Somnul la artificiale
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- kingofbeasts
- veteran
1. Daca se adapteaza asa usor atunci cum se face ca in anii 70-90 nu se prindea somn , mreana sau salau in bazinul mijlociu si superior al oltului?Zoran Wiener scrie: Somnii se adapteaza la ape poluate.
Somnii nu se prind usor in plase (la curent da, dar si acolo mai mult cei mici).
Somnii cu cit cresc sunt mai greu de prins.
simplu , pentru ca poluarea la noi era mult mai mare decat puteau suporta aceste specii.
2.Somnii nu se prind usor in plase (ceea ce mi-au confirmat inclusiv plasarii) insa in plase se prinde hrana lor. nu cred ca e cazul sa amnintesc ca exista un echilibru natural in orice apa(de cultura sau naturala ) care suna cam asa: 10% rapitor-90% peste pasnic (in zona mea cei ce pescuiesc cu plase se plang ca in 3-4 ani le-a scazut productia de la 50-100kg de pasnic/200m plasa/seara la 5-15 kg /200m plasa/seara si in mare parte dau vina pe somn pentru asta cand in fapt e vina lor. totusi pentru ca somnul e gasit vinovat e sanctionat in iulie-august cand se inchid cu plase de sfoara locurile de reproducere si e casapit in masa). nu trebuie sa spun, de asemenea ca , cei 10 % rapitor se impart intre minim 3 specii diferite oricare ar fi apa aleasa. nu trebuie sa spun ca omul este ultima veriga in lantul trofic care atenteaza la siguranta pestelui dupa pestii mancatori de icre(biban, ghibort,etc.) alte larve si vietati subacvatice , alti pesti rapitori care considera somnul care le incape in gura fair-game (inclusiv alti somni mari papa somni mai mici ca ei), pasarile de apa care nu aleg alevinii de somni de ceilalti alevini etc.
procentul ala de 10% supravietuitori din total icre depuse este in realitate 1-2%.
3. total de acord ca somnul e cu atat mai greu de prins cu cat creste mai mult insa eu tocmai asta ziceam ca, e prea putin cel care apuca sa creasca.
Eu am fost prins anul asta in offsaid de 2 ori pe Siret (nu pescuiam dupa somn) : o data cu fir 10 lb si a doua oara cu fir 15 lb dar cu lanseta 3.5-14 grame. In amandoua cazuri mi s-a rupt firul drept urmare am luat masuri.
Lanseta Speed Master 2.70 , 50-100 gr / mulineta ce vreau sa o iau e un twin power 4000 fc , inaintas fluorocarbon 0.50 mm , jiguri Gamakatasu HW, fir 20 lb, extremis 30 lb : vom vedea anul asta rezultatele
p.s. Am eu un prieten care da exclusiv dupa somn si pescuieste cu 20 LB pe Siret.
Lanseta Speed Master 2.70 , 50-100 gr / mulineta ce vreau sa o iau e un twin power 4000 fc , inaintas fluorocarbon 0.50 mm , jiguri Gamakatasu HW, fir 20 lb, extremis 30 lb : vom vedea anul asta rezultatele

p.s. Am eu un prieten care da exclusiv dupa somn si pescuieste cu 20 LB pe Siret.
www.pentrupescuit.ro
- kingofbeasts
- veteran
- kingofbeasts
- veteran
Zoran, arunca o privire la filmulete din topicul asta :
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... veste+somn

http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... veste+somn

mmm.kingofbeasts scrie: 1. Daca se adapteaza asa usor atunci cum se face ca in anii 70-90 nu se prindea somn , mreana sau salau in bazinul mijlociu si superior al oltului?
simplu , pentru ca poluarea la noi era mult mai mare decat puteau suporta aceste specii....................
depinde de poluare.
nu uita ca poluarea pe Olt insemna Nitramonia Fagaras si Combinatul Chimic Victoria (parca asa se chema)
tot in acea perioada jiul era super poluat, se spala in el tot carbunele din valea jiului si cu toatea astea se prindeau somni la greu si se prin si acuma.
deci......poluari si poluari
Zoran Wiener scrie: Somni de 50, 60 sau 80 kg sunt peste tot in Romania, iar cei mari, clasa 80 kg, au o forta fantastica! Si sunt multi, pt ca nimeni nu-i prinde.

