Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: Ultralight...

Mesaj de Musti » 17 Feb 2015, 13:05

Tavi scrie:Fir mai subtire = lanseu mai lung, in special cu naluci usoare...
Foarte corect.
Apoi, dupa ce dezvolti ideea, iti dai seama ca un mono de 0,12 se rupe mult prea usor. Inclusiv pe paraie mici, dand dupa pastrav, cand voblerul loveste in toate pietroaiele. Si-ti aduci aminte ca in lanseu un fir cum e Super PE 6lb se simte cam la fel, daca nu mai bine, dar rezista de cateva ori mai mult in agataturi. Si poate renunti sa mai dai banii pe doua fire, unul mono si unul textil, umbland cu mosorul de rezerva in buzunar, cu ochii pe calendar, sa-l schmbi cand a imbatranit. Iti specializezi ansamblul, alegand o lanseta adecvata, blanda pe varf (ULX versiunea veche fiind una dintre candidatele valabile), eventual si-o mulineta care se descurca foarte bine cu textilul, reglezi frana ca pt. pescuit UL si, iaca pozna, rateurile la intepare devin simple povesti. Mai exact, pestele se inteapa singur. Basca, mai si simti daca voblerul din capatul firului mai lucreaza corect, daca n-a luat vreo frunza sau i s-au incalcit ancorele si tu, de fapt, il tragi degeaba prin apa...
Asta e un exemplu de scenariu care te-ar duce sa nu mai pui un mono pe mulineta decat din an in paste, doar pt. a constata ca nu-i nevoie...
Dar orice asemanare cu persoane sau situatii reale este pur intamplatoare, desigur... :D
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Feb 2015, 13:53

Poate nu am fost destul de clar:
Mono de 0,12 folosesc pe lac, in special din barca, cu naluci usoare (voblere). In acesta situatie agataturile sunt rare si usor de rezolvat, merita renuntat la rezistenta pentru lanseuri mai lungi si un pescuit fin si discret.
Musti scrie: iaca pozna, rateurile la intepare devin simple povesti.
Inseamna ca celor care au insistat cu textil (si bete fast) la pastrav pe rau li s-a parut ca rateaza... sau m-au pacalit cand mi-au spus ca s-au redus simtitor rateurile de cand au trecut pe mono si lansete mai blande? Acum ii sun si-i iau la rost. :lol:
p.s. nu la intepare apar rateurile. Dar poate sunt tot povesti 8)
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 17 Feb 2015, 20:20

Depinde mult si de apetitul pestelui in cazul rateurilor datorita batului, firului, ancorelor si nu in ultimul rand pescarului. Valeriu nu cauta asa de multa finete in fir, mai ales 0,12 ca pana te obisnuiesti cu finetea ai sa pui nenumarate globulete prin bolovanii din apa si copacii de pe malul, de sub care ai sa lansezi, pe paraiasele pe care ai sa mergi . Dupa un timp cand te va asculta si batul si inveti zonele poti trece la nivelul urmator. Daca ai doar pastrav si clean un 0.16 bun sau 0.6 textil te scapa de multe pierderi. Daca nu ai agataturi asa multe 0.14 este suficient daca esti pregatit sa porti un drill cu un pastrav sau clean la un kg pe sub toate obstacolele. La chestia cu frana sunt de acord cu Musti in pescuitul pe ape curgatoare. pe lac nu pot sa ti dau sfaturi, aici cred ca Tavi zice cel mai bine. Cu 2 tamburi dupa tine sunt de acord ca nu stii niciodata ce se poate intampla( accident sau ce specie de peste gasesti pe unde te poarta talpasitza) si decat sa pleci acasa mai bine scoti tamburul nr. 2. Eu am patit sa merg hotarat dupa pastrav si clean pe lac de munte iar acolo sa ma intalnesc cu domnul salau si daca nu aveam nalucile potrivite ma puteam multumi cu mai nimic. Deci mai bine sa fii prevazator, parerea mea. Nici sa exagerezi dar nici sa pleci descoperit. La munte este bine sa ai mereu cu tine si un tub de superglue, pe mine m-a ajutat de foarte multe ori. :wink:

