Teorii ...si practica care ne omoara
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- Petru B.GD.N
- senior
- semlecangheorghe
- veteran
elias scrie:semlecangheorghe scrie: Si atunci revin,de ce o actiune moderata permite aspirarea woblerului sau lingurii,iar o actiune fast nu,desi aceeasi actiune fast permite inhalarea unei naluci siliconice..
La aceeasi greutate, pe recuperare, un jig indoaie mai putin lanseta decat un vobler sau o lingura. Asadar teoria are ceva sens, pestele poate aspira mai usor un jig pentru ca lanseta are de unde sa cedeze nefiind tensionata. La boblere si linguri lanseta e mai tensionata si ca sa poata aspira naluca tre sa aiba elasticitatea necesara sa mai cedeze ceva.Cred ca asta nu s-a inteles.Acestea sunt naluci cu portanta mare, carora li se mai spune si naluci reactive. In timpul evolutiei ele pun presiune pe lanseta, care isi consuma astfel o parte din rezerva de putere.
Rigiditatea e necesara la jiguri pentru a putea da teapa rapid, tocmai ca lanseta nu e flexata si de multe ori firul e moale. La boblere si la linguri firul e ceva mai tensionat, lanseta e deja incordata, acolo sunt triple nu carlige simple...nu prea e nevoie de rigiditate pentru tzepe din fundul gradinii.
Exista desigur si exceptii, la pescuitul cu linguri pe adancime mare cam se cere lanseta rigida si/sau textil. vDara ala e de fapt jigging cu linguri

I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
Anu trecut am pescuit mult cu poppere si stick-baituri. La inceputul sezonului cu un bat fast iar mai spre sfarsitul anului cu o lanseta moderata. Singurul lucru pe care il pot spune cu claritate este ca la primul bat aveam foarte dese incurcaturi ale ancorelor in fir, voblerul ateriza pe apa deja incurcat si pierdeam timp recuperand in gol. Cu batul moderat nu am mai avut aceasta problema.
Legat de rateurile la betele fast, cu siguranta se intampla sa existe momente cand sunt frecvente si un bat moderat ar fi mai eficient, dar intelegerea fenomenului ma depaseste
Legat de rateurile la betele fast, cu siguranta se intampla sa existe momente cand sunt frecvente si un bat moderat ar fi mai eficient, dar intelegerea fenomenului ma depaseste

Observatii corecte , fasturile nu arunca la fel de bine voblere ca si moderate fast , si chiar moderate .
Pe langa asta , nu lasa sa lucreze , rollingu nu-i asa pronuntat pe acelasi vobler lucrat cu fast ca acelasi vobler pe moderate .
Am luat cateva adanc rau acum cativa ani la baracuda in port , unde dai ca in piscina , in sensu ca ii patrat si nu-s structuri pe fund , acelasi vobler , culoare , tras liniar intodeauna o luat cam de doua ori mai bine cu moderat decat cu fast .
Pescuit cot a cot , cate 5-6-7 persoane , mi-am furat-o de la unu cu o telescopica de 3,50 moale si un mulinel de 15 euro .
Dadeam toti cu acelasi vobler , faimosu Saltiga Slender de 17 color sardine
Pe langa asta , nu lasa sa lucreze , rollingu nu-i asa pronuntat pe acelasi vobler lucrat cu fast ca acelasi vobler pe moderate .
Am luat cateva adanc rau acum cativa ani la baracuda in port , unde dai ca in piscina , in sensu ca ii patrat si nu-s structuri pe fund , acelasi vobler , culoare , tras liniar intodeauna o luat cam de doua ori mai bine cu moderat decat cu fast .
Pescuit cot a cot , cate 5-6-7 persoane , mi-am furat-o de la unu cu o telescopica de 3,50 moale si un mulinel de 15 euro .
Dadeam toti cu acelasi vobler , faimosu Saltiga Slender de 17 color sardine

