Fluorocarbon ca linie principala?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 14 Ian 2009, 12:48

Cristi E scrie:
Sorin scrie: io ma gandeam sa -l pun de becap sub un fir :D
mai bine faci un backlash fain cu el :D :lol:
pt backlashuri tre sa-i dam lu Tavi sa lanseze mai ales ca el nu foloseste si beching
:D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 16 Ian 2009, 01:41

Nu va ma certati despre Yo-Zuri Hybrid, e fir de mana a doua. Daca ati vazut mesajul meu de mai sus cu masuratorile de la micrometru ale Seaguar-ului, atunci veti putea incepe sa-ntelegeti ce calitate zace in acest fir. Pui mana pe el si simti ce inseamna calitate. E mai moale ca mono-uri de top si e 100% fluoro. In plus, pun pariu cu orice de pe acest site ca nu exista la ora actuala pe piata un fir mai "invizibil" decat InvizX!
Dl. Sorin, merci ca m-ai pus sa masor Seaguar-ul...datorita dumitale m-am lamurit de marlania astora de la Berkley cu Crystal-ul lor (ma rog, in parte datorita dumitale, pentru ca as fi masurat Crystal-ul oricum vazand ca nu-mi incape pe tambur la specificatii) :(

gpdorin
junior
junior

Mesaj de gpdorin » 16 Ian 2009, 08:54

Musti scrie:
2.Momentan folosesc ambele fire ca inaintas pe linii de textil.
Avantaj lanseu (textilele subtiri - Super PE 6lb, Fireline 4lb, Power Pro 5lb - ofera o castabilitate superioara oricarei linii de monofilament, fara a sacrifica rezistenta la rupere).
Nu (mai) ratez deloc. Folosesc un bat mai bland pe varf (ex. Lamiglas seria G1000), renuntand din motive de rateuri exagerate la bete mai rigide (ex. St.Croix Avid).

3.Prind clean.
N.B.: fara diferente sesizabile intre pct 1 si 2.
Imi spui te rog Musti, la care Avid ai renuntat?
Ma bate gandul sa-mi iau avidul ala UL, actiune moderata.
Sa fie si ala prea rigid pentru clean?

gpdorin
junior
junior

Mesaj de gpdorin » 16 Ian 2009, 09:02

aditud scrie: ....... In plus, pun pariu cu orice de pe acest site ca nu exista la ora actuala pe piata un fir mai "invizibil" decat InvizX!
Dl. Sorin, merci ca m-ai pus sa masor Seaguar-ul...datorita dumitale m-am lamurit de marlania astora de la Berkley cu Crystal-ul lor (ma rog, in parte datorita dumitale, pentru ca as fi masurat Crystal-ul oricum vazand ca nu-mi incape pe tambur la specificatii) :(
Am folosit P-line Halo ca linie principala in vara si toamna. Doar de 0,18. Anul asta o sa trec si pe mai subtire.
Nu prea mult, prea am exagerat cu multifilamentul. Capturi putine, asa ca despre rezistenta nu pot spune prea multe.
Dar, in rest, m-a multumit.
Pariu pariu....pe orice, as pune si eu pariu, dar nu chiar pe orice. Dar cum ajungem la concluzia? Care e mai invizibil?

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 16 Ian 2009, 09:36

aditud scrie: Dl. Sorin, merci ca m-ai pus sa masor Seaguar-ul...datorita dumitale m-am lamurit de marlania astora de la Berkley cu Crystal-ul lor (ma rog, in parte datorita dumitale, pentru ca as fi masurat Crystal-ul oricum vazand ca nu-mi incape pe tambur la specificatii) :(
aditud , nu ma domni ca nu-s un domn :D
sa ne zici parerea ta si despre seaguar cum se comporta in pescuit
cat despre grosimea firelor nu stiu daca e vorba de marlanie desi e un atu comercial sa ai fire subtiri si tari da cred ca pur si simplu ei nu pun asa mare pret pe diametru .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 16 Ian 2009, 16:24

Sorin scrie:
aditud , nu ma domni ca nu-s un domn :D
sa ne zici parerea ta si despre seaguar cum se comporta in pescuit
cat despre grosimea firelor nu stiu daca e vorba de marlanie desi e un atu comercial sa ai fire subtiri si tari da cred ca pur si simplu ei nu pun asa mare pret pe diametru .
Eu zic ca atunci cand scrii pe rola 0.15mm, asa trebuie sa fie. Daca esti firma serioasa...totusi, masuratori multiple pe 1 m de fir, niciuna sub 0.18mm (majoritatea peste 0.20mm) la un multifilament de 6lb, asta este un mare rahat. MARE!!! Chiar daca-i o intamplare si rola asta este un rebut, cum explica faptul c-a ajuns pe piata? Sunt croit sa-i contactez sa mi-o inlocuiasca, pe cheltuiala lor! :x
Ce naiba, Seaguar-ul de 6lb are 0.20mm (si p-astia-i cred!) si e fluoro, nu-i multi :(

