Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 25 Oct 2019, 19:05

În seara aceasta, cu voia dv. v? pun la dispozi?ie cateva informa?ii care la nevoie va pot ajuta la solu?ionarea unor probleme. În discu?ie este o mulineta Shimano Stella de 2000 o varianta a FD-ului (SD34D). Iat? câteva din problemele ei, constatate înainte de efectuarea între?inerii:
- Setarea frânei f?r? click.
- Joc mare în axul tamburului.
- Joc între angrenaje, care se resimte în manivel?, în mai multe planuri.
- Galet cu zgomot.
- knobul manivelei lipicios.
- Ceva mârâit ?i fâ?âit.
- Altele mai m?runte.

Dac? dispare clikul de setare al knobului de reglare al frânei, atunci, iat? ce trebuie s? face?i. Demonta?i ansamblul knobului ?i verifica?i integritatea arcului ce ac?ioneaz? ciupercu?a metalic?. Aceast? Stella îl avea rupt ?i a necesitat înlocuirea. Eu am avut ?ansa sa g?sesc unul potrivit în kilogramele de arcuri de care dispun, îns? dac? nu ave?i un arc disponibil, atunci poate fi confec?ionat din li?? de o?el despletit? din cablul de frân? de la biciclete pe care o înf??ura?i pe un cui sau o tij? sub?ire.
Imagine

?tiftul pe care se pliaz? manivela, este una din cele mai solicitate piese din mulinet?. La aceast? variant?, dup? ***??are, partea filetat? se unge cu vopsea iar dea nefiletat? se unge cu vaselin?, apoi se strânge bine. Aceast? mulinet? îl avea sl?bit...
Imagine

Am f?cut o poz? pentru dv. ca s? ave?i idee cât? murd?rie se poate aduna în ansamblul galetului, chiar ?i în interiorul rulmen?ilor, fie ei ?i capsula?i, producând zgomot:
Imagine

A fost necesar? decapsularea rulmen?ilor pentru sp?lare ?i ungere. La acest model, capacele rulmen?ilor nu au siguran?e, ci sunt introduse prin presare. Aceste capace sunt din tabl? metalic? îmbr?cat? în plastic cauciucat. Pute?i s? le scoate?i cu grij?, folosind v?rful unui ac de sering?:
Imagine

?i în bra?ul pickupului se adun? mult? mizerie:
Imagine

La rulmentul de antiretur, nu stric? s? verifica?i lungimile arcurilor. E bine s? fie egale. Cele mai scurte vor fi alungite cu grij?:
Imagine

La strângerea cu imbusul a ?urubului din articula?ia bra?ului de pickup, nu neglija?i asigurarea cu vopsea pe filetul acestuia, fiindc? la acest model, bra?ul pivoteaz? direct pe acest ?urub, care nu are voie s? fie antrenat de mi?c?rile pickupului:
Imagine

Imediat ce am scos capacul carterului, am verificat jocul axului tamburului ?i era clar sl?bit r?u ?urubul care îl fixeaz? în racordul de oscila?ie/antitorsiune:
Imagine

Trebuie avut? grij? la montarea capacului, la garnitura aceea de tip semiinel. În aceast? Stella, o montare neglijent? a mototolit aceast? garnitur?, care avea s?-mi dea b?t?i de cap la remontare. Am pus capacul de vreo 8-9 ori ?i nu am reu?it s? o mai pozi?ionez corect. Prin urmare, am diluat ni?te sacâz în aceton? ?i am ob?inut un fel de adeziv slab, cu care am lipit aceast? garnitur? de capac, dup? care am reu?it cu succes s-o închid la locul ei. Offf...
Imagine

E important s? facem verific?ri din aproape în aproape ?i la demontare, ca s? identific?m eventualele probleme. La aceast? mulinet?, contrar a?tept?rilor, nu exista joc în axul wormshaftului, ci din contr?, era strâns prea tare. Lucru depistat la rotirea angrenajului cu mâna:
Imagine

La acest model, nu am g?sit ?aibe distan?iere cu care s? se poat? jongla în reglarea închiderii axului-vierme:
Imagine

Desigur, puteam s? prelucrez pu?in cota axului, dar nu am ales aceast? metod? invaziv? pentru a relaxa axul ?i a-i reda rotirea normal?/fluid?, ci am ales s? folosesc o pelicul? de vopsea care s? dep?rteze pu?in c?p?celul. Pentru a nu creea îns? joc axelor antitorsiune, am depus ?i în capatul acestora pu?in? vopsea. S-a dovedit c? a fost atât cât trebuia, un minim de cot? necesar. Simplu de realizat:
Imagine

Întrucât pe angrenaje nu au ap?rut înc? uzuri, a fost posibil? apropierea lor ?i suprimarea jocurilor ?i unor zgomote prin introducerea unui distan?ier de 0,05mm între cel existent ?i pinion:
Imagine

Cu pu?in? pudr? de talc pe knobul manivelei s-a rezolvat (pentru moment) ?i nu mai este lipicios.
Imagine

Acestea au fost problemele ?i rezolv?rile lor ?i dac? v? vor fi de folos, ca suport tehnic în viitor, foarte bine, dac? nu, fapt divers...

