ii bloca?i pe butuc, f?r? posibilitate de extragere decât prin t?iere, ceea ce n-a fost îns? necesar, întrucât dup? ***??are ?i ungere (pe pozi?ia pe care s-au în?epenit pe butuc) au r?mas totu?i func?ionali, dar cu oarecare zgomote relativ acceptabile. Mulinetele se vor întoarce de unde au venit (S.U.A.) ?i vor lua iar??i contact cu sarea din apele oceanului, a?a c? viitorul lor r?mâne oricum incert...

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 10 Oct 2019, 10:26

Urmeaz? o mulinet? Certate Hyper Custom 2500R.

Mulineta aceasta poate exemplifica foarte bine ce se poate întâmpla dac? sufer? lovituri sau pres?ri în bagaje. Cel mai sensibil este pickupul care sufer? deform?ri în mai multe planuri. Î?i pierde forma original?, se casc?, se îndoaie, poate flamba, apar presiuni mari pe articula?ii din cauza unghiurilor modificate, nu mai func?ioneaz? închiderea prin rotirea manivelei, ba poate ceda chiar ?i nituirea din articula?ia-contragreutate ?i chiar din nituirea de pe ?tiftul de îmbinare cu portgaletul, a?a cum se vede în poza de mai jos, unde portgaletul este deja ?i r?sucit. Se poate vedea ?i un spa?iu mare între bra?ul pickupului ?i aripa de rotor, care sugereaz? prezen?a unei tensiuni excesive în acea articula?ie:
Imagine

Pute?i observa o îndoire a tubului pickupului la cca 1,5cm de îmbinarea cu portgaletul. Aceast? îndoire va anula transmiterea corect? a impulsului de închidere a pickupului. Comanda de închidere vine din aripa de rotor cu contragreutatea ?i se transmite prin tubul pickupului în partea cealalt?, la bra?ul pickupului, unde este arcul bistabil:
Imagine

O flambare la îmbinarea cu articula?ia-contragreutate. Nu recomand remedierea acesteia, întrucât prezint? risc sporit de rupere chiar ?i la cea mai mic? tentativ?:
Imagine

Mi-am asumat riscul de a îndrepta tubulatura, îns? numai pe partea cu portgaletul ?i am corectat ?i pozi?ia portgaletului fa?? de tub. L-am r?sucit în pozi?ia normal?. Nu recomand folosirea de scule pentru aceste opera?iuni de remediere ci doar mâinile, pentru a nu l?sa urme pe componente:
Imagine

A disp?rut ?i cocoa?a prezent? în pozele anterioare în acest punct:
Imagine

Asta e prima Daiwa la care am g?sit trei ?aibe de calare a capacului pe carter. Practic, în toate punctele de fixare. ?i, ca de obicei, o groaz? de vaselin?:
Imagine

Se vede în zona median? a butucului pinionului conduc?tor, vaselina acumulat?, care este una uzat?, neagr? ?i cu impurit??i, vaselin? care de acolo este preluat? prin contact de axul tamburului, care o pompeaz? în sistemul floatingshaftului. Acolo impurit??ile vor contribui la uzarea buc?elor ?i a axului care culiseaz? prin ele:
Imagine

În poza urm?toare (stânga-sus) se poate observa o pies? rupt?. E vorba despre butonul On/Off al antireturului. La demontarea componentelor acestei mulinete, am g?sit o echipare cu o ?aib? distan?ier plan?, nu una ondulat?/elastic? ?i asta nu e bine, fiindc? nu va fixa în scaun rulmentul. Va permite un joc al rulmentului cel mic cu bile în carcas?. La remontare recomand îndoirea acestei ?aibe ca s? fie în contact ferm atât cu rulmentul cât ?i cu angrenajul rotorului:
Imagine

Mulineta a avut ?i alte probleme, dar le-am mai discutat cu alte ocazii ?i nu le mai repet. Pentru remedierea butonului rupt, pute?i folosi unul de la o mulinet? donatoare, pe care îl prelucra?i/adapta?i la cap?tul pârghiei de comand?. eu am pilit cap?tul pârghiei pentru a ob?ine o sec?iune p?trat?, iar în noul buton am dat o gaur? pe care apoi am pilit-o rectangular. A urmat lipirea. A?a a ie?it butonul antireturului la final:
Imagine

Cam atât. Din punctul meu de vedere, topicul acesta ?i-a atins deja cam 80% din poten?ial. M-a? bucura dac? ar contribui ?i al?i colegi de forum la dezvoltarea ?i completarea sa...