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 17 Feb 2015, 20:31

Ti am mai zis odata sa ai mereu cizme sold, etc.. daca mergi la munte, in primul rand te protejeaza de vipere si pe plan secundar zic eu ca te ajuta sa intri pe unde poftesti cu ele. La ultima mea iesire la munte am petrecut destul de mult timp langa o vipera de 1 m pana sa o observ ca sa imi mai arda de glume. Nu am vazut alta asa mare si nici nu vreau sa mai vad vreodata, dar nici cu fetele alea mai mici nu e de glumit.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 17 Feb 2015, 22:30

Tavi scrie:Poate nu am fost destul de clar:
Mono de 0,12 folosesc pe lac, in special din barca, cu naluci usoare (voblere). In acesta situatie agataturile sunt rare si usor de rezolvat, merita renuntat la rezistenta pentru lanseuri mai lungi si un pescuit fin si discret.
Nu stiu, dar tocmai pt. lanseul ala lung, fin si discret prefer firul textil inaintea mono-ului. Chiar si un foarte bun mono de 0,12 are memorie mai mare decat un fir textil cum e Super PE 6lb. Mie nu-mi ies lanseuri mai lungi cu mono.
Tavi scrie:
Musti scrie: iaca pozna, rateurile la intepare devin simple povesti.
Inseamna ca celor care au insistat cu textil (si bete fast) la pastrav pe rau li s-a parut ca rateaza... sau m-au pacalit cand mi-au spus ca s-au redus simtitor rateurile de cand au trecut pe mono si lansete mai blande? Acum ii sun si-i iau la rost. :lol:
p.s. nu la intepare apar rateurile. Dar poate sunt tot povesti 8)
Stii, sunt foarte multi cei care pescuiesc cu bete rigide. Ei le zic fast. De asemenea, sunt multi cei care pescuiesc cu bete mai puternice decat cere situatia, numai pt. ca au senzatia de control superior pe naluca. De cele mai multe ori aceiasi pescuiesc cu frana mult mai stransa decat ar fi necesar. Cu un astfel de bat nu-i de mirare ca ratezi. In schimb, cu unul moale pe varf si progresiv nu mai poti spune ca ratezi din cauza firului.
Fa un experiment. Pune pe lanseta ta UL (daca e ULX-ul e ok, chiar daca e un L) mono-ul pe care te bazezi. Blocheaza frana mulinetei, leaga capatul firului de un obiect fix si incepe sa tragi, simuland un dril. Urmareste cum iti functioneaza ansamblul. Vei vedea ca varful lansetei se indoaie sever pana cand vei simti ca incepi sa intinzi nailonul. Un clean, pastrav sau biban ar fi deja intepat doar utilizand aceasta minima tensiune. Pana sa ajungi sa beneficiezi de elasticitatea firului, lanseta are de munca serios. Practic numai dupa ce ai blocat lanseta incovoiata spre maxim vei incepe sa tragi si de fir atata cat sa incepi sa-l intinzi. Ajuns in aceasta pozitie, fara sa maresti presiunea pe bat, da progresiv drumul la frana mulinetei pana cand lanseta isi revine singura pana pe la jumatate din incarcarea initiala. In acest moment incearca sa mai intinzi din nou mono-ul. Vei constata ca o faci destul de greu, frana lucrand la fiecare incercare de a smuci lanseta. Ce vreau sa spun cu asta? Ca in conditii reale de pescuit ceea ce conteaza la intepare sau in dril este in primul rand elasticitatea lansetei, frana reglata astfel incat sa dea drumul la fir inainte ca lanseta sa ajunga la incarcarea maxima si abia apoi, eventual, elasticitatea firului. Atata cat conteaza si asta. Da. Daca pescuiesti cu o ranga, lanseta va intinde firul inainte de a incepe sa se incovoaie. Dar nu despre pescuitul cu rangi povestim.
In sfarist, gandeste-te la snurul de fly. Care nu-i deloc elastic. Dar ai lanseta care face munca...
De asta ziceam ca, in opinia mea povestim prea mult despre elasticitatea mono-ului care ne face sa nu scapam pestii. Mai bine sa vorbim despre elasticitatea lansetei. Si despre reglajul franei.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 18 Feb 2015, 01:36

