O mulinetă nouă, cu doar 4 ore de funcţionare, după cum a declarat amicul meu reşiţean care o deţine. Nu s-a umblat în ea, şi ca de obicei am găsit multă vaselină pe dinafară:

La demontare, este bine să demontaţi rulmentul de antiretur înainte de a deschide carterul, (mulineta neavând ON/OFF) altfel va fi mai dificilă marcarea reperelor pe angrenaje, fiindcă se vor tot mişca de pe poziţie. Se poate şi dezactiva antireturul, prin scoaterea doar a cămăşii interioare a rulmentului cu role, aşa cum se vede în poza de mai jos şi ţinând angrenajele în contact, se scoate capacul carterului:

Mult mai multă vaselină era în exterior decât în interior, dar această mulinetă nu era total privată de agent de gresare precum altele cu care am avut contact, de la aceeaşi firmă. Însă, axele antitorsiune, axul wormshaft şi alte câteva repere fuseseră unse îndoielnic. În poza următoare se văd colţurile interioare ale danturii cu urme de înnegreală, ceea ce înseamnă microparticule desprinse de pe suprafaţa danturii, ca urmare a apăsărilor în absenţa ungerii corespunzătoare:

Au urmat operaţiuni de rutină, verificări şi corecţii de jocuri, ungerea componentelor în mişcare şi asigurarea şuruburilor (antidestrângere) cu vopsea pe filet, operaţiuni pe care dv. le ştiţi deja foarte bine din paginile acestui topic şi nu le mai dezvolt.
Această mulinetă T.P. PG nu are rotor din metal sau rulment pe cursorul şi pe capetele wormshaftului, precum Stella, dar raportul de recuperare mic şi alte câteva atuuri prezente în ea, o fac o opţiune de luat în seamă pt. cei care doresc o mulinetă puternică şi fiabilă.
---------------------------------------------------------
Urmează informaţii despre o mulinetă Daiwa Morethan. Una din cele mai gălăgioase mulinete cu care am avut contact, cu fâşâit crunt şi un rulaj de mulinetă ieftină, ceea ce desigur, nu e!
Spre deosebire de Morethanul din pagina 67 a acestui topic, acesta este o variantă constructivă care nu este prevăzută cu ,,încuietoarea" aceea nesuferită pe axul tamburului. La deschidere, am văzut ceva inedit, un cod inscripţionat cu carioca pe pinionul de bronz (742976)!?!?:

Pinionul, avea ceva unsoare pe el, dar şi o urmă de coroziune greu de explicat într-o mulinetă cu mag seal:

Rulmenţii cu bile de pe angrenajul rotorului aveau ambii fâşâit puternic, cel mic, chiar mai tare decât cel mare:

Am avut libertatea de a decapsula rulmentul cel mic, care nu era prevăzut cu siguranţe la capacele de capsulare şi care capace nu se pot demonta fără deteriorarea lor, fiindcă sunt clipsate pe cămaşa exterioară:

Cauza fâşâitului era şi ungerea precară dar şi colivia bilelor descentrată şi în contact cu cămaşa interioară:

Am centrat cu vârful unui ac colivia bilelor acestui rulment, l-am uns şi faşâitul a dispărut. L-am pus deoparte şi am trecut la celălalt. Rulmentul cel mare cu bile poate fi decapsulat şi recapsulat uşor, fiind prevăzut cu siguranţe la capace. Are colivia bilelor din plastic şi nu părea a fi fost uns:

L-am spălat şi l-am uns:

Dar n-a ajutat la nimic, rulmentul nedevenind silenţios. A fost necesară înlocuirea sa, pentru a avea ambii rulmenţi cu bile de pe angrenajul rotorului silenţioşi, ei fiind responsabili în mare măsură de rulajul şi silenţiozitatea mulinetei. După verificarea curăţarea şi ungerea tuturor componentelor, am montat mulineta şi funcţionarea ei a devenit mult mai bună decât înainte, dar nu e nici acum total silenţioasă precum modelul de debut - Morethan Branzino.

Nici nu are cum, fiindcă acest morethan cu gear ratio 6:1 are 4 perechi de dinţi/calale în contact simultan, (nu trei) ceea ce înseamnă mai multe frecări şi are doi rulmenţi cu bile (nu unul) care se ,,tăvălesc" pe unicul suport antitorsiune şi produc zgomot dublu. Toate astea, sunt amplificate de rotorul de zaion, (nu de metal) ca o cutie de rezonanţă. Nu ştiu cât de inspirată este combinaţia materialelor angrenajului hipoid, care este bronz pe bronz acum, nu bronz pe oţel inoxidabil cum era înainte.
De apreciat la acest model, este prezenţa unei bucşe din teflon în articulaţia braţului pickupului. În sfârşit, s-au prins că era nevoie.
T.D. Rew.