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Oct 2019, 18:49

Doar câteva vorbe despre o Daiwa TD Sol 3000.
A?a cum se vede în poza de mai jos, majoritatea încerc?rilor de a reduce masa mulinetelor, se soldeaz? cu caren?e. Nici aceast? mulinet? nu a sc?pat ?i ca ?i alte Sol-uri are axul ,,ra?chetat" în zona buc?ei floatingshgaftului:
Imagine
?i eu am o astfel de mulinet?, dar de 2500, care a avut aceea?i problem?. S-a mâncat axul de aluminiu (aliaj u?or) ?i nu am g?sit unul nou-original de schimb nici în str?inatate. Totu?i, dup? multe teste ?i m?sur?tori am rezolvat problema ?i am acum un ax intact dar mai greu., care a fost compatibil cu Solul de 2500. V? dau pontul, poate sunte?i în aceea?i situa?ie: Donatoarea axului, a fost o Daiwa de 2000, derivat? tot din TD Sol, ?i anume Caldia X 2000, al c?rei ax are aceea?i lungime cu a solului de 2500, fiindc? la Caldia X baza rotorului din plastic e mai groas? decât baza rotorului din metal de la Sol. Desigur, a fost necesar? demontarea racordurilor de oscila?ie/antitorsiune, fiindc? doar axele sunt compatibile. Se potrive?te perfect ?i n-are moarte, dar e pu?in mai greu. Prefer a?a. Atât despre acest subiect.

--------------------------------------------------------

În continuare, o Shimano Stella 1000 FD.
V? rog s? m? crede?i c? nu mi-am dat seama pân? azi, c? n-am avut înc? contact cu exact aceast? m?rime de Stella FD, de?i mi-au trecut multe FD-uri prin mâini. Doar în momentul în care am vrut s? demontez capacul din coada mulinetei, am realizat c? nu mi se potrivl?te ?urubelni?a cu care lucram de obicei ?i a fost nevoie s?-mi fac una ,,custom", mai micu??. Desigur, c? înc? de la început am observat diferen?e constructive, dar le-am trecut cu vederea, pân? la faza cu ?urubelni?a. Iat? unele din aceste diferen?e:
-O siguran?? circular? neobi?nuit? la piuli?a rotorului.
-Lipsa rulmentului din piuli?a rotorului.
-Un ?urub foarte mic la capacul carterului.
-Un ?urub foarte mic pentru fixarea capacului ornament din coada mulinetei.
-Axe antitorsiune foarte diferite.
-Un ?tift de fixare al suportului tamburului, în loc de ?urub.
-Altele m?runte, care acuma îmi scap?.

Mulineta trebuia reparat?, verificat? ?i uns?, fiindc? din spusele utilizatorului, nu fusese deschis? niciodat?. Ce a fost în neregul?, a fost: Un joc nefiresc de mare al axului tamburului, frân? deficitar? (nu cedeaz? u?or fi, mârâit u?or în recuperare, (care l-a f?cut pe proprietar s? b?nuiasc? o ungere deficitar?) fir a?ezat prost pe tambur, pickup gripat în articula?ii ?i cel mai grav, un conflict între deschiderea pickupului ?i tambur, când acesta era sus, la capat de curs?, knob lipicios, etc...