Musti, eu iti propun un altfel de experiment.
Ia un mono oarecare, de 0,15 sa zicem, si trage usor de 1 m de fir. Vei simti direct (fara lanseta si frana mulinetei) cat e de elastic si cat de usor cedeaza cativa centimetri buni la o tractiune usoara.
Acei cativa centimetri sunt diferenta dintre un pastrav adus la mal si unul scapat in drill.
Aceiasi centimetri sunt diferenta intre experimentul tau teoretic cu firul agatat in punct fix si experienta mea si a catorva prieteni care am/au avut de multe ori un pastrav care se zbate violent la capatul firului textil sau mono. Apropo de conditii reale de pescuit.
Pana la urma statistica seaca a pestilor pierduti i-a facut pe toti textilistii sa treaca pe mono. Lansetele erau ok, nu acolo era problema.
Repet, ma refer strict la pastrav pe rau si subliniez, rateurile nu prea apar la intepare ci de cele mai multe ori in drill.
La clean e altceva.
Lansetele de fly sunt in general mai elastice decat cele de spin datorita lungimii mai mari si a taperului mai progresiv. + leaderul de ...monofilament care are mai mult de 1 m. :P
Si tot apropo de conditii reale de pescuit, te-as intreba cati la pastravi ai ratat dar mi-e sa nu te superi, asa ca mai bine nu te intreb cati ai prins. :P
Musca 13

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 18 Feb 2015, 07:58

spre deosebire de mine care am prins pastravul doar cu bani in sacosa direct din pastravarie, .... se vede experienta voastra.
Pe rau nu cred ca o sa pescuiesc, cel putin nu la spinning, mi se pare ca singurul stil de pescuit adecvat pentru rauri este FLY-ul... mi se pare si cel mai frumos si eficient stil in astfel de conditii. Un neexperimentat, la spinning, pe rau, risca sa plece acasa cu trusa goala, si cu rucsacul gol...

In fine, in cele 2 partide in care am folosit ultralightul, mi se pare un pescuit intr-adevar "usor", mult mai relaxant, evident si mai putin solicitant fizic. e un pescuit de finete, avand in vedere toate echipamentele (lanseta, fir, naluca, mulineta)

In momentul de fata consider ca atat lanseta cat si mulineta isi fac treaba foartebine, lanseta e destul de moale de varf, si la cel mai mic soc am vazut ca se incovoaie preluand orice soc cat de mic, asta imi place foarte mult.
Vis a vis de rata capturilor, iar, vorbesc din lipsa de experienta, dar gandind mai analitic, evident ca o lanseta x-fast si un fir textil nu fac casa buna impreuna la specia asta. O lanseta moale si un monofilament ar preveni un eventual pescar de stiuca (ca mine) sa rateze, pentru ca ansamblul ar fi foarte moale, si m-ar ierta cand smucesc lanseta si ma dau 2 metri mai in spate daca musca pestele.
insa cu putin control de sine din partea pescarului si fara miscari foarte violente la intepare, cred ca pastravul se poate prinde la fel de eficient cu textil, si din punctul meu de vedere, e mult mai puternica senzatia. textilul practic iti ofera un stil diferit de pescuit. alt lanseu, alta precizie, alt control in apa, alta confirmare pentru ce se intampla sub apa.
Daca lanseta este, cum ziceti voi, blanda de varf, si frana este slaba, in functie de marimea pestelui, aceasta se poate regla pe parcursul drill-ului, astfel incat sa nu tensionam firul atat de tare. firul textil nu are memorie, nu e elastic, insa lanseta ofera exact elasticitatea dorita pentru socuri, daca si frana e lasata mai libera, controlul cred ca e mult mai bun decat sa faca saracul peste bungee jumping prin apa cu un ansamblu foarte elastic. personal mie nu-mi ofera precizie nylon-ul... dar si eu sunt incepator, insa senzatia oferita de textil e mult mai mare. simt pana si cum evolueaza naluca in apa. (as putea numara si vibratiile pe minut)

