Testare rezistenta la rupere a firelor - @home

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 22 Iun 2011, 13:52

E mana care e obisnuita cu miscarea respectiva... n-are importanta daca esti dreptaci sau stangaci. De exemplu mana stanga se descurca mai bine sa invarta volanul masinii chiar daca esti dreptaci :)

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 22 Iun 2011, 13:54

rine scrie:@ULK .. textilul poti sa-l pui si-n trei. nu scapi de riscul de auto-taiere.
Deci zici ca il pun dublu pe degeaba? Sa nu mai pun asa? Ca tot nu tine mai bine decat simplu?
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 22 Iun 2011, 14:32

ULK scrie:
rine scrie:@ULK .. textilul poti sa-l pui si-n trei. nu scapi de riscul de auto-taiere.
Deci zici ca il pun dublu pe degeaba? Sa nu mai pun asa? Ca tot nu tine mai bine decat simplu?
am zis ca nu scapi de riscul de taiere . poate ca tine ceva mai bine decat intr-unul dar ,nesemnificativ ,in nici un caz cat scrie pe el.depinde si ce tip de nod folosesti.
asta e cu textilul ...nu sufera orice nod. d-aia fac eu compromisul ala. cred ca-i cel mai ok. o sa incerc si eu ultima propunere a lui SF.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 22 Iun 2011, 14:55

Scuze !...pentru ON-TOPIC :!:
rine scrie:
Petru B.GD.N scrie:
SF scrie: Deci iti reamintesc ca initiatoru topicului nu l-o deschis despre pescuitu salaului , era pur si simplu un topic despre fire si noduri si rezistente ! Pricepi ! Incearca :)
UNDE SCRIE FRATILOR INITIATORUL TOPICULUI DESPRE NODURI?
OMUL VREA SA STIE CUM POATE SA STABILEASCA REZISTENTA FIRULUI ACASA COMPARATIV CU CE SCRIE PE ROLA.
se ia 2-3m de fir ce trebuie testat .un capat se infasoara de cat mai multe ori ( fara nod)pe carligul unui cantar care sa cantareasca mai mult decat scrie pe rola .celalalt capat se infasoara de cat mai multe ori ( fara nod )de clanta usii ,creanga unui pom etc. se trage de cantar ( uitandu-ne pe scala lui ) pana se rupe firul .vedem unde era cursorul cantarului in momentul ruperii firului si ne dam seama daca tine mai mult decat scrie pe rola sau mai putin.
treaba asta n-o sa-l ajute cu nimic la pescuit pentru ca acolo o sa foloseasca NODURI . basca ca firul o sa fie si ud. :wink:
...ideea cu infasuratul firului si cantarul mi se pare chiar OK si cred ca intradevar se poate afla care este firul mai rezistent , eventual ar fi interesanta o ierarhizare a acestora.
...treaba ca folosim noduri si firul este ud....este alta mancare de peste
...ne intereseaza sa aflam care este cel mai rezistent fir si asta "coroborat" cu cel mai rezistent nod , ne va duce la "ansamblul" fir-nod cel mai rezistent (prea multa "rezistenta" in fraza asta :lol: )
...nu ?
...restul e can-can... daca vrem sa fim ON-TOPIC :!:

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Iun 2011, 17:12

MuskMd scrie:
Chief scrie: @MuskMD - fruaur e in stare sa spuna orice :lol: :lol: :lol: :lol: El o si descoperit de unul singur, fara citeasca undeva, ca Pamantul se invarte in jurul axei sale si nu e plat.
merci dar nu tre sa imi raspunzi mie.
Intamplator io tin cu Dumitru :twisted:
Intamplator e ok. Nu cred ca tot intamplator, io ma refer la fruaur si tu imi zici ca tii cu Dumitru. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Toate bune.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 22 Iun 2011, 17:29

old_radu scrie:...ideea cu infasuratul firului si cantarul mi se pare chiar OK si cred ca intradevar se poate afla care este firul mai rezistent , eventual ar fi interesanta o ierarhizare a acestora.
Scoate un somn de 18kg de exemplu , cu un anume fir . Pune-l pe mal si incearca sa tragi de el . Firul va ceda . N-are nicio relevanta atarnatul cantarului si etc...

