- Setarea frânei f?r? click.
- Joc mare în axul tamburului.
- Joc între angrenaje, care se resimte în manivel?, în mai multe planuri.
- Galet cu zgomot.
- knobul manivelei lipicios.
- Ceva mârâit ?i fâ?âit.
- Altele mai m?runte.
Dac? dispare clikul de setare al knobului de reglare al frânei, atunci, iat? ce trebuie s? face?i. Demonta?i ansamblul knobului ?i verifica?i integritatea arcului ce ac?ioneaz? ciupercu?a metalic?. Aceast? Stella îl avea rupt ?i a necesitat înlocuirea. Eu am avut ?ansa sa g?sesc unul potrivit în kilogramele de arcuri de care dispun, îns? dac? nu ave?i un arc disponibil, atunci poate fi confec?ionat din li?? de o?el despletit? din cablul de frân? de la biciclete pe care o înf??ura?i pe un cui sau o tij? sub?ire.

?tiftul pe care se pliaz? manivela, este una din cele mai solicitate piese din mulinet?. La aceast? variant?, dup? ***??are, partea filetat? se unge cu vopsea iar dea nefiletat? se unge cu vaselin?, apoi se strânge bine. Aceast? mulinet? îl avea sl?bit...

Am f?cut o poz? pentru dv. ca s? ave?i idee cât? murd?rie se poate aduna în ansamblul galetului, chiar ?i în interiorul rulmen?ilor, fie ei ?i capsula?i, producând zgomot:

A fost necesar? decapsularea rulmen?ilor pentru sp?lare ?i ungere. La acest model, capacele rulmen?ilor nu au siguran?e, ci sunt introduse prin presare. Aceste capace sunt din tabl? metalic? îmbr?cat? în plastic cauciucat. Pute?i s? le scoate?i cu grij?, folosind v?rful unui ac de sering?:

?i în bra?ul pickupului se adun? mult? mizerie:

La rulmentul de antiretur, nu stric? s? verifica?i lungimile arcurilor. E bine s? fie egale. Cele mai scurte vor fi alungite cu grij?:

La strângerea cu imbusul a ?urubului din articula?ia bra?ului de pickup, nu neglija?i asigurarea cu vopsea pe filetul acestuia, fiindc? la acest model, bra?ul pivoteaz? direct pe acest ?urub, care nu are voie s? fie antrenat de mi?c?rile pickupului:

Imediat ce am scos capacul carterului, am verificat jocul axului tamburului ?i era clar sl?bit r?u ?urubul care îl fixeaz? în racordul de oscila?ie/antitorsiune:

Trebuie avut? grij? la montarea capacului, la garnitura aceea de tip semiinel. În aceast? Stella, o montare neglijent? a mototolit aceast? garnitur?, care avea s?-mi dea b?t?i de cap la remontare. Am pus capacul de vreo 8-9 ori ?i nu am reu?it s? o mai pozi?ionez corect. Prin urmare, am diluat ni?te sacâz în aceton? ?i am ob?inut un fel de adeziv slab, cu care am lipit aceast? garnitur? de capac, dup? care am reu?it cu succes s-o închid la locul ei. Offf...

E important s? facem verific?ri din aproape în aproape ?i la demontare, ca s? identific?m eventualele probleme. La aceast? mulinet?, contrar a?tept?rilor, nu exista joc în axul wormshaftului, ci din contr?, era strâns prea tare. Lucru depistat la rotirea angrenajului cu mâna:

La acest model, nu am g?sit ?aibe distan?iere cu care s? se poat? jongla în reglarea închiderii axului-vierme:

Desigur, puteam s? prelucrez pu?in cota axului, dar nu am ales aceast? metod? invaziv? pentru a relaxa axul ?i a-i reda rotirea normal?/fluid?, ci am ales s? folosesc o pelicul? de vopsea care s? dep?rteze pu?in c?p?celul. Pentru a nu creea îns? joc axelor antitorsiune, am depus ?i în capatul acestora pu?in? vopsea. S-a dovedit c? a fost atât cât trebuia, un minim de cot? necesar. Simplu de realizat:

Întrucât pe angrenaje nu au ap?rut înc? uzuri, a fost posibil? apropierea lor ?i suprimarea jocurilor ?i unor zgomote prin introducerea unui distan?ier de 0,05mm între cel existent ?i pinion:

Cu pu?in? pudr? de talc pe knobul manivelei s-a rezolvat (pentru moment) ?i nu mai este lipicios.

Acestea au fost problemele ?i rezolv?rile lor ?i dac? v? vor fi de folos, ca suport tehnic în viitor, foarte bine, dac? nu, fapt divers...
T.D. Rew.