Si din punctul meu de vedere, textilul are foarte multe avantaje in fata unui mono... la stiuca cel putin, desi e alta mancare de peste, diferenta intre textil si mono e de la cer la pamant. Si la pescuitul salaului textilul ofera raspuns mult mai repede, si poate sa dea nota finala intr-o partida de pescuit..

Singurele mele probleme sunt altele:
1. am facut cateva lanseuri cu ansamblul unui coleg de forum, care avea pe mulineta un sunline 6lb.
din pacate voblerul s-a agatat intr-o dala de beton ( scuze din nou, ma revansez :))) ) si desi am tras foarte usor, a pocnit imediat. chiar nu ma asteptam sa cedeze atat de repede.

2. vizibilitatea. intr-adevar, ce-i a lui e pus deoparte!!! Monofilamentul este MULT mai putin vizibil decat textilul. chiar si cu marker negru, textilul tot vizibil este in apa. si avand in vedere toate dezavantajele pe care le are, parca iti vine sa-l ierti si sa-l pui pe mulineta cand ai de-a face cu pestii mofturosi sau cu cei care vad foarte bine in apa!...

Daca scap de problemele astea 2, in mod clar textilul iese castigator.

Insa una peste alta, si eu cred ca e foarte indicat sa am la mine un tambur cu textil, unul cu mono. si apoi, imi dau seama singur pe apa, ca nu mereu scrie in carte sau pe forum ce vor pestii in ziua aia. ne mai formam si singuri parerea.

referitor strict la vizibilitate: daca pun pe textil un inaintas de 1-1.5 m de mono sau fluorocarbon, pestele are cum sa sesizeze ? sau e ca si cum ai pescui cu mono? ma gandesc ca e suficient. pestele urmareste naluca, banuiesc ca nu vede ce se intampla la 2 metri in fata ei...
cand pescuiesti cu inaintas, confirmarile, tzacurile si vibratiile se simt ca si cum ai avea textil legat pe direct?
De ce sa nu pun inaintasul din mono, si sa folosesc fluorocarbon? doar rezistenta? din ce am vazut fluoro nu e atat de rezistent ca mono la diametre mici.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 18 Feb 2015, 08:27

Valeriu, vad ca nu te potolesti cu voblerul vietii- da-l naibii:) a costat doar 8 lei si a prins si destui pesti...
legat de sunline: vezi ca nu s-a rupt, s-a desfacut de la nod. si asta din lenea mea. am facut o corcitura de nod, si ala cu vreo 4 spire. de lene l-am lasat asa...si eu am avut tendinta sa cred ca firul asta are o problema cu nodurile, dar de fapt eu eram ala cu probleme.
a, si firul era gros, era cel de 8lb :)) firul meu de salau...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 18 Feb 2015, 09:17

Pierderea de senzitivitate cu leader de FC e ...insesizabila. FC e mai rezistent si la rupere si la abraziune decat mono, e cea mai buna optiune pentru leader.
1 - 1,5 m de Fc poate fi suficient sau nu. E posibil sa sperii pestele cand trece textilul pe deasupra lui. La fly cel putin mi s-a intamplat sa prind doar daca lansam astfel incat firul sa nu treaca pe deasupra pestelui.
Musca 13

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 18 Feb 2015, 10:55

Tavi scrie: Lansetele de fly sunt in general mai elastice decat cele de spin datorita lungimii mai mari si a taperului mai progresiv.
nu e nitel invers ?
adica lungimii mai mari si taperului mai putin progresiv ?
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns