Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
aditoader
- utilizator constant

Ioan S. scrie:aditoader scrie:Stiam ca nu este... sau mai bine zis, nu am gasit in legislatia actuala a Romaniei nici o referire in acest sens! Stiu ca a fost o tentativa prin 2007, chiar a fost un proiect de ordin al ministrului, dar s-a renuntat la o asemenea cerinta. Dar am vazut o serie de postari pe forum care fac trimitere catre "existenta" unei prevederi cu privire la existenta "carnetelului"! ........
Singura referire o gasesti
aici
Dupa parerea mea avand in vedere legislatia actuala, documentul la care faci referire este nul! Dar nici aici nu am gasit vreo referire expresa la "carnetel"!
Fir intins!;-)
-
aditoader
- utilizator constant

flydb scrie:Vreau sa fac cateva precizari in legatura cu ultima mea postare pentru ca nu este bine sa creem confuzii:
- informatia legata de carnetele pentru capturi n-o am de la ANPA ci din zona parlamentara.
- legislatia europeana la care m-am referit este reprezentata de Regulamentul ( CE) Nr 199 al Consiliului din 18.02.2008. Il gasiti la www.anpa.ro/index.php?v=subcat&id=91-
permisele se vor distribui atat direct de ANPA catre pescarii neasociati cat si prin asociatiile de pescari. Odata cu primirea permisului fiecare pescar va primi si carnetul pentru inscrierea capturilor. Va exista obligatia ca, anul urmator , daca vrei sa mai primesti permis, sa predai carnetul completat.
Ordinul MADR nr. 753/2008 privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, incepe cu referirea ca ordinul a fost emis in baza prevederilor Regulamentului (CE) nr.199/2008.
http://www.anpa.ro/index.php?v=download&id=263
In cuprinsul acestui ordin nu se face nici o referire la existenta vreunui carnet unde sa fie notate capturile. Singurul loc unde am gasit o referire de acest gen este in Ordinul privind pescuitul comercial care a fost emis zilele trecute si care prevede existenta la bordul navelor a unui jurnal de evidenta a capturilor!
Dar daca ziceti dvs. ca ati aflat din surse parlamentare...

ramane de vazut
P.S.Regulamentul (CE) nr.199/2008, l-am citit de doua ori si in afara de cateva referiri ambigue la pescuitul recreativ unde se mentiona "monitorizarea... daca este cazul", nu am gasit nimic referitor la carnetel, fisa sau jurnal care sa fie completat de pescarul sportiv. Singura mentiune despre ceva de genul acesta se refera la pescuitul recreativ pe MARE! Dar daca o sa le tot dam idei parlamentarilor nostri o sa intocmim rapoarte si pentru pestii capturati in ... supermarket!

Fir intins!;-)
-
genu
- veteran

In Ungaria se practica metoda carnetelor dar pe baltile private populate si in functie de cat peste se scoate , se face un calcul si cel putin la fiecare 2 saptamani se repopuleaza balta cu o cantitate de peste si mai ales specia de peste care a fost scoasa . Acolo platesti dar si prinzi . Dar si in Romania pe baltile private se plateste si se populeaza asa ca nu prea vad diferenta doar in pretul bonului de zi , cu care acolo pescuiesti o saptamana din cat costa la noi un bon de zi pe unele balti

-
flydb
- veteran

@ aditoader
Am citit si eu cu mai multa atentie Regulamentul(CE) 199/2008 si inclin sa-ti dau dreptate. In primul rand am observat ca se vorbeste despre o esantionare atunci cand se discuta despre colectarea datelor. Asta inseamna ca monitorizarea capturilor atat in pescuitul comercial cat si in cel recreativ nu va fi o chestiune generalizata. Deci este clar ca se vor stabili anumite zone sau ecosisteme unde se va face monitorizarea si probabil ca aceasta monitorizare se va face numai pentru anumite specii.
Deci, este totusi foarte posibil ca treaba cu carnetelele sa fie tot o intoxicare a celor care incearca sa gaseasca obiectul activitatii pentru anumite asociatii sau federatii .
O astfel de monitorizare ar putea sa faca Romsilva pentru ecosistemele lostritei, pastravului comun sau lipanului prin intermediul Institutului pentru Cercetari si Amenajari Silvice. Au existat si teme de cercetare in acest domeniu. As vrea sa amintesc aici lucrarea Managementul fondurilor de pescuit din apele de munte. In urma cu cativa ani Romsilva a intentionat sa introduca carnetele pentru monitorizarea capturilor. Astfel , cei care primeau autorizatii de pescuit in timpul unui an calendaristic ar fi avut obligatia sa completeze si sa predea pana la inceputul anului urmator carnetele pentru a se vedea care a fost captura totala. Din motive birocratice nu sa infaptuit.
Om trai si om vedea ce va sa fie. Eu zic sa asteptam 01 februarie sa vedem daca se misca ceva cu permisele.
-
APSHD
- veteran

aditoader scrie:
HELP ME! Este cineva in masura sa faca trimitere la nr. de art. si legea, ordinul, precizarea sau ce mama dreaq o fi in vigoare la data actuala, unde este precizat
ACUM ca pescarul amator (sportiv, recreativ, de agrement sau cum dreaq s-o fi numind el), TREBUIE sa completeze un carnet de evidenta a capturilor?!?

Am mai postat odata intrebarea si nu mi s-a raspuns! Poate ca acum...

Mie mi se cere la finele fiecarui an sa transmit in scris la ANPA-Bucuresti un tabel cu speciile de pesti si cantitatile de peste care au fost prinse de membri APS-HD in anul in curs.
-
old_radu
- veteran

APSHD scrie:
Mie mi se cere la finele fiecarui an sa transmit in scris la ANPA-Bucuresti un tabel cu speciile de pesti si cantitatile de peste care au fost prinse de membri APS-HD in anul in curs.
...nu vreau sa fiu ironic,dar sunt sigur ca aceste "raportari" se fac ca si la C.A.P.-uri,pe vremea lu' impuscatu'...

-
APSHD
- veteran

Exact ai dreptate .
Eu unul nu le vad rostul. Atita timp cit nu se tine cont de ele si Statul nu populeaza cu nici un peste .
-
sebi/7
- veteran

APSHD scrie:Exact ai dreptate .
Eu unul nu le vad rostul. Atita timp cit nu se tine cont de ele si Statul nu populeaza cu nici un peste .
sunt de aceeasi parere...acest carnet cred ca-si gaseste rostul numai pe baltile particulare, acolo unde patronii sunt interesati sa-si atraga clientii avind capturi demne de luat in seama.
In Bacau era o asemenea balta (o mai fi si acum, numai ca nu am frecventat-o de multisor) unde patronul isi nota pe un caiet format A4 ce pesti au fost scosi din apa si facea populari lunar, pe baza a celor scrise acolo. Ar fi super sa se faca si pe apele "salbatice" asa ceva, dar ma indoiesc...eu unul nu am auzit de o asemenea populare...
Si apoi...cine s-o faca? Aia care sunt ahtiati numai sa ia banii? Nu prea cred...

Daca e-e;daca nu e-nu e!!! Asta e!!!
Mai bine mor in picioare decat sa traiesc in genunchi!
-
adrian25
- senior

si pana la urma cum a ramas? se mai tiparesc permisele anpa? se mai plateste la trezorerie si se pescuieste asa cu chitanta? daca vine melteanu in control cu ce-i justific ca inca nu sunt tiparite permise? voi cum procedati? s-a stabilit prohibitia pe 2009?
NU POTI ALEGE SA IMBATRANESTI SAU NU;
DAR POTI ALEGE SA EVOLUEZI
-
lucky_51
- veteran

Pentru ca sezonul a inceput am platit cei 30 ron si am iesit la pescuit.In zona in care am iesit era inca pod de gheata peste apa am ales sa pescuiesc sub un baraj.Cineva a venit si mi-a spus ca nu am citit regulamentul pescarului sportiv,care zice ca nu am voie 100 m in amonte si 100m in aval de baraj sa pescuiesc?I-am raspuns ca sant pescar incepator ,ca am platit 30 roni sa pot pescui dar nu am primit decat o chitanta pe care i-am aratat-o.A,zice el,pai nu faci parte dintr-o asociatie?I-am raspuns ca nu mai esti obligat. S-a uitat la chitanta nestiind ce sa-mi zica mi-a spus ca de data asta ma iarta dar ar fi bine sa intru intr-o asociatie sa pot primi un carnet de membru cu toate indrumarile necesare. Ce ma sfatuiti?