..........................................
Asa cum pe un fir scrie de exemplu 3kg , el se va rupe la 2,5kg greutate , daca folosesti metoda pe care ai spus-o. In schimb , daca ai un peste de 2,5kg in apa , nu se va rupe . Incearca . :lol:

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 22 Iun 2011, 17:47

Are cea mai mare relevanta testul de acasa cu cantarul. In felu asta ai o masura a rezistentei si poti face o comparatie intre firele de aceeasi grosime pe care le ai. Oricum in general normal ca n-o sa tina cat scrie pe rola, nici in testele "oficiale" nu se intampla treaba asta. Da tragi mai cu incredere de un peste de 3 kile cu un fir de 0.18 pe care scrie 1.5 kg si tine 1.4 kg decat cu un fir de aceeasi grosime care minte mai mult.

Uite un test "oficial" cica:

http://avat.pescuitul.info/news.php?item.11.4

Pe urma mai sunt cativa factori care slabesc rezistenta firului (de exemplu expunerea la soare) sau il rup mai usor (de exemplu elasticitate scazuta a lansetei) dar asta e alta discutie si presupunem ca folosim in test fire noi.

philiphito
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de philiphito » 22 Iun 2011, 18:34

iaka pulla!!!!!
cu asta se pot testa si intinde nodurile pe textile!!!!altfel risti sa tai falanga!!
http://www.askanglers.co.uk/affiliate-o ... pulla.html

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 22 Iun 2011, 21:53

old_radu scrie:
...ideea cu infasuratul firului si cantarul mi se pare chiar OK si cred ca intradevar se poate afla care este firul mai rezistent , eventual ar fi interesanta o ierarhizare a acestora.
...treaba ca folosim noduri si firul este ud....este alta mancare de peste
...ne intereseaza sa aflam care este cel mai rezistent fir si asta "coroborat" cu cel mai rezistent nod , ne va duce la "ansamblul" fir-nod cel mai rezistent (prea multa "rezistenta" in fraza asta :lol: )
...nu ?
...restul e can-can... daca vrem sa fim ON-TOPIC :!:
masuratul rezistentei firului in varianta infasurata iti da o informatie care nu te ajuta la nimic in pescuit pentru simplul motiv ca nu pescuiesti cu firul infasurat, ci cu nod, indiferent de care. Dar no, e mai important sa fim ON-TOPIC :!: :lol:
Sunt fire care au rezistenta diferita la nod, tine de alte caracteristici ale firului (elasticitate, rezistenta la forfecare).
Daca chiar sunteti amatori de masuratori relevante in pescuit, nu pe forum , testati cu cantarul fire diferite legate cu acelasi nod si vedeti care fir e mai tare.
Sau acelasi fir cu diferite noduri si vedeti care nod e mai bun.
Abia atunci poti "corobora" informatia si sa obtii ceva ce are sens.
Dar daca firul respectiv e super rezistent dar se lanseaza prost oare la ce ne ajuta informatia asta? :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 22 Iun 2011, 22:24

...OK !
...asta e , daca nu ne duce capul sa testam rezistenta unui fir fara sa facem nod pe el.
...chiar nu se poate afla rezistenta anumitor fire fara sa facem nod ?
...cu nodurile credeam ca s-a lamurit problema, am citat mai sus un topic care a dezbatut problema asta (repet , pe vreo 17 pagini).
...pentru cei care au inca probleme cu alegerea nodurilor :
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... =rezistent+ nod
...sper ca nu mai revenim la elasticitate , grosimi , "matasos" . "sarmos" , "castabil", rezistenta la "forfecare " , rezistenta la torsionare , permeabilitate , etc....
...simplu , intrebare "intrebatoare": se poate masura rezistenta unui fir fara a face nod ?...cum ?

:oops:

P.S. ...pana la urma , cineva avea dreptate :
philiphito scrie:iaka pulla!!!!!
...
:lol:

Scrie răspuns