Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
valeriu28
veteran
veteran

Re: Ultralight...

Mesaj de valeriu28 » 24 Feb 2015, 06:44

florin1948 scrie:
valeriu28 scrie:si de Rapture Horizon 2.40, max 30 gr puteti sa ziceti ceva? :)))
Mai Valer, mai draga ! Cand o sa intelegi o data ca degeaba pui intrebari din astea pe forum ? Eu o sa zic ca este f. buna ( desi sincer habar n-am ), Musti o sa zica ca e prea fast pentru el, Gigi o sa zica ca dai banii degeaba iar Vampirul o sa-ti suga sangele sa i-o dai lui. Si tu ce ai sa intelegi din astea ? Un mare NIMIC. Nu exista scule bune si proaste, exista scule care mie imi plac sau scule care nu-mi plac. Daca nu-mi plac nu inseamna automat ca nu plac nimanui. Nu vei putea nici o data trage o concluzie depre o scula din parerile altora. Important este daca vine bine pe mana ta sau nu. Nu te apuca sa cumperi scule ca inecatu', pescuieste cu ce ai si cand ai ocazia, pe balta , mai pune mana si pe alte scule si compara-le cu a ta. Atungi ai sa poti trage o concluzie din punctul tau de vedere. Sa fii tu sanatos cate scule am cumparat la viata mea si o data ajuns pe garla mi-am dat seama ca nu este ce voiam eu. Si mai greu este sa le vinzi. Si nu te arunca neaparat la scule f. scumpe. Exista si scule modeste ca pret care-si fac treaba f. bine ( mai ales dupa ce depasesti granita primilor zece ani de spining). Tu vezi bine ca tu mai pui cate o intrebare si la raspunsuri noi incet incet deviem la subiecte " pe langa ". Singurul Musti, care este de admirat pentru rabdarea cu care iti raspunde de fiecare data, incearca sa te mai " lumineze ". Tine minte : pescuitul se invata pe balta, in nici un caz pe forum !

Domnule Mircea, din nou, perfecta dreptate si multa admiratie! DAR
Tocmai asta e ideea, mi-a placut foarte mult felul cum se incarca lansetele mai moi, usurinta lanseului, si mi-as fi dorit ceva unpic mai moale, mai medium asa...
EU momentan am o lanseta destul de rigida, un SAFINA x 10-36gr, extra fast. Cand am lansat prima oara cu Cormoranul ULX, am fost super incantat. Stiu, e alta mancare de peste, insa mi-as dori ceva mai moale, sa acopar si plaja de mijloc.
Ulx-ul are 1-9 grame.
Safina are 10-36
mi-as fi dorit si un 5-25, sa pot arunca bine un jig de 5-7 grame cu o guma de 6cm.

In cazul asta, nici una din lansetele avute nu se potrivesc...
Poate are cineva acel Rapture Horizon, am gasit una la un pret foarte bun... si pt ca nu am apucat sa o vad, m-am gandit ca e cineva care a dat cu ea, care stie cum reactioneaza, cum se comporta...
Dar cred ca o iau, si imi formez singur parerea.

Pana acum, pe balta ma invat si eu. De asta am cautat altceva. Vreau un ansamblu mai elastic, si mai de mijloc, sa pot sa fac oferte interesante si la biban, si la salau...
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 24 Feb 2015, 09:03

Mai demult, te-am invitat sa vii pe la mine cu intentia de a-ti arata zeci de scule de spining ( de firma si custom) , sa pui mana pe ele si sa-ti explic la ce este buna fiecare, sa poti sa-ti faci o parere cat de cat cu ce se mananca fiecare. Nu ai venit, dar mi-ai trimis un MP in care iti exprimai speranta ca nu am sa profit de " inocenta " ta, aluzie care m-a suparat si mi-am propus sa nu te mai bag in seama. Oricum, promit solemn ca este ultima postare in ceea ce te priveste, dar nu ma pot abtine sa-ti dau un sfat. Daca chiar vrei sa inveti ceva despre pescuitul la spining, cel mai bine ( si eficient) procedezi asa : iti alegi un "mentor ", un " guru" in care sa ai incredere deplina ( in cazul tau poate fi Musti,care le stie ) desi cel mai bine este sa te imprietenesti cu un cunoscator cu care sa poti merge des la pescuit ( adica din Bucuresti) si sa urmezi strict indicatiile lui. Daca baiatu" e bun, nu ai cum sa inveti prostii de la el si asculti ce zice si te uiti si ce si cum face. Uitandu-te la unul care le stie, inveti mai mult decat pe zece forumuri si daca iti si explica de ce face asa si nu altfel, te-ai scos. Altfel, crede-ma ca nici in zece ani nu te vei forma ca pescar de spining. Eu aveam o varsta inaintata, ma consideram un pescar bun si mergand cu un mare maestru al spiningului o perioada mai indelungata la pescuit, mi-am dat seama ca eram " un bou cu acte". Aceea perioada a constituit un mare salt calitativ in pregatirea mea si de atunci am evoluat altfel in practicarea acestui sport.Iti doresc numai bine si un calduros " La revedere" draga Valer.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Feb 2015, 11:07

