Musti scrie:SEKO scrie:Musti, cred că ai înţeles mai bine decât Tavi ce am scris eu pe-aci.
Eu va inteleg pe toti...

Pana si pe Adi G si pe Dumitru...
Aveti cu totii dreptate, dar va veti contrazice la nesfarsit pana cand veti realiza ce vi se intampla. Anume veti intelege ca forta necesara pt. ruperea aceluiasi fir variaza uneori dramatic functie de conditiile de masurare. Ea este dependenta, printre altele de:
- viteza de variatie a fortei aplicate (firul se rupe cu atat mai greu cu cat forta cu care tragi de capete creste mai lent)
- lungimea esantionului (firul se va rupe mai usor cu cat este mai lung; din aceasta cauza, in ... exercitiile ingineresti, lungimea esantionului este standardizata)
- temperatura firului (firul se va rupe mai usor la temperaturi scazute)
- umiditatea firului (functie de material, aceasta poate imbunatati sau, dimpotriva, inrautati rezistenta la rupere)
- existenta unui nod (in acest caz, in afara de tensiuni longitudinale, mai apar si forte de forfecare; aceste forte difera de la un tip de nod la altul, dar si de la un nod la altul de acelasi tip, functie de maniera in care se asigura repetitivitatea la executie)
- si etc.
Asa ca, Dumitre, nu-i chiar asa mare lucru ca vreun entuziast, dupa ce a masurat el cu cantarul de mana rezistenta firului cu nod si fara, sa traga concluzia ca nodul lui tine 120% si sa fie si convins ca are dreptate. El a masurat si a vazut cu ochii lui. Cum a reusit el sa mentna constante sau nu conditiile de masuratoare, asta-i alta poveste...
Seko,
E vorba exact despre ceea ce ziceam cu cateva posturi mai sus.
Musti scrie:In concluzie, din punctul meu de vedere, singura utilitate pe care o are testul din revista este aceea de a putea compara intre ele diverse fire masurate in aceleasi conditii, anume cele din test. Ceea ce, totusi, poate sa iti faca o imagine. Ma lasa rece, in schimb, comparatia cu rezistenta declarata de producator...
Adica testul vostru e util pt. ca pune unul langa altul fire diferite, masurate in aproximativ aceleasi conditii. Dar lasa-ma sa-l inteleg si pe Tavi, cand cere un test fara noduri. Pt. ca, de exemplu, afara de cele de mai sus, acelasi nod se poate comporta diferit, pe fire diferite, functie de textura specifica firului respectiv.
Poate se intelege acum mai bine ceea ce voiam sa zic atunci cand am considerat irelevanta comparatia valorilor obtinute cu un test ca acela din revista cu cele afirmate de catre producator. Da, e utila comparatia directa intre fire. Cu nod sau fara. Dar mai mult fara...