Pickupul gripat:
Imagine

Conflictul de care v? spuneam ?i care de?i e frecvent la Stelle, nu e din vina Shimano:
Imagine

I-am redat pickupului forma corect?, ?i problemele sale au disp?rut:
Imagine

Frânarea deficitar?, are pe deoparte leg?tur? cu echiparea sumar?. Un singur disc din p?sl?, care etse pus în tambur ?i închis cu un singur disc din metal. Mai pu?in de atât nu exist?. Am putut doar s? întorc discul pe partea ceralalt? ?i s?-l ung. A?a l-am g?sit:
Imagine

Pe de alt? parte, tamburul nu elibereaz? corespunz?tor firul ?i din cauza echip?rii suportului de sub tambur. Este prezent acolo ?i un disc gros, (0,75mm) abraziv, cu rol de a închide ?tiftul de fixare al suportului in orificiul din axul tamburului, care fixare nu este cu ?urub imbus de 0,9mm (inedit). Am considerat c? nu are ce c?uta un asemenea disc abraziv în sistemul de frânare ?i la montaj l-am înlocuit cu dou? discuri originale Shimano 0,25mm+0,50mm, bine unse.
Imagine

Piesa aceea gri din penset? e siguran?a piuli?ei rotorului. Golul din piuli??, lipsa rulmentului, m-a f?cut s? caut schema acestei mulinete pe internet ?i m-am convins, c? de fapt a?a a vrut constructorul, s? nu mai pun? acel rulment...
Imagine

,,O" ringul (inelul) din cauciuc care asigur? rotor dragul, d? semne c? vrea s? se dizolve precum knobul manivelei...
Imagine

Asta e minunea de micro-?urubelni?? de care n-am avut nevoie pân? azi ?i pe care a fost necesar s-o bricolez special pentru aceast? Stella de 1000:
Imagine

Acesta e pinionul conduc?tor, se vede c? avea totu?i ceva vaselin? pe el ?i am remarcat o duritate deosebit? a stratului de acoperire (acela auriu) în momentul în care am zgâriat reperul de remontare pe exteriorul s?u. Nu are nici m?car o urm? de utilizare pe dantur?. E ca nou, atât de rezistent? a fost poleiala. Nu acela?i lucru se poate spune despre angrenajul condus (melcul din bronz) care a avut de-a face cu duritatea acestui pinion conduc?tor:
Imagine

Doar un rulment cu bile pe angrenajul rotorului. În partea de jos, acesta se sprijin? pe o buc??, exact ca ?i Daiwa TD Sol de la începutul acestei post?ri:
Imagine

Asta e înf??urarea firului cu care a venit aceast? Stella:
Imagine

Iar aceasta e înf??urarea dup? eliminarea jocurilor pe care le-am semnalat deja de prea multe ori în cadrul acestui topic, la mulinetele de acest tip:
Imagine

La final, cu jocurile reduse drastic, cu un pickup complet operativ, curat? ?i uns?, cu o frânare mult îmbunata?it?, ?i cu r?spuns promt la ?ocuri, aceast? Stella 1000FD, r?mâne doar cu o fin? mârâial?, aproape imperceptibil?, numai pe sensul de rota?ie înainte. Pe rota?ia înapoi, nu se aude nimic, ?i asta desemneaz? ?i confirm? existen?a unor mici uzuri pe melcul de bronz, (condusul) fiindc? celalalt (conduc?torul)e intact. Nu pune îns? probleme, fiindc? precis firul textil face mai mult zgomot. Am ***??at ?i knobul manivelei ?i l-am impregnat cu talc, a?a c? serviciul a fost complet.
Am v?zut-o ?i pe asta.

TD. Rew.

schumi
veteran
veteran

Mesaj de schumi » 11 Oct 2019, 19:08

Un topic foarte interesant, pe care-l citesc cu mare placere. Si probabil multi altii ca mine.
Multumim!

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 12 Oct 2019, 22:36

toti il citim cu interes si cu placere, dar e greu sa aducem ceva in plus la ceea ce dl. Tdum ne demonstreaza cu profesionalism. Cred ca si Alan Hawk ar avea putine de adaugat :D
Urasc atarnatorii!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 14 Oct 2019, 14:01

Stima?i colegi de forum, aceste aprecieri pozitive care vin cu atâta generozitate din partea dv. m? bucur? ?i m? onoreaz? deopotriv?. Sunt totodat? o r?splat? ?i o justificare pentru timpul pe care îl aloc post?rii de informa?ii interesante ?i sper eu, chiar folositoare pentru unii dintre dv. V? mul?umesc mult pentru feedback.

