Somnul la artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 05 Ian 2012, 11:40

Zoran Wiener scrie: Somni de 50, 60 sau 80 kg sunt peste tot in Romania, iar cei mari, clasa 80 kg, au o forta fantastica! Si sunt multi, pt ca nimeni nu-i prinde.
Owner de 6x e cool, doar peste sa fie. Ca inele prefer cele de la pradatek inca nu au cedat !
In legatura cu afirmatia de mai sus o fi asa, nu contest, dar sunt curios cati dintre pescari din Romania se mandresc cu asemenea capturi de 50,60 sau chiar de 80 kg in apele noastre. si asta legal adica fara curent si fara plase...
Sunt multe "dihanii uriase" dar nu se prind asa de usor, iar sansa sa aveti in carlig un asemenea exemplar e ca la loto 6/49.

Avatar utilizator
Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 279
Membru din: 21 Noi 2011, 12:08
Localitate: Rastatt, Germania si Deta, Romania
Contact:

Mesaj de Zoran Wiener » 05 Ian 2012, 12:00

Zoli,
nu ne descuraja, te rog!
Sunt multi pescari de somni in Europa care prind la oscilante in jur de 100 de somni pe an, dintre care cel putin 10 sunt peste 2 metrii!
Nu vorbesc de apele bogate in somni, cum e Ebro, Po sau alte rauri pline de somni din Italia, Spania sau sudul Frantei. Nu, ci in apele destul de reci ale Germaniei si Austriei. Pe Rin nu tin minte sa fi avut apa mai calda de 24° C, si asta pe o perioada f scurta (doar vreo 2 saptamini).

Dar sunt si f multi pescari ce pescuiesc in Ebro sau Po si nu prind nimica. Tehnica falsa? Perioada falsa? Nu stiu, dar si daca imi intra un somn odata la 3 ani si ala are 80 kg, n-as vrea sa-l pierd.

Am un coleg de servici ce a fost in septembrie de 4 ori la blinkerit la somn, pe Rin:
1. oscilanta - muscatura, dril, ancora desfacuta
2. alta oscilanta - muscatura, dril, ancora desfacuta
3. la guma 16 cm - muscatura, dril, cirlig desfacut
4. din nou prima oscilanta dar cu inele si ancora schimbata - muscatura, dril, 2,2 metrii - 70 kg.

Si in octombrie a mai incercat, insa nu a mai avut nici o muscatura.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 05 Ian 2012, 12:24

Cu afirmatia in "apele noastre" m-am referit la apele din Romania. Dar poti sa ai orice echipament daca nu cunosti locuri si "obiceiurile locale a pestilor" ca tot nu prinzi...iar daca o ai in carlig asta inca NU inseamna ca o sa si scoti pe mal sau in barca chiar daca echipamentul e beton tot poti sa ai surprize, si intotdeaunea scapa "pestele cel mare" :) aia mici, de dimensiuni medii poti sa scoti si cu echipament obisnuit, dar cand dai la somn nu stii cand intra unul de 3 kg sau un strabunic al lui de peste 60 kg ... Dar nici in alte tari malurile nu sunt pavate cu somni ! Dupa mine cel mai important este ca fiecare perioada are momeala ei consacrata si locurile potrivite deci fara ghid local ai sanse mari sa nu prinzi mai nimic....

Ps. Pe anul aceasta nu am nici o treaba cu somnii, echipamentul am pus la naftalina si sa nu fie nici macar tentatie am trimis la bunici la tara cu rastel cu tot :) , acum am alte pesti tinta, mai mici dar "mai greu de prinsi ", sau cine stie ...

Avatar utilizator
kingofbeasts
veteran
veteran
Mesaje: 2873
Membru din: 20 Mar 2008, 16:58
Localitate: sibiu
Contact:

Mesaj de kingofbeasts » 05 Ian 2012, 12:52

Zoran Wiener scrie:Somni de 50, 60 sau 80 kg sunt peste tot in Romania, iar cei mari, clasa 80 kg, au o forta fantastica! Si sunt multi, pt ca nimeni nu-i prinde.
Fals cel putin in ceea ce priveste partea cu multi. sa nu uitam ca pina '92-'94poluarea nu a permis somnilor sa traiasca in multe ape din tara ceea ce face ca in acele ape varstta maxima a somnilor sa fie in jurul a 15-16 ani. apoi cand s-a redus suficient de mult poluarea a aparut braconajul. si apoi spre deosebire de vest , la noi, c&r e un fenomen razlet astfel ca somnii cei mai multi nu apuca 3-4 ani de viata. cu mici exceptii somni la dimensiunile alea gasesti doar pe Dunare la noi si si aia in cea mai mare parte in defileu unde nu ajunge lumea usor la ei.

