Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Ultralight...

Mesaj de valeriu28 » 28 Dec 2014, 19:08

Buna tuturor,

Am cateva intrebari va rog:
(si va rog sa fiti indulgenti, nu am pescuit niciodata la ultralight, niciodata un pescuit de finetze)
Tocmai mi-am luat celebrul ULX 2.13m / 1-9 grame, o Shimano Sienna 1000 FD, un fir Trabucco Trouter 0.16 (3.8kg)... Si ma uit la ele. Tare frumoase mai sunt... in prima faza ma voi antrena pe langa bucuresti cu bibani si cleni, mai spre vara ma duc dupa pastrav pe la munte.
Consider ca echipamentul e ok, asa ca mai am de adaugat trusa cu momeli.
Am gasit la un magazin pe Ghencea niste voblere de 4 si 5cm de la Dorado, culoare Trout, un Strike pro baby galben cu verde alb si rosu, interesant, o rotativa Profi Blinker 0, cateva mepps aglia marimi de la 0 la 2, argintiu, auriu, cupru, si argintiu si auriu cu buline rosii, si am cateva intrebari vis a vis de momeli.
1. as vrea sa cumpar urmatoarele:
Salmo Hornet Trout am inteles ca e foarte ok pentru clean si pastrav.
Rapala Countdoun sau XRap Countdoun culoare pastrav
Mepps Aglia culoare Chartreuse sau Hot Orange
Berti oscilante model Austria, colorate cu reflexii

Cum vi se par cele de mai sus? Ce ar trebui sa adaug in trusa? Ati prins sau ati auzit ca sunt ok exemplele de mai sus? Rotativele ce numar sa fie? 1 ca sa fie un numar general, sau sa ma indrept catre 2-3?

2. Speciile vizate ataca la suprafata sau intre ape? as lua mai multe floating daca ataca pe suprafata clenii si pastravii in special, daca nu, as lua sinking.
3. Nodul cum se face? eu fac un nod HALF BLOOD, si pe firul de 0.16 scapa. Aveti vreo sugestie pentru un nod rezistent?
4. Agrafa sau vartej sau impreuna? Adica, Daca pun o agrafa mica nu-i bai, dar la rotativa sa am si agrafa si neaparat vartej, e posibil sa micsoreze sansele de atac? apoi daca schimb rotativa cu vobler, voi avea acelasi ansamblu, fir-vartej-agrafa-vobler, asta micsoreaza sansele de atac? pentru ca e vizibil totusi in apa... dar nici nu pot sa tai firul la fiecare 10 aruncari.
5. Imi recomandati vreun fir textil rezistent? mi-e cam teama de agataturi.... un vobler Rapala de 50 lei agatat in bradis mai puternic, cu fir mono de 0.16 se rupe imediat, si voblerul dispare...eu sunt ceva mai zgarcit, si prefer sa micsorez pierderile. Daca dau la gume la biban nu-i problema, dar la voblere sau ingeniozitati japoneze de 100 lei bucata, parca ma cam doare sufletul rau!!!
Am sanse sa prind si biban la rotative? sau lingurite oscilante? vreau sa-mi fac o trusa comuna, si desi am citit multe thread-uri pe rapitori si alte site-uri, inclusiv despre speciile vizate, inca nu stiu ce sa folosesc exact pentru ei. Le-as lua pe toate, as dota 10 truse, dar asta inseamna bani destul de multi..
6. Pentru biban ce-mi recomandati ca momeli? am luat niste nenorociri de gruburi chartreuse din Dragon, dar sunt oribile, evident caut ceva prinzator, aveti vreo recomandare? am auzit ca bibanu merge bine la gume, spre deosebire de clean si pastrav care gusta cel mai bine voblerele, apoi oscilantele si rotativele.

