Test 5 fire textile

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
valeriu28
veteran
veteran

Test 5 fire textile

Mesaj de valeriu28 » 27 Iun 2015, 22:19

Salut,
ca tot e sambata si nu prea sunt clubber de fel, am facut un test acum 10 minute...
5 fire textile...

Echipament, bidon 5 litri cu apa, scaun, manusi, struna, (vartej pe un capat, agrafa pe celalalt, linia P-line Shinsei 25 lbs) si offsetul.
am procedat cu toate firele la fel, legate cu ochet de vartej, apoi infasurat pe manusa, bidonul de 5kg jos, eu pe scaun, infasurat firul pe manusa, si tras in sus pentru a suspenda bidonul. apreciez ca erau 80 cm - 1m de fir in tensiune

1. hakuyo 0.16 - (17kg) - a cedat cam dupa 3.5-4kg, bidonul nu s-a ridicat dar a opus rezistenta s-a rupt la 5cm dupa nod
2. Savage Gear Finezze 0.16 (10.1kg) tot cam asa, a opus rezistenta, dar nu a ridicat bidonul, s-a rupt la 10cm dupa nod, incretit rau
3. Sunline Super PE 8 braid orange (12 lbs - 6kg) - a pocnit fara sa opuna mare rezistenta, cel mai fragil din toate
4. Daiwa Samurai 0.20 (18 lbs, 9kg) - a pocnit iar foarte usor, poate putin mai greu ca sunline, dar in comparatie cu primele 2, foarte usor
5. Power Pro (cred ca 0.22-0.24, era un rest prin casa) ... and the winner is !!! ... a ridicat cu brio bidonul fara nicio emotie

abia dupa ce am scuturat bine bidonul, a cedat struna la 10cm dupa nod (25lbs) ...

Deci, avand in vedere ca toate dau rezistenta "la nod" si niciunul nu s-a rupt la nod... intreb si eu... de ce nu s-au rupt la nod?
a fost testul corect? daca pe un fir zice 10kg test, trebuie sa ridice bidonul de 10kile, sau sa il traga prin apa? de tras e mai usor oricum...

Am gresit eu ceva? sau pur si simplu producatorii mint despre firele lor?
Cert e ca firele fine, japoneze, ajuta in multe feluri, sunt senzitive, asigura lanseuri lungi, dar sunt extrem de delicate... desi niciodata nu-mi amintesc, pescuind, sa-mi fi rupt un peste firul. max 4kg am prins.

poate n-ar fi rau sa postam cu totii astfel de teste, sa vedem cat de mult mint producatorii si ce ne trebuie pt o partida reusita, (ma refer inclusiv la agataturi si prins voblere jackall de 100 lei in bradis si rupt firul... )
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Musti
veteran
veteran

Re: Test 5 fire textile

Mesaj de Musti » 27 Iun 2015, 23:05

valeriu28 scrie:...am facut un test acum 10 minute...
5 fire textile...
Parca am spus eu pe undeva ca imi place entuziasmul asta al lui valeriu28... :D

Da, producatorii scriu pe ambalaj diverse... Nici grosimea, nici rezistenta la rupere insciptionate nu sunt reale. Welcome on the planet Earth!
Pe de alta parte, cand iti alegi un fir textil aspectul cu rezistenta la rupere este doar unul dintre criterii. Si nu e cel determinant, din punctul meu de vedere.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 27 Iun 2015, 23:06

un mono de 0,24 cred ca ridica un bidon de 5 litri fara probleme, basca iti face doi metri dintr-unul:))
cand ne vedem iti dau si eu ce mai am diferit fata de tine: sunline super pe de 6lb si 8lb, climax de 0,10, spiderwire stealth de 0,14, gamakatsu de 15 si 22 lbs. desi dupa testul asta ai zice ca mai bine faci un drum in dragon dupa hakuyo :)) apropo, iti dau si niste chinezarii la test: am vreo cativa kilometri pe acasa :))
ps: auzi, testul asta nu e ca si cand ai scoate 5 pesti pe uscat sa vezi care moare primul?!... :roll: asta cu rezistenta firelor mi e teama ca ajunge sa fie ca megapixelii in cazul aparatelor foto...:((

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 27 Iun 2015, 23:23

tu parca te bronzai, faceai tzaparine la egee.

in fine, firele japoneze sunt JAPONEZE. senzitive maxim
am scos o stiuca azi cu ranga si un fir normal textil (savage finezze) ca pe o salupa. avea 1.5kg

sapt trecuta am scos o marla de 300 grame crezand ca e captura vietii. cu sunline. am simtit pickamerul ca imi loveste lanseta ...

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 27 Iun 2015, 23:37

bai, la cat de scump e pestele pe aici si la cate gherle am dat, parca vad ca ma intorc de la greci prin delta :)) hai ca iti dau forumu'napoi...

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 28 Iun 2015, 09:40

Firele erau noi ?

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 28 Iun 2015, 09:48

Asta e un test?
Testele comparative se fac intre fire comparabile...daca tot te apuci de "testare"
Cum spune si colegu', rezistena e pe locul 2 cel putin.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 28 Iun 2015, 10:42

Nu ma mir ca a „castigat” Power Pro din moment ce firul cu diametrul de 0,23 mm ar trebui sa tina 15 kg, dupa ceea ce zice producatorul. Vezi aici: http://www.powerpro.com/publish/content ... specs.html

PS Erai mult mai castigat daca mergeai la club decat sa iti pierzi astfel vremea acasa. :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 28 Iun 2015, 12:11

2 dintre fire sunt noi, celelalte 3 au cam 6 luni.
Domnilor, nu sunt un profesionist.. am facut testul asa cum m-am priceput. imi cer scuze ca nu v-a multumit postul meu, pur si simplu era o constatare.
Pentru ca sunt fire costisitoare, si cred ca e bine sa stim cu totii ce proprietati au, si cum rezista.
In fine, cred ca prea mult ma ambitionez sa scriu pe forumul asta...

George1985, rezistenta e pe ce loc vrea ea in functie de pescar. Fiecare pescuieste cum vrea si cu ce vrea.
Poate intr-o balta plina de structuri, cand ai in trusa doar voblere scumpe, atunci iti zic eu ca rezistenta e pe primul loc!
totul in functie de situatie si de pescar..

peter321
junior
junior

Mesaj de peter321 » 28 Iun 2015, 12:54

valeriu28 scrie: a fost testul corect? daca pe un fir zice 10kg test, trebuie sa ridice bidonul de 10kile, sau sa il traga prin apa? de tras e mai usor oricum...

Am gresit eu ceva? sau pur si simplu producatorii mint despre firele lor?
din extrem de putinele mele cunostinte din fizica nu cred ca a fost corect testul.la alea 5 kg ale bidonului ridicat pe verticala se mai adauga si forta gravitationala care trage de bidon in jos, de aia s-au rupt firele inainte sa ridici bidonul de pe sol.ar trebui facut testul pe orizontala cu forta de frecare 0 (imposibil) sau cat mai aproape de 0 si sunt sigur ca rezultatul ar fi altul.

sunt de acord cu gardos ca se pune prea mare accent pe rezistenta firelor.daca zeii pescuitului vor sa pierzi un vobler se agata de o buturuga de 60 de kile si acolo ramane

Scrie răspuns