Testare rezistenta la rupere a firelor - @home

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 22 Iun 2011, 11:30

@ULK .. textilul poti sa-l pui si-n trei. nu scapi de riscul de auto-taiere.
la fel si mono. altfel nu se inventau atatea noduri complicate. parerea mea .basca , ca pus la dublu iese si un nod mai baban. acuma, ata aia nu se taie, se turteste,copiaza forma spirelor , dar isi face bine rolul de tampon. asta ,am constatat . chestia e ca si nodurile mai simple capata o rezistenta mai sporita. mai mult timp pierzi cu un nod laborios , de multe ori executat in viteza si prost dar care trebuie refacut( se intampla destul de des nu? :lol: ) decat sa scoti papiota din buzunar.
na, acum incearca si fa-ti o impresie. :roll:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 22 Iun 2011, 11:34

SF scrie:
Ca unii americani inca fac nodurile alea , foarte bine , o trebuit sa treaca multi ani pana au tait plasa la cosu de basket , scoteau mingea cu o coada de matura , is ei mai conservatori asa :)
Si sa nu uitam ca ei lanseaza cu scule de cast cu dreapta si apoi muta batul in mana stanga si mulineaza. Nimeni nu poate explica de ce :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 22 Iun 2011, 11:38

ULK scrie:
rine scrie:puteti sa radeti ..dar ca idee...eu pentru cresterea rezistentei la nod ,indiferent ce folosesc ,textil,mono sau mixt ,dublez firul cu putina ata de cusut si fac nodul impreuna cu ea .creste rezistenta semnificativ ,verificat pe cantar . nu ata chiar ordinara ,e in comert una mai groasa (cam de 0,12 din poliester si de toate culorile). dureaza cateva secunde mai mult dar merita. cel putin pentru mine.
Nu e mai simplu sa pui firul dublu si sa legi asa? Tot ala face, rezulta un nod in care este impletit inca o bucata de ata(fir) cu rol de tampon la soc sau tractiune.

Nu zic, poate daca ata este mai moale,rezulta ca rezista ceva mai bine nodul, fara sa foarfece firul principal...dar poate sa fie si invers, daca ata este mai slaba decat firul..se foarfeca mai repede si atunci eventual este mai ok cu firul luat dublu. Ai incercat ambele variante?

Daca nu e mare diferenta intre cele doua metode , atunci mie imi pare o metoda prea laborioasa, mai ales daca trebuie facut zilnic de zece ori .

Drept ca se pierde mai mult fir cu firul pus dublu.

Rine, daca vrei textil in doua , bucla bimini ! De pe bucla faci un uni-to-uni cu textil pus in doua si tine mai bine decat albrightu sau uni-to-uni simplu .
Mai exista varianta bucla plus bristol interior , la fel tine mai bine decat Albright . Problema insa ii ca nu poti face Bristol cu FC bun , datorita proprietatilor acestuia , scapa . Insa cu mono normal sau ceva mai soft , chiar daca poarte denumirea de FC pe eticheta .

Alta combinatie puternica , si asta am vazut-o pe fire de 8 lb textil , ii bucla bimini si twisted leader , cu FC de 8 lb pus dublu ! Insa ii pentru pesti cu dinti si fara mofturi la capitolu finete !
Stiuca si somn in apa dulce .

Petru B.GD.N
senior
senior

Mesaj de Petru B.GD.N » 22 Iun 2011, 11:43

SF scrie: Deci iti reamintesc ca initiatoru topicului nu l-o deschis despre pescuitu salaului , era pur si simplu un topic despre fire si noduri si rezistente ! Pricepi ! Incearca :)
UNDE SCRIE FRATILOR INITIATORUL TOPICULUI DESPRE NODURI?
OMUL VREA SA STIE CUM POATE SA STABILEASCA REZISTENTA FIRULUI ACASA COMPARATIV CU CE SCRIE PE ROLA.
Sector 4, contingent SUD, aria Periferie, Made in B.RC.NI.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 22 Iun 2011, 11:49

Scuze , intradevar , omu doar vrea sa stie cat tine firu fata de ce scrie pe rola !

Aplicatii practice la chestia asta insa ?

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Iun 2011, 11:53

SF scrie:
Chief scrie: Deci iti reamintesc ca initiatoru topicului nu l-o deschis despre pescuitu salaului , era pur si simplu un topic despre fire si noduri si rezistente ! Pricepi ! Incearca :)

Nu are rost sa comentez faza cu inelu despicat ca iar te superi , ii demn totusi de remarcat ideea de a face nod pe inelu despicat :lol: :lol:

Daca tu preferi sa rupi la nodu de uniune si nu jos la agrafa sau la ochetu jigului ii treaba ta , deci la fiecare agatatura 2 noduri plus bucata de FC aferent !