Multumesc pentru raspunsurile voastre!
App. La Multi Ani !!
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Musti
veteran
veteran
Mesaje: 1193
Membru din: 15 Dec 2005, 01:41
Localitate: Oradea

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 28 Dec 2014, 22:46

valeriu28 scrie: 1. as vrea sa cumpar urmatoarele:
Salmo Hornet Trout am inteles ca e foarte ok pentru clean si pastrav.
Rapala Countdoun sau XRap Countdoun culoare pastrav
Mepps Aglia culoare Chartreuse sau Hot Orange
Berti oscilante model Austria, colorate cu reflexii

Cum vi se par cele de mai sus? Ce ar trebui sa adaug in trusa? Ati prins sau ati auzit ca sunt ok exemplele de mai sus? Rotativele ce numar sa fie? 1 ca sa fie un numar general, sau sa ma indrept catre 2-3?
Intre Countdown si XRap Contdown, ia Original Countdown. Marimi 5 si 3cm (in ordinea asta, daca nu le poti lua pe ambele). Musai sa ai si culoarea S :wink: .
Pt. pescuit vara, cand cleanul e atent la suprafata, pune pe lista si Rapala Original Floating. La fel, de 5 si 3. Ca si culori, eu as incepe tot cu S. Pe urma treci la diversificari. Incepi cu astea si pe urma, dupa ce incepi sa prinzi, vei vedea tu ce-ti mai trebuie.
valeriu28 scrie:2. Speciile vizate ataca la suprafata sau intre ape? as lua mai multe floating daca ataca pe suprafata clenii si pastravii in special, daca nu, as lua sinking.
Iti trebuie si floating si sinking, cum iti spuneam mai sus. Countdown se arunca mai bine, pt. ca e mai greu (cel de 5 are 5 grame). Vara cleanul ataca mai ales la suprafata. Bibanul si pastravul prefera sa urmaresca, de regula, intre ape.
valeriu28 scrie:3. Nodul cum se face? eu fac un nod HALF BLOOD, si pe firul de 0.16 scapa. Aveti vreo sugestie pentru un nod rezistent?
Daca te referi la nodul cu care legi agrafa, eu folosesc Trilene, cu firul rasucit de 5 ori. Nu difera mult de Half Blood. O bucla in plus pe agrafa. Daca iti luneca, s-ar putea sa nu il strangi ca lumea. Poti sa faci un Improoved Half Blood (sau improoved Clinch), pt. a bloca mai bine alunecarea. Mai depinde si de firul pe vacre il utilizezi, dar in mod normal n-ar trebui sa ai probleme.
valeriu28 scrie:4. Agrafa sau vartej sau impreuna? Adica, Daca pun o agrafa mica nu-i bai, dar la rotativa sa am si agrafa si neaparat vartej, e posibil sa micsoreze sansele de atac? apoi daca schimb rotativa cu vobler, voi avea acelasi ansamblu, fir-vartej-agrafa-vobler, asta micsoreaza sansele de atac? pentru ca e vizibil totusi in apa... dar nici nu pot sa tai firul la fiecare 10 aruncari.
In cazul voblerelor, mai ales ca nu vei folosi voblere mari, incearca sa folosesti cea mai mica agrafa disponibila. Exista chiar snap-uri, si mai mici decat agrafele. Evita combiantiile vartej-agrafa. Motivul e ca sunt prea grele si-ti influenteaza comportamentul voblerului, nu neaparat vizibilitatea. Cand pui rotativa poti adauga binemersi vartejul+a doua agrafa in agrafa existenta deja pe fir. Faptul ca lungesti ansamblul nu conteaza in cazul rotativelor. Din contra, greutatea suplimentara te ajuta in aruncarile lingurilor usoare.
valeriu28 scrie:5. Imi recomandati vreun fir textil rezistent? mi-e cam teama de agataturi.... un vobler Rapala de 50 lei agatat in bradis mai puternic, cu fir mono de 0.16 se rupe imediat, si voblerul dispare...eu sunt ceva mai zgarcit, si prefer sa micsorez pierderile. Daca dau la gume la biban nu-i problema, dar la voblere sau ingeniozitati japoneze de 100 lei bucata, parca ma cam doare sufletul rau!!!
Poti pescui cu textil si inaintas. Eu folosesc Sunline Super PE 6lb cu cca 2m de inaintas Seaguar InvizX 6lb (asta are 0,205mm diametru), legate cu nod Mahin sau (si mai bine in cazul ULX-ului, care are inele de varf mici) nod FG. Ansamblul e mult mai rezistent decat un mono de 0,16, ramanand in acelasi timp foarte fluid in lanseuri. Daca nu gasesti Seaguar (rar pe la noi), iti recomand un Stroft GTM sau ABR de 0,20, foarte rezistent la nod si abraziune.
valeriu28 scrie:Am sanse sa prind si biban la rotative? sau lingurite oscilante? vreau sa-mi fac o trusa comuna, si desi am citit multe thread-uri pe rapitori si alte site-uri, inclusiv despre speciile vizate, inca nu stiu ce sa folosesc exact pentru ei. Le-as lua pe toate, as dota 10 truse, dar asta inseamna bani destul de multi..
Ia-ti pt. inceput voblerele de mai sus si doua-trei rotative (marimi Mepps 00 - 1). pe masura ce trece timpul si incepi sa prinzi, iti vei dota si trusa.
valeriu28 scrie:6. Pentru biban ce-mi recomandati ca momeli? am luat niste nenorociri de gruburi chartreuse din Dragon, dar sunt oribile, evident caut ceva prinzator, aveti vreo recomandare? am auzit ca bibanu merge bine la gume, spre deosebire de clean si pastrav care gusta cel mai bine voblerele, apoi oscilantele si rotativele.
Pt. biban poti incepe cu gruburi chartreuse, albe si galbene, cu gliter sau fara. Cum spuneai, merg bine la gume, dar nu se dau inapoi nici de la rotative si voblere.
In fine, nu te poti astepta sa primesti pe un forum mura in gura. si nu te gandi neaparat la rea vointa. Nu intotdeauna ceea ce merge la uni se aplica si la altii. Pescuitul nu e o stiinta exacta. Daca ti-as spune sa folosesti Salmo Slider de 7 floating ca sa prinzi clean, vei spune ca fac misto de tine. De exemplu... :twisted:
Apele sunt diferite, mainile sunt diferite si... zilele sunt diferite. Iti trebuie o bruma de experientta pe care o castigi numai si numai pe apa, cu lanseta in mana. Si stiinta de a iesi din tipare. :wink:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: Ultralight...

