Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 22 Feb 2015, 00:51

Tavi scrie:
Musti scrie: Poate o mai fi si mana, dar nu cred... Eu doar tin lanseta de coada. :D Si, cum pastrav n-am prins niciodata in viata mea de pescar (cand stau sa socotesc, in iunie se fac 43 de ani de la primul meu permis de pescuit sportiv - o, tempora!), nu stiu cum ii ala peste care se zbate... :lol:
No, bine ca nu te-ai suparat si a trecut peste intrebarea aia. :D Deci de 43 de ani dai cu textil la pastrav? :twisted: Dincolo de intepaturi (recunosc :P ), chiar sunt curios daca ai dat cu textil la pastrav si daca ai avut rateuri sau nu.
Mai e un detaliu:
Prietenii care au dat cu textil folosesc carlige sau ancore fara spin.
Cu triple cu spin cred ca rateurile sunt neglijabile la pastrav chiar si cu textil. Din pacate le cam fac praf gura...
No, ca doara nu m-o suparat. Iert... Da' nu uit... :twisted:
Bineinteles ca nu dau cu textil la pastrav de 43 de ani. La vremea aia nu auzisem decat de nailon, iar scula suprema de spinning era Germina. Bine, mai avea tata un Shakespeare, imperecheat cu o mulineta DAM Quick, dar alea erau moaste sfinte... Le puteam atinge numai dupa 30 de zile de post si rugaciuni... :lol:
De atunci pescuiesc. La tot felul de pesti, mai putini marini (afara de cateva partide la guvizi).
Da, dau cu texil si la pastrav. Atata ca leader-ul il pun mai subtire. De 0,16 de obicei (Seaguar de 4lb), dar si de 0,14 (Stroft GTM/ABR). De asemenea, leaderul il fac mai lung, de 2.5-3m. Daca vrei, si ala iti adauga oleaca de elasticitate in plus...
Am avut si eu etape "evolutive". Cu ani in urma foloseam voblere sau lingurite cu triple normale. Pe masura ce a trecut timpul si pastravii au devenit din ce in ce mai rari, am trecut la catch&release exclusiv (si nu numai la pastrav, ci la toate speciile), asa ca am inceput sa rup si eu spinul triplelor in pescuitul pastravului, dupa cum la musca folosesc doar carlige fara spin (la fel cum fac de obicei si la clean dealtfel). Da, pescuind cu triple fara spin, se mai intampla sa pierd cate un pastrav in dril. Dar destul de rar, totusi. N-as spune deloc ca ar fi un fenomen. Si, pana la urma, care ar fi problema? Pestele s-ar fi intors oricum in apa si daca l-as fi adus la mincioc. E drept, concomitent mi-am adaptat si lanseta la noile conditii. Daca inainte imi permiteam sa pescuiesc cu lansete ceva mai rigide pe varf (de exemplu dadeam mult cu un Avid UL), am trecut apoi succesiv la un XML 702, un Basspro Microlite IM6 UL, la o Daiwa Tornado X UL, IM6 si asta (toate lansete extrem de elastice si moi pe varf). In sfarsit, in ultima vreme folosesc ULX-ul, care desi e de fapt un bat Light, nu UL, e mai moale pe varf deca Avid-ul UL, dar are si rezerva de putere mai mare pe cotor. Si nu am probleme deosebite. Nu atatea incat sa renunt la pescuitul cu textil. Uneori, de amorul artei, mai pun si eu un mono, atat cat sa nu-i uit gustul. Si de fiecare data ma lamuresc ca n-are rost. Imi place mai mult textilul, si numai datorita senzitivitatii superioare. Imi place sa stiu exact cum imi lucreaza naluca. Cum nu sunt adeptul trasului ei liniar prin apa, trebuie sa simt fiecare miscare a ei, pt. a o putea controla si juca dn varful lansetei. Cu nailon nu apuci sa simti mare lucru.
Si, ca sa inchei, partidele mele de spinning la pastrav sunt acum din ce in ce mai rare. Prefer sa pescuiesc la musca acest peste frumos.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 22 Feb 2015, 02:09

valeriu28 scrie:...am vazut ca fusese totusi intepata destul de firav, intr-un colt de gura, asta ma face sa ma gandesc ca totusi, daca foloseam textil puteam sa o pierd.
...sau s-o intepi mai bine... :twisted:

