No, ca doara nu m-o suparat. Iert... Da' nu uit...Tavi scrie:No, bine ca nu te-ai suparat si a trecut peste intrebarea aia.Musti scrie: Poate o mai fi si mana, dar nu cred... Eu doar tin lanseta de coada.Si, cum pastrav n-am prins niciodata in viata mea de pescar (cand stau sa socotesc, in iunie se fac 43 de ani de la primul meu permis de pescuit sportiv - o, tempora!), nu stiu cum ii ala peste care se zbate...
![]()
Deci de 43 de ani dai cu textil la pastrav?
Dincolo de intepaturi (recunosc
), chiar sunt curios daca ai dat cu textil la pastrav si daca ai avut rateuri sau nu.
Mai e un detaliu:
Prietenii care au dat cu textil folosesc carlige sau ancore fara spin.
Cu triple cu spin cred ca rateurile sunt neglijabile la pastrav chiar si cu textil. Din pacate le cam fac praf gura...

Bineinteles ca nu dau cu textil la pastrav de 43 de ani. La vremea aia nu auzisem decat de nailon, iar scula suprema de spinning era Germina. Bine, mai avea tata un Shakespeare, imperecheat cu o mulineta DAM Quick, dar alea erau moaste sfinte... Le puteam atinge numai dupa 30 de zile de post si rugaciuni...

De atunci pescuiesc. La tot felul de pesti, mai putini marini (afara de cateva partide la guvizi).
Da, dau cu texil si la pastrav. Atata ca leader-ul il pun mai subtire. De 0,16 de obicei (Seaguar de 4lb), dar si de 0,14 (Stroft GTM/ABR). De asemenea, leaderul il fac mai lung, de 2.5-3m. Daca vrei, si ala iti adauga oleaca de elasticitate in plus...
Am avut si eu etape "evolutive". Cu ani in urma foloseam voblere sau lingurite cu triple normale. Pe masura ce a trecut timpul si pastravii au devenit din ce in ce mai rari, am trecut la catch&release exclusiv (si nu numai la pastrav, ci la toate speciile), asa ca am inceput sa rup si eu spinul triplelor in pescuitul pastravului, dupa cum la musca folosesc doar carlige fara spin (la fel cum fac de obicei si la clean dealtfel). Da, pescuind cu triple fara spin, se mai intampla sa pierd cate un pastrav in dril. Dar destul de rar, totusi. N-as spune deloc ca ar fi un fenomen. Si, pana la urma, care ar fi problema? Pestele s-ar fi intors oricum in apa si daca l-as fi adus la mincioc. E drept, concomitent mi-am adaptat si lanseta la noile conditii. Daca inainte imi permiteam sa pescuiesc cu lansete ceva mai rigide pe varf (de exemplu dadeam mult cu un Avid UL), am trecut apoi succesiv la un XML 702, un Basspro Microlite IM6 UL, la o Daiwa Tornado X UL, IM6 si asta (toate lansete extrem de elastice si moi pe varf). In sfarsit, in ultima vreme folosesc ULX-ul, care desi e de fapt un bat Light, nu UL, e mai moale pe varf deca Avid-ul UL, dar are si rezerva de putere mai mare pe cotor. Si nu am probleme deosebite. Nu atatea incat sa renunt la pescuitul cu textil. Uneori, de amorul artei, mai pun si eu un mono, atat cat sa nu-i uit gustul. Si de fiecare data ma lamuresc ca n-are rost. Imi place mai mult textilul, si numai datorita senzitivitatii superioare. Imi place sa stiu exact cum imi lucreaza naluca. Cum nu sunt adeptul trasului ei liniar prin apa, trebuie sa simt fiecare miscare a ei, pt. a o putea controla si juca dn varful lansetei. Cu nailon nu apuci sa simti mare lucru.
Si, ca sa inchei, partidele mele de spinning la pastrav sunt acum din ce in ce mai rare. Prefer sa pescuiesc la musca acest peste frumos.