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 26 Oct 2019, 18:13

Înainte de a deschide o mulinet?, putem face un test simplu care ne poate ar?ta dac? e posibil s? corect?m jocurile dintre angrenaje (dac? sunt prezente) cu ocazia opera?iunilor de între?inere, sau din contr?, nu trebuie s? apropiem angrenajele în cazul în care sunt prezente uzuri ?i jocuri, fiindc? asta poate duce la apari?ia mârâitului. Iat? despre ce este vorba:
Folosesc pentru exemplificare o mulinet? cu ceva jocuri (nu foarte mari), între angrenaje care se resimt la nivelul manivelei, un Vanquish C3000 de la Shimano.
Se ?ine mulineta în mân?, culcat? pe partea dreapt? (cu manivela în sus) ?i i se imprim? rota?ie manivelei, dup? care se elibereaz? manivela ?i se ascult? rulajul:
Imagine

Se repet? apoi opera?iunea cu mulineta culcat? pe stânga (cu manivela în jos):
Imagine

Dac? în ambele situa?ii rularea este silen?ioas?, atunci se poate introduce la servisare un distan?ier care s? ajute la îmbinarea f?r? jocuri a angrenajelor si f?r? riscul apari?iei mârâitului. Dac? îns? la testul cu mulineta culcat? pe dreapta apare mârâit, iar la testul cu mulineta culcat? pe stânga nu apare, atunci, nu trebuie intervenit la distan?iere, ba chiar trebuie avut? maxim? grij? s? reasambl?m mulineta în aceea?i alc?tuire, cu asumarea jocului, care este de preferat mârâielii. Aceasta a fost ?i situa?ia mulinetei de fa??.

Aceast? mulinet? are port de ungere ?i pentru angrenaje ?i pentru galet. Portul de ungere a galetului este prev?zut ?i cu o garnitur? foarte mic? din cauciuc. Cea de pe mas? în poza urm?toare. Aceast? garnitur? nu trebuie pierdut?, locul ei fiind acolo unde arat? indicatorul. Am v?zut destul de multe mulinete cu acea garnitur? lips?, de aceea am considerat util s? v? previn:
Imagine

Tot frecvent, v?d mulinete cu arcul pickupului neuns. N-o face nici fabrica, nici mul?i din cei care se încumet? s? introduc? vaselin? la angrenaje. De ce se procedeaz? a?a? Nu ?tiu. Eu practic ?i recomand ungerea arcului ?i a tijei care evident se freac? acolo. Nici acest Vanquish nu era uns deloc în acest punct. Iat?:
Imagine

O alt? belea cu caracter repetitiv, ca ?i la Stella din postarea anterioar? se refer? la montarea capacului pe carter f?r? a acorda aten?ia cuvenit? semiinelului din cauciuc, care evident se deterioreaz?. ?i la acest Vanquish:
Imagine

O b?l?ng?neal? lateral? a rotorului ?i un joc al acestuia de-a lungul axului tamburului, are leg?tur? direct? cu închiderea rulmentului cel mare cu bile al angrenajului rotorului în scaunul s?u. A?a era si la mulineta de fa??. Rulmentul flenderea ?i lateral ?i sus-jos. O metod? eficient? pe care cred c? am mai recomandat-o pe acest topic, este acoperirea cu un strat de vopsea a c?m??ii exterioare a rulmentului respectiv (suprafa?a exterioar? ?i muchiile c?m??ii) S-a rezolvat foarte bine:
Imagine

La final, înainte de a închide carterul, am lipit relativ garnitura semiinel de capac, ca la Stella de mai sus ca s? nu m? mai chinui, fiind deteriorat?/deformat?. Se vede în poza urm?toare ?i buc??ica rupt? pe care am g?sit-o când am sp?lat mecanismele. E important s? nu r?mân? în mulinet? buc??i rupte din anumite piese:
Imagine

Un pont util zic eu ?i pe care am omis pân? acum s? vi-l comunic, se refer? la cuplarea (pe ON) a butonului antireturului la modelele dotate cu acest buton, în momentul strângerii piuli?ei de fixare a rotorului. Aceasta conduce la centrarea automat? a c?m??ii interioare a rulmentului de antiretur, în ideea c? exist? mici jocuri. Am ajuns la aceast? concluzie experimentând ?i am observat o func?ionare mai bun? procedând a?a la montaj:
Imagine

Ca fapt divers, pe aceast? mulinet? se potrive?te tamburul de Twin Power C3000, dar cu tot cu knobul de frân?, care este diferit de cel de Vanquish.
Imagine

Mulineta se mi?c? bine acum ?i este destul de aproape de o Stella ca mecanic? intern?, îns? nu are rotorul din metal ?i nici floatingshaft ?i rulment în piuli?a de fixare a rotorului ?i nici m?car un ?urubel de siguran?? la acea pilu??. De aceea e bine s? asigura?i filetul acelei piuli?e cu vopsea.