chear daca geografic suntem in europa Romania nu are aproape nimic in comun cu aceasta nici la capitolul pescuit , nici dezvoltare , mantalitate , bun simt .... aplicarea legi !Zoran Wiener scrie: Sunt multi pescari de somni in Europa care prind la oscilante in jur de 100 de somni pe an, dintre care cel putin 10 sunt peste 2 metrii!
s-au adaptat asa de bine la poluarea de la noi incit in 1990 nu era nici icra de somn in unele ape din cauza combinatelor chimiceZoran Wiener scrie: Somnii se adapteaza la ape poluate.
Somnii nu se prind usor in plase (la curent da, dar si acolo mai mult cei mici).
Somnii cu cit cresc sunt mai greu de prins.
nu se prind usor la plase dar se prind foarte usor la hita in anumite locuri (nu detaliez ca nu citesc numai oameni debine pe aici )
,,Somnii cu cit cresc sunt mai greu de prins." nu vreau sa te contrazic prea mult aici dar sa sti ca sunt Braconieri Specializati in prinderea lui indiferent de dimensiune !
ma indoiesc de rata de supravietuire de 10% pe linga pierderile naturale (icre ne fecundate , paraziti , boli , rapitori )mai sunt si alte pierderi datorate omului ! innainte de craciun un tembel se lauda ca a prins 60 kg moaca ( somotel sub 1 kg ) la rima intr-o singura zi . si a facut locul respectiv o saptamuna zi de zi ! apoi sa plins ca nu mai merge . DobitoculZoran Wiener scrie: Sa zicem ca supravietuiesc doar 10%, adica 50.000 de somni. As putea spune ca pe toata Romania nu se prind 50.000 de somni pe an, ce ar fi doar reproducerea unui somn.
Varsta maxima a somnilor sa fie in jurul a 15-16 ani? OK, si cit crezi ca se dezvolta un somn in 15 - 16 ani? Ajunge la o greutate de 50 - 70 de kg.

conform tabelelor de dezvoltare pe care le am eu somnul la 15 ani atinge cam 28 kg in functie de cita hrana are poate fi mai greu sau mai usor .
Parerea Mea - rata de supravietuire in apele noastre e 1% sau mai putin .
e doar o parere personala ne sustinuta de nici un studiu stintific si se bazeaza doar pe ceea ce vad pe ape zi de zi .
Zoran Wiener scrie: Eu sfatuiesc pe orice pescar: insistati linistit la somn, ca este destul pentru toti! Si mult si mare. (de pestele asta nu vom curata apele niciodata!)

PS Zoran nu trata mesajul meu kilometric ca un atac la persoana ta , nu am intentia aceasta . pur si simplu mi se pare ca nu prea cunosti realitatea trista din romania ( romania -scris intentionat cu litere mici ) . poti vedea aceasta realitate pe tot forumul indiferent de sectiune
sa auzim de bine !
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !
- kingofbeasts
- veteran
ps. despre ritmul de crestere al somnului s-a mai discutat si aici:
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... sc&start=0
astfel ca la noi, conform tabelului de la pagina 2 din topic, somnu ajunge la 50kg la 15 ani doar daca papa plumb.
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... sc&start=0
astfel ca la noi, conform tabelului de la pagina 2 din topic, somnu ajunge la 50kg la 15 ani doar daca papa plumb.
cu 10 lb am dat eu accidental in rest 20 lb si peste . totusi cautam somnul nu avatul !kzoli scrie:Sunt curios cati dintre cei care cauta somnul cu artificiale, dau cu fir de 8-20 lbs ? ... mai ales pe ape naturale, nu in incite escavate ...
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !
- kingofbeasts
- veteran
adi, de acord cu tine dar poluari ca pe olt in zona Valcea-Fagaras, sau ca pe Tarnave ma faceau sa ma scol la 4 dimineata pentru ca impreuna cu unchii mei sa facem mai mult de 120km pana pe la Ilia , Burjuc ,Zam ca sa prindem si noi somotei si moace mai mult dar ii spuneam somn. (odata pe luna sau odata la 2luni ca se circula cu si fara sot, benzina era pe cartela si se dadea cu portia si alte asemenea)Din aia sub kil am adus de nenumarate ori vi in galeata si am bagat in apele din jurul Sibiului dar nu cred ca vreunul dintre ei mai traieste in prezent.adiwolf scrie:mmm.kingofbeasts scrie: 1. Daca se adapteaza asa usor atunci cum se face ca in anii 70-90 nu se prindea somn , mreana sau salau in bazinul mijlociu si superior al oltului?
simplu , pentru ca poluarea la noi era mult mai mare decat puteau suporta aceste specii....................
depinde de poluare.
nu uita ca poluarea pe Olt insemna Nitramonia Fagaras si Combinatul Chimic Victoria (parca asa se chema)
tot in acea perioada jiul era super poluat, se spala in el tot carbunele din valea jiului si cu toatea astea se prindeau somni la greu si se prin si acuma.
deci......poluari si poluari