- Setarea frânei fără click.
- Joc mare în axul tamburului.
- Joc între angrenaje, care se resimte în manivelă, în mai multe planuri.
- Galet cu zgomot.
- knobul manivelei lipicios.
- Ceva mârâit şi fâşâit.
- Altele mai mărunte.
Dacă dispare clikul de setare al knobului de reglare al frânei, atunci, iată ce trebuie să faceţi. Demontaţi ansamblul knobului şi verificaţi integritatea arcului ce acţionează ciupercuţa metalică. Această Stella îl avea rupt şi a necesitat înlocuirea. Eu am avut şansa sa găsesc unul potrivit în kilogramele de arcuri de care dispun, însă dacă nu aveţi un arc disponibil, atunci poate fi confecţionat din liţă de oţel despletită din cablul de frână de la biciclete pe care o înfăşuraţi pe un cui sau o tijă subţire.

Ştiftul pe care se pliază manivela, este una din cele mai solicitate piese din mulinetă. La această variantă, după curăţare, partea filetată se unge cu vopsea iar dea nefiletată se unge cu vaselină, apoi se strânge bine. Această mulinetă îl avea slăbit...

Am făcut o poză pentru dv. ca să aveţi idee câtă murdărie se poate aduna în ansamblul galetului, chiar şi în interiorul rulmenţilor, fie ei şi capsulaţi, producând zgomot:

A fost necesară decapsularea rulmenţilor pentru spălare şi ungere. La acest model, capacele rulmenţilor nu au siguranţe, ci sunt introduse prin presare. Aceste capace sunt din tablă metalică îmbrăcată în plastic cauciucat. Puteţi să le scoateţi cu grijă, folosind vărful unui ac de seringă:

Şi în braţul pickupului se adună multă mizerie:

La rulmentul de antiretur, nu strică să verificaţi lungimile arcurilor. E bine să fie egale. Cele mai scurte vor fi alungite cu grijă:

La strângerea cu imbusul a şurubului din articulaţia braţului de pickup, nu neglijaţi asigurarea cu vopsea pe filetul acestuia, fiindcă la acest model, braţul pivotează direct pe acest şurub, care nu are voie să fie antrenat de mişcările pickupului:

Imediat ce am scos capacul carterului, am verificat jocul axului tamburului şi era clar slăbit rău şurubul care îl fixează în racordul de oscilaţie/antitorsiune:

Trebuie avută grijă la montarea capacului, la garnitura aceea de tip semiinel. În această Stella, o montare neglijentă a mototolit această garnitură, care avea să-mi dea bătăi de cap la remontare. Am pus capacul de vreo 8-9 ori şi nu am reuşit să o mai poziţionez corect. Prin urmare, am diluat nişte sacâz în acetonă şi am obţinut un fel de adeziv slab, cu care am lipit această garnitură de capac, după care am reuşit cu succes s-o închid la locul ei. Offf...

E important să facem verificări din aproape în aproape şi la demontare, ca să identificăm eventualele probleme. La această mulinetă, contrar aşteptărilor, nu exista joc în axul wormshaftului, ci din contră, era strâns prea tare. Lucru depistat la rotirea angrenajului cu mâna:

La acest model, nu am găsit şaibe distanţiere cu care să se poată jongla în reglarea închiderii axului-vierme:

Desigur, puteam să prelucrez puţin cota axului, dar nu am ales această metodă invazivă pentru a relaxa axul şi a-i reda rotirea normală/fluidă, ci am ales să folosesc o peliculă de vopsea care să depărteze puţin căpăcelul. Pentru a nu creea însă joc axelor antitorsiune, am depus şi în capatul acestora puţină vopsea. S-a dovedit că a fost atât cât trebuia, un minim de cotă necesar. Simplu de realizat:

Întrucât pe angrenaje nu au apărut încă uzuri, a fost posibilă apropierea lor şi suprimarea jocurilor şi unor zgomote prin introducerea unui distanţier de 0,05mm între cel existent şi pinion:

Cu puţină pudră de talc pe knobul manivelei s-a rezolvat (pentru moment) şi nu mai este lipicios.

Acestea au fost problemele şi rezolvările lor şi dacă vă vor fi de folos, ca suport tehnic în viitor, foarte bine, dacă nu, fapt divers...
T.D. Rew.