mah, ce tot o lalaiti aiurea in halul asta. lasa-ti-o fratilor cu oamenii de pe la noi care fac si dreg, va rog frumos, e ridicol. auzi, a dat nevasta lu tarus 40 de m.

este o super mare diferenta intre a da distanta cu wf, shooting headuri si bete de clase mari si a face acelasi lucru cu un bat de 6' 2/3 wt si DT. ene zice destul de clar despre ce e vorba, asa ca daca tot va bagati la analiza literara macar pe asta sa o faceti bine. vad ca astia se pricep toti sa dea tare in articolul lui dar nu remarca unul mesajul.
daca aveam asa multi casteri, luci, la tine pe site nu erau doar bete de 9 si 10 picioare de cumparat, asa ca las-o moarta. unde a gresit ene acolo, ca nu vad. mai lasa-ma cu tarus & co. vorbim de pescuit la pastrav aici, care e ala pe care il stii tu ca se duce sa dea la peste cu bat sub 9' lungime in romania? ca daca te uiti la recomandarile voastre cand le ziceti oamenilor sa-si cumpere bete tot asta recomandati, cu ce dati si voi, admira 10 picioare, ca sa te citez. sau nu e asa?
hai sa fim seriosi. aia e, se da la nimfa sub bat si la uscata cu leader impletit, betele sunt foarte lungi fiindca nu ne descurcam cu bete scurte pe curent si cu lanseuri precise la punct fix. ene stie si el sa dea tot snurul si stie ca exista si altii care dau. o fi nebun, dar tampit nu e.
da' sa trecem peste asta si sa va povestesc un pic, poate va linistiti si intelegeti mai bine. deci o iau din punctul meu de vedere. eu pescuiesc cel mai des in doua contexte 1) pe balti la strapi, bibani si alte prostioare, unde dau cu un bat de 7'6" clasa 4 sau unul de 9' clasa 5, fire DT 2) dunare, bat de clasa mare, muste mari si shooting headuri sau DT. in contextele astea, pentru cei care nu stiu, nu prea se discuta de efemere de #20 si distante de 5-8m. asa ca aia 20m psihologici ma cam lasa rece ca pe acolo pescuiesc in mod normal, altfel nu prind.
ei bine, who cares. dupa ce am vazut la lucru macaroana asta m-am linistit de tot. deci da, habar nu am si nici n-am vazut vreodata asa ceva, nici macar nu banuiam ca se pot face unele chestii. pe viu comparatia cu unul intr-adevar bun nu mai poti sa o faci.
in primul rand, asta nu facea nimic pe stilul anglo-american. ei si-au tras o scoala si o tehnica ca sa poata sa foloseasca exclusiv betele scurte si clasele mici. e vorba de rau si de pastrav only, dar tehnica ramane valabila si pentru clase mari.
ce presupune: drifturi foarte lungi, stopurile nu mai sunt pronuntate, cotul nu mai sta langa corp, se lanseaza pe o axa oblica dinspre sus (backcast) spre jos (fwd cast) iar mana se intinde de tot si pe fata si pe spate, totul se bazeaza pe viteza imprimata in snur si pe controlul tensiunii din snur cu mana stanga. cand vezi prima data zici ca ala face hauling non stop, dar nu e asa. e ca la inot, mana dreapta merge in fata, stanga mentine tensiunea mergand in spate.
de mine a facut un misto continuu. in prima seara in herestrau imi zicea, ce mah te crezi vreun lord englez pescuind pe avon (ca tineam cotul langa corp si faceam stopurile corect si atent, deh, cica sa arat ca am inteles ceva din dvd-urile alea ale lu lefty & mel & co). dup-aia ca de ce ma tot masturbez, fix cand eram mai mandru ca ce fain iese double haul.