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 18 Ian 2009, 00:12

gpdorin scrie:
Musti scrie:
2.Momentan folosesc ambele fire ca inaintas pe linii de textil.
Avantaj lanseu (textilele subtiri - Super PE 6lb, Fireline 4lb, Power Pro 5lb - ofera o castabilitate superioara oricarei linii de monofilament, fara a sacrifica rezistenta la rupere).
Nu (mai) ratez deloc. Folosesc un bat mai bland pe varf (ex. Lamiglas seria G1000), renuntand din motive de rateuri exagerate la bete mai rigide (ex. St.Croix Avid).

3.Prind clean.
N.B.: fara diferente sesizabile intre pct 1 si 2.
Imi spui te rog Musti, la care Avid ai renuntat?
Ma bate gandul sa-mi iau avidul ala UL, actiune moderata.
Sa fie si ala prea rigid pentru clean?
Ul-ul nu e un bat prea rigid pentru clean. E doar prea firav pt. clenii pe care ii caut eu. Eu am UL-ul 6'6" 1/32-3/16oz, fast si e placut in pescuit cu naluci mici, fara portanta, pe ape linistite. In rest se incarca prea tare. De aceea il folosesc mai rar, cand doresc o distractie facila la clenuti, bibani, etc.
Cel la care ma refeream ca fiind prea rigid e ML-ul de 6'6" 1/8-3/8oz. Asta e mult mai "rau" (dar si mult mai puternic) decat UL-ul si, daca nu-ti stapanesti bine reflexele, risti sa scoti naluca din gura pestelui. La fel, in dril, e important ca mana sa compenseze cu finete socurile. Prin comparatie, Lamiglas-ul de care vorbeam iti permite un pescuit mult mai relaxat. Inteapa, practic, singur, iar elasticitatea superioara "sufoca" pestele, oricat de bataios ar fi.
In fine, feeling-ul asta e absolut subiectiv. Am prieteni care prefera sa pescuiasca cu maciuci, inteapa sa scoata dopul de la balta, iar cand rateaza se cheama ca au avut ghinion. Gusturi, deh...

In alta ordine de idei, de dragul rigurozitatii "stiintifice" :P , trebuie sa-mi corectez o postare anterioara. Spuneam ca am folosit atat Seaguar de 6lb cat si Yo-zuri de 5lb. Era vorba de fapt despre Yo-zuri 4lb.
Ambele sunt fire excelente, dar trebuie tinut cont ca Yo-zuri e un hibrid, nu un fluorocarbon veritabil. Departe insa de a fi un fir "de mana a doua". Nu minte deloc cand declara grosimi. Cel de 4lb e de 0.009", adica de cca. 0.235mm. E mult mai gros decat Seaguar-ul de 6lb, care are 0.205mm. In consecinta e si mult mai rezistent la rupere. E interesant ca producatorul, desi ii declara o rezistenta medie la rupere de 8,5lbs, il marcheaza la doar 4lb.

P.S. Se vorbeste mult si in contradictoriu despre caliatatile firelor, fiecare conlocutor emitand, normal, opinii prin prisma experientelor personale. Ceea ce vreau eu sa subliniez e ca de mult prea multe ori se trag concluzii definitive, fara a se tine cont de un aspect: existenta pe piata a extrem de multor falsuri. De asemenea nu sunt foarte transparente politicile firmelor producatoare legate de piata careia se adreseaza o anumita varianta de produs. Se pare ca exista clare diferente intre ceea ce circula pe piata europeana, cea americana sau cea asiatica.
Nu doresc sa intru in polemici, dar punctez cateva observatii legate de cateva posturi anterioare:
1. Se vorbeste despre "o teapa" de Yo-zuri 2lb care "se rupe ca ata de papiota". De fapt acest fir nu apare pe site-ul oficial al producatorului, unde oferta incepe doar de la 4lb in sus.
http://www.yo-zuri.com/Products/ProdLin ... eChart.htm
Totusi Cabela's il are de vanzare!
In acest context vin cu experienta personala: Yo-zuri 4lb pe care il folosesc de vreo 3 ani se rupe extrem de greu. Cine are dreptate? Bunul simt zice ca, de fapt, suntem in fata a doua produse diferite, vandute sub acelasi brand (a se citi eticheta). Si nici macar nu e necesar ca unul dintre ele sa fie fals. Sunt produse in doua locatii diferite sub caciula aceleiasi firme, dar cu evidente diferente de calitate. Chestie de noroc.
2. La fel, discutia despre Fireline. Aditud se plange ca acei 0.15mm de pe eticheta nu sunt respectati. Eu as intreba: care 0.15mm? Ca pe rolele de Fireline pe care le am eu nu scrie absolut nimic despre grosime, dar sa mai si fie exprimata in milimetri! Te uiti la firma mama si se pare ca zice ca mine:
http://www.berkley-fishing.com/prod.php ... 26b246.jpg
Nici o referire la grosime!
Te duci la Arrow, importator de Berkley si, stupoare, firele se impart pe milimetri si kilograme! Le ceri Fireline 4lb (favoritul meu), 1.8kg pe limba lor, dar n-au auzit de asa ceva. Nu il au, nu il pot aduce, nu il au in oferta distribuitorului de la care cumpara ei. Si nu-l gasesti nicaieri in Europa!
Apoi venim noi si ne contrazicem.
Ce cu ce comparam, fratilor?