Mesaj de valeriu28 » 28 Dec 2014, 23:08

Merci Musti !! foarte bine punctat... de maine incep shoppingul.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Gardos
senior
senior
Mesaje: 409
Membru din: 16 Oct 2014, 22:42
Localitate: bucuresti

Re: Ultralight...

Mesaj de Gardos » 28 Dec 2014, 23:51

din minima mea experienta: la biban doua culori sunt responsabile de 50% din ce am prins: alb si verde chartreuse. un plus pentru alb. Personal prefer gumele de la Yum, gruburile de 2 inch, urmate indeaproape de Berkley.
sa mai zic altceva... mi-e teama, sunt intr-o perioada in care incep sa am niste revelatii care ma indeparteaza de lansetele fast/ex fast, care mi se pareau supremele pana acum cateva zile. incep sa cred ca mi se potrivesc cele moderate/fast- si acum o luna i-as fi zis oricui ca o asemenea lanseta moderat/fast n-are personalitate:) mai bine tac si astept veterani ca Musti sa mai furam meserie. Apropo, Musti, multumesc si eu pentru raspunsul tau...
p.s. am prins biban de 12 cm cu vobler de 8 cm, cautam stiuca intre ape. de-abia ii incapea in gura ancora, am fost socat de piticania feroce:) ca veni vorba de voblere, la mine exista doar rapala, restul ( salmo, jaxon, strike pro) nu se misca bine. de la primul rapala am ramas fidel brandului. bine, am vreo 15-20 de voblere cumparate la activ...

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 14730
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Ultralight...

