O mulinet? nou?, cu doar 4 ore de func?ionare, dup? cum a declarat amicul meu re?i?ean care o de?ine. Nu s-a umblat în ea, ?i ca de obicei am g?sit mult? vaselin? pe dinafar?:

La demontare, este bine s? demonta?i rulmentul de antiretur înainte de a deschide carterul, (mulineta neavând ON/OFF) altfel va fi mai dificil? marcarea reperelor pe angrenaje, fiindc? se vor tot mi?ca de pe pozi?ie. Se poate ?i dezactiva antireturul, prin scoaterea doar a c?m??ii interioare a rulmentului cu role, a?a cum se vede în poza de mai jos ?i ?inând angrenajele în contact, se scoate capacul carterului:

Mult mai mult? vaselin? era în exterior decât în interior, dar aceast? mulinet? nu era total privat? de agent de gresare precum altele cu care am avut contact, de la aceea?i firm?. Îns?, axele antitorsiune, axul wormshaft ?i alte câteva repere fuseser? unse îndoielnic. În poza urm?toare se v?d col?urile interioare ale danturii cu urme de înnegreal?, ceea ce înseamn? microparticule desprinse de pe suprafa?a danturii, ca urmare a ap?s?rilor în absen?a ungerii corespunz?toare:

Au urmat opera?iuni de rutin?, verific?ri ?i corec?ii de jocuri, ungerea componentelor în mi?care ?i asigurarea ?uruburilor (antidestrângere) cu vopsea pe filet, opera?iuni pe care dv. le ?ti?i deja foarte bine din paginile acestui topic ?i nu le mai dezvolt.
Aceast? mulinet? T.P. PG nu are rotor din metal sau rulment pe cursorul ?i pe capetele wormshaftului, precum Stella, dar raportul de recuperare mic ?i alte câteva atuuri prezente în ea, o fac o op?iune de luat în seam? pt. cei care doresc o mulinet? puternic? ?i fiabil?.
---------------------------------------------------------
Urmeaz? informa?ii despre o mulinet? Daiwa Morethan. Una din cele mai g?l?gioase mulinete cu care am avut contact, cu fâ?âit crunt ?i un rulaj de mulinet? ieftin?, ceea ce desigur, nu e!
Spre deosebire de Morethanul din pagina 67 a acestui topic, acesta este o variant? constructiv? care nu este prev?zut? cu ,,încuietoarea" aceea nesuferit? pe axul tamburului. La deschidere, am v?zut ceva inedit, un cod inscrip?ionat cu carioca pe pinionul de bronz (742976)!?!?:

Pinionul, avea ceva unsoare pe el, dar ?i o urm? de coroziune greu de explicat într-o mulinet? cu mag seal:

Rulmen?ii cu bile de pe angrenajul rotorului aveau ambii fâ?âit puternic, cel mic, chiar mai tare decât cel mare:

Am avut libertatea de a decapsula rulmentul cel mic, care nu era prev?zut cu siguran?e la capacele de capsulare ?i care capace nu se pot demonta f?r? deteriorarea lor, fiindc? sunt clipsate pe c?ma?a exterioar?:

Cauza fâ?âitului era ?i ungerea precar? dar ?i colivia bilelor descentrat? ?i în contact cu c?ma?a interioar?:

Am centrat cu vârful unui ac colivia bilelor acestui rulment, l-am uns ?i fa?âitul a disp?rut. L-am pus deoparte ?i am trecut la cel?lalt. Rulmentul cel mare cu bile poate fi decapsulat ?i recapsulat u?or, fiind prev?zut cu siguran?e la capace. Are colivia bilelor din plastic ?i nu p?rea a fi fost uns:

L-am sp?lat ?i l-am uns:

Dar n-a ajutat la nimic, rulmentul nedevenind silen?ios. A fost necesar? înlocuirea sa, pentru a avea ambii rulmen?i cu bile de pe angrenajul rotorului silen?io?i, ei fiind responsabili în mare m?sur? de rulajul ?i silen?iozitatea mulinetei. Dup? verificarea ***??area ?i ungerea tuturor componentelor, am montat mulineta ?i func?ionarea ei a devenit mult mai bun? decât înainte, dar nu e nici acum total silen?ioas? precum modelul de debut - Morethan Branzino.

Nici nu are cum, fiindc? acest morethan cu gear ratio 6:1 are 4 perechi de din?i/calale în contact simultan, (nu trei) ceea ce înseamn? mai multe frec?ri ?i are doi rulmen?i cu bile (nu unul) care se ,,t?v?lesc" pe unicul suport antitorsiune ?i produc zgomot dublu. Toate astea, sunt amplificate de rotorul de zaion, (nu de metal) ca o cutie de rezonan??. Nu ?tiu cât de inspirat? este combina?ia materialelor angrenajului hipoid, care este bronz pe bronz acum, nu bronz pe o?el inoxidabil cum era înainte.
De apreciat la acest model, este prezen?a unei buc?e din teflon în articula?ia bra?ului pickupului. În sfâr?it, s-au prins c? era nevoie.
T.D. Rew.