
Anul asta cred ca am eliberat cred ca in jur de 650 de permise (nu stiu exact). Nu stiu cite a eliberat AJVPS Iasi, dar banuiesc ca au in jur de 1000-1300 de permise. Deci total pe judetul Iasi in jur de 2000.
Cum comentezi prin prisma celor de mai jos ?
Sursa: articol publicat in 2001 de Evenimentul de Iasi - De zece ori mai putini pescari sportiviDe zece ori mai putini pescari sportivi
In acest an, AJVPS (Iasi) a eliberat 262 de permise pentru pescarii sportivi. Conducerea asociatiei ne-a spus ca este cel mai mic numar de permise eliberate in ultimii 10 ani, de 10 ori mai mic in comparatie cu 1991, din cauza lipsei fondurilor de pescuit din judet.
De cind am inceput sa activam, in Iasi s-au mai deschis 3 magazine de pescuit; s-a lansat o revista dedicata pescuitului.
Si pentru ca pomeneati de ecologizari si alte chestii marunte: crezi ca noi trebuia sa facem ecologizare pe Prut ?
Sursa: EuroBlog by Val Popovici articol http://vpopovici.blogspot.com/2006_12_01_archive.html287.000 de euro pentru raul Prut
0 comments Published by Val.
Sursa: Jurnalul, autor: Alexandru Nastase, 15/12/06
Romania si Republica Moldova vor primi finantare europeana pentru curatarea si ecologizarea raului Prut. Cele doua parti au semnat contractul de finantare pentru proiectul "colaborare transfrontaliera pentru gospodarirea cursului mijlociu al apelor raului Prut". Proiectul va fi finantat de Comisia Europeana prin Programul de Vecinatate Romania-Moldova PHARE 2004 si are un buget total de 287.027 de euro.
Si daca tot v-ati apucat de facut calcule, de ce sa le facem la micro si sa nu le facem la macro ? Sa ridicam si stacheta la discutie.
Si ca sa fiu clar: ceea ce resimtim cu totii sunt efectele si nu cauzele. Intr-un post anterior "informativ" am enumerat de fapt: cadru legislativ, constiinta si respect.
Vreti schimbari ? Modificati cele trei elemente.
- Sunt asociatiile bune ?
- Nu.
- De ce ?
- Pentru ca ele sunt rezultatul unei legi care incalca libertatea de alege, impunind sa te asociezi.
- Sunteti multumit de actuala situatie ?
- Nu.
- Ce ati facut ca sa modifcati aceasta stare de fapt ?
- Pai... (dind din umeri) ... statul ar trebui ...
Pai, frate, statul e o urmare a atitudinii si implicarii sau nepasarii noastre. Statul roman e o urmare a "statului degeaba", a "statului" cu bratele incrucisate, a "stai cuminte, nu fi nebun", a "stai incetisor ca fac aia", ...
Si acum s-o intoarcem.
Vrei sa te implici si sa faci ceva. Poti de unul singur sa modifici cele 3 elemente enumerate mai sus ? Sigur NU.
Ce-ti ramine de facut ? Sa te asociezi.
E legea buna ? In continuare raspunsul e NU, dar... DAR acel acel lucru negativ il transformi in unul cel putin neutru.
Ce mai conteaza pentru tine ca legea te obliga sa te asociezi cind tu numai vrei sa stai cu miinile in sin si te asociezi voit cu altii care doresc acelasi lucru ca si tine ?
Bine, bine, ne-am asociat "cum se poate face" ? (intrebarea lui Mihai)
Cum se poate face ce ? Sa modelam cele 3 elemente enumerate ?
[Am sa postez si continuarea la raspunsul anterior, cel de la 12-12-07 13:24. Initial datorita calculelor si continutului renuntasem, dar am fost bajet destept si l-am salvat.]
----------------------
In ce priveste CUM nu trebuie sa reinventam roata, se numeste maketing social.
Daca dorim modificari legislative, doua metode care imi vin acum in minte sunt "presiune sociala" si "lobby politic".
Extragem din urna: "presiune sociala".
Pot crea asociatiile o presiune sociala care sa determine modificari de structura ?
In teorie DA, in practica... facem o socoteala: in medie 2500 de oameni ce practica "pescuitul recreativ"/judet x 42 judete = 105000, ponderea in cadrul populatiei active 105000/6000000 = 1.75%
Ca sa punem aceasta "presiune sociala" in practica putem apela la (in ordine):
a) crearea unor curente favorabile si modelarea opiniei publice;
d) stringere de semnaturi pentru schimbari legislative;
c) pichetari;
e) manifestatii;
f) greve de orice natura;
Si acum ne intoarcem la MOTIVATIE: sunt cei 105000 de oameni destul de motivati sa aplice toate metodele mai sus enumerate ?
Pai, motivatia e puternica cind e vorba de o nevoie stringenta ? Este pescuitul sportiv o nevoie stringenta, depinde supravietuirea celor 105000 de oameni de pescuitul sportiv ?
Raspuns: NU.
----------------------
Vi se pare 105000 un umar mare ? In fapt e fix trix, pentru comparatie: populatia din cartierul in care stau e cu citeva zeci de mii mai mare; o firma ceva mai rasarita are lejer 2-3 milioane de consumatori. Chiar daca il dublam sau triplam tot trix ramine.
N-am sa continui cu "lobby politic" si modul de abordare a celorlalte 2 elemente ca n-am de gind sa scriu o carte pe tema asta.
Am sa fac doar o mica paranteza pentru ca Adiwolf, intreba daca noi ca asociatie am trimis adrese la ..., la ... , la ....
In primul rind iti spun ca nu.
Pe de alta parte ca acea adresa, scrisoare sa fie bagata in seama si sa aibe greutate trebuie in primul rind ca sa fii cunoscut si apreciat in comunitatea din care faci parte, cu alte cuvinte sa fii un "lider".
Pentru noi a fost primul an in care am inceput interactiunea la un alt nivel cu organele locale. Cea mai "importanta" relatie a fost cu Politia de Frontiera. De ce ? Din doua motive:
a) pentru ca asiguram obtinerea PG-ului de la P.F. in mod gratuit (cind platesti permisul ti se completeaza pe loc, daca doresti se fac si actele pt PG care se duce la vizat de catre noi, indiferent de situatie cind ai terminat - cam 10-20 minute dureaza - poti pleca la pescuit);
b) ca cei care au obtinut permisele de la noi, sa nu aibe probleme pe apa la controalele efectuate de PF.
In principiu, eu sunt mult mai interesat sa incerc sa imbunatatesc conditiile celor din comunitatea noastra decit a tuturor.
De ce ? Pentru ca vom capata respectul lor si vom avea o baza solida atunci cind ne vom adresa institutiilor locale, in felul asta vom capata acea recunostere si acea greutate necesara in discutiile cu "organele" centrale.
(Miky, vezi vreo urma de strategie pe aici ? Cred ca e mai mult tactica.

