Toamna tarziu la stiuca

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Pelicanul
utilizator nou
utilizator nou

Re: Toamna tarziu la stiuca

Mesaj de Pelicanul » 29 Dec 2010, 04:34

shimano scrie:E toamna, e frig....azi dimineatza erau deja minus 4 grade...era deja gheata subtire pe baltoace, apoi a iesit soarele, si pe la orele 12-13, vremea era acceptabila....acum e vremea sa fac pasul urmator, si aici am nevoie de sfaturi:
1. "Fac ce-mi spune inima", adica merg cu voblere de suprafata, cum sunt obisnuit la stiuca?
2. Schimb pe naluci ce intra mai adanc, doar pentru ca apa e mai rece, si (teoretic) stiuca sta mai la adancime?
3. Daca varianta a 2-a e cea mai plauzibila, cum ramane cu teoria cum ca stiuca se retrage mai la mal, toamna, in ape mici, pentru a vana tot ce se poate vana si a-si face rezervele de proteine si steroizi pentru iarna?
4. Daca prima varianta e corecta, si o gasesc pe cumatra in apa mica de la mal, ce marimi de voblere ar fi cel mai indicat sa folosesc?
Eu am prins pe 26 decembrie anul asta (2010) o marlita. Am luat si pe 25 dec doi salai, dar ma refer acuma las tiuca. Am luat-o la apa adanca, departe de mal. Sa zic ca apa avea in jur de 4-5 m, si la vreo 15 m de mal, pe fund la shad verde glitter pe la ora 16, malul fiind abrupt. Niciodata nu vor stii oamenii exact unde prefera pestele rapitor sa atace si unde se simte confortabil si unde are obiceiul sa praduiasca. Eu cred ca pestele, indiferent ca e rapitor sau pasnic este dependent de temperatura apei mai ales iarna, iar daca termoclina este depasita, nu ai sa prinzi peste acolo. El este oricum amortit si la 5-6 m adancime iarna, si este mult mai lent. Vezi ca sunt niste filme cu stiuca la copca, filmata cu camera web pe youtube, si ai sa vezi ca abia mai poate sa caste gura cu pestele pus la bot iarna daca apa e mica si rece. Pestele nu hiberneaza, iar rapitorul nici atat, insa metabolismul i se incetineste mult, si nici nu ia in greutate prea mult peste iarna.
Deci sfatul meu este sa dai iarna la peste in acele locuri care asigura termoclina. Daca in zilele calduroase de vara aceasta se poate afla intre ape, si nu pe fund daca apa e adanca sau sus unde e fiarta, iarna aceasta este pe fund, unde este mai cald. Defapt iarna, cand e ger afara, pe fundul unui lac de la 4 m in jos este ca intr-o pivnita, unde e cald. Cu cat te apa mai mica iarna, cu atat e mai rece, iar pestele e mai amortit.
De exemplu Ciurelul e mult mai adanc decat Herastraul secat iarna. Ingheata prin urmare mult mai tarziu, insa se dezgheata mai tarziu. Am prins bine si pe Herastrau la 1,5 m iarna biban, dar si pe Ciurel la 4-6 m. Dar in Ciurel nu e fortat sa stea la 1,5 m la apa arece, asa ca el coboara mai jos, la caldura. Deci trebuie cautat mai pe gropan. Nu vreau sa generalizez, dar asa am constat din experienta personala.

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 29 Dec 2010, 09:38

Pelicane.... fara suparare.... eu's mai prost asa de cap... Explica-mi si mie, te rog, ce-i aia TERMOCLIMA !!

Mersi frumos .. anticipat :wink:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

stelix
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de stelix » 29 Dec 2010, 09:40

ba cizma rapitorul mananca intre ape si la copca
'ma adresez asa pt ca omu sta cu cizme in picioare pe beton la 30-40 cm de mal chiar si vara +ca aduna toate marlitele de 20-30 cm sa-i duca lu mamuca" si nu prea te-m vazut nici pe herastrau nici pe dambovita plus ca pun pariu ca nici nu stii conditiile in care se pescuieste pe herastrau daca stii zi-ne si noua
:)

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 29 Dec 2010, 10:31

stelix scrie:ba cizma rapitorul mananca intre ape si la copca
'ma adresez asa pt ca omu sta cu cizme in picioare pe beton la 30-40 cm de mal chiar si vara +ca aduna toate marlitele de 20-30 cm sa-i duca lu mamuca" si nu prea te-m vazut nici pe herastrau nici pe dambovita plus ca pun pariu ca nici nu stii conditiile in care se pescuieste pe herastrau daca stii zi-ne si noua
:)
"lac de la 4 m in jos este ca intr-o pivnita, unde e cald" asa lac as vrea si eu o fi termal ? in pivnita am 15 grade + si e numai la 2 m. pe iaz la 3.8-5 m abia 6 grade....
Ps.
Daca aveti ceva de inpartit intre voi, faceti pe privat .....altfel se duce si topicul aceasta ....

Pelicanul
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pelicanul » 29 Dec 2010, 11:56

Nemernic scrie:Pelicane.... fara suparare.... eu's mai prost asa de cap... Explica-mi si mie, te rog, ce-i aia TERMOCLIMA !!

Mersi frumos .. anticipat :wink:
Eu am scris termoclina. Mai pune mana pe carte sau cauta pe google. Vad ca postezi aiurea la fiecare replay al meu desi nu pe tine te-am citat. Poate chiar esti prost si atunci te inteleg.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 29 Dec 2010, 12:02

Nemernicule ti-a trebuit ?
:lol: :lol: :lol:

Pelicane cum e cu lacul de 4 m si pivnita, ca nu inteleg.... si explica-ne te rog ce-i cu termoclina ...

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 29 Dec 2010, 12:14

Pelicanul scrie: .... Poate chiar esti prost si atunci te inteleg.
scuzele mele, citisem termoclima.... De aici.... pana a fi prost, calea-i lunga.... Cunosti tu vreo scurtatura ?

Normal ca-ti citez postarile, pentru ca eu, personal, cunoscandu-te :wink: , observ ca postezi din povesti..... nu din propria ta experienta, baboierule...

Hadi pa.... ca m-asteapta balta
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 29 Dec 2010, 12:17

Nemernic scrie: Hadi pa.... ca m-asteapta balta
La copca sau la patine ?

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 29 Dec 2010, 12:17

kzoli scrie:
Nemernic scrie: Hadi pa.... ca m-asteapta balta
La copca sau la patine ?
e dezghetata balta :roll: ..... in 5 min am intins-o ahahahahahahah

Pelicanul
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pelicanul » 29 Dec 2010, 12:19

De Gabi stiu ca are cont aici, ca el mi-a spus sa ma loghez sie eu, dar am indoieli ca tu ma cunosti. Si ce sariti asa cu gura la replay-urile mele, care nu au fost decat niste sfaturi, nimic altceva? Va credeti asa de meseriasi, sau si tu te-ai molipsit de la amaratul ala de pompier? V-am jignit cu ceva?
Aveti impresia ca sunteti mai breji decat altii dar pe balta prindeti putin si nu iesiti in evidenta prin nimic deosebit.

Scrie răspuns