ULK scrie:Chiar terog sa nu iti treaca...ar fi pacat

.
Poate pot sa imi dai raspuns la intrebarea mea de mai sus in legatura cu inelul ala? Tu practicand ambele stiluri.
Pai cred ca tocmai iti raspunsesem pe scurt, anticipat, in postul initial. Daca doresti, putem detalia...
Microringul a fost inventat pt. a-i oferi muscarului posibilitatea de a schimba tippet-ul fara a reface mereu nodul intre acesta si leader. Nu ca muscarului nu iar placea sa faca noduri (in fond face parte din ritual

), dar la fiecare nod se pierd cativa centimetri din capatul leader-ului. Care leader e mai special, avand o constructie conica (gros spre snur si subtire spre tippet). Ori, daca refaci mereu acel nod, ajungi sa consumi varful leader-ului, care devine din ce in ce mai gros. Dinamica prezentarii mustei se schimba in acest caz si esti nevoit ori sa mai legi un segment de fir intermediar, care sa inlocuiasca varful pierdut al leader-ului (rezultand un nod in plus pe montura), ori sa schimbi leader-ul cu totul. Cum un leader conic costa aproape cat o rola de nylon bunicel, prezenta microringului te scuteste de cheltuieli excesive. Practic legi microringul de leader si-l lasi acolo. De cate ori vei dori sa schimbi tippet-ul n-ai decat sa tai doar nodul acestuia de pe microring, urmata de legarea tippet-ului nou de acelasi microring, fara sa te atingi de leader. Te vei intreba probabil de ce e nevoie sa tot schimbi tippet-ul. Motivele sunt multiple. Functie de musca pe care vrei s-o folosesti, iti trebuie tippet-uri de grosimi si/sau lungimi diferite pt. a putea prezenta corect musca pe apa. Apoi, nu de putine ori, tippet-ul ajunge sa se innoade. Asa numitele wind knots, datorate unei miscari gresite in manevrarea snurului ori a vreunei rafale neasteptate de vant. De asemenea, in urma schimbarii repetate a mustelor, tippet-ul se scurteaza pana cand devine necesara inlocuirea. In fine, tippet-ul se mai poate si rupe in pescuit. In majoritatea cazurilor se va rupe tippet-ul si nu leaderul, pt. ca, de regula, tippet-ul e ceva mai subtire decat varful leader-ului de care e legat microringul. La spinning esti scutit de astfel de probleme, asa ca prezenta microringului nu se justifica. Mai ales ca, asa cum banuiai, trecerea prin inele e dificila.
Na, ca iar trasei de-o disertatie si teama mi-e ca e usor pe langa subiectul topicului.
Iertare celor care stiati oricum toate aceste lucruri pe care le-am insirat mai sus.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...