"Gunoierii de fly"

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Dannyboy
junior
junior

Mesaj de Dannyboy » 17 Iul 2006, 15:47

Sanya, o poza ceva?
Sa vada si ochii nostri niste 'clenuti'!

8)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 17 Iul 2006, 16:10

Dannyboy scrie: Si cu o lanseta de clasa 12 sau 13 eu cred ca se trece si de 40 de m.
Normal ca se trece, stai linistit:

http://www.flyfisherman.com/skills/rprajeff/

Dar deja discutia cred ca a deviat cam mult de la subiect. Sunt multi romani care lanseaza f frumos, chiar daca nu scriu aici pe forum. Pe cativa am avut ocazia sa-i vad la Vidraru, pe altii la Belis. Mai lipsesc competitiile de casting. Dar probabil ca vor fi carcoteli si atunci cand vom avea competitii, si cei mai carcotasi vor fi tot cei ce stau doar la calculator.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Iul 2006, 17:28

normal, eh? pai te cred si eu!

Rajeff had rigged an 11-foot surf rod with 30-pound-test line knotted around the reel arbor. He twisted a ring-eye screw into a golf ball, and practiced snapping the line with the force of the cast, sending the ball off as if from a slingshot.

surf rod. adica ca la crap sau mai bine ca la chefal. si minge de golf in loc de plumb. simplu, da' fara snur. si nici macar cu frecare de fir prin inele, omu' incarca blancul la maxim iar mingea de golf este proiectata inainte dupa ruperea firului cu care este legata de mulineta.

cam ca faza aia cu marul sau botzul de namol pe nuielusa. nu prea are nici o taina cu flycastingul.

despre clasele mari, eu stiu ca s-au inventat strict ca sa lanseze muste mai mari, nu pentru a da distante mai mari. am o lanseta de clasa 10 si am mai dat si cu 3, 4, 5, 6, 7, 8, distantele la care ajung sunt cam aceleasi cu toate. nu vad nici un fel de beneficiu al clasei mari altul decat ca pot sa cresc marimea mustei.

dimpotriva, se poate intampla sa fie mai usor sa dai la distanta cu o lanseta de clasa mai mica pentru ca snurul e usor, sta mai mult in aer si poti tine mai mult in aer daca ai tehnica iar stopurile si toate fazele lanseului sunt mai usor de aplicat pe un bat mai usor de oprit si manuit.

chiar si cu shooting head, dupa cum am aflat dupa ce mi-am facut, nu ai cum sa obtii distante ca alea la care ajungi cu un bat de spin. chiar daca ai pune backingul in spire pe iarba cum se face in competitiile de casting, pentru simplul motiv ca un plumb este mai aerodinamic decat un shooting head. cat ar fi de stransa bucla, mai e si musca aia mare pe acolo.

din ce stiu si cu betele de doua maini si 14 picioare tot la distante de 30m se pescuieste, hai 40 de metri desi nu cred ca sunt multi care ajung acolo. acuma, ce sa zic, din partea mea n-aveti decat sa credeti ca se dau si 300 de metri cu snur si bat de musca, numa' nu-i spuneti lui stevie wonder ca moare ala de ciuda. el se chinuie sa se antreneze o viata si uite ca n-atinge 40 de metri cu clasa 5. ghinionu' lui ca nu s-a nascut in romania, aici se poate orice. :)))

mah baieti, 36m deja e imens, poate nu va dati seama despre ce vorbiti. cum dreaq sa dai 90 de metri cu un snur, ar trebui sa tii in aer macar 60, aia pe alta planeta ca aici e cam gravitatie si chestia asta nu iarta nimic.

nu cumva aveti in minte scena aia din a river runs through it? ala nu e casting, se cheama montaj si se face la casa de productie. recunosc, si eu am fost super dezamagit cand am aflat. :)

haide ca discutia devine fix pix si cam trista si incordata. ma retrag strategic pana nu va suparati pe mine. :)

respecte!