V? salut cu respect!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 23 Oct 2019, 19:04

Cateva detalii bune de stiut despre mulineta Abu Garcia Orra (S20 in cazul de fata).

La aceasta mulineta, trebuie avuta mare grija la demontarea si remontarea capacului ornamental (si nu numai) din coada mulinetei, fiindca acesta are rol si in sustinerea unor componante, dupa cum urmeaza:
- Limiteza cursa butonului de actionare a parghiei on/off antiretur.
- Sustine capatul de jos al unicei bare antitorsiune.
- Sustine partea de jos a axului aceluiasi buton on/off.
Cel care a demontat anterior mulineta cu care am avut azi contact, a reusit sa rupa consola de fixare a acestui capac pe piciorul mulinetei si sa fisureze una din urechile capacului din partea cealalta, acesta fiind sustinut doar de cealalta ureche care a scapat intacta. Am lipit urechea fisurata si am montat un surub mai lung pe partea cu consola rupta, ca sa ajung la ciotul de care sa prind surubul respectiv si la montajul final a fost ok.

In alta ordine de idei, demontarea acestei mulinete, trebuie facuta cu mare grija si la axul care comanda antireturul. Acesta este expus dupa demontarea rotorului si nu trebuie apasat sub nici o forma. La aceasta mulineta, axul respectiv era doar stramb, insa la altele asemenatoare era deja rupt din neglijenta celui care a intervenit.

Constructorul a ales metode alambicate de fixare a componentelor, unele ascunse intentionat. Va dezvalui in cele ce urmeaza modalitatea de demontare a pinioanelor. Se vede in poza de mai jos un surub la care crucea e executata asa, ,,la deruta" fiindca acest surub nu se poate demonta folosind o surubelnita cruce:
Imagine

Surubul poate fi insa desfacut pe partea cealalta, folosindu-ne de o surubelnita normala, dar mica, ca sa incapa in orificiu:
Imagine

Acesta e surubul dupa demontarea caruia pot fi scoase pinioanele reductoare ale vitezei de oscilatie si pinionul principal. In prealabil trebuie insa demontati rulmentii cu bile si cel cu role si extras ,,melcul" (angrenajul rotorului), lucru care permite si extragerea axului tamburului impreuna cu racordul de oscilatie/antitorsiune:
Imagine

Si la acest model constructiv, apropierea danturii pinionului conducator de (canalele spiralate) dantura pinionului condus se face tot cu saibe distantiere. In cazul de fata, am mai introdus o saiba de 0,10mm, care parea ca lipseste de acolo si permitea un joc mare in conditiile prezentei si unui marait:
Imagine

De mentionat, ar mai fi faptul ca rulmentul care prin aceste distantiere apasa pe angrenaj, pe partea cealalta nu este fixat intr-un scaun executat in carcasa, asa cum ar fi normal, ci se sprijina pe o siguranta din sarma, care il si inchide in locas. Aceasta siguranta preia o mare tensiune/apasare in sarcina... O ciudatenie tehnica, ca mai toata aceasta mulineta (cu rap. de rec. 5,8:1) marca Abu Garcia Orra, destul de asemanatoare cu Abu Garcia Revo, despre care deja am mai vorbit. In opinia mea, acest gen de mulinete necesita mare atentie la servisare, intrucat se pot dovedi fragile. Cat despre exploatare, poate ca cei ce le folosesc pot spune mai multe.

T.D. Rew.

pasek
senior
senior

Mesaj de pasek » 23 Oct 2019, 21:17

Salut tdum, ti-am trimis un mesaj dar nu stiu daca s-a trimis pentru ca nu apare la trimise. Ideea este ca am o Certate 2500 din 2013 si imi place foarte mult dar a aparut miriitul Daiwa. Se poate face ceva? Se poate face upgrade la rulmenti? Se merita? Mutumesc
in rest ... we are the best!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 24 Oct 2019, 16:08

