Teorii ...si practica care ne omoara

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 05 Ian 2012, 20:31

voblerele si lingurile fiind naluci cu portanta mare sunt la fel de greu de aspirat (de peste) precum sunt de tractat (de catre pescar prin intermediul lansetei ). din acest motiv si eu impartasesc teoria conform careia un bat mai putin rigid ajuta la inhalare atunci cand atacul survine pe recuperare continua in cazul nalucilor reactive. e doar o chestiune de fizica conform careia un volum mare cu suprafata de contact mare se misca mai greu in lichide si sau fluide decat un obiect cu greutate mare si volum sau suprafata mica.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Ian 2012, 20:37

corect, plus ca lanseta e mai tensionata pe recuperarea liniara a unui vobler/lingura comparativ cu recuperarea liniara a unui jig...deci e nevoie de acea elasticitate suplimentara.
Dar am mai scris deja asta..............
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 05 Ian 2012, 20:47

Tavi scrie:corect, plus ca lanseta e mai tensionata pe recuperarea liniara a unui vobler/lingura comparativ cu recuperarea liniara a unui jig...deci e nevoie de acea elasticitate suplimentara.
Dar am mai scris deja asta..............
Nu conteaza ca ai mai zis , zi de ce la plastic moale se prinde , na :lol: :lol:

Gigi , faptu ca scrii pe rapitori.ro nu se pune ca iesire , psihopat care esti :lol: :lol:

M-o naucit asta cu 300 de iesiri :shock:
Io credeam ca stau bine cu vreo 150 :cry:

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Ian 2012, 20:51

Inseamna ca la mine care folosesc fast, textil, vobler,rata aproape inexistenta a rateurilor este doar meritul meu :P Am devenit mai rapid ca avatul :lol:
Oare o lanseta mai moale, nu permite cumva pestelui in multe cazuri si 'scuiparea" nalucii cumva si datorita timpului mai lung in care pescarul percepe muscatura fata de o lanseta rapida?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Ian 2012, 20:54

Brae ,Muresul este la 5 minute de mers cu masina,pe jos fac cam 20minute,aproape seara de seara...ies..mai putin cind este minus afara,dinala crincen..

Revenind ce diferenta de volum este intre un shad,un manns de vreo 10-15cm si un shad rap mare sa zicem???
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 05 Ian 2012, 21:01

Nu cred ca e diferenta de volum(cel putin nu mare). Diferenta e ca voblerul opune rezistenta datorita barbetei, lucru normal, altfel nu ar avea evolutia care trebuie, pe cand plasticele evolueaza datorita cozii, si de aici incarcarea lansetei cu sarcini diferite, chiar daca dimensiunile sunt aceleasi

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 05 Ian 2012, 21:02

intai trebuie sa vedem ce inseamna un shad rap mare. apoi sa vedem ce forte de frecare actioneaza pe fiecare si cum . apoi trebuie sa vedem care se indoaie si cu cat, care se alungeste , care este mai hidrodinamic si alte asemenea. :P e prea multa fizica pentru a face calcule precise la ora asta insa daca mai eliminam din necunoscute putem apela la un prof de fizica sa ne spuna diferentele exacte. :) eu am dat varianta simplificata atunci cand am zis ca fiecare naluca e la fel de usor de aspirat pe cat e de usor de tractat :roll:

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 05 Ian 2012, 21:22

Pai vedeti? Sunt multe de luat in calcul. O naluca recuperata liniar pe curent, sa zicem din aval spre amonte(ca sa fie incarcatura maxima), va incarca la fel un bat fast ca si unul moderate din aceeasi gama de putere. Atat ca la cel fast va fi curbata partea superioara, iar la cel moderate va fi curbata o portiune mai mare, dar de incarcat ambele vor fi incarcate, iar naluca va fi ap la fel de greu de aspirat

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Ian 2012, 21:28

Iovys,in situatia descrisa de tine,nu ai mai multe sanse cu aia rapida?Eu asa o simt,nu trebuie sa fie cum zic eu clar,doar nu suntem toti la fel. :wink:

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 05 Ian 2012, 21:32

semlecangheorghe scrie:Fiberglass-urile lor is fix ......pe Muresul meu drag..Din cele aproximativ 300 de iesiri pe an,n-as pescui macar una la cranck-uri cu un fiberglass...pacat ca nu am filmat,dar in memoria mea este foarte vie imaginea unui fiberglass dat pina intr-un oz jumate,cica fast,Lamiglass pe nume,indoit de la mijloc precum un cui din alau,in drill cu un somn pe care nu am apucat sa-l vedem,dar care sigur nu stia ca pe fiberglassul ala scria fast,pina intr-un oz jumate...fixpix..
ciudat fiindca eu tocmai ce mi-am comandat un lamiglas fiberglass pt pescuit cu linguri la stiuca.
ce spui tu, omul dadea dupa somn dedicat sau ia intrat si......asta a fost??
la avat am pescuit pana acuma si voi pescui in continuare cu un Wild River de 2oz, cu fir textil de 8lb si leader de PLine Floroclear de 15lb - un ansamblu f rigid as spune, dar cu toate astea nu am avut rateu sau dezgatare, dar pescuiesc in plin curent sub hidrocentrale si acolo avatul nu sta sa se uite la naluca, ori o inghite ori isi ia adio de la ea :D

Scrie răspuns