Ultralight...
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Ultralight...
Salutare!! sa nu mai deschid alt topic...Am revenit cu cateva intrebari, legate de fire, va rog ...
Nu ma pot hotari, nici nu stiu ce am nevoie sau nu.
Problema se pune asa TEXTIL sau MONOFILAMENT ?
Experienta e relativ scurta, doar 2 partide... Lanseta e ULX, mulineta e Sienna 1000, si folosesc un Trabucco T-force Trouter 0.16.
La inceput m-am declarat nemultumit de rezistenta, insa dupa ce am agatat un jig, am tras si a venit la mal cu acul strambat, deci pare rezistent, mai rezistent decat ma asteptam. in plus nu mi-a facut probleme, peruci, innodat aiurea, e foarte silentios (logic) prin inele.
Mi-as dori textil din cateva motive.
1. Sper ca lanseul sa mai adauge cativa metri
2. Fiind un fir lipsit de memorie, as avea senzitivitate mai buna, in momentul de fata nu prea am...
3. As cauta un textil rezistent, sa micsorez rata voblerelor pierdute (aici e cu dus intors, rezistent = gros, si gros = lanseu slab la ultralight)
Speciile vizate sunt clean, pastrav, eventual biban si avat.. (stiu ca la bibi se poate folosi cu succes textil)
Prima intrebare: speciile de mai sus sunt mofturoase la textil ? in special clenii si pastravii?
si urmatoarea.
din 10 milioane de fire pe piata, voi ce folositi pentru clean/pastrav si speciile mai sperioase?
am tot auzit nebunii cu fire textile invizibile, transparente, etc. Chiar dimineata am vorbit cu cineva pentru un Stren Microfuse, acum sincer sunt putin dezumflat, tot citesc pe postari vechi ca nu e chiar extraordinar.
Berkley? Sunline? sau clasicul monofilament? trouter si stroft sunt ok calitativ, nimic mai jos de astea
Nu ma pot hotari, nici nu stiu ce am nevoie sau nu.
Problema se pune asa TEXTIL sau MONOFILAMENT ?
Experienta e relativ scurta, doar 2 partide... Lanseta e ULX, mulineta e Sienna 1000, si folosesc un Trabucco T-force Trouter 0.16.
La inceput m-am declarat nemultumit de rezistenta, insa dupa ce am agatat un jig, am tras si a venit la mal cu acul strambat, deci pare rezistent, mai rezistent decat ma asteptam. in plus nu mi-a facut probleme, peruci, innodat aiurea, e foarte silentios (logic) prin inele.
Mi-as dori textil din cateva motive.
1. Sper ca lanseul sa mai adauge cativa metri
2. Fiind un fir lipsit de memorie, as avea senzitivitate mai buna, in momentul de fata nu prea am...
3. As cauta un textil rezistent, sa micsorez rata voblerelor pierdute (aici e cu dus intors, rezistent = gros, si gros = lanseu slab la ultralight)
Speciile vizate sunt clean, pastrav, eventual biban si avat.. (stiu ca la bibi se poate folosi cu succes textil)
Prima intrebare: speciile de mai sus sunt mofturoase la textil ? in special clenii si pastravii?
si urmatoarea.
din 10 milioane de fire pe piata, voi ce folositi pentru clean/pastrav si speciile mai sperioase?
am tot auzit nebunii cu fire textile invizibile, transparente, etc. Chiar dimineata am vorbit cu cineva pentru un Stren Microfuse, acum sincer sunt putin dezumflat, tot citesc pe postari vechi ca nu e chiar extraordinar.
Berkley? Sunline? sau clasicul monofilament? trouter si stroft sunt ok calitativ, nimic mai jos de astea
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
Cred ca ai putea sa-ti aloci oleaca de timp si sa consulti forumul ceva mai amanuntit. Pe tema asta, textil vs. monofilament, au curs rauri de ... biti. Eu cred ca am scris o monografie... Pe langa celelate o suta existente... 

Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
Multumesc Musti !Musti scrie:Cred ca ai putea sa-ti aloci oleaca de timp si sa consulti forumul ceva mai amanuntit. Pe tema asta, textil vs. monofilament, au curs rauri de ... biti. Eu cred ca am scris o monografie... Pe langa celelate o suta existente...
DAR, foarte multe info sunt vechiute, am vazut ca pescuiesti la textil ... imi poti spune ce folosesti ?

Intreb, pentru ca nu vreau sa iau iar aiurea si sa fiu certat pe forum sau sa platesc aiurea pentru rahaturi.
Inca mai fac browsing, dar e un haos total in mintea mea acum...
Scuza-ma ca ma bag, dar un Sufix Performance Braid de 6 lb. culoare yellow sau chiar neon fire cu inaintas de fluorocarbon este ok pentru pescuit la clean...Multi colegi de aici de pe forum il folosesc fara probleme. Stima.
La clean (si nu numai) folosesc Sunline Super PE 6lb cu inaintas Seaguar InvizX 6lb.
Bunicel si Sufix-ul, dar e sensibil mai sarmos si mai abraziv decat Super PE-ul. Diferenta la lanseu intre cele doua fire, mai ales cand se folosesc voblere usoare si/sau lansete cu inele mici se simte clar. In defavoarea Sufix-ului. Ca pe o paranteza, chiar acum 3-4 saptamani i-am putut-o aratata live chestia asta unui coleg de forum, oradean si el, in timp ce-i testam batul, un Rainshadow RX8&RX7 blend de 9'7" inelat Fuji KR. O astfel de lanseta penalizeaza usor un fir mai putin castabil. El avea pe lanseta lui Sufix-ul 6lb. Dupa ce i-am propus sa facem schimb de mulinete, pe a mea fiind Super PE-ul, a vazut singur diferenta... N-au mai fost necesare alte cuvinte...
Dar, nah, mai depinde si de pretentiile fiecaruia. Unora le place sa pescuiasca cu sfori, numai sa poata scoate dopul de la balta...
Bunicel si Sufix-ul, dar e sensibil mai sarmos si mai abraziv decat Super PE-ul. Diferenta la lanseu intre cele doua fire, mai ales cand se folosesc voblere usoare si/sau lansete cu inele mici se simte clar. In defavoarea Sufix-ului. Ca pe o paranteza, chiar acum 3-4 saptamani i-am putut-o aratata live chestia asta unui coleg de forum, oradean si el, in timp ce-i testam batul, un Rainshadow RX8&RX7 blend de 9'7" inelat Fuji KR. O astfel de lanseta penalizeaza usor un fir mai putin castabil. El avea pe lanseta lui Sufix-ul 6lb. Dupa ce i-am propus sa facem schimb de mulinete, pe a mea fiind Super PE-ul, a vazut singur diferenta... N-au mai fost necesare alte cuvinte...
Dar, nah, mai depinde si de pretentiile fiecaruia. Unora le place sa pescuiasca cu sfori, numai sa poata scoate dopul de la balta...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
Raspunsul e si textil si mono.
Clean pe lac cu voblere mici (pana-n 3 grame): mono
Clean pe lac cu linguri si alte giugele de adancime: textil+FC
clean pe rau: depinde de rau, pe rauri mari avantajele textilului + FC s-ar putea sa fie mai multe decat dezavantajele.
Pastrav pe rau: mono, textilul iti va aduce rateuri
Pastrav pe lac: cam la fel ca la clean pe lac dar nu mai e...
Biban: textil (in general)
Avat: nu mai vorbim de UL
Sunline super PE si seaguar sunt bune.
Clean pe lac cu voblere mici (pana-n 3 grame): mono
Clean pe lac cu linguri si alte giugele de adancime: textil+FC
clean pe rau: depinde de rau, pe rauri mari avantajele textilului + FC s-ar putea sa fie mai multe decat dezavantajele.
Pastrav pe rau: mono, textilul iti va aduce rateuri
Pastrav pe lac: cam la fel ca la clean pe lac dar nu mai e...
Biban: textil (in general)
Avat: nu mai vorbim de UL
Sunline super PE si seaguar sunt bune.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
Multumesc.