Mesaj de sorinB » 29 Dec 2014, 00:07

Eu va spun doar atat:
Ce spune Musti, merita pus la "mesaje salvate" acolo in casuta de mesaje ;)
Nu spune multe, dar si cand spune, merita toata atentia, stie ce spune ;)
Numa' bine.

Musti
veteran
veteran
Mesaje: 1193
Membru din: 15 Dec 2005, 01:41
Localitate: Oradea

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 29 Dec 2014, 01:36

Gardos scrie:...mi-e teama, sunt intr-o perioada in care incep sa am niste revelatii care ma indeparteaza de lansetele fast/ex fast, care mi se pareau supremele pana acum cateva zile. incep sa cred ca mi se potrivesc cele moderate/fast- si acum o luna i-as fi zis oricui ca o asemenea lanseta moderat/fast n-are personalitate:) mai bine tac...
:lol:
De ce (sau de cine) sa-ti fie teama? Pe cel care se va ridica si va declara ferm ca tu gresesti si ca, din contra, el detine reteta suprema despre pescuitul asta, il poti privi cu compatimire. E limpede ca n-a inteles nimic... Pana la urma conteaza cum iti pica tie cel mai bine. Cand vine vorba despre preferinte in pescuit, adu-ti aminte ca e la fel ca la scarpinat: tu esti singura persoana care stie exact unde te mananca... Restul isi dau cu parerea. :wink:
Bineinteles, nu contest utilitatea unui sfat, mai ales cand esti la inceput. E mai simplu sa pornesti pe un drum pe care cei care l-au parcurs deja ti-l pot descrie. Macar la primii pasi. Pe urma e doar experienta proprie cea care conteaza.
Si sa revenim la subiect. Poti sta linistit in ceea ce priveste betele fast/ex.fast versus moderat/moderat-fast si preferinta ta pt. cele din urma. Din punctul meu de vedere e o... evolutie. :D
De cele mai multe ori pescarii incepatori vor prefera lansete rapide, eventual si rigide. Este vorba despre iluzoria senzatie de control asupra nalucii pe care ti-o da un astfel de bat. Abia cu timpul ajungi sa apreciezi rafinamentul unei lansete moderate, progresive, elastice, atat in lanseu cat si in dril. Unii o fac mai repede, altii mai tarziu, dupa cum sunt si persoane care nu o vor face niciodata. Asta tine si de disponibilitatea persoanelor de a experimenta senzatii noi. In plus, mai sunt si curentele de moda, sa le zic asa... Daca aveti detasarea necesara, veti putea observa si singuri cum, constient sau nu, intentionat sau nu, in mediul nostru sunt promovate si/sau cultivate diverse "gusturi" in materie de echipament de pescuit. Marketing se cheama. Cati dintre cei care si-au luat o lanseta foarte la moda si foarte scumpa vor avea taria sa ii recunoasca public si partile slabe, in caz ca exista? Foarte putini. Cei mai multi o vor lauda in continuare, fie si numai din snobismul/orgoliul de a-si etala echipamentul de top. Iar sunetul acestui cor va influenta si pe altii in a se orienta spre noi si noi achizitii. Asa ia nastere un curent la moda. Si asa se nasc tendintele in pescuit. toata lumea tre' sa pescuiasca cu bete cat mai fast... :D
Ca o paranteza, imi aduc aminte, surazand blajin, despre dezbaterile asupra calitatilor "incontestabile" ale unor lansete din materiale revolutionare, care acum cativa ani faceau legea. Daca atunci as fi spus depre ele ca mi se par batatoare de covoare, cum imi facusera mie impresia atunci cand am pus mana pe cateva, sigur suparam o parte din comunitate. Cati dintre cei care le-au cumparat atunci ar fi recunoscut ca sunt victimele marketingului? Atata doar ca timpul a facut dreptate, iar "revolutia" s-a fasait... Uitarea s-a asternut peste subiect. Vorbesc aici despre celebrele (pe atunci) Carrot Stix E21. Niste lansete si ele... si atat. Si asta e doar un exemplu...
Asa ca, Gardos, n-ai de ce sa te simti complexat ca iti plac lansetele mai blande. Ca nu esti in trend? Who gives a fuck?
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: Ultralight...