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 18 Ian 2009, 00:58

Musti scrie: 2. La fel, discutia despre Fireline. Aditud se plange ca acei 0.15mm de pe eticheta nu sunt respectati. Eu as intreba: care 0.15mm? Ca pe rolele de Fireline pe care le am eu nu scrie absolut nimic despre grosime, dar sa mai si fie exprimata in milimetri! Te uiti la firma mama si se pare ca zice ca mine:
Te duci la Arrow, importator de Berkley si, stupoare, firele se impart pe milimetri si kilograme! Le ceri Fireline 4lb (favoritul meu), 1.8kg pe limba lor, dar n-au auzit de asa ceva. Nu il au, nu il pot aduce, nu il au in oferta distribuitorului de la care cumpara ei. Si nu-l gasesti nicaieri in Europa!
Partial fals! Bineinteles ca-i o referire la grosime, zic "Crystal 6/2 Lb. Test/Line Diam." Adica are diametrul unui mono Berkley de 2lb (deci e rezonabil sa te astepti sa aiba 0.15mm).
Se poate sa ai dreptate in ceea ce priveste faptul ca nu-i facut de Berkley, daca scrie grosimea in mm pe rola, dar culmea ca incepand de la Dick's Sporting Goods pana la Cabela's, Gander Mountain, toate magazinele astea vand Crystal cu mm inscrisi pe rola. Atunci, cine vinde Crystal original? Numai direct de pe site-ul lor se poate cumpara?

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 18 Ian 2009, 07:22

"I was wondering whether Berkley does indeed advertise its 6lb tested Fireline Crystal as being 0.15mm thick. I cannot find this info on your site but I bought a 125yard spool which is unmistakenly marked as 0.15mm. I had it checked in the lab, however (because I couldn't lay the whole spool on a reel that was supposed to take much more than that at that diameter) and the measurements varied between 0.189mm and 0.22mm, far from specifications. It is even said on your website that the 6lb line is supposed to have the diameter of a 2lb monofilament. So, how do you explain this gross departure from specifications? Thanks!"

Sunt curios ce-mi raspunde Berkley (daca) la mesajul de mai sus. Va tin la curent.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 18 Ian 2009, 11:59

aditud scrie:
Musti scrie: 2. La fel, discutia despre Fireline. Aditud se plange ca acei 0.15mm de pe eticheta nu sunt respectati. Eu as intreba: care 0.15mm? Ca pe rolele de Fireline pe care le am eu nu scrie absolut nimic despre grosime, dar sa mai si fie exprimata in milimetri! Te uiti la firma mama si se pare ca zice ca mine:
Partial fals! Bineinteles ca-i o referire la grosime, zic "Crystal 6/2 Lb. Test/Line Diam." Adica are diametrul unui mono Berkley de 2lb (deci e rezonabil sa te astepti sa aiba 0.15mm).
Se poate sa ai dreptate in ceea ce priveste faptul ca nu-i facut de Berkley, daca scrie grosimea in mm pe rola, dar culmea ca incepand de la Dick's Sporting Goods pana la Cabela's, Gander Mountain, toate magazinele astea vand Crystal cu mm inscrisi pe rola. Atunci, cine vinde Crystal original? Numai direct de pe site-ul lor se poate cumpara?
OK, am uitat cat esti de scrupulos in ceea ce priveste exprimarea :lol: . Trebuia sa formulez "nici o referire explicita la grosime". Daca faci analize la micron avand ca referinta o estimare aproximativa (chiar daca rezonabila), rezultatul e la fel de aproximativ. Cu cat esti afara din tolerata? In fond cine iti spune cu precizie ce diametru are mono-ul de 2lb etalon si, mai ales, la care anume mono se refera? Daca discutam despre etichetarea in milimetri, ne-am intors de unde am plecat.

