Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 19 Feb 2015, 22:50

zvic scrie:... parca de cand dau cu lansete mai moi sau actiuni mai moderate nu mai scap atatia pe drum ... cu textil.
Pai, cam asta era si ideea din ceea ce povesteam inainte. Cand intelegi asta, ajungi sa te poti bucura relaxat de avantajele oferite de textil. Dar, repet, de foarte multe ori pescarii (multi) pe care ii cunosc nu concep pescuitul cu lansete mderate. Nici macar nu-l incearca. Am prieteni care, cand au pus mana pe betele mele preferate, au ramas profund... dezamagiti. Prea moi, dom'ne...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 20 Feb 2015, 10:31

Musti , ca sa fiu aproximativ pe aceasi categorie , stavridu il pot asemana cu pastravu , se zbate cu un fel de tremurat rapid , si cu textil scapa cam o treime, chiar cu bete moi si frana foarte deschisa , practic o strang doar cat sa nu cedeze fir in timp ce lucrez naluca , un stavrid la jumate de kil scoate fir , chiar si aia mai mici .

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 21 Feb 2015, 10:39

Musti scrie: Poate o mai fi si mana, dar nu cred... Eu doar tin lanseta de coada. :D Si, cum pastrav n-am prins niciodata in viata mea de pescar (cand stau sa socotesc, in iunie se fac 43 de ani de la primul meu permis de pescuit sportiv - o, tempora!), nu stiu cum ii ala peste care se zbate... :lol:
No, bine ca nu te-ai suparat si a trecut peste intrebarea aia. :D Deci de 43 de ani dai cu textil la pastrav? :twisted: Dincolo de intepaturi (recunosc :P ), chiar sunt curios daca ai dat cu textil la pastrav si daca ai avut rateuri sau nu.
Mai e un detaliu:
Prietenii care au dat cu textil folosesc carlige sau ancore fara spin.
Cu triple cu spin cred ca rateurile sunt neglijabile la pastrav chiar si cu textil. Din pacate le cam fac praf gura...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Feb 2015, 12:59

Tavi ce iti scriu acu' stiu ca se poate sa o iei ca si pe o replica de genul''gica contra'',da' ma risc ca stiu ca tu iesti baiet inteligent..si te prinzi ca vorbesc serios, fara intentie de mistoo

Fiind obligat de micimea woblerelor pe care le fac unora(2.5cm) o fost musai sa testez asemenea minuscule lighioane.Pentru ca asta vara am ramas fara u-l, am pescuit cu un light pina in 10gr, cu textil japo subtire..Am prins o conjunctura nesperata in decembrie ,cu avatei, clenoci si ceva salai printre..Aveam in 2-3 ore de pescuit minimum 15-20 de prezentari(prezentare=atac mai fin ori mai pronuntat,dupa caz) la microwoblere, din care prindeam maximum 2- 3 pesti,restul fie dadeau prea rapid sa ii pot intzepa, altii prea brutal(or dezdoit tripla), pina la urma solutia o fost frana pe liber aproape complet, si blocat cu degetul in caz ca..si uite asa prindeam 2-3 pesti..cu textil si leader mono no name..Si intr-o zi mi-aduc aminte cum ca mono ar fi sfant si cu el rateurile scad simtitor..Mno, dau jos ultegra si puna o mulineta mica cu mono de 0.16 nou noutz..Ma duc la Mures,cu inima tresaltand..pfuaii acu sa vezi din 20 de prezentari..hai ca 15 nu, dar macar 10 tot prind..Ajung acolo..conditiile identice(nivelul apei, limpezimea,temeperaturaetc)..si dau frate si dau...si nimic..zici ca nu erau pestii acolo,desi isi faceau simtita discret prezenta.Sa moara mortu' daca simteam ceva in nenorocitu' de mono..Mno, in 2 sau 3 ore cat m-am perpelit acolo, am avut 3 prezentari..la care am intzepat fie insatnt ,fie cu o secunda pauza..am ratat cu succes toti pestii..m-am dus acasa fara sa prind nici un peste..A doua zi am lasat naibii in rastel mono, si am pus textilu'..mno..tras la indigo..aceleasi atacuri ca si inainte si aceeasi 2-3 pesti..Rezultat=textil =capturi, mono= gherla..in mod sigur mono nu-i pe mana mea..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 21 Feb 2015, 13:32