Tocmai asta e ideea, mi-a placut foarte mult felul cum se incarca lansetele mai moi, usurinta lanseului, si mi-as fi dorit ceva unpic mai moale, mai medium asa...
Faci confuzie intre actiunea lansetei(slow, moderate, moderate-fast, fast, ex.-fast) , si puterea lansetei (ultralight ,light,medium-light,medium,medium heavy, heavy si extraheavy..),puterea lansetei fiind intr-o anumita legatura cu gramajul nalucii si linia recomandata..La lansetele europene nu ai toate datele de mai sus, si multe sant puse dupa ureche..

Nu exista standarde sau stas-uri in domeniul asta asa ce e greu sa te raportezi la ceva exact,constant.Fiecare firma are propria viziune in ceea ce priveste cele de mai sus, pe linga asta depinde si pentru ce e specializata lanseta..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 24 Feb 2015, 18:27

Valeriu eu nu mai sar in capul tau ca am facut deja asta, insa iti povestesc c am ce fac eu deobicei. Nu iti zic ca este de urmat exemplu, tu asculti tot ce zicem noi si iti formezi impresia ta. Eu la un pescuit la Dunare dau pe benzina 100 ron ca imi place sa merg singur sa nu ma bata prea multa lume la cap(si peste bani astia intra twisterele, voblerele, etc..), asa pot sa raman destul de concentrat pe ceea ce fac, sa reusesc cumva sa am o trasatura. Dupa prima trasatura ( nu conteaza ca e rateu, peste mare sau peste mic) consider ca mi am indeplinit aproape pe deplin scopul din acea partida (asta pe orice apa pescuiesc) si incep sa experimentez, ba un twister, ba un vobler, ba te miri ce miscare a nalucii sau sa descopar locuri noi. La 2 pescuituri pe Jiu se c am duce aceiasi suma pe care o aloc la un pescuit de Dunare si asa reusesc intr-o luna sa cheltui 300-400 ron pentru pescuit, dar daca este sa mi iau un textil de 100 ron sau o mulineta de 300 ron imi vine sa ma tai cu lama. Nu neaparat ca nu realizez ca este mai placut sa dai cu scule din ce in ce mai bune ci pentru faptul ca eu simt placerea maxima atunci cand sunt pe apa si sa reusesc cumva sa am macar un singur atac sau drill, iar daca sculele pe care le am acum functioneaza de ce sa le schimb? In rest dotarile de super scule nu ma intereseaza mai deloc, ba chiar ar deveni un stres in plus, sa nu cumva sa le zgarii, sa nu cumva sa le rup, sa nu cumva sa stiu ca pt saracia aia de mulineta sau bat am stat in casa 4 luni de iarna si am strans din buci sa o cumpar. Mai bine bantui toata iarna pe ape si ii multumesc lui D-zeu pt minunile lui, decat sa frec leul in buzunar sa ma falesc la anu cu ce scula am dar care in mana mea functioneaza ca o drujba sau nu prinde peste deloc, ca mana mea este "**** trista"stata langa gura sobei de luni de zile, iar apoi sa incep sa ma mint singur sau mai rau sa le mai zic si la altii ba frate da eu merg cu mertzanu la peste, tu du te cu dacia si eu sa raman la nivelul de eram si acum 5 ani in urma. Scule, daca chiar nu mai suport, le cumpar acum si o dau peste cateva lui sau la anu, dar ce mi ramane mie in suflet sau in priviri reprezinta partidele in sine. Sculele astea sunt doar unele din mijloacele pentru a ne indeplini noi scopul si de la un anumit nivel in sus este doar placerea fiecaruia cat vrea sa cheltuie pentru ele . Florin zice undeva mai sus ca pescarul face mult din treaba si are dreptate. Florine nu am sa i zic lu Valeriu sa mi-o dea mie niciodata.:))). Valeriu eu tin cu tine de acum inainte pentru ca ai trecut testul si te incapatinezi sa pescuiesti. Totusi imi pare un pic rau ca esti decat tu si Gardos si nu mai apar si alti pescari noi care sa fie interesati de una, de alta. Gardos ma bucur ca ti ai dat seama destul de repede cum este cu, cumparaturile astea. Din zona mea nu este nici un tanar pe forum care sa incerce cu incapatanarea voastra sa invete si sa asimileze tot ce este mai bine, dar nu de putine ori ii vad pe langa mine pe ape cu o lanseta si o mulineta care fac cat toate dotarile de le am eu la mine, poate nici cu banii din portiofel si toate hainele de pe mine nu fac cat pretul mulinetei si lansetei lor dar niciodata nu ia m vazut sa aiba vreo captura si uite asa data viitoare vad pe altu si data viitoare vad pe altu si anu viitor vad alte mutre noi si cele de anu trecut nu le mai vad , iar cei ce dau la spinning mereu ii reusesc sa persevereze ii numar pe degete , ba ajungem dupa cativa ani sa ne si plictisim unii de altii. Ca dupa atatea investitii si destule partide in care nu prinzi nimic ti se taie si arunci sculele in debara sau la vanzare si te apuci de alte chestii. Eu te sfatuiesc un singur lucru si zic ca prima conditie este sa perseverezi tu ca pescar apoi cand deja stii cum se face cu fiecare specie vizata in parte treci si la cumparaturi de bani mai multi, altfel in 90% din cazuri am vazut ca dezamagirea este mare.`