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 18 Iul 2006, 08:06

Oricum nu conteaza cati metri , am dat numai o pilda , eu sustin ce am zis cu capturile . E logic ca dupa casting nu poti sa spui nimanui ca e profesionist sau g**** . Este? Profesionismul nici nu exista in flyfishing, doar sunt maistri mari si mai multe mici si mai multi care au ramas la nivelul incepatorului din lipsa de sursa a informatiilor.
In tema asta numai pareri personale sunt si nici unu nu e corect ! In ochii mei meseriasii maistrii fac de mina mustele si unii chiar si batul, si totusi nu am dreptate ca altii care pescuiesc cu scule de fabrica si/sau cu muste cumparate prind mai multi pesti , ca stiau totdeauna cu ce si unde trebuie dat, si/sau omul in viata lui nu auzit de casting duble tractiune sau parashute si totusi stie sa lanseze etc.
Sunt parari pro si contra dar nici unu nu e corect, nu exista om pe lume care sa stie toate teoria si toate practicile de flyfishing :wink:

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 18 Iul 2006, 08:11

Imi pare rau, dar cred ca citesti doar ce-ti convine. Daca tu vrei sa crezi ca nu se poate lansa peste 40 m la musca, treaba ta, nu voi castiga nimic lamurindu-te sau aratandu-ti filme din competitii.
Subiectul era cu totul altul: echipa Romaniei s-a clasat slab la europene fiindca toti pescarii romani sunt slabi la casting?!

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 18 Iul 2006, 08:20

http://www.flytying.ro/gallery.php
numai o singura poza am facut ca eram agitat de cleni , daca ati avut parte de asa ceva intelegeti :D

Dannyboy
junior
junior

Mesaj de Dannyboy » 18 Iul 2006, 11:23

@ Eugen

Tot fizica e responsabila si de inertie.
Asta inseamna ca cu cat e mai greu un lucru cu atat va avea o inertie mai mare.
Clasa mai mare <=> fir mai greu<=> musca mai grea => distanta mai mare.

Parerea mea.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 18 Iul 2006, 16:12

danny, pareri si teorii avem toti. pacat ca pe aici ne oprim. poate nu ne-am contrazice asa daca am vorbi doar din experiente proprii si personale, nu tot din povestile altora.

oricand treci prin bucuresti da-mi un semn pe privat. am eu bete, nici o problema. ba te si duc pe peste, iti dau musca care merge, numa' sa dai tu 25 de metri cu varga mea de clasa mare. ar trebui sa dai, ca pe acolo precis arunci si cu una de pastrav, iar diferenta de clasa este foarte mare si dupa cum zici tu te va ajuta mult de tot.

sunt convins ca inertia si alte fenomene fizice atent studiate iti vor ridica mingea la fileu si-o sa dai extrem de departe. chiar is foarte curios sa vad fenomenu' de aproape. numa' faptul ca zici de musca grea o sa te ajute la casting si deja am o senzatie ca tu ai cu totul si cu totul alte metode de a da la musca.

pa pa

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 18 Iul 2006, 17:06

mihai,

iarta-ma acum am vazut mesajul tau. ai dreptate ca citesc doar ce-mi convine. dar la fel faci si tu. :)

am zis deja ca nu cred ca locul pe care s-a clasat romania are vreo legatura cu felul in care pescuiti voi. nici nu se pot da sentinte din astea pe baza unor rezultate din cutare sau cutare zi ori concurs, e pescuit, nu olimpiada la matematica, cred. deci stai lejer ca sunt convins ca nu exista diferente prea mari intre cum dati voi si cum dau alti concurenti ai altor tari.

si cu asta promit sa nu mai deranjez pe aici, oricum ma bagasem aiurea, mai mult ca n-aveam ce face ieri. azi am ce face, big time. asa ca, la revedere si numa' de bine va urez sa aveti parte.

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 19 Iul 2006, 07:56

@ Dannyboy

Tot fizica e responsabila si de inertie.
Asta inseamna ca cu cat e mai greu un lucru cu atat va avea o inertie mai mare.
Clasa mai mare <=> fir mai greu<=> musca mai grea => distanta mai mare.

Daca ar fi s-o luam dupa legile fizicii un snur de clasa mai mica este mai subtire in diametru si ca atare va intampina o rezistenta mai mica la inaintare. :!: Intervin forte de frecare cu aerul...aerodinamica...

Scrie răspuns