Gigi, asa cum spuneam in postarea anterioara, si eu mai schimb uneori pe mono. De dragul diversitatii, nu de alta. Si mereu revin la textil. Cu mono nu simt decat vag naluca, deci nu pot face altceva decat s-o trag prin apa, in speranta ca nu s-au agatat ancorele intre ele sau de fir, ca n-au luat vreo frunza sau vreun fir de iarba, care le anuleaza evolutia. Daca incerc sa joc naluca din varful lansetei, nu-mi dau seama cum se misca, nu simt, cand da in vreun obstacol, de ce natura e acesta, daca ii pot redresa evolutia sau sunt in pericol s-o agat, etc. Sunt multe lucruri pe care le simti. Si care te ajuta sa faci diferenta intre un pescuit eficient si unul la noroc. Nu stiu. E greu de explicat. N-ar trebui sa spun ca prind mai bine din cauza textilului. Dar sa stii ca asta-i si senzatia mea. Cred ca, de fapt, mai corect ar fi sa zic ca prind mai bine cu ajutorul textilului... Si nu mi-am format parerea asta intr-o partida... Cred ca au fost cel putin doo...

Ajuns aici imi aduc aminte de o discutie pe care am avut-o cu un prieten cu care mai ies din cand in cand la peste, si pe care pot spune ca l-am initiat in spinning. M-a intrebat cum fac eu ca prind mai bine decat el, desi avem aproape acelasi echipament si pescuim exact cu aceleasi naluci, pe aceleasi ape. Mai mult de-atat, uneori stam umar la umar si exploram aceleai tufe, repezisuri, gropi, dandu-i sfaturi despre modul in care ne apropiem de apa, despre directia sau lungimea lanseurilor, etc.. N-am stiut sa-i raspund initial, pana cand tot el mi-a atras atentia asupra unui amanunt. Uitandu-se atent la mine, mi-a spus la un moment dat ca a observat ca voblerul meu inoata altfel pe sub apa decat al lui, desi era identic. Ei, aici nu mai puteam deja sa-l ajut. In timp fiecare isi formeaza un stil de a anima fiecare naluca. Unii trag doar voblerul prin apa, altii il mai si animeaza prin diverse miscari. E un stil pe care n-ai cum sa-l transferi altuia... E munca individuala...
Si din nou imi fuge gandul la o alta intamplare, petrecuta cu ani in urma, cand cineva m-a intrebat cum fac eu sa prind clean la slidere. Cu toata bunavointa, n-am avut cum sa-i explic modul in care misc cu varful lansetei bucata aia de lemn astfel incat sa starnesc atacul. E o treaba pe care tre' sa ti-o formezi singur. Eventual incercand sa imiti pe cineva, daca ai ocazia.
De ce am adus vorba despre asta? Pt. ca se leaga de ceea ce spuneam mai sus. Modul in care reusesti sa joci naluca tine foarte mult de firul cu care pescuiesti. De senzitivitatea cu care iti culegi informatia de sub apa si de elasticitatea si portanta lui, care influenteaza miscarea nalucii. Si, daca in pescuitul la jig mai nimeni nu contesta superioritatea textilului, la reactive subiectul senzitivitate e neglijat. Nedrept, zic eu. E importanta senzitivitatea si cand pescuiesti la vobler.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 22 Feb 2015, 07:41

Musti ai punctat cum nu se putea mai bine faptul ca, textilul dicteaza jocul nalucii si jocul nalucii aduce pestelein carlig..Presupun ca asa sa intimplat in situatia pe care am descris-o anterior..Nefiind mono pe mana mea ,nu am reusit decat sa aduc liniar naluca..pentru ca naluca legata de mono nu raspunde prompt miscarilor..Ca si o paranteza ,in prima zi cand am testat nalucile alea mici aveam leader de 0.45 :!: Imi era lene sa leg ceva de 0.20, si mi-am zis ca oricum dupa aia dau la salau..