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 24 Feb 2015, 19:21

Pentru domnul Mircea, imi cer scuze inclusiv in mod public, mesajul meu privat suna cam asa, insa a fost o gluma, pentru a-mi arata punctele slabe, pe care dansul le-a intuit probabil. Nu sunt nici la 1% din nivelul dansului in materie de pescuit, oarecum cand ne-am cunoscut, am fost eclipsat si de cunostintele sale. am exprimat o gluma pentru a sublinia aprecierea, nicidecum cuvinte cu substrat, aluzii sau cu subinteles. Domnule Mircea, sunteti mai in varsta ca tatal meu, de la oameni ca dvs chiar nu ma astept la "afaceri" ... pur si simplu trebuia sa iau o mulineta, am vrut sa ajung la dvs dar ... din pacate, aveam super multe pe cap, si din drumul taberei pana in pantelimon faci cam 2 ore dus intors, sau 26 km dus intors.
Am fost comod, recunosc, am comandat o mulineta ieftina, a venit acasa....

Vampir, multumesc, insa, nu ma prea dau banii afara din casa nici pe mine. Mi-as dori sa folosesc Stella, si alte scule scumpe...insa nu am bani.
Am inceput cu mulinete de plastic, de 20 lei, si sincer, nu cred ca sunt multi pescari pe aici care folosesc asa ceva. Am si acum o mulineta de-aia, joaca din toate incheieturile.
Sincer, acum folosesc la stiuca un bat de 110 lei, o mulineta de 220 lei, fir de 55 lei, si plastice, ca-s mai ieftine.... am si cateva voblere, maxim 10...
E minim necesar.
Nu stiu daca am pozat in vreun baiat cu bani care cumpara branduri...dar nu e chiar asa.
Mi-am satisfacut piticul si mi-am luat ulx-ul ala ultralight, cu o shimano sienna (de buget) si un fir mono de 15 lei. ULX-ul e luat tot de pe forum...si cateva voblere, majoritatea luate la preturi bune de pe forum...
Nu e o avere, sunt altii care au doar mulineta cat toate sculele mele...
Nu condamn, daca ai bani, normal ca iti iei, doar ca pt mine pescuitul este un medicament. Inainte aveam stari de anxietate, in 2012 am cheltuit cel putin 15.000 lei pe consultatii la doctori... toate sculele din momentul de fata sunt sub 10% din cat am cheltuit pe medici.
Natura si iesirea ma incarca, daca prind ceva, si mai bine. Pana acum e cel mai relaxant sport pe care l-am practicat, hobby, ocupatie, orice.

