Teorii ...si practica care ne omoara

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Teorii ...si practica care ne omoara

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Ian 2012, 21:51

Malin Mustaescu a scris
Aud frecvent tot felul de pescari punand intrebarea “ce lanseta de stiuca imi recomanzi?”. Sa raspunzi la intrebarea de mai sus e greu, daca nu imposibil. Si asta nu pentru ca nu ar fi oferta de lansete de pe piata suficienta pentru a umple cateva cataloage, ci pentru ca la o intrebare pusa incorect nu poti raspunde corect. Confuzia legata de lanseta “de stiuca” este sinonima cu cea legata de lanseta “de salau” si demonstreaza ca nu este inteleasa specializarea unei lansete. Dar sa o luam cu inceputul.

O minima experienta pescareasca ne demontreaza ca nu putem pescui eficient cu aceeasi lanseta folosind fie oscilanta mica, fie cea mare. Este o problema de putere a lansetei care indica fara echivoc ca plaja de greutati ce pot fi lansate este destul de restransa. Mai concret, o greutate de 3 grame poate fi lansata cu o putere Light (usoara), in timp ce cele 14 grame vor fi in lansare apanajul unei puteri Medium (medie). Daca incercati sa lansati o greutate aflata sub limita inferioara de putere, atunci lungimea lansarii va avea mult de suferit. Daca incercati sa lansati o greutate ce depaseste limita superioara, atunci veti avea probleme cu precizia lansarii. Iata ca am ajuns in punctul in care intelegem ca pentru a pescui cu o oscilanta mica, buna pentru biban, avem nevoie de o lanseta Light, care nu este neaparat pentru biban, atata timp cat o vom folosi in mod corect si la pastrav si clean (cu oscilante sau voblere) pe rau sau la clean in lac. Lanseta Medium, folosita in pescuitul cu oscilanta la stiuca, va fi folosita pentru oscilante si voblere in pescuitul pastravului in lacurile montane, dar si la avat pe rau sau la Dunare.

Chiar de la prima vedere se observa ca sunt date ca exemple, si pentru o clasa de putere si pentru alta, doua tipuri de naluci: oscilante si voblere. Acestea sunt naluci cu portanta mare, carora li se mai spune si naluci reactive. In timpul evolutiei ele pun presiune pe lanseta, care isi consuma astfel o parte din rezerva de putere. O lanseta actiune Fast - rapida (rigida) va reactiona in momentul in care stiuca incearca sa inhaleze naluca. Rezultatul este pe cat de amagitor, pe atat de simplu de explicat. Stiuca nu musca direct prada, ci o aspira initial. Aceasta particularitate a atacului ii permite sa-si controleze potentiala victima de la distanta, inainte de a o atinge. Daca raspunsul lansetei este rapid, atunci contra-reactia sa la aspiratia stiucii va fi scoaterea nalucii din zona de atac. O lanseta Moderate – moderata (moale), se va lasa trasa sub forta aspiratiei, va da recul nalucii, care va intra astfel fara probleme in dintii rapitorului.

Mai multe detalii despre “lanseta de stiuca”, alias lanseta de oscilanta si vobler, dar si despre specializarile pentru slider, top water sau spinnerbait, des folosite in pescuitul stiucii, le veti putea gasi in curand la PV-TV in noua serie Tacklebox Story.

Subiectul lanseta fast versus lanseta moderate,m-a fascinat intotdeauna.De vreo 2 ani tot testez pe lansete de fibra de sticla,carbon,moderate,fast-uri...

Pentru d-l Musatescu,am o intrebare,si anume...daca lanseta fast nu permite inhalarea woblerelor si a lingurilor,caci le da un recul care le scoate din gura stiucii,acelasi lucru nu este valabil si in cazul plasticelor??Dar pina acuma nimeni nu zice,ca o lanseta fast nu este potrivita la plastice... Deci??
... Voi ce parere aveti???
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Ian 2012, 22:17

Parerea mea este ca se face in continuare o (mare) confuzie intre actiunea unei lansete, respectiv cum se indoaie in sarcina, mai de la varf sau mai din cotor si viteza ei de revenire sau elasticitatea sau rigiditatea sau cum dreac vrei sa-i zici. Exemplu: exista lansete de fibra de sticla FAST.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 04 Ian 2012, 22:20

Parerea mea este ca actiunea lansetei este importanta pentru un control cat mai bun al nalucii(si aici depinde si de mana si gusturile pescarului) Chestia cu aspiratul nalucii intervine eventual atunci cand atacul este la distanta foarte mica de pescar, cand lungimea firului desfasurat este de doar cativa metri

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 04 Ian 2012, 22:22

exact cum zice tavi, sunt multe lansete fast sau xf care sunt chiar moi bine pe varf, ceea ce ar face stiuca sa aspire naluca pana in stomac :lol:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Ian 2012, 22:27

Stiu ,si este diferenta intre un fast de grafit si un fast de fibra de sticla..