Mesaj de valeriu28 » 29 Dec 2014, 07:35

pe partea asta cu lansetele banuiesc ca se poate discuta mult si bine.
Eu am ajuns la concluzia (de incepator) ca oricum taria lansetei difera si in functie de specia vizata. Daca salaul are nevoie de o intepare puternica si rapida, e nevoie de o lanseta mai "strong", cu actiune rapida, si preferat de mine, mai rigida.
Acelasi lucru l-as traduce si pentru stiuca, o lanseta mai ferma face fata mai bine unui atac violent, mai ales cu o stiuca mai imbracata, desi dintre specii, stiuca e cea mai putin pretentioasa la tipul de lanseta, poate doar sa nu fie foarte moale.
Inainte sa decid ca vreau o lanseta mai moale, am tot citit despre pescuitul UL, si am concluzionat ca o lanseta moderata spre parabolica, moale, are atat o putere de catapultare mai buna a momelilor, mai ales cele mici, dar ofera si un control foarte bun in drill, fiind o lanseta mai sigura decat una tare. Pentru clean si pastrav in special, care au gura destul de moale, fiind si pesti energici in drill, o lanseta moderata/parabolica, preia socurile mult mai bland, limitand oarecum si "pierderile" sau rateurile, in felul asta pestele oboseste controlat, fara a-si rupe gura incercand sa scape. Sigur, neajunsurile astea se pot corecta oarecum prin utilizarea monofilamentelor cu coeficient de elasticitate mare, dar toate astea au limitarile lor...
...parerea mea... :)

cat despre voblere, clenii si pastravii am inteles ca sunt oarecum similari ca si temperament si tip de pescuit, atac, etc.
Sunt mai eficiente voblerele sau rotativele? Ce tehnica prinde cel mai bine la voi?
Stopaje lungi sau scurte, jerk-uiri, recuperari liniare?
Pentru rotativa banuiesc ca singurul mod in care o pot recupera e liniar, nu? si pot controla doar adancimea, in rest liniar adusa la barca.
Daca fac pauze la pescuitul cu rotativa, pescuind pe lac, automat isi va pierde miscarea de rotatie, pestii inceteaza urmarirea?
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

florin1948
veteran
veteran
Mesaje: 977
Membru din: 15 Ian 2009, 13:48
Localitate: Bucuresti

Re: Ultralight...

Mesaj de florin1948 » 29 Dec 2014, 13:11

De acord cu tot ce a scris Musti, pareri pertinente ale unui pescar cu experienta. Dar, pentru ca exista si un dar, nu pot fi de acord cu parearea ca lansetele Carrot Stix sant un mare ... fas ! Am de multi ani un Carrot Stix de 7'3" , 3/8 - 7/8 oz ( 7,5 - 25 gr) din doua bucati de care nu m-as desparti niciodata. Chestia cu " Carrot fiber tehnology" mai mult ca sigur e o gluma proasta, dar lanseta este mult peste alte lansete din ac. categorie de pret si este foarte versatila. Am pescuit cu ea si la stiuca si la salau, lucreaza la fel de bine si cu jiguri si cu reactive, se comporta excelent si la lanseu si in dril. Foarte sensitiva la " tzac-ul " salauluii, pe care il simti " pana in umar" si totodata prompta la intepare. Cea mai mare surpriza am avut-o la unul din ultimele pescuituri, plecat fiind dupa salau, dar nemernicu' ( nu cel de pe forum, cel din balta) nu a colaborat mai deloc m-am decis sa incerc la biban desi nu aveam la mine decat Carrotul. Am vorbit singur pe balta : lanseurile cu jiguri de 2 gr. au fost de-a dreptul incredibile !!! Am multe lansete de light si UL, de firma sau construite de mine dar nici una nu lanseaza 2 - 3 gr ( cu mono de 0,16) la distanta si cu precizia Carrotului !La ultimul targ Aventuri am cumparat un Herakles de la Colmic, dat la 0,5 - 7 gr ( parca asa este ) de care eram foarte multumit si pe care l-am folosit intens la biban dar Carrotul il bate de departe. Daca mi-ar fi spus cineva ca o lanseta se poate comporta foarte bine cu jiguri de la 2 gr pana la 17 gr ( mai mult nu am folosit) nu l-as fi crezut in ruptul capului, dar stiti vorba aia : "viata bate filmul" .
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Musti
veteran
veteran
Mesaje: 1193
Membru din: 15 Dec 2005, 01:41
Localitate: Oradea

