Teorii ...si practica care ne omoara

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Ian 2012, 19:03

O fi doar teorie pentru care cam toti marii producatori de bete fac lansete moi dedicate crankurilor...
Sa dam un exemplu la intamplare: Loomis.
"For years, a number of manufacturers have pushed fiberglass rods for crankbaits, claiming graphite rods are too stiff and react too fast… not allowing the xxx to inhale the lure. That’s true because fiberglass is softer and much slower reacting, making fiberglass a good choice for crankbaits"
dar ce stiu astia domle.
Si mai zice unu ca:
"With the introduction of graphite rods a number of years ago, fiberglass rods fell out of favor. Make no mistake, most of my rods are IM 6 or IM 7 graphite; except for one, my fiberglass crankbait rod. Ninety to ninety-five percent of the touring pros I know use a fiberglass crankbait rod."
Da lasa-ma domle si cu americanii astia profesionisti, care pescuiesc peste 100 de zile pe an, si asta de ani de zile, in cele mai tari competitii de pescuit. Noi pescarii de duminica am testat odata si stim mai bine. Sunt doar teorii. :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Ian 2012, 19:20

Fiberglass-urile lor is fix ......pe Muresul meu drag..Din cele aproximativ 300 de iesiri pe an,n-as pescui macar una la cranck-uri cu un fiberglass...pacat ca nu am filmat,dar in memoria mea este foarte vie imaginea unui fiberglass dat pina intr-un oz jumate,cica fast,Lamiglass pe nume,indoit de la mijloc precum un cui din ala„u„,in drill cu un somn pe care nu am apucat sa-l vedem,dar care sigur nu stia ca pe fiberglassul ala scria fast,pina intr-un oz jumate...fixpix..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 05 Ian 2012, 19:30

Da Tavi, si eu am spus asta, in mai multe randuri, dar aceste lucruri sunt mult mai importante pt prezentarea nalucii, si evolutia ei, nu pentru inhalare.Sigur ca daca lansezi si recuperezi robotic, fara nici o animare a nalucii, si fara nici o rupere de ritm, acolo se va vedea cel mai clar avantajul unui bat mai bland in momentul atacului. Am mai spus, un blank bland mai iarta din greseli, iar daca pescuiesti cu oscilanta un blank bland va fi mult mai eficient decat unul rigid, cel putin pt mine, dar asta nu inseamna ca toti avem aceleasi gusturi
Producatorii fac bete ca sa le vanda(ca ei le dau ca si specializate pt ceva e alta treaba, si nu intotdeauna cei care le cumpara pt un anume stil de pescuit sunt multumiti), si fiecare cumpara ce ii cade mai bine in mana
Pana la urma cel care prinde sau rateaza pesti e tot pescarul, nu lanseta sau naluca.
Si expertii aia tre sa zica si ei ceva, doar de aia sunt experti(si banuiesc ca si platiti pt asta)

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 05 Ian 2012, 19:32

iovys scrie:SF, poate raportul de recuperare la mulinelu ala de 15 euroi era, impreuna cu mana pescarului, mai potrivit in acea situatie(trebuie luat si asta in calcul, nu doar naluca si telescopica)
Cand ai unu la 2 m in stanga si altu la 2 in dreapta si malu ii ca marginea bazinului de inot , stai linistit ca toti dau cu aceasi viteza .
Cand m-am intors cu un bat mai moale s-o schimbat treaba .

O sa incerc la trena , aceasi naluca cu ranga respectiv moderate , lasate la aceasi distanta , sa vad unde am mai multe prezentari ,oricum stiu :wink:

Vorbeam de efectu pe care il obtii cu un bat sau altu intr-o recuperare liniara pe un vobler cu rolling efect , despre aia vorbeai si tu nu ?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Ian 2012, 19:48

Gigi, daca ziceai ca topicul se refera strict la pescuitul tau pe Mures, nu zicem nimic.
Dar in citatul dat de tine Malin se refera la pescuitul cu voblere si oscilante la modul general iar cand zice de inhalare se refera in mod particular la stiuca.
Ca orice teorie in pescuit cateodata se aplica, alteori nu, din o mie de motive. Faptul ca tu nu dai asa pe Mures si ca somnul ala a scapat dintr-o fibra de sticla nu anihileaza teoria inhalarii la stiuca si a lansetelor moi la voblere in general.
Altfel, te invidiez pentru cele 300 de zile de pescuit pe an, ma mir cum de reusesti.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 05 Ian 2012, 20:03

o zis omu 300 de iesiri, nu de zile....
asa am si eu undeva la peste 200 ..... :?

parca mai scade invidia in tine, nu ? :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Ian 2012, 20:03

Simplu ,imi place pescuitul la nebunie.Si ma bucur ca recunosti ca treaba cu inhalarea este doar o teorie..In practica lucrurile stau cu totul altfel..Pot fi o mie de motive pentru care nu poate inhala bine o nalcua..Intre altele,incheietura miinii pescarului...Totusi,d-l Mustaescu nu restringe aria teoriei domniei sale doar la stiuca dupa cum reiese
Iata ca am ajuns in punctul in care intelegem ca pentru a pescui cu o oscilanta mica, buna pentru biban, avem nevoie de o lanseta Light, care nu este neaparat pentru biban, atata timp cat o vom folosi in mod corect si la pastrav si clean (cu oscilante sau voblere) pe rau sau la clean in lac. Lanseta Medium, folosita in pescuitul cu oscilanta la stiuca, va fi folosita pentru oscilante si voblere in pescuitul pastravului in lacurile montane, dar si la avat pe rau sau la Dunare.
Si apoi urmeaza teoria inhalarii,,N-are rost sa o mai prezint...Eu o accept asa cum este,dar intreb,daca pentru a inhala naluca este nevoie de lanseta cu rata de revenire mai lenta(am zis bine?),cum naiba se face ca plasticele pot fi inhalate cind sint purtate cu lansete fast...Chiar si la avat in curent???Ce are inhalatul nalucii cu rata de revenire a lansetei???Oare cu mina nu are,sau cu unghiul de unde ataca pestele,sau cu felul in care este prezentata naluca???

.

iovys
veteran
veteran

Mesaj de iovys » 05 Ian 2012, 20:20

Da SF, am recunoscut ca intr-o recuperare liniara se vede cel mai clar avantajul unei lansete mai blande, dar ziceam de raportul de recuperare. Poate o tura de manivela de a lui recupera mai mult sau mai putin fir decat o tura de a ta

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 05 Ian 2012, 20:23

semlecangheorghe scrie:...cum naiba se face ca plasticele pot fi inhalate cind sint purtate cu lansete fast...Chiar si la avat in curent???Ce are inhalatul nalucii cu rata de revenire a lansetei???Oare cu mina nu are,sau cu unghiul de unde ataca pestele,sau cu felul in care este prezentata naluca???
Daca vorbim de stiuca raspunsul , in umila mea parere, e foarte simplu: stiuca ia jigul de regula pe cadere sau pe repaus. in ambele momente lejeritatea firului ii permite sa inhaleze naluca. :roll:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Ian 2012, 20:25

Si voblerele cum se pescuiesc???Exclusiv pe liniar??Dar lingurile??

.

Scrie răspuns