Totusi e posibil sa fie pescari care reusesc acest lucru cu mono..bravo lor.Parerea mea e ca sant situatii cand pestele(ce o fi in capul lui numai el stie, de aia n-are rost sa pierdem vremea cu diferite presupuneri)ataca naluci aduse liniar, pe trasee predictibile..Si refuza pe cele aduse cu ruperi de ritm etc..Atunci, da ai atacuri si in mono si prinzi.Si cineva aflat in situatia respectiva ar putea trage concluzia ca ...mono e cauza..ca din cauza elasticitatii mono-ului,lansetei,etc..cand de fapt e rezultatul preferintei de moment (trecator) a pestelui..Imi amintesc ca acum vreo 3 ani, mi-am facut un batson de fibra de sticla ,l-am echipat cu o mulineta cu mono si l-am carat dupa mine la pescuit ,in cele mai idioate luni pt. artificiale august-inceput de septembrie..Si asta ca sa vad daca nalucile trase cu astefel de combo au o evolutie ''superioara'' nalucilor trase cu infamul textil prin fata blazatilor rapitori de august..La fiecare partida pescuiam cand cu mono cand cu textil pe graafit..Rezultate fenomenale nu au fost.Cat am prins cu una ,atata am prins si cu ailalta..Atata ca , pe combo-ul cu mono semanam woblerele la greu..si am avut norocul sa nu dau de vreun mustacios ca sigur imi facea mucii cravata..Cam asta e cu mono vs. textil..acuma , fiecare cum ii place..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 22 Feb 2015, 09:17

Da, dau cu texil si la pastrav. Atata ca leader-ul il pun mai subtire. De 0,16 de obicei (Seaguar de 4lb), dar si de 0,14 (Stroft GTM/ABR). De asemenea, leaderul il fac mai lung, de 2.5-3m. Daca vrei, si ala iti adauga oleaca de elasticitate in plus...
Eee, pai asta e altceva...se pare ca totusi stii cum sa dai la pastrav. :twisted:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 22 Feb 2015, 09:29

Ca mai toate lucrurile de pe lumea asta , si mono si textilul au avantajele si dezavantajele lor ,din p.d.v.d. teoretic , caci practic daca iei in calcul si contributia pescarului, lucrurile se schimba. Oricum in ecuatie intervin si alti termeni care pot dicta alegerea unuia sau altuia : pescuit de balta sau apa curgatoare, greutatea voblerului si lungimea necesara a lanseului, sensibilitatea lansetei, fast sau MF ( sau cum ii place lui Musti - M ). In ceea ce ma priveste, desi nu am 43 de ani de pescuit ( am doar 59 de cand am luat primul permis de pionier !!! ) unde pot sa dau cu mono nu dau cu textil. Pe apa curgatoare nu merg decat pe Neajlov unde dau exclusiv cu mono ( 0.16 de regula ) si nu am avut probleme cu prea multe rateuri ,cand dau la clean bineinteles. La stiuca se schimba socoteala. Iar la balta dau mai mult dupa salau si am constatat de multe ori , atunci cand este marait, ca prezentarile la mono , cu jiguri mici si twistere " neagresive " dau cele mai bune rezultate. Si ca veni vorba de sensitivitate in raport cu textilul, desi nu pot sa pipai " fundul " foarte bine ( oricum, de cati ani bat aceleasi locuri stiu fiecare pietricica, agatatura, etc.) simt " tzacul " salaului foarte bine cu mono, iar daca nu bate vantul prea tare, cum zice pescarul " il simt pana la umar ". Iar in ceea ce priveste pe dragul meu "bibi ", daca nu bate f. tare vantul dau cu mono, altfel cu textil.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 22 Feb 2015, 10:19

Tavi scrie:...se pare ca totusi stii cum sa dai la pastrav. :twisted:
:lol:
Multumesc... Acuma vrei sa te scoti? :twisted:

