Stiuca are o periodicitate de 4 saptamani in care-si schimba partial dantura. Fenomenul se intampla datorita ritmului
rapid de crestere. Schimbarea danturii (in principiu) este legata de fazele lunii astfel: are dantura complecta si bine
fixata in perioada in care luna are o forma concava ("tine apa") si toata perioada cat este luna plina. In rest (dupa
luna plina) dantura i se slabeste (dintii incep sa se clatine), culminand cu caderea lor (in marea majoritate). Perioada
cea mai "rea" este cand este luna noua
. Atunci doar ataca fara sa finalizeze. Acest fenomen (schimbarea danturii) apare
la cumetrele cu o varsta mai mare de 1 an (adica la cele cu o greutate mai mare de cca 300gr). In perioada in care-si
schimba dantura se poate pescui la stiuca cu momeala vie, cea artificiala fiind aproape in totalitate neeficienta, am
spus aproape deoarece se pot obtine oarece rezultate cu twistere sau shaduri dar de dimensiuni relativ mici (pana in
6-7cm).
Recapituland, stiuca "se lasa pacalita" de naluci timp de 2 saptamani, iar celelalte 2 sunt la ghici.
Sper ca am reusit sa punctez cateva dintre secretele schimbatului danturii la cumetre.
Informatii culese de pe pescuitul.ro postarea lui Eugen Fetes
http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/ ... orum/null/
Am citit acelasi lucru si in carti de specialitate dar era mai simplu cu copy/paste...