Atât. Sear? bun? tuturor!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 30 Oct 2019, 17:41

Azi despre un Morethan Branzino.

Am v?zut de mai multe ori o procedur? utilizat? de Daiwa, la manivelele dotate cu doi rulmen?i la knob, care presupune echiparea cu ?aibe între bra?ul manivelei ?i rulmentul din proximitate. Aceast? procedur? are rol tehnic benefic doar în cazul în care nu este prev?zut rulment acolo, pentru a mari num?rul suprafe?elor în contact, pentru a reduce frec?rile, sau atunci când knobul în lipsa unei ?aibe distan?ier ar freca pe bra?ul manivelei. Dar, în varianta cu rulment, aceste ?aibe nu au rost, ba chiar creeaz? un spa?iu în care sigur se acumuleaz? materii. De aceea recomand mutarea lor sub celalalt rulment ?i prin urmare apropierea knobului de bra?ul manivelei, f?r? a-l atinge îns?.

La aceast? Daiwa, era pe lâng? spa?iu mare, ?i joc:
Imagine

Iat? câte ?aibe am g?sit ?i tot avea knobul joc:
Imagine

Le mut?m a?adar pe partea cealalt? sub rulment ?i v? dau un pont pt. (auto)reglaj, f?r? joc ?i cu rulaj fin. Îndoi?i pu?in pachetul de ?aibe. Vor prelua astfel jocul prin autoreglare:
Imagine

Si iat? cum ajung ?i ?aibele de sub tambur tot din cauza stângerii excesive a knobului de frân?, dar ?i atunci când nu ?inem cont c? ?aiba cea groas? trebuie s? vin? în contact cu baza tamburului:
Imagine

Iat? mai jos ce se întâmpl? cu discul-taler din pachetul de frânare din tambur când se pescuite?te cu frâna foarte strâns?:
Imagine

Iat? cum ajunge din acela?i motiv discul de pâsl? în contact cu tamburul:
Imagine

Folosind metode mecanice (batere) se poate reda forma rectangular? a orificiului din discul-taler:
Imagine

Discurile de compensare a uzurii ?i tas?rii le vom confec?iona din material dur cu orificiul rectangular ?i le vom lipi de discul-taler în scopul restaur?rii în?l?imii corecte a pachetului de discuri. Trebuie unse cu vaselin? toate fe?ele discurilor. Trebuie uns ?i canalul de pe ,,fusta" discului-taler.
Imagine

La final, dac? am lucrat corect, trebuie s? r?mân? doar o mic? distan?? între fusta talerului ?i siguran?a care îl inchide:
Imagine

Iat? ce se întâmpl? când nu se ?ine cont de logica care dicteaz? ordinea de montare a pieselor. Cineva a gre?it locul uneia din cele dou? garnituri ?i a stricat-o:
Imagine
Imagine

Unul din cei doi rulmen?i ai galetului, mai precis cel dinspre portgalet, a ruginit ?i s-a în?epenit pe butuc. A mai încercat cineva s?-l scoat?, dar nu a reu?it decât s? lase urme pe portgalet (s?-l zgârie). Am gândit o metod? de a-l extrage. Iat? mai jos ce pute?i face într-o astfel de situa?ie. Am f?cut un dispozitiv simplu, ni?te gheare din sârm? de o?el sub?ire care s? încap? sub rulment ?i folosind un cle?te c?sc?tor, am reu?it u?or s? extrag rulmentu dup? tratarea cu DW-40:
Imagine

Rulmen?ii rugini?i ?i g?l?gio?i au necesitat înlocuire. Din fericire, primisem mai demult cadou de la un coleg de forum doi rulmen?i identici (dar buni) ?i i-am f?cut cadou la rândul meu celui aflat în nevoie:
Imagine

Cel care a deteriorat acea garnitur? nici nu cite?te pe aici (doar am scris cum se demonteaz? galetul f?r? risc de deteriorare a pickupului ) ?i a deteriorat nituirea contragreut??ii când a umblat la galet (indicatorul portocaliu). Se vad deja ?i uzuri în articula?ia bra?ului de pickup, pân? la metal (magneziu, indicatorul galben):
Imagine

O astfel de situa?ie necesit? buc?are reparatoare pt reducerea jocurilor ?i protec?ia pre?iosului metal. Se vede în poza urm?toare o buc?? din tabl? de cupru, care va fi înlocuit? la fiecare între?inere, (indicatorul portocaliu). Pe articula?ia cu contragreutatea, a fost prev?zut? o buc?? din teflon de c?tre proiectant (indicatoul galben):
Imagine

Mulineta a avut un joc nespecific în axul tamburului. Am g?sit ?i cauza. Joc al pinionului (cu ?tift excentric) pe butuc. Am avut la dispozi?ie o ?aib? original? (poate v? aminti?i de postarea cu Legalisul LT care avea din gre?eal? dou? ?i se gripase pinionul) ?i am folosit-o pt acest Morethan Branzino care nu avea niciuna (indicatorul galben ). Am executat ?i o u?oar? corec?ie asupra antireturului care d?dea deja rateuri (indicatorul portocaliu):
Imagine

La final, am pus mulineta în congelator ?i am testat apoi antireturul. Prindea chiar ?i cu butonul pus la jum?tate:
Imagine

Acestea sunt aspectele pe care am considerat c? poate fi util s? le cunoa?te?i.