lovitura cea mare a fost cand a luat lanseta mea de 7'6" si-a pastrat frumos doar primele doua bucati (e din 4) si s-a pus pe lanseuri curbe, roluri, snake-uri, parasuta si altele despre care nu stiam ca exista, toate impecabil si toate la distanta la care eu dadusem mai inainte cu toata lanseta. da whole shit fara dbl haul si lejer de tot.
ce sa mai, tipul era super bun. asta e, daca nici un instructor de casting nu e beton apai cine. mai interesanta decat partea despre casting este stilul de pescuit. asta bate intr-o zi maxim 500m de rau, si da exclusiv la uscata si cu bambusuri f scurte, o ia metodic si mi ti-l pescuieste beton fiecare segment de rau in parte, lucru evident posibil tocmai pentru ca poate sa-si foloseasca lanseta la maxim. l-am dus pe capra sa vad daca chiar e pe bune si facea si pe apa ce baga pe iarba.
ei bine, da. dadea de pe mal cu batul ala scurt al lu fiu-su si tinea musca pe un canal cu apa linistita de pe partea cealalta a raului (6', fost orvis de clasa 4 rupt si din varf si din cotor, snur DT clasa 3). sau punea musca intr-un buzunar la vreo 10m cu snurul cazut tot curb, pana tragea curentul snurul si leaderul de 5m statea acolo musca fix cum trebuia.
noi am fost cu 2 saptamani inainte de concursul ala, in timpul ala mega ploios. care ati vazut raurile stiti cum sunt, erau si mai nasoale ca plouase in continuu in fiecare zi de saptamani, numa' spuma alba si crescute urat si apa mai limpede doar sus spre izvoare. normal ca n-am prins nimic, numa' gabriele a ratat unul, vazut de mine. ma mir ca i-a dat si ala, ca se intampla pe un sedge de vreo 4-5cm.
mustele lui de pastrav erau cam spooky, luase cu el numai cutia de sedge-uri ca stia el ca in perioada cand ajungea in Ro cam asta ar fi mers mai bine. culmea asa a fost, am vazut un hatch de sedge pt prima data si erau vreo 6 familii si plina apa si aerul de ele, nu mai vazusem pana atunci. am luat si o mica lectie de entomologie cu ocazia asta. dar nu pestele ma interesa pe mine ci sa vad daca se poate sa dai acolo altfel decat sub bat. si da, chiar se poate. deci stilul nu e vrajeala, e genial si super elegant.
off the record: omu' asta - ca si ceilalti vreo su de instructori ai scolii italiene de casting care practica stilul asta cu bete scurte si clase - baga fishing exclusiv la uscata si i se cam rupe lui de pescuitul de competitie si de cantitatea de peste prins sau de marimea pestelui prins.
din cauza asta la concursuri si italienii care merg sunt tot baieti cu vergi lungi si nimfe. asa ca daca asta e reperul de calitate a pescarilor romani, eu nu sunt de acord cu ene ca nu stiu pescui romanii si nici ca faptul ca am iesit pe ultimul loc inseamna ceva naspa. daca e vorba de prins peste, castingul super meserias iese din discutie la fel ca si multe alte dimensiuni ale pescuitului la musca. (cum ar fi vesta orvis, lanseta sage si snurul de super mega calitate).
precis ca si ai nostri au dat ca si ceilalti, ca de la un anumit nivel diferentele dintre metode sunt minime. acolo e vorba de prins si daca pestele sta intr-o groapa adanca poti sa-l freci tu la melodie trei zile cu uscata ca nu-l scoti. deci nici nu cred ca un pescar de competitie ar trebui sa fie super caster, astia care ajung la nivelul asta de purism sunt dintr-un alt film. daca bagi de amorul artei intelegi, daca nu, nu.
mie personal mi-a placut tare ce-am vazut si stiu clar ca daca ar fi si la noi cluburi s-ar putea organiza cursuri de casting m-as duce sa invat. da shit is beautiful!

cam asta e, v-ati lamurit? si va rog eu lasati-ma cu tarus, o fi bun, exceptional, whatever, dar emblematic pentru nivelul pescuitului din romania nu este decat poate in mintea celor care-l cunosc. personal pentru mine evoca pescuitul babustii la chironomida. dar vie, ceea ce nu e fly fishing. :DD
oricum, pana nu o sa avem cluburi si pana nu vom avea posibilitatea sa mergem la cursuri de casting adevarate tot numa' balarii o sa citim pe site-uri. ca dupa ce ca suntem suckeri mai ne si dam rotunzi ca stim. d-aia nu prea mai scriu nimic pe forum, ca nu se poate discuta cat timp toti continuam sa credem fiecare in parte ca noi am inventat pescuitul.
io zic sa va mai relaxati un pic in discutii ca parca numa cearta o cauta toti pe forum in ultimul timp. iarna mai inteleg da' e vara fratilor si-i frumos pe balta. daca tot pierdeti timp pe forum macar faceti in asa fel incat sa invatati ceva din discutii, pana una alta e strict pierdere de vreme, din ce vad eu.
bye bye