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 30 Dec 2014, 02:43

florin1948 scrie:...dar, nu pot fi de acord cu parearea ca lansetele Carrot Stix sant un mare ... fas !
Cred ca m-am exprimat putin diferit. Nu Carrot Stix e un mare fas, ci revolutia promisa de reclama care i-a fost facuta la modul intensiv. Care a murit asa cum s-a nascut, odata cu firma producatoare. Iar seria aia de lansete a ramas si ea in rand cu alte zeci de brand-uri. nici mai bune, nici mai proaste.
Cat despre lanseta in sine, eu nu pot sa ma exprim decat despre cele pe care le-am vazut. Nu mai tin minte exact modelele. Erau expuse intr-un magazin. Stiu ca erau dintr-o bucata si mi s-au parut atunci mult prea rigide. Nu prea se potrivea clasa de putere aratata pe viu cu ceea ce scria pe bat. Ceea ce m-a facut sa nu asez seria respectiva de lansete printre favoritele mele. Parerea este, desigur, subiectiva.
Dealtfel e interesanta si relatarea ta despre exemplarul tau: un bat care are limita inferioara declarata la 3/8oz (10,5g) zici ca arunca foarte bine 2g... Hmm... Un MH care se comporta ca un UL? Lanseta ar trebui sa fie un moderat pur sange pt. a fi in stare de asta. Tre' sa se incarce singura in laseu. Ori, din cate tin minte tocmai ca exemplarele pe care le-am vazut eu nu prea o faceau. Nu prea spre deloc... Posibil ca tu sa ai un model complet diferit.
In fine, nu acesta era subiectul topicului. Pomenisem despre E21-uri ca pe o paranteza, intr-un anumit context.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

zvic
veteran
veteran
Mesaje: 1912
Membru din: 12 Ian 2005, 15:53
Localitate: Zalau

Re: Ultralight...

Mesaj de zvic » 30 Dec 2014, 04:23

@ Valeriu

In ce priveste actiunea lanseteu UL, eu unul as merge tot pe fast, lansetele moderate lanseaza mai bine dar nu sunt la fel de precise, ori la un pescuit de clean consider ca precizia e mai importanta decat distanta. Oricum un bat de putere UL sau L este destul de subtirel si se indoaie bine in drill. Taria=rigiditatea unei lansete e in functie de materialul din care e facuta, sunt lansete UL mai moi si mai rigide dar amandoua cu actiune declarata fast.
Ca reper, unul din cele mai bune bete de clean pe care le-am avut este St croix premier PS66LF2. Din pacate l-am dat la un moment dat, acuma folosesc un formax cort-x de 6'6" si imi place si asta, merge si la biban.

In ce priveste nalucile prefer voblerele dar nu chiar piticanii, de la 3cm in sus. Voblerele mai mici, gen baby pro de la strike pro mie nu imi plac, sunt prea mici si cleanul le inghite adanc, de cele mai multe ori ii ranesc. Chiar daca nu sunt mereu la fel de prinzatoare ca si numar capturi, voblerele ceva mai mari selecteaza cat de cat si pestiii si nu ii ranesti asa de tare, plus ca sunt mai usor de lansat.
Anul asta am redescoperit rotativele dupa ce o lunga perioada le-am folosit foarte rar, folosesc mai ales marimile 1 si 2. Locatiile mele sunt totusi rauri mai maricele, lapusul si somesul, conteaza si asta.

Scrie răspuns