T.D. Rew.

lau_bau
veteran
veteran

Mesaj de lau_bau » 30 Oct 2019, 20:55

Buna seara
Am citit cu oarecare mirare acest articol ?i sunt un pic dezam?git c? la cea mai titrata Daiwa de fw a?i g?sit atâtea probleme.
Daca ave?i cuno?tin??, in ce condi?ii a fost utilizata mulineta ?!?
A mai fost desf?cut? ?!? Cat timp a fost utilizata fara mentenan?? corespunz?toare ?!?
Mare dezamagire.....

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 30 Oct 2019, 22:07

Buna seara. Stimate domn. Nu cunosc istoricul acestei mulinete. A mai avut si alte mici probleme pe care nu le-am mai amintit. De cele mai multe ori, mulinetele pe care le-ati vazut pe acest topic, au schimbat mai multi proprietari. Am vazut impreuna aici situatii in care mulinete despre care proprietarii afirmau ca nu fusesera desfacute, la analizare, dovedeau ca avusesera parte de interventii, unele invazive si daunatoare. Asa ca nu pun mare pret pe informatiile ce le primesc si ma bazaez mai mult pe ceea ce constat obiectiv, ,,pe viu". Da, in asta s-a umblat cu siguranta si s-a umblat prost si asta nu cu foarte mult timp in urma.

Ca o paranteza, multi, inainte de a scoate mulineta la vanzare, o umplu cu vaselina si nici macar nu o curata in prealabil. Aceasta practica poate masca pentru moment anumite zgomote si poate da impresia ca totul e in regula. De fapt viitorul proprietar va avea in scurt timp mari batai de cap. Nu mai stiu a cata Morethan Branzino prezenta pe acest topic este aceasta, insa mai toate care au ajuns la mine au avut probleme comune, cum ar fi:
- Articulatia bratului de pickup uzata din cauza ca nu a fost prevazuta acolo o bucsa din fabricatie.
- Pachetul de discuri de franare tasat.
- Pozitie nefireasca a pickupului.
- Rulmenti de galet zgomotosi.
- Bucsele floatingshaftului uzate.
- Axul tamburului avand suprafata ce vine in contact cu floatingshaftul afectata.
- Cateva cazuri cu rulmenti blocati si chiar rola presoare blocata de pe racordul de oscilatie/antitorsiune la cele pescuite in apa sarata.

La acestea se adauga probleme generate in exploatare:
- Pickup deformat/lovit, care nu mai functioneaza corespunzator.
- Pescuitul cu frana foarte stransa care afecteaza un numar mare de componente.
- Recuperarea in forta fara a executa pompaj din bat cand sunt sarcini importante care afecteaza in final dantura.
- Scufundarea mulinetei in apa.
- Contactul mulinetei cu nisipul (extrem de nefast).
- Depozitarea la soare, (sub luneta masinii) sau in frig si umezeala axcesiva, soproane reci sau beciuri umede.

Si se adauga la acestea si cele mai grave probleme, generate de tentativele de intretinere ,,dupa ureche" astfel:
- Pierderea saibelor de calare a capacului pe carter.
- Modificarea distantierelor si a apropierii dintre pinioane, ducand la maraieli.
- Introducerea de vaselina in exces si ,,pierderea" functiei de antiretur.
- Neanlaturarea vaselinei vechi care este plina de reziduuri ce vor fi preluate din nou de mecanisme cu efecte grave.
- Deteriorarea sau/si montarea gresita de garnituri si de arcuri.
- Alterarea capacitatii de franare prin dispunerea eronata a discurilor din pachetul de franare.
- Lucrul fara repere pe componente pentru remontarea exacta pe pozitie.
- Incurcarea de suruburi intre ele si neasigurarea pe filet acolo unde e cazul.
- Neglijarea ungerii unor componente, sau folosirea neadecvata a agentilor de gresare.

Daca suntem exigenti, vom depista usor nereguli chiar si la mulinetele noi noute. Nu sta nimeni pe linia de productie sa le faca ,,acordul fin". Sunt si vicii de fabricatie/conceptie de care producatorii ori nu-si dau seama, ori le strecoara intentionat si acestea scurteaza viata produsului.

Mie mi se pare ciudat ca multe mulinete au ajuns la mine dupa ce utilizatorii au bagat vaselina cu spaclul in ele, facand efortul de a le demonta, dar omitand operatiuni mult mai simple, la indemana si benefice fara demontare, cum ar fi cate o picatura de ulei din cand in cand:
- Pe axul tamburului.
- La galet.
- La axul knobului manivelei.
- La articulatiile pickupului.

Inchei aici ca si asa m-am intins prea mult si asta nu ,,da" bine... Am vazut insa atatea (de aceea si am atatea de spus) si tot mai am ocazia sa ma minunez de ce mai apare in cotidian. Ne vedem maine cu alte informatii.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 31 Oct 2019, 07:52

La mulinetele cu probleme, sunt aspecte ,,tr?d?toare" ale st?rii generale care se v?d de la exterior ?i care pot ajuta la evaluare chiar f?r? s? deschidem mulineta. Iat? un exemplu. O Daiwa Tournament ZX (de la Cabela s), astfel, pickupul strâmb, firul înf??urat defectuos, jocul manivelei pe axul acela micu? de rabatare, butonul ON/OFF care aproape c? atinge ornamentul ?i denota un ax de comanda strâmb:
Imagine

Deasemenea, un ?urub descentrat în articula?ia bra?ului pickupului, mizeria de pe axul tamburului, un spa?iu mare între pachetul de discuri de frân? ?i siguran?a care le închide, sugereaz? uzuri. Neglijarea în?l?imii pachetului de discuri de frân? (?i la acest model, ca ?i la Excelerul pe care îl copiaz?,) duce la un contact nefiresc al marginilor Knobului cu tamburul, iar în sarcin?, se strânge pân? la blocare. V? da?i seama cam ce se întâmpl? când e un somn la cap?tul firului, iar mulineta noastr? nu a avut parte de verificarea frânei iar aceasta se blocheaz?...
Imagine

Mai sunt ?i alte aspecte de verificat înainte de deschiderea unei mulinete, ce ?in de zgomote, jocuri, etc. dar e dificil s? le exprim în text sau poze.

La interior, se devoaleaza treptat (înl?tur ?i ***?? componentele una câte una)ceea ce se putea b?nui de la început. Vaselina înc?rcat? de reziduuri, uzuri ?i da, acel ax de comanda On/Off strâmbat sub ac?iunea unui arc lamelar prost calculat de produc?tor. Dac? b?nui?i ce face partea de sus a acestui ax strâmb, da, ave?i dreptate. Trage în lateral (spre exterior) de urechea de comand? a coliviei rulmentului cu role (?i a?a sensibil la acest model) ?i îl descentreaz?.
Imagine

Da, rulmentul de antiretur a dat rateuri la aceast? mulinet? ?i cineva a montat pe urechea de comand? o t?bli?? cu rol de corec?ie. Eu am eliminat-o, am deviat pu?in (la cald, dar nu la aragaz cum m? persiflau unii) urechea de comand?, atât cât se vede în poz? ?i am pilit pu?in cap?tul axului strâmb (nu încerca?i s? îl îndrepta?i!) ?i a interiorului urechii cu care vine în contact, ca s? nu mai trag? în lateral de colivie. Am mai redus ?i ap?sarea arcului lamelar, adic? l-am mai strâns pu?in ca s? opresc deformare axului. A mai fost necsar? ?i o mic? corec?ie cu vopsea a scaunului rulmentului din pinionul de oscila?ie.
Imagine

La final, pickupul st? frumos, firul e înf??urat bine, ?urubul a redevenit centrat în articula?ia bra?ului de pickup, antireturul nu mai scap?, frânarea e reabilitat?, interiorul e curat ?i uns responsabil, manivela nu mai are nici un joc, etc. Astea sunt detaliile, f?r? a fi nimic complicat sau care nu poate fi realizat de dv. cu pu?in? determinare.
Imagine

Nu am mai detaliat toate opera?iunile de remediere, fiindc? sunt înc? câteva post?ri cu acest model de mulinet? ?i sunt deja poze ?i explica?ii exact pe aceaste subiecte.

Urmeaz? imediat o postare cu aspecte inedite. T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 31 Oct 2019, 09:00

Câte ceva despre o Daiwa Bradia 2500 echipat? cu manivel? nepliabil? ?i un tambur Studio Ocean Mark. O mulinet? care atât la exterior cât ?i la interior p?rea alc?tuit? din buc??i disparate, provenind din mai multe surse. Mulineta nu avea jocuri, dar avea mârâit...