1. Deci daca folosesc mono pe lac e posibil sa afecteze adancimea, nu?
2. Daca lanseta are o actiune moderata spre parabolica (asa imi pare ULX-ul), impreuna cu monofilament, ansamblul va fi prea elastic, nu? ar compensa textilul pentru senzitivitate si tzeapa?
3. E mai lung lanseul cu textil sau cu mono? o sa dau si de pe mal ...
Sunline 6lb mi-a parut foarte fragil comparat cu mono...trouter 0.16
1. Deci daca folosesc mono pe lac e posibil sa afecteze adancimea, nu?
2. Daca lanseta are o actiune moderata spre parabolica (asa imi pare ULX-ul), impreuna cu monofilament, ansamblul va fi prea elastic, nu? ar compensa textilul pentru senzitivitate si tzeapa?
3. E mai lung lanseul cu textil sau cu mono? o sa dau si de pe mal ...
Sunline 6lb mi-a parut foarte fragil comparat cu mono...trouter 0.16
1. Senzitivitatea e problema, pe adancime/distanta mare e posibil sa nu sesizezi trasaturile fine cu mono.
2. ULX-ul (modelul vechi) nu e moderata si e e suficient de sprintena, eu o consider lanseta de jig. Ansambul prea elastic pentru ce? Pentru biban cu jiguri poate fi, pentru clean si pastrav cu voblere/linguri nu e. Nu e cazul de teapa la UL si la speciile de pesti vizate.
3. Habar n-am.
nu cred ca exista un raspuns general valabil, depinde de ce tip de textil/mono.
Mie mi se pare suficient de rezistent si de ”castabil” Super PE 6 lb pt. UL. La aceeasi categorie dau si cu mono de 0.12 (Gamakatsu g-line - f. bun daca mai gasesti).
Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca vei pierde naluci, firul cel mai tare nu e cea mai buna solutie decat in anumite situatii si nu e prea e cazul la UL.
2. ULX-ul (modelul vechi) nu e moderata si e e suficient de sprintena, eu o consider lanseta de jig. Ansambul prea elastic pentru ce? Pentru biban cu jiguri poate fi, pentru clean si pastrav cu voblere/linguri nu e. Nu e cazul de teapa la UL si la speciile de pesti vizate.
3. Habar n-am.

Mie mi se pare suficient de rezistent si de ”castabil” Super PE 6 lb pt. UL. La aceeasi categorie dau si cu mono de 0.12 (Gamakatsu g-line - f. bun daca mai gasesti).
Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca vei pierde naluci, firul cel mai tare nu e cea mai buna solutie decat in anumite situatii si nu e prea e cazul la UL.
Musca 13
Musca 13
Multumesc din nou !!
Am concluzionat. Raman la mono Trabucco Trouter si Stroft, pe un tambur,
si la Super PE pe alt tambur, (imediat ce gasesc tambur de rezerva pentru sienna 1000 fd)
si ultima intrebare: e vreo diferenta sesizabila intre firul de 0.16 si cel de 0.14 ?
Ca si raport rezistenta, trabucco mi-a parut foarte ok la 0.16...
ma avantajeaza foarte mult un fir mai subtire? asta oricum mi se pare ca firul de par ...
Am concluzionat. Raman la mono Trabucco Trouter si Stroft, pe un tambur,
si la Super PE pe alt tambur, (imediat ce gasesc tambur de rezerva pentru sienna 1000 fd)
si ultima intrebare: e vreo diferenta sesizabila intre firul de 0.16 si cel de 0.14 ?
Ca si raport rezistenta, trabucco mi-a parut foarte ok la 0.16...
ma avantajeaza foarte mult un fir mai subtire? asta oricum mi se pare ca firul de par ...
Fir mai subtire = lanseu mai lung, in special cu naluci usoare. Daca lansezi suficient cu 0.16 e ok, daca nu pune mai subtire. Dupa cum am zis, eu folosesc 0.12 (clean, lac, barca). Pe rau merge .14, .16, sau chiar .18 , dupa caz.
Musca 13
Musca 13