Va salut. Nu am avut niciodata mesaj de la dv. Probabil nu ati completat caseta cu titlul mesajului...
pasek scrie:
23 Oct 2019, 21:17
aparut miriitul Daiwa. Se poate face ceva?
Marait Daiwa, nu stiu ce inseamna. Maraitul, la modul general, apare la mulinete dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de utilizare in functie de mai multe variabile si daca se manifesta doar pe rotatia inainte (recuperare), iar pe rotatia inapoi nu, atunci acest marait desemneaza debutul uzurilor la nivelul suprafetelor in contact ale danturilor pinioanelor. Daca se poate face ceva? Da, dar uzurile nu se vindeca. Poate fi limitat sau chiar anihilat maraitul iar asta se face cu asumarea prezentei unor jocuri, prin aducerea si mentinerea ,,fortata" a pinionului pe calcatura initiala, dupa o sesiune de intretinere temeinica cu scopul de a elimina vaselina amestecata cu impuritatile rezultate din uzura si introducerea unor distantiere. Dar asta, s-a exemplificat cu fotografii si s-a discutat deja de mai multe ori in cadrul acestui topic si nu e cazul sa mai reluam discutia.
pasek scrie:
23 Oct 2019, 21:17
Se poate face upgrade la rulmenti? Se merita?
Daiwa Certate are rulmenti peste tot unde este nevoie, deci nu e cazul, nu ca nu s-ar merita. Daca doriti sa prelungiti durata de exploatare a acestei mulinete, atunci, asta nu depinde de numarul de rulmenti. Dati mai bine importanta intretinerii, daca n-ati facut-o pana acuma, desi e cam tardiv...
Numai bine!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 24 Oct 2019, 17:13

Mulineta Mitchell Avocet II S500 UL. Poate aveti aceasta mulineta si in tamburul ei exista aceeasi echipare aiurea pe care am gasit-o eu azi. Va spun despre ce este vorba si ce se poate face ca sa obtinem o franare mai buna si o dispunere logica a discurilor din pachetul de franare.

In poza de mai jos, se vad pe primul rand piesele in ordinea in care le-am demontat. Ciudat este ca baza knobului de frana pune presiune pe un disc metalic in miscare, fiindca acesta e fix in tambur. De obicei, chiar si la mulinetele de 15 lei, pachetul de discuri este inchis cu un disc fix pe ax, nu fix in tambur. Am considerat ca lipseste ceva si am cautat inca un disc ferodou si un disc metalic cu orificiu oval pe care sa le introduc in tambur. Sunt cele de pe randul 2:
Imagine

Zis si facut. Au intrat perfect, parca erau de acolo:
Imagine

A aparut insa o problema. Knobul de frana si asa prea inalt la acest model, acum ramanea prea mult in afara si risca sa agate firul si mulineta sa bobineze firul pe knob:
Imagine

Rezolvarea. Am decis sa elimin cele doua piese-discuri aditionale si in plus chiar si discul cu urechi de fixare in tambur. Am asezat suprapus cele doua discuri din pasla si le-am inchis cu discul fix pe ax (cu orificiul oval). Am obtinut astfel o alcatuire minimalista, asemanatoare cu cea din mulinetele Daiwa si Shimano de dimensiune mica:
Imagine

Bineinteles am facut mai multe teste ca sa ma asigur ca la strangerea maxima a knobului, acesta nu va intra in contact cu alte puncte ale tamburului in afara pachetului de discuri.

Avantajele noii alcatuiri:
- A crescut plaja de reglare a franei.
- Fiind doua discuri de pasla suprapuse, s-a obtinut o grosime mai mare a elementului de frictiune, astfel rezista mai bine la uzura.
- Discul metalic pe care se strange knobul de frana, nu se mai roteste acum sub baza knobului, deci nu mai apar uzuri de contact acolo.
- Dragul de franare s-a redus prin reducerea numarului suprafetelor de franare si e acum in concordanta cu talia si destinatia mulinetei.
- Frana porneste mai usor in sarcina.
- Afundarea knobului in tambur e mai profunda si exclude agatarea firului pe dupa knob, cum se vede in poza de mai jos:
Imagine

Ca o recomandare, la mulinete cu capacul carterului din plastic, ca la acest Mitchell, nu trebuie exagerata strangerea suruburilor de fixare, fiindca se pot deteriora urechile de fixare:
Imagine

Atat pe aceasta tema.

T.D. Rew.

Scrie răspuns