Ultralight...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
valeriu28
veteran
veteran

Re: Ultralight...

Mesaj de valeriu28 » 08 Ian 2015, 09:32

Si tot legat de fire..
aasa cum am zis la inceput am luat un mono mult "reclamat" de bine,...T FORCE TROUTER.
0.16, suporta forta la nod de 3.8 kg si are forta de tractiune 8.37 kg (cred ca asta inseamna greutatea desenata in dreptul 3.8kg si pestele desenat in dreptul 8.37 kg

Ei, am facut un test, am umplut geanta de pescuit, am cantarit-o, avea 3.00 kg. Am facut nod, si cand sa ridic nici nu s-a clintit geanta si firul a pocnit.
Apoi am facut testul cu cantarul. am legat firul de cantar si am tras. nu coborase nici la 1.5kg si a pocnit. si nu din nod, pur si simplu s-a rupt.
Refacut testul, legat firul de o cutie de scule, greutate cutie 1.5kg. Firul tine, cutia se ridica. Greutate suplimentara. Cutia de scule cantareste 2.00 kg. Acelasi nod, ridic, si firul pocneste la nod.

Repet. Fir 0.16 Trabucco T force Trouter. e normal ????.... Sau e un rahat de fir?
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 08 Ian 2015, 11:52

Cred ca ar trebui sa reface testul cu greutatea scufundata in apa/cada. Daca poti sa o aduci in minciog, e pe bune :)
Am o parere foarte buna despre Rapture Zander Spin. Nu l-am testat a la Brainiacs,dar un 0.18 mi-a scos de la 20 de metri distanta o bucata de mocheta de 1m/1m, plina de mal si scoici. Am tractat-o la mal cu mana, mulineta nu o clintea (un cormoran de 2000). Firul asta nu are elongatie mare, dar suficienta cat sa ajute o lanseta rigida, in plus- ce mi-a placut mult la el - nu are o "memorie" prea grozava si nici nu face carliontii aia specifici cand strangi nodul de il ia naiba. Am pe doua mulinete, un 0.18 si un 0.20. Mai am o rola de Stroft 0.16, pare mai rigid, o sa il folosesc la UL cand se mai incalzeste vremea...
P.S. Sa raman in topic - monfilamentul asta de l-am laudat mai sus are si varianta Trout de 0.16, daca imi aduc aminte corect...

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 08 Ian 2015, 18:46

Ca si despre lansete, mulinete si despre fire putem discuta mult si bine ! Parerile vor fi impartite dupa preferintele si rezultatele fiecaruia. In ceea ce ma priveste, firul ( mono) trebuie sa aive in primul rand o mare calitate : sa fie PROASPAT !!! De multe ori cumparam fire " de marca " ,mult laudate de firmele producatoare (cate odata pe buna dreptate ) si constatam ca sant mult sub parametrii mentionati. Asta datorita faptului ca am cumparat fire vechi, care au stat prin depozite multa vreme in conditii improprii pastrarii lor. De regula asta se intampla cand cumparam de la importatori mari, cu potenta financiara, care aduc fire in cantitati mari si le tin prin depozite uneori si ani intregi pana le vand. Asta imi aduce aminte de micii vanzatori din piata Obor care cumparau de la o anumita firma din Buc. role de 1000 metri de fir la pret de 100 m ( expirate si supraexpirate) din care confectionau forfacuri si monturi pentru vanzare. Eu m-am orientat catre micii importatori, care nu-si permit sa bage multi bani in importuri si trebuie sa vanda marfa repede, sa poata aduce alta. Am constatat de-a lungul timpului ca si fire banale, fara mare renume daca sant proaspete sant mai bune decat multe alte fire de marca. Departe de mine de a nu aprecia un fir bun, de firma, cu conditia sa am informatii pertinente ca este importat de curand. De cumparat role pe care pana la urma sa insir margelele nevesti-mi m-am saturat. :wallbash:
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 08 Ian 2015, 20:36

