Test 5 fire textile

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
johnnybravo
Moderator
Moderator

Re: Test 5 fire textile

Mesaj de johnnybravo » 29 Iun 2015, 21:08

peter321 scrie:atunci pescareste vorbind de ce cand dai la scobar cu un fir fin, trag de el prin apa ba mai trage si el si firul nu se rupe si cand il scoti din apa si il ridici pe verticala din comoditate firul plesneste una doua?
in continuare cred ca agatatul unei greutati de un fir nu e un test valabil de rezistenta si ca sunt mai multe variabile pe care noi nu le stim sau le omitem intentionat.
explicatia tot in fizica consta, legea lui arhimede, densitate...eu zic sa o lasi asa :D
dar, ca sa ramanem in domeniul fizicii, generatia mai veche de pescari sigur a prins renumitele fire mono facute de Gemania de Est (DDR) numite Germina, acolo rezistenta la rupere (forta) era data in Newtoni (N) si culmea, erau printre putinele fire pe care te puteai baza la capitolul rezistenta data pe ambalaj :)

Daca vreti sa testati fire, luati un cantar, o agrafa de care legati firul cu cel mai rezistent nod, agatati agrafa de cantar si trageti de fir pana la rupere. Repetati testul de 3-5 ori, alegeti valoarea cea mai mica sau o medie si v-ati facut o parere :)

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 29 Iun 2015, 21:38

Odata, candva, am povestit mai multe pe acelasi subiect, pe topicul asta:
http://www.rapitori.ro/forum/fire-texti ... 19539.html
Acuma nu fac decat sa constat ca tema reapare periodic...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 29 Iun 2015, 22:00

Pt. ca n-am energie sa mai repet ceea ce spusesem acu' vreo 3 ani, postez concluzia pe care o trageam atunci. In rest, cei interesati pot reciti discutia veche.
Musti scrie:
SEKO scrie:Musti, cred că ai înţeles mai bine decât Tavi ce am scris eu pe-aci.
:lol: :lol: :lol:
Eu va inteleg pe toti... :P
Pana si pe Adi G si pe Dumitru...
Aveti cu totii dreptate, dar va veti contrazice la nesfarsit pana cand veti realiza ce vi se intampla. Anume veti intelege ca forta necesara pt. ruperea aceluiasi fir variaza uneori dramatic functie de conditiile de masurare. Ea este dependenta, printre altele de:
- viteza de variatie a fortei aplicate (firul se rupe cu atat mai greu cu cat forta cu care tragi de capete creste mai lent)
- lungimea esantionului (firul se va rupe mai usor cu cat este mai lung; din aceasta cauza, in ... exercitiile ingineresti, lungimea esantionului este standardizata)
- temperatura firului (firul se va rupe mai usor la temperaturi scazute)
- umiditatea firului (functie de material, aceasta poate imbunatati sau, dimpotriva, inrautati rezistenta la rupere)
- existenta unui nod (in acest caz, in afara de tensiuni longitudinale, mai apar si forte de forfecare; aceste forte difera de la un tip de nod la altul, dar si de la un nod la altul de acelasi tip, functie de maniera in care se asigura repetitivitatea la executie)
- si etc.
Asa ca, Dumitre, nu-i chiar asa mare lucru ca vreun entuziast, dupa ce a masurat el cu cantarul de mana rezistenta firului cu nod si fara, sa traga concluzia ca nodul lui tine 120% si sa fie si convins ca are dreptate. El a masurat si a vazut cu ochii lui. Cum a reusit el sa mentna constante sau nu conditiile de masuratoare, asta-i alta poveste...

Seko,
E vorba exact despre ceea ce ziceam cu cateva posturi mai sus.
Musti scrie:In concluzie, din punctul meu de vedere, singura utilitate pe care o are testul din revista este aceea de a putea compara intre ele diverse fire masurate in aceleasi conditii, anume cele din test. Ceea ce, totusi, poate sa iti faca o imagine. Ma lasa rece, in schimb, comparatia cu rezistenta declarata de producator...
Adica testul vostru e util pt. ca pune unul langa altul fire diferite, masurate in aproximativ aceleasi conditii. Dar lasa-ma sa-l inteleg si pe Tavi, cand cere un test fara noduri. Pt. ca, de exemplu, afara de cele de mai sus, acelasi nod se poate comporta diferit, pe fire diferite, functie de textura specifica firului respectiv.
Poate se intelege acum mai bine ceea ce voiam sa zic atunci cand am considerat irelevanta comparatia valorilor obtinute cu un test ca acela din revista cu cele afirmate de catre producator. Da, e utila comparatia directa intre fire. Cu nod sau fara. Dar mai mult fara... :D
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

cristian herban
junior
junior

Mesaj de cristian herban » 29 Iun 2015, 23:18

eu nu inteleg un lucru-DACA IN TEST TI-A IESIT POWER PRO CA CEL MAI REZISTENT DE CE NU IL FOLOSESTI PE DANSUL conditia este sa-l folosesti la pescuit si nu sa te agheti de un copac cu el :lol:

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 30 Iun 2015, 00:25

stii care e problema cristian herban? ca eu am incercat sa fac ceva pt mine, si am pus-o si pe forum... imi iau o groaza de suturi in fund de la toti cunoscatorii etc, insa asta e, rezist, insa, mai usor cu misto-urile de la cineva care nu a imbogatit forumul asta cu nimic. chiar si newbie, si cum oi fi eu, poate ca imi dau interesul mai mult pt comunitatea asta decat mistocarii sau criticii... probabil multi pe forumul asta au 15 ani si "isi cunosc hobby-ul"... tipare si personalitati cunosc si eu destule...
Nu era vorba de ce-mi aleg, pur si simplu am facut un test, am niste fire pe care am vrut sa le vad la treaba. am totalfishing la 3km de mine, ma duc si iau, problema e ce iau... cat despre partea cu "aghetatul" te pot invata cum sa "agati" pesti, femei, ce vrei tu... :)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 30 Iun 2015, 07:44

si cum iti arati interesul pentru comunitatea pescarilor valeriu?
aducand in discutie subiecte care au fost dezbatute aici(unele aprins)?unele cu mult timp in urma....

daca se fac glume nu inseamna ca esti luat la misto...
incearca sa rapunzi cu aceeasi moneda
:wink:

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 30 Iun 2015, 10:10

Crezi ca peste 5 ani se va discuta cu totul altceva Adrian? Sau daca a mai discutat cineva inainte ceva, subiectul este inchis pe veci? Daca aici nu face nimeni glume cu tine tu cum iti permiti sa faci glume pe seama altora? Si glume grosolane. Eu de azi inainte orice ai zice te voi ignora ca si cum ai fi 0(zero).

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 30 Iun 2015, 10:17

vampire,iti recomand(inaintea unei postari,oricare ar fi ea)sa citesti topicul(de la inceput)si sa vezi unde am facut eu glume
daca sunt vezi daca sunt asa cum le numesti tu si apoi posteaza
repet:daca sunt poate nu le intelegi tu :wink:

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 30 Iun 2015, 11:32

valeriu28 scrie:nu... doar sunt un zgarcit incurabil, un fel de Hagi Tudose, care ar vrea sa rupa copacul si sa-l aduca la mal, daca s-a agatat voblerul. chiar si PLASTICUL !!:))
una peste alta, in mod clar, firele subtiri ajuta mult, au castabilitate buna, sunt foarte senzitive in apa... Dar uneori e nevoie de fire rezistente, pentru zone cu agataturi..
Ai grija ce-ti doresti ,s-ar putea sa rupi lanseta folosind fire foarte rezistente si tragand de copaci. De ce nu-ti pui pe un tambur PP pentru "lucruri grele" si unul pentru fineturi pe celalalt tambur si folosesti firele in functie de specia vizata si locurile in care pescuiesti? Gaseai aici pe forum recomandari destule pentru ca s-a discutat mult acest subiect. Degeaba iti iei un fir mai gros rezistent la tractiune daca sta prost la capitolul abraziune, rezultatul va fi cam acelasi cu folosirea unui fir mai subtire dar cu rezistenta sporita la abraziune, asta daca pescuiesti pe rauri sau pe balti cu multa vegetatie.Fiecare fir are avantajele si dezavantajele lui. Daca nu vrei sa pierzi naluci, cumpara carlige de slaba calitate , problema e ca vei pierde si multi pesti cu astfel de carlige.

@vampir
Degeaba ai "firul gros" daca nu ai stil in prezentarea "nalucii" ? :)))

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 01 Iul 2015, 00:44

Ca o constatare... utila pentru cei de pe forum!!
Intre firele Super PE si Super PE 8 braid exista o diferenta !!
Nu am pescuit cu Super PE (verde deschis) insa am Super PE 8 Braid (orange)... am zis, mai scump, mai bun
Are mari probleme cu abraziunea. dupa o partida de pescuit, vad cum firele micronice cum ies din el...ce-i drept nu mi-a pocnit dar !! e o problema. La SuperPE verde abraziunea e data ca fiind his best!
Insa, pe de alta parte Super PE 8 braid la fel, pocneste la orice lanseu esuat, deci mare grija cum lansati, daca ratezi lanseul, gen cade pickup-ul sau se strange firul, adio naluca, (eu lansez mai cu forta)...

Overall, mi se pare o alegere mai buna firul mai ieftin, SuperPE verde classic!!
Nu l-am incercat prea mult, dar la prima vedere, e ok!!

Avantajele acestui superPE 8 braid...
Sincer, o lanseta de stiuca, anume Energoteam Spinblade 10-30gr, pe balta, si sunline 8 braid, iti dau senzatii la o marla de 600-800 grame
firul e genial, transmite socurile perfect !!! n-am vazut asta la niciun fir din cate am testat. Poate e si lanseta de vina...
Lanseta e true work of art !! sincer, e o lanseta urata, fara finisaje extraordinare, insa constructia, carbonul, etc, o fac sa fie senzitiva maxim, si elastica...
Nu am avut la inima niciodata energofish, energoteam.. insa lanseta asta e WOW!! in primul rand la contact cu pestele si senzitivitate... multi mi-au zis ca e prea moale si n-am intepat pestii bine... poate, dar din pct meu de vedere laoffset e loterie... nu tine musai de lanseta sa maresti sansele cu 90% sa il ai la mal. poate o ia rau in gura, poate o ia de coada, etc...
Asta e alt punct de vedere..

deci, una peste alta , am facut un review, ptcei care cauta sunline. sunt fire ff bune !!!! senzitive, si pana la urma asta e placerea pescuitului. Nu te iarta, la fiecare lanseu gresit mai zboara o naluca, la rezistenta sunt ok, problema e ce faci daca intra pesti mari !! gen stiuci de 4-5 kg. Eu cu stiuca de 1.6kg n-am avut emotii
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Scrie răspuns