De?i acest model de tambur poate dezvolta cea mai mare capacitate de frânare (riscant pt. integritatea mulinetei) utilizatorul ei nu era deloc mul?umit de capacitatea de re?inere a firului. A?a c? a început ,,investiga?ia"

Pe deoparte, pachetul de discuri era presat în loca?ul s?u, lipit de siguran?a ce îl închide, pe de alt? parte, iat? în poza de mai jos, ce dispunere am g?sit în pachetul de discuri. În aceast? dispunere, un singur ferodou are rol în frânare. Cel central. O dispunere total eronat?:
Imagine

La orice mulinet?, pachetul de discuri con?ine o succesiune de discuri metalice ?i de elemente de fric?iune, care trebuiesc alternate dup? cum urmeaz? (de la dreapta la stânga):
- Baza loca?ului discurilor, din interiorul tamburului constituie prima suprafa?? de frânare.
- Urmeaz? un disc de fric?iune.
- Un disc metalic fix pe axul tamburului, cu orificiu rectangular.
- Un alt disc de fric?iune.
- Un disc metalic fix în tambur (cu urechi de fixare) ?i cu orificiul rotund.
- Un alt disc de fric?iune.
- Discul final, metalic, cu ,,fust?" fix pe ax (?i orificiu rectangular, încheie pachetul de frânare.
Imagine

Între siguran?? ?i discul cu ,,fust?" trebuie s? existe libertate de mi?care, s? nu fie în contact, deci un mic spa?iu între ele e necesar. Un disc, a c?rui prezen?? nu se justifica, l-am l?sat pe dinafar?:
Imagine

Înainte de a demonta mulineta, am destrâns treptat cele trei ?uruburi care relaxeaz? angrenajele ?i am rotit manivela pe diferite apropieri ale danturii pinioanelor, mârâiala r?mânând prezent? în toate variantele, ceea ce sugera deja c? nu mai exist? o c?lc?tur? unic?.
Nu am g?sit ?aibe de calare a capacului pe carter, iar aceast? ungere, care nu e ,,de fabric?", ne sugereaz? realitatea, indiferent de ceea ce ar putea spune sau crede proprieterul mulinetei:
Imagine

Angrenajele pot spune mai multe. Cel conduc?tor, avea un rodaj foarte superficial, pe care l-am observat doar sub lup?. Cel condus îns?, (cel de bronz) avea semne de uzur? evidente, care se puteau observa cu ochiul liber. Asta conduce la concluzia c? ele nu au evoluat de la bun început în aceea?i mulinet?. Chiar dac? ar fi angrenaje pereche, tot nu exist? o logic? între inexisten?a jocurilor ?i mârâitul prezent. Mârâit, însemn? uzuri, care presupun pierderi de substan?? ?i implicit jocuri. De aceea eu cred c? angrenajele au fost apropiate for?at dup? apari?ia jocurilor de uzur?, apoi mulineta a fost folosit? a?a ?i si-a f?sut o c?lc?tur? secundar?, par?ial peste cea ini?ial?:
Imagine

În rest, compontele destul de în regul?. Lipsea doar ?aiba distan?ier de sub rulmentul din interiorul pinionului de oscila?ie. Am f?cut corec?ia cu vopsea:
Imagine

Cand am demontat mulineta, unul din cele trei ?uruburi care închid rulmentul cu bile(mare) de pe rotor era destrâns ?i deasemenea, dintre cele trei ?uruburi care închid capacul carterului, cel din coada mulinetei fusese destrâns. La remontare, am observat c? între urechea capacului (din coda mulinetei) ?i carter, exist? spa?iu pentru o ?aib? de calare, ?i am introdus una de 0,12mm pt . a nu tensiona prin îndoire acea ureche.
Imagine

?i eu am cump?rat mulinete Daiwa la mâna a doua ?i am sperat c? nu s-a umblat înc? în ele. Preferam una cu 10 ani de func?ionare în care nu s-a umblat deloc, decât una de 3-4 ani, care a avut 2-3 proprietari ?i în care s-a me?terit de mai multe ori, condi?ii în care pre?ul conteaz? mai pu?in...

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 31 Oct 2019, 21:20

Dac? la unele modele de la Shimano la care rulmentul cu role îl închide pe cel cu bile ?i nu o face întotdeauna bine, iat? c? la modelul Technium, au prev?zut un distan?ier între cei doi rulmen?i. Destul de dificil la remontare, cere mare aten?ie, c?ci exist? riscul ca acea ?aib? s? nu fie centrat? ?i s? creeze probleme. În rest, acelea?i probleme ca ?i la modelele scumpe, jocuri în axul wormshaft, în cursorul wprmshaftului, în angrenaje, nimic deosebit, s-au rezolvat toate. A?a a ar?tat când am deschis-o:
Imagine

---------------------------------------------------------

În poza de mai jos, un Certate, model pân? în 2009, care avea o ungere ca de fabric?:
Imagine

?i în ciuda acestui lucru, func?ioneaz? înc? bine, f?r? mârâieli, iar angrenajele arat? înc? bine, mai ales cel din bronz:
Imagine