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 22 Feb 2015, 14:33

Musti, Tavi, Florin, Gheorghita nu pot zice decat bravo baieti a-ti reusit sa tineti o sedinta deschisa care a ridicat forumul asta cu 2 puncte asa lejer si a-ti aratat cum se face arta si in pescuit. Stiluri diferite, opinii diferite dar totusi ceva in comun (pescari valorosi). Gheorghita ti am zis ca iti sta mai bine pe topicurile de pescuit. :wink:

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 22 Feb 2015, 18:06

vampir scrie:Musti, Tavi, Florin, Gheorghita nu pot zice decat bravo baieti a-ti reusit sa tineti o sedinta deschisa care a ridicat forumul asta cu 2 puncte asa lejer si a-ti aratat cum se face arta si in pescuit. Stiluri diferite, opinii diferite dar totusi ceva in comun (pescari valorosi). Gheorghita ti am zis ca iti sta mai bine pe topicurile de pescuit. :wink:
Adi draga, multam de aprecieri. Se poate si fara misto-uri si caterinca . Asta pana isi aduce unul aminte ca are un prieten bun. Iar in ceea ce-l priveste pe Gigi la cat a fost muscat de partile alea mai moi, normal ca nu rabda si mai scapa cate una suculenta, original banateana , neaos romaneasca, cu izvoare de la Decebal si Burebista. Are si caterinca farmecul ei daca nu se depasesc anumite limite.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Feb 2015, 06:57

Vampy darling nu ma provoca...si printesei tale i-ar sta foarte bine sa isi vada de filmari nu sa isi bage nasul prin legi.Ca ultima oara cand sa intimplat lucrul asta (adica unu' care n-are nici o treaba cu pescuitu' so apucat sa traga sfori)ne-am trezit ca avem dubla prohibitie la stiuca, si 2 luni eu(si altii,evident) trebuie sa ma duc doar pe incinte sau in Ungaria...si asta cu Muresul la 15 minute de mine..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 23 Feb 2015, 17:36

amu' ..
vad ca topicul s-a transformat din UL in carbon contra sticla si textil contra mono. plus ceva felicitari intre manifestanti.
de aceea imi permit sa postez "neste" concluzii . trase de-a lungul timpului .avand de a face cu fel de fel de pretini pescari ,sau mai putin preteni ori mai putin piscari :D
cine o apucat sa piscuie cu carbon..nu mai reuseste sa piscuie cu sticla.
cu toate ca noile sticle sunt altceva ..este aproape imposibil ca unul invatat cu mana pe carbon sa poata sa aprecieze fibra de sticla.
cine a inceput cu sticla si a dat-o pe carbon Ii este foarte greu sa se readapteze. cu toate ca-s multi care apreciaza sau macar nu contesta calitatile fibrei ,is putini cei care reusesc sa-si "dea mana", sa-si revina si sa aiba reactii mai ample si mai rapide. fibra de sticla nu-i mai putin sensibila decat grafitul.doar ca-ti raspunde alfel.
acum mono vs. textil.
sunt multe feluri de mono..unele au elongatie de 25%
altele, "Batoasele" sub 15 %
am descoperit monou-l sinking pentru Match. este ok la salau pe Dunare. n-are mare elasticitate iar faptul ca se fabrica numai in culori inchise nu ma deranjeaza . la Dunare nu prea se pescuie cu ochii pe fir ca sa trebuiasca neaparat un fluo.si nici pestii nu-s asa maraiti ca pe lacurile interioare.pentru stiuca prefer in continuare mono ,fluo.
despre pret ; mono vs multi..nu mai zic.doar nu suntem toti, cu bani :)
poate nu-s io ok.. dar prea multi pesti scapati, luati de buza sau superficial de-o "pielita"cu textil si grafit HM.d'aia am preferat maxim IM.
nu pierde nimeni nimic daca incercati.e pacat sa ne sablonam. vreti sa intre "astia" in faliment? ce ne mai facem? :lol:
poate doar sa castige pestii ,ceva :)

Scrie răspuns