Fluorocarbon leader

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
vgb
utilizator constant
utilizator constant

Re: Fluorocarbon leader

Mesaj de vgb » 13 Sep 2012, 19:39

Musti scrie:Adevarul e ca lumina trece fix la fel din apa-n fir si din fir inapoi in apa, fie ca la ea se uita un ochi de peste, fie un ochi de om. Cat si cum anume din aceasta lumina e perceputa de fiecare posesor de ochi in parte, intr-adevar, nu stim. Cert e ca fluorocarbonul, modificand mai putin directia razei de lumina decat nylonul, va avea oricum o amprenta mai redusa atat pt. peste, cat si pt. om. Domnii de la Berkley, desi "they agree that to human eyes, the fluorocarbon seems just as visible", lasa-ma sa ma indoiesc ca au bagat ei capu-n acvariu cu ochii larg deschisi, ca sa vada ce si cum.

In alta ordine de idei, atunci cand decizi sa folosesti fluorocaron sau nu, tre' sa vezi si un alt argument, afara de invizibilitate. Anume rezistenta la abraziune...
... usurinta de a lega noduri ... rezistenta nodurilor ... rigiditatea (in caz ca dai la musca uscata)

si probabil or mai fi

ideea e ca nu sunt doar beneficii de partea FC

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 14 Sep 2012, 02:44

Tavi , puritatea apei unde gasesti yellowfin din aia ii extrema , nu cred ca gasesti multe alte specii in ape mai pure , pe langa asta aia au un ochi cat ceapa si urmaresc naluca le trena pe distante mari , poate sa fie si o jumate de kilometru dupa tine in urmarire si are o viteza care ii permite sa depaseasca naluca , sa se uite la ea , sa-i dea ture si eventual sa o paraseasca daca nu-i convine , nu-i vorba de un pastrav care sta intr-o bulboana si is cateva necunoscute in experimentu ala de la baietii lui Berkley :)

Parerea mea , ca unu care da cu FC ca si leader , si de obicei lung , nod pe tambur sau imediat desupra :

-fiecare naluca are un punct sexy , si ca sa atingi punctu ala fiecare detaliu conteaza , inclusiv rigiditatea liniei , asta face ca un vobler sa fie mai sexy cu 2 m de mono mai elastic decat un fc rigid , sau invers . pot prinde mai mult cu un mono "normal"(adica nu ceva strident ) daca ma ajuta sa ating acel punct sexy cu o naluca anume , decat cu leader fc , sau invers , ii posibil ca sa nu simt vobleru respectiv cu mono elastic .

- la fc , la tot ce am avut in mana , rezistenta la abraziune merge mana in mana cu rigiditatea , cu cat mai rigid cu atat mai rezistent , un fc moale si maleabil , usor de inodat ii mai slab la abraziune , desi in practica daca freci pe pietre intr-o agatatura fiind elastic se intinde si "rana" ii mai lunga da mai putin adanca , se simte mai greu de rupt , insa la dinti (stiuca) cedeaza mai repede . Daca ar suferi o "leziune" la fel de adanca , ala elastic ar ceda rapid , insa elasticitatea specifica , in timp ce tragi de el face sa fie mai putin profunda da mai pe lung .

vgb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vgb » 14 Sep 2012, 07:44

SF scrie:Parerea mea , ca unu care da cu FC ca si leader , si de obicei lung , nod pe tambur sau imediat desupra :
@SF: o intrebare - cum nodul dintre FC si linia principala trece prin inele la fiecare lanseu (de doo' ori :) ) simti nevoia sa il intaresti cu ceva (coating, UV knot bla bla)?

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 14 Sep 2012, 11:15

Nu , pe PP ala vechi (nu super slick ) uzura apare mai tarziu , insa tine foarte bine , nodu folosit ii FG knot il schimb la fiecare partida sau la 5 ore aproximativ .

vgb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vgb » 14 Sep 2012, 11:57

ok; mersi. eram curios ce experienta ai cu legatura textil-mono/FC.

eu, unul folosesc microringuri (1,8-2 mm) ca altfel nodul textil-mono/FC mi se pare legatura slaba din toata montura. eu mai foloseam si textile fuzionate si altea cam taiau mono, d'aia am ajuns la microringuri.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 14 Sep 2012, 12:14

vgb scrie:ok; mersi. eram curios ce experienta ai cu legatura textil-mono/FC.

eu, unul folosesc microringuri (1,8-2 mm) ca altfel nodul textil-mono/FC mi se pare legatura slaba din toata montura. eu mai foloseam si textile fuzionate si altea cam taiau mono, d'aia am ajuns la microringuri.

Adica mai bine faci doua noduri decat unul si bun? Cu ce nod legi textilul de inel si cu ce nod FC-ul?
Esti sigur ca e mai ok asa?
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 14 Sep 2012, 15:03

ULK scrie:
Adica mai bine faci doua noduri decat unul si bun?

da ! penca noi muscari stim sa facem noduri ! si mai bine facem doo si bune decit unu ... si ala ...prost :D si sintem siguri de asta ! :D

vgb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vgb » 14 Sep 2012, 15:13

ULK scrie:
vgb scrie:ok; mersi. eram curios ce experienta ai cu legatura textil-mono/FC.

Adica mai bine faci doua noduri decat unul si bun? Cu ce nod legi textilul de inel si cu ce nod FC-ul?
pe langa raspunsul cuprinzator si exact al lui Dumitru, mai adaug doar atat:

nodul pe care il folosesc cel mai des e uni (sau uni to uni cand leg doo buc fir). uni leg si la agrafa si la microring; si mono si textil.

am incercat multe alte noduri (inclusiv la leadere de fly, snur-backing etc) si pana la urma nodul uni mi se pare cel mai bun (exceptie face bimini, dar care nu prea e necesar la mine).

si da, eu consider ca doo noduri pe microring is mai bune/durabile cu un nod intre mono si textil.

tu ce folosesti si te satisface pe-deplin?

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 14 Sep 2012, 15:42

Intrebandu-l pe SF,am presupus ca nu este vorba de muscarit...doar acolo am auzit de micro ring-uri.
Da, sunt foarte multumit de nodul pe care il folosesc...nu este usor de facut dar foarte rar reusesc sa rup linia la nod...cedeaza mai repede Palomarul de la jig sau Clinchul de la agrafa.
Cum trebuie sa trec nodul prin inele cu pastila si nu snake-uri ...nu cred ca micro ringurle ar fii sanatoase de folosit.

Haidi bre...te pomenesti acu' ca muscarii sunt superiori si la'nodari nu numai la imbarligaturi ;)

Crede-ma ca folosind micro inele pe lanseta ....a trebuit sa studiez si eu putin nodurile ...pana sa gasesc unul care tine bine...totodata si trece usor printr-un inel cu diametru mic.
UlKustom Rods

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 14 Sep 2012, 15:47

Am uitat sa specific nodul...e un Albright modificat putin.
UlKustom Rods

Scrie răspuns