D-le Mircea, secretul asta l-ati divulgat :)
Ce sa zic...nu stiu cand a fost produs....INSA
azi am facut un test mai clar
monofilament T Force Trouter 0.16 - 3.80kg specificatie - 1.3-1.4 kg test rupere
monofilament Caperlan 0.16 - 1.80 kg specifiactie - 1.5 kg test rupere
multifilament Savage Gear Finezze - 10kg test specificiatie - 4.5 kg test rupere

Testul a fost simplu: am facut nod bucla, o parte am facut-o ochet, legata de scaun, apoi cu un cantar de mana, am ridicat firul, pe cealalta parte legat de cantar. m-am uitat la ce greutate a pocnit....

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 08 Ian 2015, 21:51

Ultimele achizitii...
Cum par? credeti ca prind? ati avut rezultate la asa ceva? sau ceva asemanator? Primul e Xrap CD Muddler 05, al 2lea Dorado Sinking perch, 0.5m

Imagine

Imagine

RAFYYY91
veteran
veteran

Mesaj de RAFYYY91 » 09 Ian 2015, 13:10

valeriu28 scrie:D-le Mircea, secretul asta l-ati divulgat :)
Ce sa zic...nu stiu cand a fost produs....INSA
azi am facut un test mai clar
monofilament T Force Trouter 0.16 - 3.80kg specificatie - 1.3-1.4 kg test rupere
monofilament Caperlan 0.16 - 1.80 kg specifiactie - 1.5 kg test rupere
multifilament Savage Gear Finezze - 10kg test specificiatie - 4.5 kg test rupere

Testul a fost simplu: am facut nod bucla, o parte am facut-o ochet, legata de scaun, apoi cu un cantar de mana, am ridicat firul, pe cealalta parte legat de cantar. m-am uitat la ce greutate a pocnit....
sunt prea multi factori care influenteaza rezistenta firului, cum ar fi vechimea firului, conditiile in care a fost depozitat, nodul folosit, rezistenta la socuri, cat de abrazive sunt materialele de care este legat firul, cat de tare este strans nodul, cat de rezistent este sub apa comparativ cu rezistenta in aer, sunt prea multe variabile ca sa fie relevant testul cu cantarul :) + ca rezistenta de pe ambalaj nu coincide niciodata cu greutatea pestilor pe care ii poti prinde, cu un fir de 0.16 poti scoate pesti de 3-5kg sau chiar mai mult daca conditiile sunt favorabile, la fel cum se poate rupe cu pesti de maxim 1kg in alte conditii... and anyway, eu niciodata nu iau 100% in considerare ce scrie pe ambalajul firului, mai ales la trabucco, fir mono de 0.16mm grosime reala care sa tina 3.80kg nu exista indiferent de producator, mai degraba in jur de 2-2.5kg :wink:

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 09 Ian 2015, 21:42

RAFYYY91 are dreptate. In primul rand dimensiunea firului inscrisa pe ambalaj de cele mai multe ori nu coincide cu dimensiunea reala. Daca masori cu un micrometru (sau mai bine cu un ceas comparator ) vei constata ca un fir dat drept 0,16 este 0,18 in realitate. In marea majoritate a cazurilor firele sant supradimensionate fata de ceea ce scrie pe eticheta ambalajului. Putine fire au inscrise date reale si din punct de vedere al rezistentei la nod. Firmele care se respecta trec date credibile ( fir de 0,28 - 6 kg ) iar la fire non name aceasi dimensiune tine 10 - 12 kg ! Indiferent de firma materialul de baza din care se trag firele este acelasi, restul mentiunilor de cele mai multe ori sant " galusti" ( carbon, Kevlar, etc.). Iar din punct de vedere al testului la rupere, conditiile in care se efectueaza este stabilit prin standarde internationale , numai ca si pe la ei, ca si pe la noi, se respecta mai mult sau mai putin. Chestia cu legatul de scaun ( nu merge decat cu un scaun stil Chipendale ! ) si trasul cu cantarul iti face o vaga idee ce poate face firul uscat fata de ceea ce face in apa ( de aia cand faci noduri le dai o leaca de scuipat, sa se stranga ud ). Ca veni vorba sant solutii speciale pentru strans noduri ( renunti astfel la uleiul de " maimuta ") iar rezultatele sant surprinzatoare, mai ales la legatul acelor si la monturile de crap, unde se folosesc fire mai groase.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 12 Ian 2015, 19:29