Totu?i, avea o problem? ?i cred c? o au multe din mulinetele pe care le folosim. Am avut-o ?i eu la un moment dat la o Daiw? de-a mea. Problema se manifest? cu un pocnet în sarcin?, la debutul fiec?rei recuper?ri, la fiecare pompaj, când firul este tensionat. Sun? cunoscut? V? dau pontul în cele ce urmez?. Cauza ?i efectul, precum ?i înl?turarea acestora. Toate mulinetele care au aceast? problem?, au ?i un joc al rotorului, de-a lungul axului tamburului, joc care se datoreaz? rulmentului cu bile (cel mare) de pe angrenajul rotorului. Fie exist? un joc al rulmentului în scunul s?u, nefiind închis bine, fie rulmentul în sine, are joc între ele dou? c?m??i ale sale ?i bile. Asta se poate verifica introducând rulmentul pe un dorn ?i mi?când de c?ma?a exterioar?. Aceast? mulinet? avea un astfel de rulment cu joc ?i de?i rula silen?ios, a fost necesar? înlocuirea sa cu unul tot silen?ios, dar f?r? jocuri:
Imagine

Explica?ia acelor pocnituri care apar, au leg?tur? cu dinamica tandemului format de acest rulment cu bile ?i rulmentul cu role. În timpul tension?rii firului din b??, neac?ionând mulineta, (cu antireturul cuplat -ON) firul trage de rotor spre vârful b??ului, iar rotorul se deplaseaz? atât cât îi permite jocul rulmentului cu bile, ?i în?epene?te a?a, sub ac?iunea rulmentului de antiretur. În momentul în care (firul tot tensionat fiind) punem ?i manivela-mulineta în mi?care de recuperare, atunci, sub ac?iunea danturii înclinate a angrenajelor, rotorul este tras înapoi spre corpul mulinetei ?i este smuls în prima faz? cu acel pocnet din strânsoarea rolelor antireturului ?i abia apoi se rote?te. Acesta e dinamica fenomenului, care a?a cum am spus poate fi eliminat prin înlocuirea rulmentului cu joc (7x14X5mm). A?a am procedat ?i eu azi la acest Certate ?i s-a rezolvat. Dac? m-am f?cut în?eles e bine, informa?ia fiind una util?.

-------------------------------------------------

?i acum câte ceva despre un Certate model 2015.

Lanseta care era echipat? cu aceast? mulinet? a fost l?sat? pentru un moment din mân? ?i chiar atunci, mu?c?tura unui pe?te a f?cut ca ea s? se loveasc? de bordul b?rcii, mulineta încasând lovitura în tambur. Efectele acelei lovituri:
-Ciobituri pe tambur.
-Ax al tamburului îndoit în locul de inser?ie în racordul de oscila?ie antitorsiune.
-Canalul ,,S" al aceluia?i racord, cu un perete îndoit r?u.
-?tiftul excentric al pinionului de oscila?ie smuls din pinionul de plastic în care fusese încastrat.
-Câ?iva din?i de pe pinionul conduc?tor afecta?i ?i unul ciobit r?u, ca urmare a tenta?iei de a recupera firul în condi?iile în care mulineta era avariat? ?i blocat?.
-Knobul de frân? de pe tambur fisurat.

Iat? mai jos o poz? (scuze pt. focalizare) cu axul strâmb. Partea plan? a racordului este a?ezat? pe o tij? ca s? se vad? devia?ia:
Imagine

A fost u?or de îndreptat axul tamburului, metalul fiind unul moale ?i axul sub?ire, iar canalul ,,S" deformat al racordului (cu care din p?cate am uitat s? fac poz? înainte de repara?ie) l-am reparat în aproximativ o or?, sub o lup? puternic?, folosind o multitudine de tehnici ?i scule, ?i nu se mai vede deloc c? a fost v?t?mat. În poza de mai jos, am pus doar demonstrativ axul în corpul mulinetei ca s? ilustrez modul în care tinde s? se r?suceasc? racordul de oscila?ie/antitorsiune ?i s? vede?i absurditatea tehnic? pe care au gândit-o cei de la Daiwa ?i pe care am discutat-o de atâtea ori. În loc de rulmentul masiv nituit pe un butuc masiv, au pus doi rulmen?i mici, unul lâng? cel?lalt pe doi butuci sub?iri, pe aceea?i parte. Unul trebuia s? fie în locul rolei presoare pe bra?ul cel?lalt ?i închis cu o plac?, iar ambii s? fie masivi, pe butuci solizi. A?a, rola aceea în sarcin? tinde s? se ridice ?i s? se apropie de dantura pinionului care se învârte pe deasupra sa ?i s? p??esc? ca Procasterele X despre care am discutat nu demult in aceste topic:
Imagine

Iat? mai jos ?i dantura afectat?. Tot sub lup? aveam s?-i redau ulterior geomatria:
Imagine

Ca s? vede?i diferen?ele ?i tendin?ele dintre genera?iile de Certate, am pus un ax ?i un racord model vechi, (dreapta) lâng? cel model mai nou (stânga). Am destrâns ?urubul din racordul vechi ca s? v? face?i idee pe ce direc?ie ?i în ce zona masiv? era înfiletat, spre deosebire de modelul mai nou, care dac? se destrânge, ra?cheteaz? dantura pinionului conduc?tor:
Imagine

