spre deosebire de mine care am prins pastravul doar cu bani in sacosa direct din pastravarie, .... se vede experienta voastra.
Pe rau nu cred ca o sa pescuiesc, cel putin nu la spinning, mi se pare ca singurul stil de pescuit adecvat pentru rauri este FLY-ul... mi se pare si cel mai frumos si eficient stil in astfel de conditii. Un neexperimentat, la spinning, pe rau, risca sa plece acasa cu trusa goala, si cu rucsacul gol...
In fine, in cele 2 partide in care am folosit ultralightul, mi se pare un pescuit intr-adevar "usor", mult mai relaxant, evident si mai putin solicitant fizic. e un pescuit de finete, avand in vedere toate echipamentele (lanseta, fir, naluca, mulineta)
In momentul de fata consider ca atat lanseta cat si mulineta isi fac treaba foartebine, lanseta e destul de moale de varf, si la cel mai mic soc am vazut ca se incovoaie preluand orice soc cat de mic, asta imi place foarte mult.
Vis a vis de rata capturilor, iar, vorbesc din lipsa de experienta, dar gandind mai analitic, evident ca o lanseta x-fast si un fir textil nu fac casa buna impreuna la specia asta. O lanseta moale si un monofilament ar preveni un eventual pescar de stiuca (ca mine) sa rateze, pentru ca ansamblul ar fi foarte moale, si m-ar ierta cand smucesc lanseta si ma dau 2 metri mai in spate daca musca pestele.
insa cu putin control de sine din partea pescarului si fara miscari foarte violente la intepare, cred ca pastravul se poate prinde la fel de eficient cu textil, si din punctul meu de vedere, e mult mai puternica senzatia. textilul practic iti ofera un stil diferit de pescuit. alt lanseu, alta precizie, alt control in apa, alta confirmare pentru ce se intampla sub apa.
Daca lanseta este, cum ziceti voi, blanda de varf, si frana este slaba, in functie de marimea pestelui, aceasta se poate regla pe parcursul drill-ului, astfel incat sa nu tensionam firul atat de tare. firul textil nu are memorie, nu e elastic, insa lanseta ofera exact elasticitatea dorita pentru socuri, daca si frana e lasata mai libera, controlul cred ca e mult mai bun decat sa faca saracul peste bungee jumping prin apa cu un ansamblu foarte elastic. personal mie nu-mi ofera precizie nylon-ul... dar si eu sunt incepator, insa senzatia oferita de textil e mult mai mare. simt pana si cum evolueaza naluca in apa. (as putea numara si vibratiile pe minut)
Si din punctul meu de vedere, textilul are foarte multe avantaje in fata unui mono... la stiuca cel putin, desi e alta mancare de peste, diferenta intre textil si mono e de la cer la pamant. Si la pescuitul salaului textilul ofera raspuns mult mai repede, si poate sa dea nota finala intr-o partida de pescuit..
Singurele mele probleme sunt altele:
1. am facut cateva lanseuri cu ansamblul unui coleg de forum, care avea pe mulineta un sunline 6lb.
din pacate voblerul s-a agatat intr-o dala de beton ( scuze din nou, ma revansez

)) ) si desi am tras foarte usor, a pocnit imediat. chiar nu ma asteptam sa cedeze atat de repede.
2. vizibilitatea. intr-adevar, ce-i a lui e pus deoparte!!! Monofilamentul este MULT mai putin vizibil decat textilul. chiar si cu marker negru, textilul tot vizibil este in apa. si avand in vedere toate dezavantajele pe care le are, parca iti vine sa-l ierti si sa-l pui pe mulineta cand ai de-a face cu pestii mofturosi sau cu cei care vad foarte bine in apa!...
Daca scap de problemele astea 2, in mod clar textilul iese castigator.
Insa una peste alta, si eu cred ca e foarte indicat sa am la mine un tambur cu textil, unul cu mono. si apoi, imi dau seama singur pe apa, ca nu mereu scrie in carte sau pe forum ce vor pestii in ziua aia. ne mai formam si singuri parerea.
referitor strict la vizibilitate: daca pun pe textil un inaintas de 1-1.5 m de mono sau fluorocarbon, pestele are cum sa sesizeze ? sau e ca si cum ai pescui cu mono? ma gandesc ca e suficient. pestele urmareste naluca, banuiesc ca nu vede ce se intampla la 2 metri in fata ei...
cand pescuiesti cu inaintas, confirmarile, tzacurile si vibratiile se simt ca si cum ai avea textil legat pe direct?
De ce sa nu pun inaintasul din mono, si sa folosesc fluorocarbon? doar rezistenta? din ce am vazut fluoro nu e atat de rezistent ca mono la diametre mici.