discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Musti
- veteran

semlecangheorghe scrie:...acum folosesc ceva care cica e 'fluorocarbon coated...
Gigi, poti incerca si-un Stroft ABR. Eftin si bun...

Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
-
colaps
- senior

eu vreau ceva pe post de tippet . domnu Musti respectele mele , ma bucur sa va "revad"

ce imi recomandati ... evident dau tot cu muste

...
-
Musti
- veteran

Pai exact ce-i spuneam lui Gigi mai sus. Stroft ABR, de exemplu. Or mai fi ele multe, dar n-ai de ce sa te complici. 0,16mm la clean pe Cris e numa' bun. Daca musca e mai maricica, merge si 0,18. Daca apa-i ca acuma, mica-mica si cristal, lasa numa' 0,14 si muste mai putin "agresive". Grija cum legi firul de carlig, ca-i un hibrid si-i mai rigid decat un nylon chior. Un nod strans neglijent tinde sa se desfaca.
La vobler prefer Seaguar InvizX, dar daca n-am la mine, pun Stroft de 0,20, din rola de tippet-uri pe care o am agatata mereu de vesta.
-
Tavi
- veteran

Citite pe undeva:
"Berkley tested the visibility or otherwise of fluorocarbon in a reasonably real-world way: they hung lengths of nylon and fluorocarbon in a big aquarium, and monitored how often the xxx bumped into the lines. They agree that to human eyes, the fluorocarbon seems just as visible; but over a lengthy test time, the xxx bumped into the fluorocarbon twice as often as they bumped into the nylon. "
....
"when the first shipment of Kureha fluorocarbon arrived in the US in 1990, it was trialled by long-line tuna fishermen targeting yellowfin. The particular team set up 350 hooks with fluorocarbon, and left 350 hooks rigged with the usual nylon. The first set resulted in 44 tuna, 43 of which were on the fluorocarbon leaders."
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
-
semlecangheorghe
- veteran

Musti scrie:semlecangheorghe scrie:...acum folosesc ceva care cica e 'fluorocarbon coated...
Gigi, poti incerca si-un Stroft ABR. Eftin si bun...

Multam,o sa incerc..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
-
Tavi
- veteran

Na traducere pe scurt:
au intins fire de nailon si de fc intr-un bazin
pestii s-au palit de 2 ori mai des de FC
au lansat la apa 350 de carlige legate cu nailon si 350 cu fc
au prins 44 de toni din care 43 au fost prinsi cu FC
Musca 13
-
Musti
- veteran

Tavi scrie:Citite pe undeva:
"Berkley tested the visibility or otherwise of fluorocarbon in a reasonably real-world way: they hung lengths of nylon and fluorocarbon in a big aquarium, and monitored how often the xxx bumped into the lines..."
Aha... xxx-uri...
Tavi, pe ce fel de site-uri citisi, bre, treaba asta?
Altfel, e un alt mod de a confirma o seaca, binecunoscuta si incontestabila proprietate de material: indicele de refractie, care la fluorocarbon e similar cu cel al apei. Restul e fizica...
Amu', daca ne-om apuca sa observam ca apa din rau nu-i pura si nici firul de pescuit, de cele mai multe ori, nu-i facut fix numa' din fluorocarbon, riscam ca din fizica sa devina mai mult psihica...
-
Tavi
- veteran

Mai e si ceva biologie pe langa fizica asta. Nu prea stim cum vede pestele, testele astea iti dau o idee ceva mai buna decat ce poti deduce singur pe malul apei si cu manualul de fizica pe genunchi.
Banuiesc ca nici pestii aia din acvariu sau tonii nu inotau in apa pura si nici firu ala nu era facut fix numa din FC...zic si io.
Musca 13
-
Musti
- veteran

Adevarul e ca lumina trece fix la fel din apa-n fir si din fir inapoi in apa, fie ca la ea se uita un ochi de peste, fie un ochi de om. Cat si cum anume din aceasta lumina e perceputa de fiecare posesor de ochi in parte, intr-adevar, nu stim. Cert e ca fluorocarbonul, modificand mai putin directia razei de lumina decat nylonul, va avea oricum o amprenta mai redusa atat pt. peste, cat si pt. om. Domnii de la Berkley, desi "they agree that to human eyes, the fluorocarbon seems just as visible", lasa-ma sa ma indoiesc ca au bagat ei capu-n acvariu cu ochii larg deschisi, ca sa vada ce si cum.
In alta ordine de idei, atunci cand decizi sa folosesti fluorocaron sau nu, tre' sa vezi si un alt argument, afara de invizibilitate. Anume rezistenta la abraziune.