Pe verso, pute?i vedea alt? ciud??enie: Probabil pentru ca mulineta s? fie cât mai u?oar?, acel ?urub de prindere a axului tamburului, se înfileteaz? mai pu?in în metalul racordului ?i mai mult în aer, a?a dup? cum se vede, acolo fiind o gaur? mare, p?trat?:
Imagine

Rulmentu cu bile e prins doar în dou? ?uruburi, nu în trei ca mai demult, dup? cum se vede:
Imagine

La fel, la capacul carterului, acolo unde de obicei era un ?urub, acum, la acest model e doar o ureche f?r? rost, fiindc? nu e nici o gaur? filetat? dedesubt...
Imagine

În fine, greu de crezut, dar toate defectele enumerate la început s-au rezolvat iar mulineta e acum func?ional? ?i se mi?c? de parc? n-ar fi p??it niciodat? nimic r?u.

La acest model de Certate rotorul nu mai este din metal, ci e de tip ,,AIR" ?i nici m?car bra?ul pickupului nu mai e metalic, axul tamburului e f?cut dintr-o sârm? sub?ire, dar are mag seal ?i e u?oar?-u?oar?. Bine, nu e f?cut? s? dea în ea un nesim?it de pe?te. Cine mai dore?te cine mai pofte?te?

S? auzim de bine!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 04 Noi 2019, 17:42

La unele Daiwe, cum ar fi Exceler, Tierra, Coastal, etc, exista pe lateralele corpului niste ornamente circulare lipite.

La nevoie, acestea pot fi demontate/dezlipite:
Imagine

Azi am inlocuit la una din Daiwele mele (unicat) ornamentele din plastic cu unele din metal usor (aluminiu anodizat), fiindca prefer cat mai multe componente metalice pe mulinetele mele, chiar daca in acest caz e vorba de un ornament care nu este supus fortelor:
Imagine

Doar ca fapt divers, mulineta e una din metal, cu 10 rulmenti, de 2500, are 260 de grame cu tot cu firul de pe tambur si o folosesc la spinningul de pe mal pe lac. Am construi-o dupa cum urmeaza:
-Tambur de Certate.
-Rotor si angrenaje de TD Sol.
-Corp de Coastal.
-Manivela de Tournament ZC.
-Knobul manivelei de Ballistic.
-Knobul de frana si ornamentele laterale de la Tierra.
A rezultat asta, asa ca un experiment, insa rezultatul mi-a placut si a ramas in echipa mea:
Imagine
Imagine
Imagine

Au fost necesare doar mici modificari, majoritatea pieselor potrivindu-se bine. Un experiment, cu un rezultat unic... Cum ziceam, ,,Fapt divers"

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Noi 2019, 17:23

Am primit de curând de la stimabilul ,,Sorin NSK", colegul nostru de forum, c?ruia îi mul?umesc ?i pe aceast? cale, bucse noi (pt. floatingshaft) pentru Daiwele mele ?i azi am avut r?gazul s? le înlocuiesc la mulinetele la care se impunea, ocazie cu care am s? fac câteva observa?ii.

Atât la Daiwele mici (1500-2000) cât ?i la cele mai mari, (2500R-3000) piuli?a rotorului are aceeasi dimensiune ?i aceea?i dimensiune de rulment în interiorul s?u. În acest rulment, este montat? o buc?? care fere?te acest rulment din piuli?a rotorului de contactul cu axul tamburului. Aceast? buc?? are aceea?i dimensiune exterioar? la mai multe m?rimi de mulinete. În poza de mai jos, în stânga, este o buc?? de la o Daiwa de 3000, iar în dreapta, este o buc?? de la o Daiwa de 2000. Cota exterioar? este identic?:
Imagine

La cota interioar? sunt diferen?e, datorit? diferen?elor de grosime ale axelor tamburilor, între cele dou? m?rimi. La cea de 2000, grosimea,,peretelui" buc?ei este de 0,5mm, iar la cea de 3000, grosimea ,,peretelui" buc?ei este de 0,25 Se poate observa care dintre ele are ,,peretele" mai gros:
Imagine

Aceast? diferen?? de grosime vine cu neajunsul aferent, in defavoarea mulinetelor mai mari. La cele de 1500-2000, buc?ele nu sunt atât de afectate în timp de uzur? precum cele de 2500R-3000. Am g?sit buc?e erodate complet (g?urite) ?i la Morethan Branzino 3000.

În poza urm?toare, se poate vedea o pereche de buc?e noi pt. sistemul floatingshaft. Cea mare este localizat? la interior ?i este montat? între carcas? ?i rulmentul cel mic cu bile de pe angrenajul rotorului, iar buc?a cea mic? e cea din rulmentul piuli?ei rotorului. Astfel, axul mulinetelor dotate cu acest sistem, nu se freac? de nici o pies? metalic? în timpul mi?c?rilor de oscila?ie.

Imagine

T.D. Rew.

Scrie răspuns