In primul rand sunt incarcat de iesirea in natura.... si eu merg cu masina destul sa ajung la o balta, momentan ma cam roade ca nu am prins salau, insa e target pe 2015...
Ca si lanseta, am cumparat-o deja, pentru ca doar asa inveti. Daca nu e buna, asta e, sunt destui negustori pe aici, mai pun si eu un anunt de vanzare. Am luat-o la 100 si ceva de lei, nu e o avere, dar merita sa vad daca e mai buna decat ce am acum. M-am documentat si am inteles ca s-ar simti in ea tzacul salaului. Sa vedem, momentan sunt credul...si asimilez orice...

keymaker
senior
senior

Mesaj de keymaker » 24 Feb 2015, 20:08

du-te la peste!

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 24 Feb 2015, 20:48

app. ca sunt galatean...
toate pescariile pline de pesti autohtoni, siret, prut, dunare,...insulele brailei, dig, balti, canale, calugar...

mai e ceva peste in galati? eram copil, nu am fost niciodata la pescuit acum multi ani... acum....din pacate, totul e braconat, sau pur si simplu apa...
nu mai e peste deloc in partile alea? am fost asta toamna de cateva ori la ai mei cu lansetele si cu mari sperante...
din pacate...poate n-am nimerit eu bine, dar pestele sigur e foarte rar pentru o zona care candva era foarte bogata!
inclusiv in "groapa" in tiglina, la magazinul de pescuit... vanzatorii se plang ca nu se cumpara scule de rapitor... oare se cumpara plase?

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 24 Feb 2015, 21:05

Valeriu scrisesem ditamai mesajul si cand sa l postez nus pe ce apasai si l stersei? Ideea era ca stari de anxietate am avut toti cred, dar un coleg imi zicea odata asa: ba maine vine control si ma gaseste cu astea vraiste si nu pot sa mi faca decat 2 lucruri, sa mi taie capu sau sa mi b...p... da capu nu poate sa mi l taie controlul. Asa si cu starea asta de care zici tu, ea nu are cum sa ne taie capu asa ca .... Cu psihologii mai vb si eu ca asa imi cere munca dar mi am dat seama ca mai bine stau la o bere decat de vorba cu ei. :lol: De nu iti ajunge pescuitul iti dau niste porumbei de curse sa nu mai ai timp nici sa mananci ca eu si in somn ii numar si ii astept de la curse :)))))) Vezi, alte probleme, anxietatea o trag pe nas. :wink:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Feb 2015, 07:21

Vampire,urmeaza cat de curand doua luni de anxietate..multumim cooperativei si propovaduitorilor ei..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 25 Feb 2015, 08:17

semlecangheorghe scrie:Vampire,urmeaza cat de curand doua luni de anxietate..multumim cooperativei si propovaduitorilor ei..
Asta cu doua luni de anxietate sa o crezi tu !!! Ce-i mai nea Gigi, ai uitat de unde ai plecat ? Nu mai stii sa tii o undita in mana ? Cand sant atatea balti concesionate pentru care prohibitia nu exista ? Mare lucru sa iei o teava sa te duci la un oblete, o babusca, un carasel, ceva ? Ai uitat cat de frumos e pescuitul la oblete ? Sau pentru dvs. e degradant un stationar, va vad alti colegi de breasla si va vorbesc de rau ? Acum pe bune, Gigi draga , spining si iar spining, dar stii cat mi-e de drag sa mai ies din cand in cand la o teava, cu fir de 0,09 si forfac de 0,07 la un oblete sau rosioara ? Asta se numeste " antrenament complementar " pentru imbunatatirea reflexelor( mama ce denumire savanta i-am gasit ! ).Asa ca nu plange si daca n-ai unde, te invit o saptamana la mine la Buc. sa descoperi placerea pescuitului de finete. Si cu ocazia asta aduci si voblerele alea pe care le tot astept !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Scrie răspuns