Eu am un exemplu live,

Pescuiam in toamna ce tocmai a trecut cu gume mici dupa avat.Acestia mincau la suprafata.Aveam la mine o lanseta medium ,fast, si una m-h,moderata.Pina nu am gasit guma de culoarea potrivita si recuperarea potrivita a acesteia nu am avut atacuri.Cind le-am gasit cele doua repere corecte pentru situatia respectiva,am avut atac la aproape fiecare lansare.Am profitata de ocazie si am dat 5 lanseuri cu o lanseta si apoi 5 cu cealalta,folosin aceeasi guma si aceeasi maniera de recuperare..Asa cum am prins cu una asa am prins si cu cealalta.Asa cum am ratat cu una asa am ratat si cu cealalta..

Si atunci revin,de ce o actiune moderata permite aspirarea woblerului sau lingurii,iar o actiune fast nu,desi aceeasi actiune fast permite inhalarea unei naluci siliconice..

.

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 04 Ian 2012, 22:36

Cred ca acei care sustin asta sunt de parere ca toti ceilalti pescari au gusturile la fel cu ale lor, si nu tin cont ca toti suntem diferiti, ca doar asa e rasa asta umana(inca nu s-au inventat clonele, o, ba da, tu erai clona lui adelin, sau invers :lol: ) Si mai cred ca o lanseta mai moale, mai iarta si din greseli, mai ales la animarea unei oscilante, dar nu trebuie sa fie neaparat parabolica

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Ian 2012, 22:39

Despre cum se comporta in dril si in prezentarea nalucii este o alta poveste,eu m-am focusat strict pe momentul inhalarii nalucii...

Si da ,la teorii sintem buni... :lol: mai ales la acelea care includ „clone„ :lol:

.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 04 Ian 2012, 22:57

Ce-mi plac discutiile astea :lol: Educative.
Parerile sunt ca de obicei impartite si eu chiar nu sunt in masura sa dau verdicte.
Insa imi voi mentine un punct de vedere mai vechi care aminteste relatia ,cruciala, dintre pescar si lanseta! Sau cu alte cuvinte cum simte fiecare lanseta in mana ...Adaugati aici din plin temperamentul pescarului si modul lui de a pescui efectiv ! Indiferent ca discutam de plastice sau reactive!
Am avut o toamna/iarna agitata pana acum dpdv al stiucii :P Am prins ceva stiuci dar am si scapat multe ! Toate cu un echipament x-fast! Momente si momente...Insa pot sa va spun cu mana pe inima ca acest x-fast mi-a permis sa scot voblere de 9 cm din gatul stiucii cum mi-a permis sa recuperez voblerul agatat superficial pe exteriorul gurii . De plastice ce sa mai vorbesc? Unele inhalate adanc , altele in varful botului, altele dezdoite :shock: :lol: Cu adevarat ca la oscilante ,recuperate liniar numa asa in ciuda, am obtinut atacuri scurte ,seci, insa fara captura! Probabil chestia cu inhalatul...Daca as fi jucat o oscilanta pe verticala sunt convins ca aveam atac si captura pe cadere.Deci chestie de stil ...Intotdeauna cred eu ca stiuca va inhala naluca daca-i dai aceasta posibilitate.Si asta se poate obtine indiferent de tipul echipamentului.Cred eu .E drept ca uneori cu mai multa munca...Dar parca mai placut,
Regula?Ca de obicei ,zic eu, nu se aplica nici o regula.

Mah da' am scris ceva :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 04 Ian 2012, 23:14

Eu precis voi off topic dar nu-i bai.La avat, acum vreo cativa ani se vorbea pe forum de mono si lansete moderate.Era tot asa o chestie cu inhalarea si scoaterea nalucii din gura in cazul atacului brutal al pestelui.La momentul acela eu pescuiam cu textil si lanseta rapida.Bine,si acum fac la fel dar asta-i alta poveste :lol: In fine,acum ideea asta nu mai pare asa ciudata ca pe vremea aia,acum am observat ca multa lume pescuieste si prinde avat in felul asta.Si nici nu se plang de rateuri :) Doamne feri,a nu se crede ca eu am inventat "curentul"asta :lol: Asa s-a nimerit :) Cum bine se zicea mai sus,nu suntem la fel.Fiecare" simte" pescuitul in felul sau si cat de bine se "combina"cu lanseta aia ce-o tine-n mana :)

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Ian 2012, 00:42

semlecangheorghe scrie: Si atunci revin,de ce o actiune moderata permite aspirarea woblerului sau lingurii,iar o actiune fast nu,desi aceeasi actiune fast permite inhalarea unei naluci siliconice..
Stai linistit Gigi,ca nu-i o regula.Ce-ai zice daca ai afla ca fenomenul descris de tine mai sus, la anumiti pescari, e tocmai pe dos in cazul lansetelor fast?

Scrie răspuns