ca tot vorbim de fire, un textil chiar imi face cu ochiul....
ce parere aveti de Berkley Fireline Crystal? si ce diametru ar trebui sa iau? am tot cautat de 6lb, online, nu prea apare la noi..
E atat de invizibil firu asta textil incat sa nu ai nevoie de inaintas?
Si intrebarea nr 2, dimensiunea voblerului chiar face diferenta in anumite situatii sau mereu?
Pescuind la stiuca, am avut surpriza sa prind marla de 500 grame la guma de 12cm si stiuca sanatoasa peste 3kg la vobler de 6cm...
Am cateva rapale de 5cm... si floating si CD, si acum nu stiu daca sa iau de 3(n-am marimea asta) sau de 7(mult laudata la pastrav)... nici pe asta n-o am....

Merci!

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 13 Ian 2015, 00:41

valeriu28 scrie:ce parere aveti de Berkley Fireline Crystal?... si ce diametru ar trebui sa iau?...
E atat de invizibil firu asta textil incat sa nu ai nevoie de inaintas?
Partz de marketing... La fel de vizibil ca oricare alt fir alb... Si mai predispus la alterare in timp decat frate-sau Smoke... Se scamoseaza mai putin decat Smoke.
Ce diametru sa-ti cumperi? Nici unul. Sunt pe piata fire mai bune.
valeriu28 scrie:Si intrebarea nr 2, dimensiunea voblerului chiar face diferenta in anumite situatii sau mereu?
Da.
Face diferenta mai mereu in anumite situatii. :D
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 17 Ian 2015, 22:38

valeriu28 scrie:Si tot legat de fire..
aasa cum am zis la inceput am luat un mono mult "reclamat" de bine,...T FORCE TROUTER.
0.16, suporta forta la nod de 3.8 kg si are forta de tractiune 8.37 kg (cred ca asta inseamna greutatea desenata in dreptul 3.8kg si pestele desenat in dreptul 8.37 kg

Ei, am facut un test, am umplut geanta de pescuit, am cantarit-o, avea 3.00 kg. Am facut nod, si cand sa ridic nici nu s-a clintit geanta si firul a pocnit.
Apoi am facut testul cu cantarul. am legat firul de cantar si am tras. nu coborase nici la 1.5kg si a pocnit. si nu din nod, pur si simplu s-a rupt.
Refacut testul, legat firul de o cutie de scule, greutate cutie 1.5kg. Firul tine, cutia se ridica. Greutate suplimentara. Cutia de scule cantareste 2.00 kg. Acelasi nod, ridic, si firul pocneste la nod.

Repet. Fir 0.16 Trabucco T force Trouter. e normal ????.... Sau e un rahat de fir?
Atat Trouter-ul cat si River Trout sunt doua fire foarte bune. Simbolul cu pestele nu se refera la forta de tractiune ci se refera la marimea limita a unei capturi pe care poti sa o aduci la mal in anumite conditii (elasticitate bat, reglaj frana). Nu inseamna ca acesta ar suporta greutatea unui peste de 8,37 kg ce atarna inert in aer legat cu firul de un par rigid. Ca sa intelegi iti dau ca si exemplu semnificatia marcajului de 55 lb (27 kg) inscriptionat pe un motor minn kota. Nu ineamna ca acesta poate tracta doar persoane cu o greutate de pana la 27 kg.
Testele se fac la apa. Vezi cum se comporta la lanseuri, cum se infasoara pe mulineta la recuperare, daca face sau nu noduri si peruci, daca rezista la agataturi si la abraziune, etc.
Eu m-am concentrat de cativa ani pe acesta alternativ cu Stroftul.

Scrie răspuns