Nelu, tie nu-ti mai raspund ca esti mai interesat de productivitate. Un

Intrebarea care ma framinta e: daca (presupunem) ca sunt 300000 de pescari de ce s-au creat atit de putine asociatii? "Alternative" cum le spuneti voi. Eu nu le vad ca o alternativa, in conditiile actuale, de care ne plingem cu totii, le consider o necesitate.
Un pas important mie mi se pare si obtinerea a doua legi distincte pentru pescuitul recreativ si cel industrial. Ar fi mai simplu. Ar fi mai usor de modelat.
Considerati ca P.P.Iasi e in competitie cu AJVPS Iasi ? Daca ati raspuns cu DA va inselati.
Ei isi primesc sarcinile de la "centru". Credeti ca acel "centru" stie mai bine decit cei de aici care sunt nevoile si problemele specifice locale ? Noi le simtim pe propria piele.
Sa fim seriosi. In competitie vom fi cind ne vom intrece la cine rezolva problema X mai repede si mai bine.
Avem nevoie de mai multi membri in asociatie ? Sigur ca DA. De ce ? Pentru ca atunci o sa avem o baza si mai solida in relatiile cu institutiile de care vorbeam anterior.
Ma opresc aici ca deja cred ca din cei care se apuca sa-l citeasca 98% au renuntat dupa rindul 20.
Miky, in fapt in tot ce e scris pe topicul asta (inclusiv posturile mele) sunt citeva fraze cheie, in rest s-a zgiriat realitatea cu o scobitoare. Daca as fi fost unul din cei cu "teoriile conspiratie", uitindu-ma dupa topicurile care te-au atras, as fi concluzionat ca te intereseaza mai mult daca "asociatiile actuale sint capabile sa coaguleze masa pescarilor intr-un tot si care ar fi directiile ce vor fi urmate".
Discutiile punctuale pe tema care te intereseaza sint aride si greu de ingurgitat pe un forum chiar daca acesta e destinat pescuitului si tema are oarece legatura cu pescuitul.
... si raspunsul e NU. Nu te invit la o cafea ca sa discutam mai in detaliu.

Discleimar:
Termenii de "presiune sociala" si "lobby politic" nu cred ca fac parte din marketing social. I-am inventat ca sa ma dau destept pe forum.
PS.
Pentru cei care doresc sa stie ce e "marketing social":
"A social change campaign is an organized effort conducted by one group (the change agent) which attempts to persuade others (the target adopters) to accept, modify, or abandon certain ideas, attitudes, practices or behavior." (Kotler and Roberto, 1989) - ceva detalii pe WIKI.
Cei care doresc sa aprofundeze subiectul isi pot procura pentru inceput Strategic Marketing for Non-Profit Organizations by Alan Andreasen & Philip Kotler.
Despre Philip Kotler: He was selected as the #4 management guru of all time by the Financial Times (...), and has been hailed by the Management Centre Europe as "the world's foremost expert on the strategic practice of marketing".
PS2.
Cu postul asta mi-am facut planul pe o luna la scris pe forumuri, dar ... cine stie. Acu' am destul timp liber.
La ultima analiza i-am spus patronului ca va da faliment asa ca acu's somer.
