Toamna tarziu la stiuca
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Daca se poate, as dori sa citesc si eu despre treaba asta cu dantura stiucii in literatura de specialitate. Se pot da cumva ceva titluri?
Mentionez ca NU ma intereseaza cartulii / brosuri / articole scrise de X ori Y dupa ce experiente a avut fiecare la pescuit, ma intereseaza lucrari ale unor persoane cu pregatire academica in domeniul ihtiologiei sau macar alta parte a biologiei si/sau cursuri predate in facultatile de profil etc. .
Multzam fain!
Mentionez ca NU ma intereseaza cartulii / brosuri / articole scrise de X ori Y dupa ce experiente a avut fiecare la pescuit, ma intereseaza lucrari ale unor persoane cu pregatire academica in domeniul ihtiologiei sau macar alta parte a biologiei si/sau cursuri predate in facultatile de profil etc. .
Multzam fain!
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
- kuin tauti
- veteran
- kuin tauti
- veteran
Eu nu vroiam sa-mi scrie cineva aici nimic altceva decat niste titluri de carti sau indicii despre alta sursa de documentare... pentru ca ma intereseaza anumite parti din viata reala a pestilor nu cea "romantata"... inclusiv ce fac si ce-si schimba stiucile toamna tarziu... io "capisci", "maria ta" "capisci"?kuintautti scrie:poi atunci ai gresit saitu nene...
aci e forum de pescuit scris de pescari pt pescari deci nik academic cum vre maria ta... capisci ?
nah... : cu placere !

----
- kuin tauti
- veteran
Tot ce am scris acolo se baza doar si numai pe statistici d'ale mele la pescuit. Pe vremuri, cand lacul Tineretului avea multa stiuca, sau Valea Vlasiei, mergeam aproape zilnic si faceam diverse constatari ajutat fiind si de un prieten cu care mergeam. In acea perioada mi-am facut o statistica bazata pe patrarele lunii. Am incercat si in Delta, pe Holbina, sa pun in aplicare cele acumultate in timp si... aici era totul exact pe dos fata de Bucuresti. Am discutat mult cu prietenul meu lipovean si el avea aceiasi teorie ca si mine insa defazata cu 2 saptamani.kzoli scrie:Stiuca are o periodicitate de 4 saptamani in care-si schimba partial dantura. Fenomenul se intampla datorita ritmului
rapid de crestere. Schimbarea danturii (in principiu) este legata de fazele lunii astfel: are dantura complecta si bine
fixata in perioada in care luna are o forma concava ("tine apa") si toata perioada cat este luna plina. In rest (dupa
luna plina) dantura i se slabeste (dintii incep sa se clatine), culminand cu caderea lor (in marea majoritate). Perioada
cea mai "rea" este cand este luna noua
. Atunci doar ataca fara sa finalizeze. Acest fenomen (schimbarea danturii) apare
la cumetrele cu o varsta mai mare de 1 an (adica la cele cu o greutate mai mare de cca 300gr). In perioada in care-si
schimba dantura se poate pescui la stiuca cu momeala vie, cea artificiala fiind aproape in totalitate neeficienta, am
spus aproape deoarece se pot obtine oarece rezultate cu twistere sau shaduri dar de dimensiuni relativ mici (pana in
6-7cm).
Recapituland, stiuca "se lasa pacalita" de naluci timp de 2 saptamani, iar celelalte 2 sunt la ghici.
Sper ca am reusit sa punctez cateva dintre secretele schimbatului danturii la cumetre.
Informatii culese de pe pescuitul.ro postarea lui Eugen Fetes
http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/ ... orum/null/
Am citit acelasi lucru si in carti de specialitate dar era mai simplu cu copy/paste...
Care o fi adevarul in toata povestea asta... NU STIU. Cert este ca in ziua de astazi ma duc la stiuca in zona de ses in intervalul cu "tinutul apei" si luna plina.
Probabil ca schimbarea danturii la stiuca aste aceiasi semnificatie cu solunarele si ambele fiind la fel de controversate. Vor fi pescari care-mi sustin observatiile legate de schimbarea danturii la stiuca, altii ma vor contrazice (asa cum am facut-o si eu mai sus:)). Referitor la solunare vor fi unii pecari care tin cont de ele si prind peste, altii sunt "pe invers".
Ideea este ca daca pescuitul ar fi o stiinta exacta atunci toti ar prinde peste "la comanda", iar partea sportiva ar ramane pentru sahisti, atleti etc.
Bucuresti
Multzam fain Eugen pentru informatii.
Ce-am scris mai sus nu era in nici un caz o desconsiderare a observatiilor tale dar ma gandeam ca sunt oameni a caror meserie este legata de studiul pestilor si din lucrarile lor am putea afla lucruri utile in pescuitul "amatoricesc".
Din pacate unii sunt de parere ca trebuie sa ne inscriem la facultati de profil ca sa avem acces la respectivele informatii.
Ce-am scris mai sus nu era in nici un caz o desconsiderare a observatiilor tale dar ma gandeam ca sunt oameni a caror meserie este legata de studiul pestilor si din lucrarile lor am putea afla lucruri utile in pescuitul "amatoricesc".
Din pacate unii sunt de parere ca trebuie sa ne inscriem la facultati de profil ca sa avem acces la respectivele informatii.
----
Unii se multumesc doar cu cateva aspecte legate despre acest subiect , considerandu-l probabil ..neimportant .informer scrie: Din pacate unii sunt de parere ca trebuie sa ne inscriem la facultati de profil ca sa avem acces la respectivele informatii.
Si eu sunt curios sa aflu de la o sursa bazata pe stiinta si date clare . Nici eu nu am gasit un raspuns la acest subiect atat de controversat .
Ca o mica paranteza , am asistat la un scenariu despre dintii serpilor , pe doua canale de tv diferite(considerate de specialitate). Unii spuneau ca daca rupi dintii serpilor cu o carpa , acestia nu mai cresc la loc . Altii dovedeau contrariul , spunand ca acestia sunt inlocuiti imediat de alti dinti aflati deja in interiorul mandibulei ...
Care o fi avut dreptate , nu stiu...cert este ca unul era dezinformat total .
Asa si cu stiuca . Sunt convins ca-si schimba dintii , dar perioada exacta nu am aflat'o . Mi s-a intamplat sa prind o stiuca de ~1,5kg , care in loc de dinti avea niste varfuri ca de bold . Perioada nu o mai stiu , ca nu ma interesa subiectul atat de mult .
Astept si eu o sursa de informatie legata despre acest subiect , dar nu tot discutii intre pescari .