Fluorocarbon leader

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: Fluorocarbon leader

Mesaj de Musti » 14 Sep 2012, 22:25

Nemernic scrie:Tot Mahinul il folosesc si eu.....adevarat ca este un nod incredibil de rezistent...dar numai daca este corect executat.
Adevarat!
Eu am avut norocul sa-l nimeresc bine din prima si a reusit sa ma convinga. Abia mai pe urma am mai calcat de cateva ori prin strachini, dar era prea tarziu. Love was already in the air...
As mai adauga doar ca Mahin e nu numai rezistent. Imi place mai ales cum trece inelele.
colaps scrie:pai la mine leaderul e legat de tippet cu un loop to loop la voi nu e la fel ? adica ar fi indicat de exemplu un nail knot acolo sa fie mai tzapan ? parca asa imi era si mie primul leader ( conic din fabrica ) .
Loop to loop te ajuta sa schimbi repede tippet-ul, dar e mediocra ca rezistenta. Daca nu doresti sa folosesti microringuri si iti doresti in acelasi timp o conexiune mai rezistenta, faci si tu ca puristii: Barrel sau Surgeon's Knot... Si de fiecare data cand se rupe tippet-ul mai pierzi o parte din capatul leader-ului. Pana cand te apuci sa schimbi sau sa refaci si leader-ul...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 14 Sep 2012, 23:17

ULK scrie:Chiar terog sa nu iti treaca...ar fi pacat :).

Poate pot sa imi dai raspuns la intrebarea mea de mai sus in legatura cu inelul ala? Tu practicand ambele stiluri.
Pai cred ca tocmai iti raspunsesem pe scurt, anticipat, in postul initial. Daca doresti, putem detalia...
Microringul a fost inventat pt. a-i oferi muscarului posibilitatea de a schimba tippet-ul fara a reface mereu nodul intre acesta si leader. Nu ca muscarului nu iar placea sa faca noduri (in fond face parte din ritual :twisted: ), dar la fiecare nod se pierd cativa centimetri din capatul leader-ului. Care leader e mai special, avand o constructie conica (gros spre snur si subtire spre tippet). Ori, daca refaci mereu acel nod, ajungi sa consumi varful leader-ului, care devine din ce in ce mai gros. Dinamica prezentarii mustei se schimba in acest caz si esti nevoit ori sa mai legi un segment de fir intermediar, care sa inlocuiasca varful pierdut al leader-ului (rezultand un nod in plus pe montura), ori sa schimbi leader-ul cu totul. Cum un leader conic costa aproape cat o rola de nylon bunicel, prezenta microringului te scuteste de cheltuieli excesive. Practic legi microringul de leader si-l lasi acolo. De cate ori vei dori sa schimbi tippet-ul n-ai decat sa tai doar nodul acestuia de pe microring, urmata de legarea tippet-ului nou de acelasi microring, fara sa te atingi de leader. Te vei intreba probabil de ce e nevoie sa tot schimbi tippet-ul. Motivele sunt multiple. Functie de musca pe care vrei s-o folosesti, iti trebuie tippet-uri de grosimi si/sau lungimi diferite pt. a putea prezenta corect musca pe apa. Apoi, nu de putine ori, tippet-ul ajunge sa se innoade. Asa numitele wind knots, datorate unei miscari gresite in manevrarea snurului ori a vreunei rafale neasteptate de vant. De asemenea, in urma schimbarii repetate a mustelor, tippet-ul se scurteaza pana cand devine necesara inlocuirea. In fine, tippet-ul se mai poate si rupe in pescuit. In majoritatea cazurilor se va rupe tippet-ul si nu leaderul, pt. ca, de regula, tippet-ul e ceva mai subtire decat varful leader-ului de care e legat microringul. La spinning esti scutit de astfel de probleme, asa ca prezenta microringului nu se justifica. Mai ales ca, asa cum banuiai, trecerea prin inele e dificila.

Na, ca iar trasei de-o disertatie si teama mi-e ca e usor pe langa subiectul topicului.
Iertare celor care stiati oricum toate aceste lucruri pe care le-am insirat mai sus.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

vgb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vgb » 15 Sep 2012, 07:29

@ULK: habar n-am cine a inventat microringurile sau motivul exact; cert e ca functioneaza.

nu in orice situatie (ex. microinele) si in orice conditii (e greu sa strangi nodul pe microring cu un fir de la un anumit diametru in sus). in schimb, in restul situatiilor ofera un mijloc bun de a conecta mono-textil fara a avea emotii ca la o fortare (agatatura sau Doamne fereste, vre-un rechin :) ) exact acel nod va ceda.

vad ca incep sa ma repet ...

@Musti: pune un link, pliz.

vgb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vgb » 15 Sep 2012, 07:35

inca o chestie: la mine :) microringurile trec bine-mersi prin inelele lansetei de spin. daca stai sa te gandesti bine, cotoarele de noduri au sanse mai mari sa agate decat un inelas perfect rotund. 2mm e chiar un diametru mic ...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 15 Sep 2012, 07:35

@Musti,din citeva posturi de-a tale am invatat cit din tot romanul episodic si haotic creionat printre topicuri,de maestrii genului prezenti pe acest forum... :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt:

Cred ca mai am o sansa ,sa invat a lansa pe sub pomi... :lol: :lol: :lol:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 15 Sep 2012, 08:24

Microringul se mai foloseste si pentru a intercala semnalizatoare pe lider.
Am folosit si eu o vreme pentru a legat tipetul dar am renuntat de cand am trecut pe leadere facute de mine din bucati de mono ordinar si ieftin.
Nu se mai justifica dpdv pret si leg mai rapid un nod decat doua.
Mai e util cand dai cu doua muste, poti lega saltatoarea de el si daca legi strans obti un unghi apropiat de 90 de grade acolo care previne intr-o oarecare masura rasucirea saltatoarei pe firul principal.
Dar am cam renuntat si acolo, un nod de saltatoare mi se pare mai curat si mai putin vizibil.
Sau poti folosi asa ceva:
http://www.fishingmegastore.com/hends-d ... ~6769.html
Wind knots se imputineaza cu timpul... :P
Cei care au o problema cu nodul prin inele pot folosi asa ceva:
http://www.taimen.com/en/ro/product/sto ... 084/102514
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

colaps
senior
senior

Mesaj de colaps » 16 Sep 2012, 08:36

noah mi-am luat de proba un FC LAZER pvof 100% fluorocarbon . apoi vedem cum se comporta .
...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 16 Sep 2012, 10:55

Multumesc Musti..m-am lamurit despre ce e vorba...

Concluzia..nu am nevoie de microinel in nici o situatie...in spin/cast.

vgb...poate ca iti trece prin inele...dar nu cred ca faci bine la inele sa le tot lovesti cu un alt inel care circula cu "high velocity" prin ele...Nu o sa iti cedeze nodul(nodurile)...dar poate o sa cedeze in timp o pastila/mai multe de pe inelele lansetei...
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Scrie răspuns