Eu am prins pe 26 decembrie anul asta (2010) o marlita. Am luat si pe 25 dec doi salai, dar ma refer acuma las tiuca. Am luat-o la apa adanca, departe de mal. Sa zic ca apa avea in jur de 4-5 m, si la vreo 15 m de mal, pe fund la shad verde glitter pe la ora 16, malul fiind abrupt. Niciodata nu vor stii oamenii exact unde prefera pestele rapitor sa atace si unde se simte confortabil si unde are obiceiul sa praduiasca. Eu cred ca pestele, indiferent ca e rapitor sau pasnic este dependent de temperatura apei mai ales iarna, iar daca termoclina este depasita, nu ai sa prinzi peste acolo. El este oricum amortit si la 5-6 m adancime iarna, si este mult mai lent. Vezi ca sunt niste filme cu stiuca la copca, filmata cu camera web pe youtube, si ai sa vezi ca abia mai poate sa caste gura cu pestele pus la bot iarna daca apa e mica si rece. Pestele nu hiberneaza, iar rapitorul nici atat, insa metabolismul i se incetineste mult, si nici nu ia in greutate prea mult peste iarna.shimano scrie:E toamna, e frig....azi dimineatza erau deja minus 4 grade...era deja gheata subtire pe baltoace, apoi a iesit soarele, si pe la orele 12-13, vremea era acceptabila....acum e vremea sa fac pasul urmator, si aici am nevoie de sfaturi:
1. "Fac ce-mi spune inima", adica merg cu voblere de suprafata, cum sunt obisnuit la stiuca?
2. Schimb pe naluci ce intra mai adanc, doar pentru ca apa e mai rece, si (teoretic) stiuca sta mai la adancime?
3. Daca varianta a 2-a e cea mai plauzibila, cum ramane cu teoria cum ca stiuca se retrage mai la mal, toamna, in ape mici, pentru a vana tot ce se poate vana si a-si face rezervele de proteine si steroizi pentru iarna?
4. Daca prima varianta e corecta, si o gasesc pe cumatra in apa mica de la mal, ce marimi de voblere ar fi cel mai indicat sa folosesc?
Deci sfatul meu este sa dai iarna la peste in acele locuri care asigura termoclina. Daca in zilele calduroase de vara aceasta se poate afla intre ape, si nu pe fund daca apa e adanca sau sus unde e fiarta, iarna aceasta este pe fund, unde este mai cald. Defapt iarna, cand e ger afara, pe fundul unui lac de la 4 m in jos este ca intr-o pivnita, unde e cald. Cu cat te apa mai mica iarna, cu atat e mai rece, iar pestele e mai amortit.
De exemplu Ciurelul e mult mai adanc decat Herastraul secat iarna. Ingheata prin urmare mult mai tarziu, insa se dezgheata mai tarziu. Am prins bine si pe Herastrau la 1,5 m iarna biban, dar si pe Ciurel la 4-6 m. Dar in Ciurel nu e fortat sa stea la 1,5 m la apa arece, asa ca el coboara mai jos, la caldura. Deci trebuie cautat mai pe gropan. Nu vreau sa generalizez, dar asa am constat din experienta personala.