Avatar utilizator
Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 279
Membru din: 21 Noi 2011, 12:08
Localitate: Rastatt, Germania si Deta, Romania
Contact:

Mesaj de Zoran Wiener » 05 Ian 2012, 13:08

kingofbeasts,
da-mi te rog voie sa te contrazic putin!
Somnii se adapteaza la ape poluate.
Somnii nu se prind usor in plase (la curent da, dar si acolo mai mult cei mici).
Somnii cu cit cresc sunt mai greu de prins.
Somnii "cei mai multi nu apuca 3-4 ani de viata"? Asta ar insemna ca fiecare pescar sa prinda anul cite 1000 sau 10000 de somni pentru a goli apele. Un somn de 20 kg depune in jur de 500.000 de icre. Sa zicem ca supravietuiesc doar 10%, adica 50.000 de somni. As putea spune ca pe toata Romania nu se prind 50.000 de somni pe an, ce ar fi doar reproducerea unui somn.
Varsta maxima a somnilor sa fie in jurul a 15-16 ani? OK, si cit crezi ca se dezvolta un somn in 15 - 16 ani? Ajunge la o greutate de 50 - 70 de kg.

La urma urmei, chiar daca ar fi putini somnii mari, cei peste 2 metrii, adica 50 kg, de ce sa riscam si sa nu pescuim cu scule si accesorii adecvate, de care sa fim siguri?
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Mesaj de anem » 05 Ian 2012, 13:27

din toate cele patita de mine anul asta (primul an in care am mai insistat la somn si asta doar vreo 2 luni) pot spune clar ca voi folosi doar echipament pe masura, adica pornind de la lanseta s imulineta, continuand cu firul si inaintasul si ajungand la agrafa de minim 100lb, voblere tepene si inele plus agrafe cat se poate de rezistente ...

am pierdut multi somni anul asta din cauza echipamentului, ba intra cand dadeam la avat, ba intra pe echipamentul de somn si ceda cate o agrafa, firul sau triplele ...

nu folosesc de la owner prea multe, adica doar pe voblerele care consider ca "merita" dar am pus mana pe niste triple de pe la Grizzly parca ... daca te uiti la ele nu sunt la fel de aratoase, par a fi dintr-alea cumparate la kilogram dar am observat ca rezista mult peste triplele ce le gasesti pe multe voblere ... eu inca nu am avut probleme cu ele si de fiecare data cand am agatat am rupt firul textil de 65lb si nu a cedat tripla sau altceva ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

devalin
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 171
Membru din: 31 Mar 2008, 10:03
Localitate: Deva
Contact:

Somnul la artificiale

Mesaj de devalin » 05 Ian 2012, 13:57

Intervin si eu in discutia vis-a-vis de numarul exemplarelor de somn din apele "Romanicai" si tind sa-i dau dreptate lui "kingofbeasts"....peste e din ce mai putin din toate speciile, dar somnul e intr-un declin fantastic.Pescuiesc cu precadere pe Mures, dar situaita e generalizata in toata tara (poate Dunarea sa fie o mica exceptie, dar si acolo "tehnicile de braconat" sunt adaptate), in sensul ca pe intreg pacursul anului se BRACONEAZA, da' rau de tot.....de la pripoane, la curent, gaz in unele zone (vezi Crisul Alb, Negru) si nu in ultimul rand....hata (japca) sau cum dracul ii mai spune....unde mai ales iarna sau pe apa scazuta se face genocid in populatia de somn a unei zone (in iarna asta am auzit de zeci de somni....multe zeci....intre 3 si 50 kile...prinsi doar de "pseudopescarii" din zona Devei).
In perioada de prohibitie pescuim mai toti..."la stiuca", cu naluci....se mai ciupeste si atunci, cati dintre noi de aci de pe forum avem cultura necesara si puterea de a nu lua nimic acasa....probabil si asta conteaza in scaderea numarului lor......eu de ceva vreme....ma mir ca mai exista la ce presiune sunt supusi...(oricum....ganditi-va toti care urmariti specia asta.....cum era acum un an, doi,..zece.....si o sa va dati raspunsul singuri, despre....cati mai sunt...si despre media marimii capturilor).
De cate ori ati avut in bat.....somni over 15-20 kg...in ultimul an si cate partide fara nici macar o prezentare?....si DA! sunt adeptul unui echipament care sa faca fata "luptei cu monstrul" macar si-n vis....ca sa fiu on-topic.
Cu stima,

Avatar utilizator
Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 279
Membru din: 21 Noi 2011, 12:08
Localitate: Rastatt, Germania si Deta, Romania
Contact:

Mesaj de Zoran Wiener » 05 Ian 2012, 14:35

devalin,
esti f pesimist... Daca toti am gandi la fel, n-ar mai pescui nimeni la somn, n-ar avea rost. Iar pt a-i prinde ne-am apuca de branconat :D
Doar o gluma...

Daca branconierii prind multe zeci de somni pina in 50 de kg, inseamna ca somn este destul. Dar atuncea, te-ai intrebat, oare noi, pescarii de ce nu prindem? E prea simplu sa dai vina pe poluare si branconaj.
----------------------------------------------------------------------------
Eu am fost intotdeauna luat in ras cu sistemul meu de a pescui, de cate ori merg in Romania in concediu. Da nu asa, toti spun ca mi-s nebun! Cum pot sa pun crap, caras sau platica de 0,5 - 1 kg ca momela? (dar asa am prins somn de 1,2 si de 1,5 metrii + rupturi) Sau... cum pot sa folosesc 20 de rame la o montura, ca asa ramin fara? Una n-ajunge? (dar asa am prins somn de 1,7 metrii + citeva rupturi). In 2008 mi-a facut unul mizerie ca am momit 100 de kg de peleti timp de 5 zile, in Dunare, ca habar n-am sa pescuiesc. Cine o mai auzit sa momesti in apa curgatoare? (dar asa eu am prins in jur de 20 de crapi + inca atitea rupturi, el nici unul, iar dupa ce am plecat, s-a mai prins acolo inca vreo 2 zile peste, cel mai mare de 16 kg).
----------------------------------------------------------------------------
Eu sfatuiesc pe orice pescar: insistati linistit la somn, ca este destul pentru toti! Si mult si mare. (de pestele asta nu vom curata apele niciodata!)
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

Avatar utilizator
D_ali
veteran
veteran
Mesaje: 1814
Membru din: 31 Dec 2009, 15:49
Localitate: Bucuresti

Mesaj de D_ali » 05 Ian 2012, 15:01

Zoran, pe Dunarea veche (ca exemplu) se prindeau prin anii 70-80+, 4-5 crapalai in 2-3 ore matinale doar la interceptie si fara mari eforturi "intelectuale", fara mega-nadire si-alte trucuri. E-adevarat ca era musai sa sti pe unde sunt "structurile", totusi...
"Astazi", se vine cu sacii de nada si ii bai mare...daca-ti intra vre-unul mai dolofan...
Nu cred ca baietii sunt neaparat pesimisti, ar fi si culmea doar is pescari, dar treaba-i cam nasoala de cam multi anisori pe "natural", sa zicem zonele libere-neprotezate...
...scuze pt. interventie.

Avatar utilizator
ionutz_gr
senior
senior
Mesaje: 473
Membru din: 29 Apr 2004, 19:34
Localitate: Bacau
Contact:

re

Mesaj de ionutz_gr » 05 Ian 2012, 15:27

Pescuitul la somn...si aici ma refer la artificiale....necesita o rabdare si o insistenta sporita....acesta cred eu ca este motivul pentru care foarte multi pescari nu dau la som.
In legatura cu dezdoirea/intreptarea ancorelor/carligelor cred ca are de a face mai mult cu entuziasmul si adrenalina din timpul drilului ....pescarul neavand rabdare si fortand pestele.
Eu nu sunt adeptul sculelor super heavy...important este sa fie de calitate. Eu dau la somn cu o lanseta daiwa heartland de 2.7 25-50(sper ca nu zic prostii)..o lanseta destul de grea dar care se comporta incredibil in drilul cu pesti de peste 20 kg....mulineta abu 503 albi...fir intre 8-20 lb(cu cel de 8 am prins cel mai mare somn...2 m)...jiguri de la mikado...nu foarte bune...dar nu am gasit ceva mai bun in zona bacau...si shaduri de toate formele si culorile.
Sfatul meu:rabdare si incredere.
Dupa ce am descoperit ca viata nu are nici un sens, nu ne ramane altceva de facut decat sa-i dam un sens.

Scrie răspuns