Posibil sa nu fi inteles ceea ce am vrut de fapt sa spun. Nu vorbim (neaparat) despre falsuri. Pur si simplu sunt varietati ale aceleiasi familii de produse. Daca te uiti la marea majoritate a producatorilor, iar aici Berkley chiar e reprezentativ, politica firmelor e ceva de genul: facem cercetarea acasa, productia pilot acasa, lansam produsul pe piata. Continuam sa producem acasa pana cand aria de vanzari si concurenta imi permit acest lucru. In momentul in care doresc sa vand nu numai pe piata americana (atentie, se pare ca nu toate firmele americane de pescuit isi doresc asta, cel putin deocamdata), incepe sa devina scump sa-ti duci produsul in Europa sau aiurea. In plus, presiunea concurentei te obliga sa scazi preturile la maxim. Pasul urmator e scaderea costurilor de productie. Berkley e limpede ca a gasit metoda: productia in China&Co. Apoi, trebuie sa-ti personalizezi produsul functie de piata careia te adresezi. Asa ajungi sa-ti etichetezi marfa in limba, unitatile de masura, culorile nationale locale, etc. Si nici macar nu esti nevoit sa mentii foarte tare standardele de calitate initiale. In fond piata europeana de spinning e mult mai putin pretentioasa decat cea americana sau japoneza. Asa ca existenta mai multor varietati ale aceluiasi produs nu trebuie sa mire. Cum ajung sa fie vandute in SUA produse destinate spatiului european? Relativ simplu. Marii retaileri gen Cabela's, Bass Pro, etc. sunt si ei sensibili la pret. Devine mai rentabil sa aduci in SUA marfa de brand consacrat, fabricata aiurea, dar ieftina, decat sa alegi furnizori interni. Asta presupunand ca acestia mai exista si ca firma mama nu si-a mutat de tot productia din SUA. E unul din efectele globalizarii. Termenul de "produs original" incepe sa-si piarda semnificatia. Putine firme exclusiviste mai tin la blazon, nefacand nici un compromis la calitate. In general se adreseaza unui segment de nisa a pietei. Le cam poti recunoaste dupa preturi, dar nici asta nu e o regula. Obisnuieste-te cu asta.
Probabil ca acest gen de analiza risipeste energii nejustificate, dat fiind subiectul: un amarat de fir. Voiam sa spun de fapt ca toti avem dreptate in felul nostru, desi avem opinii diferite :D . Chestia e ca analizam lucruri diferite, avand senzatia ca avem in fata ochilor acelasi obiect.

In plus, mai intervin si alti factori (aici nu discut despre diametru ci despre rezistenta firului, de exemplu). Mugurstefan poate sa-ti confirme ca de-a lungul a vreo doi ani (poate 3) am purtat o corespondenta pe seama firului Fireline 4lb. Desi il aveam din aceeasi sursa, al lui se rupea ca ata, al meu era incredibil de rezistent, pt. cat e de subtire. Am ajuns pana acolo incat mi-a trimis intr-o scrisoare cativa metri din firul lui, sa-l supun unor teste comparative de laborator (masurari cu dinamometrul). Am putut constata atunci ca, intr-adevar, era o diferenta foarte mare intre firul lui si al meu. Daca ultimul se rupea pe la 3,6-3,7kgf, al lui nu trecea de 2kgf (daca imi aduc bine aminte cifrele). Concluzia de atunci a fost ca, totusi, el se afla in posesia unui fals sau al unui rebut.
Asta pana acum cateva luni, cand, facand eu o pauza in pescuitul cu Fireline, am avut o tentativa de revenire. Stupoare, firul meu se rupea ca ata (dar, culmea, numai la nod - fara nod isi mentine rezistenta!). Si vorbesc despre acelasi fir, de pe aceeasi rola din care facusem testele cu vreo doi ani in urma. Primul gand a fost la eventuala poluare a apelor in care pescuiesc de obicei. Am exclus alterarea firului de catre agenti chimici din apa: mai aveam o rola de fir nepescuit, din aceeasi sursa si lot de achizitie, tinut in casa, la intuneric (in debara). Aceeasi manifestare! I-am scris din nou lui Mugur. S-a linistit si el. Nu il tepuise nimeni, nu avusese in mana un fals. Pur si simplu avusese ghinionul sa cumpere un fir mai vechi. Concluzia trasa in comun: contrar teoriilor cum ca textilul nu se depreciaza in timp, se pare ca Fireline nu se incadreaza in regula asta!
Si acu' hai sa vorbim vorbe! E un fir bun? E prost? E alb, e negru deschis? E translucid, e doar alb. Cine nu il vede? Pescarul sau pestele?

Scuzati-mi disertatia mult prea lunga. Ce sa-i faci, nu pescuiesc pe cancerul de afara. Stau si bat campii pe net... :cry:

Scrie răspuns