N-as trage concluzii dupa o partida.
Nu e pe mana ta sau/si nu au tras pestii in ziua aia...tre sa iei in calcul si varianta ca nu ai simtit nimic ca nu era nimic de simtit. In ciuda conditiilor aparent identice era totusi alta zi.
Eu zic sa mai insisti cu mono si UL intr-o zi cu pesti activi, preferabil nu iarna. Nu simti ca pe textil, evident, dar iti garantez ca cel putin la clean vei avea trasaturi clare inclusiv ciocane in bat.
Musca 13

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 21 Feb 2015, 15:39

Tavi eu te cred pana aproape de ultimul tau comentariu. Daca tu stii exact ce ni se intampla si noua te angajez sa pescuiesti in locul meu. Gheorghe nu e bunul meu prieten dar stie ce spune in acest caz. Hai las-o si tu mai usor cu mono asta si bat moale ca diferea f mult de locurile si ape de pescuit. Dar chestia cu frana slaba face cat toate variantele tale. Eu de asta vara folosesc textil cu vobler pe Jiu si textil cu twister pe Dunare si acelasi bat in ambele cazuri. Nu am avut pe Jiu nici un rateu iar pe Dunare decat 2 si alea de salai mici. Chiar si azi am scos un somoiag din Jiu pe vobler cu textil si crede ma ca am simtit doar o mica agatatura in momentul atacului. Daca aveam mono? ce simteam? Nu sunt super convins ca textilul este nr. 1 dar fiecare are rostul lui la timpul lui insa balanta inclina sper textil. Si cum zice si Gheo nu poti merge pe o apa curgatoare si sa pescuiesti doar la clean de exemplu, ca nu stii ce da in momeala. Acu daca ai chef de vorba mai gasesti nu stiu cate variante ajutatoare sa ne contazici dar poate in cercul tau se intampla exact ce zici tu insa sa-i spui si lui Gheorghita ce i se intampla lui este peste puterea mea de a te crede. :wink:

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 21 Feb 2015, 15:46

Salutare!!

Proaspat venit acasa dupa o zi superba !!!!
Testat din nou ULX-ul, pe mulineta am mono,
Am plecat cu 2 lansete, una de stiuca, (pt ca asta era tinta) si ULX-ul pt bibi...
Am testat ulx-ul (si respectiv mono) si am avut un atac de la una bucata marlita, trebuie sa mentionez ca ansamblul s-a comportat super.
In primul rand lanseta care era destul de indoita, a preluat foarte bine socurile, apoi firul...care a preluat orice alta miscare.
Am adus-o pana la mal in deplina siguranta desi era destul de nervoasa (ca toate marlitele)...ce mi-a parut foarte ciudat e ca, desi de obicei in textil simteam orice lumanare sau smucitura, aici a fost foarte moale situatia.
Am urcat-o pe mal si cand i-am scos acul, am vazut ca fusese totusi intepata destul de firav, intr-un colt de gura, asta ma face sa ma gandesc ca totusi, daca foloseam textil puteam sa o pierd.

Urasc sa dau cu mono pentru ca nu am nici un raspuns din apa... senzitivitatea e 0 fata de textil. Totusi in cazul in care ai un peste in carlig, o specie care de obicei ataca decisiv (exclus salaul, acolo textilul face legea)...cred ca mono are avantaje multiple in fata textilului datorita elasticitatii...

In fine, cred ca si eu incep sa am o relatie de tip dragoste si ura cu mono... nu-mi place neam sa dau cu el, dar vad ca e eficient totusi.
plusuri pentru mono din partea mea:
invizibil in apa
elastic - absoarbe socurile foarte bine
nu face peruci

si plusuri pentru textil
senzitivitate foarte buna
intepare ferma
control foarte bun al pestelui in drill

cam atat.. sper sa am timp si maine de "teste" si capturi :)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 21 Feb 2015, 16:21

vampir, mai citeste o data mesajele mele si vezi in ce situatii si pentru ce pesti am recomandat mono.
Musca 13

speedo
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de speedo » 21 Feb 2015, 16:49

Vali,la ce a poftit cumatra in cauza?

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 21 Feb 2015, 18:50

Nu aveam nici un gand de stiuca, dadeam dupa bibi, aveam un twister chartreuse, de 5cm...armat cu jig de 3gr
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Scrie răspuns