Nu crezi ca-i mai bine sa dai cu 3 m de leader , cu un nod fin si rezistent , sa rupi la agrafa sau ochet , plus avantaje in pietre si trunchiuri de pe fund ?

Si nu mai insista cu pescuitu salaului si firulete de ale tale caci pescuitu ii nitel mai vast cum zicea un prieten , ii un topic mai general , daca intra careva si vorbeste doar despre pescuitu la somn sau stiuca cu jerkuri ce faci , o sa incerci sa-l convingi ca Ziliuno tau cand dai la salau cu frana de 2 kile..... :lol: :lol:

Ca unii americani inca fac nodurile alea , foarte bine , o trebuit sa treaca multi ani pana au tait plasa la cosu de basket , scoteau mingea cu o coada de matura , is ei mai conservatori asa :)
Trebe sa vorbim si de aplicatii si de specii si de clasa de putere ca sa putem vorbi de noduri, e lojic, ca azi maine ma pui sa fac FG pe forfacu de 0,08 de la oblete, sa fim seriosi.

Cu inelul despicat a fost o ineintelegere si am spus ca e greseala mea. Oricum nu am facut noduri pe inel despicat, stai linistit. Te indrebam daca ti se rupe tot pe la nod si pe nodurile pe care le faci pe inele, de care or fi ele.

De aia spun ca trebuie vorbit si de aplicatii, pt ca de ex la salau, urmaresti sa obtii o rezistenta mare, generala a liniei, nicidecum nu te calculezi pe unde sa ti se rupa. Te bazezi ca nu se rupe niciodata. Daca te agheti, oricum pierzi montura sau jigul, te mai uiti daca pierzi 20 sau 40 de cm de fir mono? Legi un leader nou si gata.

Crezi ca poti da in siguranta cu castul, avand nod e legatura, cat de fin o fi el, la 3 m de varf, si sa treaca prin toate inelele? Sau spirele care se ridica de langa el pe tambur nu se opresc si alea. E suficient sa ai o decelerare cat de scurta da mai brusca. Vezi ca trebe sa vorbim si de cast sau spin. Si cu 3 m de leader mai bine pui numa fluoro pentru ca pierzi mult din sensibilitatea liniei. Si cu leader de 60 de cm ai pierdut deja. E salau nu marlin.

Pescuitul este foarte vast... :lol: :lol: :lol:

La aia cu americanii o sa ma chinui io sa nu fac vreo remarca :)

Daca vorbim la general putem vorbi si de nodul de sireturi. Cu cat intram mai in special, ca sa zic asa, ne lamurim mai bine si poate nu mai inteleg unii ce vreau ei. Si daca ne uitam la titlul topicului, tot nu cred ca se referea la pescuit marin, da mai stii?
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Iun 2011, 11:59

Tavi scrie:
SF scrie:
Si sa nu uitam ca ei lanseaza cu scule de cast cu dreapta si apoi muta batul in mana stanga si mulineaza. Nimeni nu poate explica de ce :D
Este explicatie si la aia, una e mana pentru miscari de finete - precizie si una e mana de forta. Lanseaza cu dreapta pentru precizie, o pune in stanga pentru forta si mulineaza cu dreapta tot pentru miscarea manivelei care, zic ei, e tot miscare de precizie. Asta e explicatia celor care fac asa. Cica s-a facut si studiu. Aminteam in AVP din dec 2009 cred, la aia cu mulinetele de baitcasting. ;)
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 22 Iun 2011, 12:05

scuze pentru off dar nu ma pot abtine:
Explicatia nu sta in picioare.
aceeasi mana e si pentru precizie si pentru forta. Stanga e mai neindemanatica si mai slaba (la dreptaci).
Si nu cred ca e nevoie de forta, sa fim seriosi. :D
In plus, ai nevoie de precizie si indemanare in manuitul lansetei nu in invartitul manivelei.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 22 Iun 2011, 12:08

Tavi scrie:............... nu in invartitul manivelei.
acusi o sa zica cineva ca si aia e arta :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 22 Iun 2011, 12:09

@ Chief : deci pt ca e ieftin mai bine pierzi timpul sa legi inca unul in loc sa legi doar alta naluca , vorba ta , lojic ! :lol:

acum ma bucur ca recunoasti cind zici ca in articolele scrise de tine cu " idei originale si gindite de tine " dai copy paste de pe alte saituri

eu il cred ! la cum dezgata el din lanseta sigur are nevoie si de putere dar si de precizie

Scrie răspuns