Merita citit cu atentie(nu doar ce e bolduit)...cea mai clara explicatie ce am vazut pana acum.What does the term "Action" refer to when used to describe a fishing rod?
Used within the confines of fishing rod terminology, "action" is the term which describes a blank's taper or relationship of butt to tip diameter/size/ power. From that you gain an idea of where most of the blank's initial flex will occur.
A fast action rod will flex initially in the upper 1/3rd of its length. A medium or moderate action rod will bend initially in the upper 1/2 of its length. A slow action rod will bend initially over its entire length.
Some rod builders and many fishermen, do mistakenly refer to Action as Speed. Speed, however, is better described by Damping which references how quickly a blank recovers or stops after being set in motion. (The technical definition of Damping refers to any system which when set in motion, creates a force which inhibits that motion. There is more on the term and how it is used in reference to fishing rods in earlier issues of RodMaker.) It would be a mistake to use the term Action to describe Speed, as the terms would then make no sense except within their own material categories.
For instance, speaking across the board and including the highest modulus graphites, it would be impossible to have a fast action bamboo or fiberglass rod when compared against a high modulus graphite. Neither is going to recover as quickly as the graphite rod and thus the term "fast action" would have no constant meaning. But we know that such things as fast action bamboo and fiberglass rods do exist, and this is because the correct use of the term refers to the blank's taper - butt to tip relationship - and where the initial flex of the rod takes place, not recovery speed. This is something that is constant, regardless of the material used to construct the blank.
Thus we say that Action is taper while Speed relates more to recovery or damping. The two are not the same, although it is true that fast action rods will ordinarily recover more quickly than slow action rods of the same material will. This may be where some of the confusion between the two terms has arisen. Normally when you see the terms Fast, Medium and Slow listed in the various blank catalogs, you are looking at the description of a blank's taper and where you can expect most of the initial flex to occur. Speed ratings are rarely given and are best arrived at by thoughtful examination of the material used in the blank's construction.
Ca unii de pe forum nici acum nu inteleg termenul corect mi se pare(aproape) normal...dar nu pot sa zic aceasi lucru si despre care scriu articole si carti in domeniu.
Na....teorie si asta

SF, poate raportul de recuperare la mulinelu ala de 15 euroi era, impreuna cu mana pescarului, mai potrivit in acea situatie(trebuie luat si asta in calcul, nu doar naluca si telescopica)
Tavi iar are dreptate in legatura cu tensionarea lansetei cu voblere, dar asta se intampla doar pe curent(unde nu prea gasim stiuca, iar daca e vb de avat eu intotdeauna lansez spre amonte, iar in cazul asta cade teoria cu tensionarea). Si pe lac ar fi valabila, la o recuperare continua cu viteza mare, dar oare cati dintre noi pescuim asa? Eu cred ca daca il gasim si ii dam suficient timp pestelui sa atace nu mai are importanta ce fir, lanseta folosim.
De obicei si eu asa folosesc, la stiuca/avat cu reactive, cu lansete mai moi, iar la jiguri lanseta ma rigida, dar a fost si cand avand doar o lanseta la mine, si nu a vrut la jig am dat la vobler, sau viceversa. Dupa ce iti reglezi mana pe lanseta, treci peste problema inhalarii
Tavi iar are dreptate in legatura cu tensionarea lansetei cu voblere, dar asta se intampla doar pe curent(unde nu prea gasim stiuca, iar daca e vb de avat eu intotdeauna lansez spre amonte, iar in cazul asta cade teoria cu tensionarea). Si pe lac ar fi valabila, la o recuperare continua cu viteza mare, dar oare cati dintre noi pescuim asa? Eu cred ca daca il gasim si ii dam suficient timp pestelui sa atace nu mai are importanta ce fir, lanseta folosim.
De obicei si eu asa folosesc, la stiuca/avat cu reactive, cu lansete mai moi, iar la jiguri lanseta ma rigida, dar a fost si cand avand doar o lanseta la mine, si nu a vrut la jig am dat la vobler, sau viceversa. Dupa ce iti reglezi mana pe lanseta, treci peste problema inhalarii
- semlecangheorghe
- veteran
iovys scrie:SF, poate raportul de recuperare la mulinelu ala de 15 euroi era, impreuna cu mana pescarului, mai potrivit in acea situatie(trebuie luat si asta in calcul, nu doar naluca si telescopica)
Amin.Teoria inhalarii ramine doar o ...teorie.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.