Somnul la artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 05 Ian 2012, 17:30

grey-wolf,
ba da, cunosc realitatea din Romania f bine. Vin in fiecare vara cite 3 - 4 saptamani si nu ma mai mira nimic. Am invatat sa accept (e trist, stiu) si incerc de fiecare data, cit pot de bine, sa fac cite ceva care sa indrepte Romania spre mai bine. Putin, dar si asta e ceva.
Iar atata timp cit in Romania se pescuieste cu plasele si se branconeaza pentru mancare, nu sunt competent sa judec pe Nimeni (fie ca-i pescar sarac sau plin de bani), decit pe statul Roman (care de fapt are legile ei, insa cam blinde), dar mai ales pe organele executive.

In orice rau mai mare din Romania, daca se pescuieste perseverent la somn (asa cum a si scris Ionutz_gr) si doar la somn, se prind somni. Ca-i Mures, Olt, Dunare, Siret, Prut sau Timis, somni de 80 de kg pot intra fara discutii! Cine poate garanta ca somnii ce intra si rup monturile nu sunt peste 50 de kg?

Somnul ajunge la o lungime de 20 - 30 cm, maximal 40 cm chiar in primul an. La varsta de 5 - 6 ani ajunge la o lungime de 1 - 1,2 metrii. Somnii cresc continuu, pina ce mor. Chiar si la 30 de ani, ei tot mai cresc. (sursa Wikipedia - Germania).

Cu lansete de actiune 100 de grame nu se prea pescuieste la somn in Germania, mai degraba la salau - cu twistere.
O lanseta de somn cu actiune 120 grame, care sa suporte fara probleme drilul unui somn, costa minim 100,- Euro. Insa majoritatea pescarilor de somn la artificiala nici nu recurg la lansete sub 180 grame actiune.

Iar fir textil sub 80 lb la mine nici nu intra in discutie!

La monofilament de 1 mm m-am ars eu in vara. Primul somn intrat la clonc mi la ros in 2 secunde. De acum incolo, pt mine intra in discutie doar inaintas de minim 1,2 mm fir textil!
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 05 Ian 2012, 17:38

stiam ca in unul din filmulete arata cum larvele de libelula papa somnici . intetimp l-am gasit :
http://www.youtube.com/watch?v=PlIteyt8 ... re=related
marea majoritate de pe siteul asta au lansete peste 100Euro pentru somn si cam tot atat mai dau si pe mulinete.
din pacate unii trebuie sa mearga in concedii prin alte tari ca sa ajunga sa testeze cu adevarat lansetele pe care le detin. :cry:
nu vreau sa demoralizez pe nimeni insa asta e realitatea sau cel putin eu asa o percep deocamdata.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 05 Ian 2012, 17:44

Zoran , mi se pare mie sau crezi ca baietii astia nu-s asa dibaci cum s-ar crede ?

Orice pescar din tara cu putina experienta , daca da pe afara imediat umfla crapi , somni , salai , stiuci :wink:

Fara barca , fara sonar si alte laboratoare !

Astia care se prind acuma is ultimii , as vrea sa mai tina asa vreo 5 ani , sa vedem ca mai ramane pe naturale !

20 de rame puneam si io acum 18 ani , intradevar mergea pe atunci .

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 05 Ian 2012, 17:49

Zoran Wiener scrie:
Somnul ajunge la o lungime de 20 - 30 cm, maximal 40 cm chiar in primul an. La varsta de 5 - 6 ani ajunge la o lungime de 1 - 1,2 metrii. Somnii cresc continuu, pina ce mor. Chiar si la 30 de ani, ei tot mai cresc. (sursa Wikipedia - Germania).
in tabelul pe care il am eu la dispozitie
virsta lungime (cm ) greutatea (kg)
1 -- 13-20 -- 0,1-0,2
2 -- 25-30 -- 0,3-0,5
3 -- 36-41 -- 0,5-1
4 -- 48-52 -- 1
5 -- 58-62 -- 2,2
6 -- 69-72 -- 3,5
7 -- 80-87 -- 5
8 -- 91-95 -- 7
9 -- 100-103 -- 9
10 -- 109-111 -- 12
15 -- 150-170 -- 28
20 -- 180-200 -- 45

sursa Zoltan Kaszoni ,, Pescuitul Sportiv" editura sport turism 1981

poate in Germania e alt ritm de dezvoltare decit in romania . sunt multi factori care pot sa difere incepind de la hrana si temperatura pina la calitatea apei si mai stiu eu ce ?
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 05 Ian 2012, 17:54

SF scrie:
Astia care se prind acuma is ultimii ,
de ce dai asa de crunt in noi cu adevarul ? :cry: :cry: :cry:

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Ian 2012, 17:57

Dar dintre cei de aici care dau dupa somn si poate si prind,cati ii si elibereaza?Aha,dar in schimb "bagam" la greu frate cu disparitia speciei.Pai daca prindem bai nene doi,oare de ce trebuie sa-i retinem pe ambii?Ahhh da,ve-ti spune ca procentul asta e unul infim.....Hai bai mai intai sa ne educam pe noi si apoi sa trecem palanu'.
ps:da,eu am eliberat somn daca asta e intrebarea ce va roade acum.

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 05 Ian 2012, 18:07

1981?
Suntem cu tehnica, cu studiul si cu cunostinte mai noi cu 30 de ani! De ce trebuie
sa fie valabil ce sa scris atunci si peste inca 100 de ani?
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 05 Ian 2012, 18:08

elias scrie: ps:da,eu am eliberat somn daca asta e intrebarea ce va roade acum.

Dovada ? unde e Dovada ? 3 poze cu 3 aparate foto omologate , 2 martori de incredere(cite 2 martori de incredere sa garanteze pentru fiecare ) , articol in minim 2 ziare de circulatie mondiala , recunoastere pe facebuc , spovedanie la preot :datz: .... o comisie aflata dincolo de ori ce indoiala sa judece faptele prezentate si sa dea verdictul ! doar atunci toti de pe forum vor fi multumiti in proportie de 50 % :lol: :lol: :lol:

hai ca glumesc :wink:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 05 Ian 2012, 18:13

Zoran Wiener scrie:1981?
Suntem cu tehnica, cu studiul si cu cunostinte mai noi cu 30 de ani! De ce trebuie
Din 1990 incoace NU s-au facut cercetari pe aceasta tema ! Cam de altfel in nici un domeniu, cercetarea piscicola e neglijata si la noi si la alti, eventualele studii aparute dupa aceasta data au la baza cercetariile din anii 70 -80 ...

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 05 Ian 2012, 18:14

Zoran Wiener scrie:1981?
pentru ca dupa revolutie :shock: nu au mai fost facute si publicate alte studii ! cel putin eu nu am cunostinta asa ca ma refer si ma raportez la ceea ce am mai recent . mai am si din 1966 si sunt apropiate valorile .

iar sursa ,,Wikipedia " in care poate adauga cineva ce vrea .......ma lasa rece . plus ca , cartea se refera strict la apele din ROMANIA ! nu Germania ,Congo sau etc . de ce tot ce e valabil in Germania nu e valabil in Ro?

hai cu date concrete despre Romania nu Germania

Scrie răspuns